FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Obama, basmaua și Ayatollahul. Feminism en retard

Feministele s-au identificat cu Obama, iar Obama – cu Ayatollahul. E firesc acum ca feministele să fie bulversate de răzvrătirea femeilor contra Ayatollahului. Avem feminism în derută, în  reluare, cu întârziere față de ceea ce se petrece în Iran.

Ghidate de Obama, răpite de Trudeau, feministele americane ajunseseră la concluzia că-i cool să-ți pui basma. Nu e ceva rău, din contră, e corect politic să faci pe plac musulmanilor ziceau. De fapt, ele fac pe plac bărbaților musulmani purtând basmaua, dar asta e altă chestiune.

Acu’, cu Iranul, ce mai să zică?

Adică ele își pun basmaua la Washington expunându-se miștourilor misoginilor, grosolăniilor lui Trump și riscului de a fi afectate emoțional, pentru ca la Teheran tinerele iraniene să își scoată basmaua sfidându-l pe Ayatollah?

Miercurea trecută, 27 decembrie 2017, în cadrul campaniei #WhiteWednesdays, o tânără din Iran și-a scos basmaua, a pus-o într-un băț, s-a urcat pe un dulap metalic din centrul Teheranului și a sfidat obligația purtării vălului islamic. Despre tânără nu se mai știe nimic în afara faptului că a fost arestată miercuri.

Joi seara, 28 decembrie 2017, au izbucnit protestele contra regimului islamic. Cu un curaj extraordinar, femeile iraniene joacă un rol deosebit în aceste proteste.

Numeroase filmulețe, multe subtitrate pe pagina https://www.facebook.com/StealthyFreedom/, au dat mărturie pentru asta. Este explicabil.

Umilinței la care sunt supuse de agenții Gasht-e Ershad (miliția moravurilor care face raiduri să vâneze femei care nu se conformează vestimentației islamice), i se adaugă resimțirea din plin, în mai mare măsură decât bărbații, a mizeriei economice în care și-a cufundat populația o dictatură ce cheltuie anual peste 15 miliarde de dolari pentru susținerea terorismului și proiectarea puterii în Gaza, Siria, Liban sau Yemen.

În urmă cu câteva zile, la 1 ianuarie 2018, Women in the World dezinforma sau, în cel mai nevinovat scenariu, dădea un spin pozitiv pentru regimul Ayatollahului, chiar pe când în Iran erau uciși primii protestatari.

O declarație a șefului poliției din Teheran cum că femeile cărora le va cădea „accidental” vălul de pe cap nu vor mai fi arestate, ci vor duse la ore de reeducare, era redată manipulator: „Poliția din Teheran spune că femeile nu vor mai fi arestate dacă nu poartă hijabul”. Era o deformare grosolană a realității, făcându-te chiar să crezi că purtarea vălului islamic nu mai e obligatorie, sau că în orice caz, nu riști nimic dacă nu-l porți.

Postare din 1 ianuarie 2018:

Postare din 31 decembrie 2017:

Feminism, reacție cu întârziere

După o săptămână unele feministe americane încep totuși să menționeze revolta femeilor din Iran.

Interesant este, de exemplu, contul de twitter al Women in the World. Măcar menționează de azi încolo protestele.

Rețea care „reunește femei lider, activiste și agenți ai schimbării”, asociată New York Times (deci cu acces privilegiat la informații), Women in the World a menționat abia azi dimineață, 3 ianuarie, după o săptămână de proteste, ceva despre revolta femeilor din Iran. Asta cu toate că o cunoșteau de mai multă vreme pe activista care a lansat campania #WhiteWednesdays.

Postare din 3 ianuarie 2018:

Mai grav, în urmă cu câteva zile, în 1 ianuarie, Women in the World dezinforma sau, în cel mai nevinovat scenariu, dădea un spin pozitiv pentru regimul Ayatollahului, chiar pe când în Iran erau uciși protestatari.

O declarație a șefului poliției din Teheran cum că femeile cărora le va cădea „accidental” vălul de pe cap nu vor mai fi arestate, ci vor duse la ore de reeducare, era redată manipulator: „Poliția din Teheran spune că femeile nu vor mai fi arestate dacă nu poartă hijabul”.

Era o deformare grosolană a realității, făcându-te chiar să crezi că purtarea vălului islamic nu mai e obligatorie, sau că în orice caz, nu riști nimic dacă nu-l porți.

Postare din 1 ianuarie 2018, pe când în Iran fuseseră deja uciși protestatari:

În rest, pe toată perioada protestelor violente din Iran, în ciuda numeroaselor dovezi privind revolta iranienelor, „femeile lider, activistele și agenții schimbării” din SUA și întreaga lume, care „share stories&offer solutions” & bla-bla-bla, au postat numai despre ele, Trump, Trudeau, Hollywood, trei feministe de la Famen care s-au dus cu sânii goi să fure statuia cu pruncul Isus de la sceneta Crăciunului de la Vatican. Sfida și ea, nu-i așa?, o dictatură.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

2 Comments

  1. alex
    3 January 2018

    protestele nu au murit , pe twitter si pe youtube sunt postate in continuare filmari de la proteste . guvernul lor minte ca le-a inabusit. am incredere in trump si in pence care au spus ca le vor da protestarilor “sprijin puternic la momentul oportun”. sunt sigur ca serviciile saudite, americane si israeliene ii vor ajuta in curand sa scape de dictatura ayatollahilor! momentul va veni cand nici nu se asteapta.

  2. Justina
    3 January 2018

    Sa te auda D-zeu, Alex! Si eu am incredere in Trump si echipa lui (de mentionat si aplaudat
    remarcabila interventie a lui Nikki Haley; de altfel, toate interventiile ei sunt excelente), sperand doar sa nu se ajunga la o masiva baie de sange inainte de ajutorul venit din SUA. Patru decenii sunt de ajuns. Sa ne rugam pentru iranieni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto