FUNDATIA IOAN BARBUS

Oda biciului

Mai mulţi prieteni îşi descoperă admiraţia pentru mijloacele forte.

Într-un text de inspiraţie criticatacăDan Tăpălagă mărturiseşte credinţa în acţiunea benefică a biciului. Şi nu orice bici, ci unul mânuit cu măiestrie de experimentaţi în ale biciului: „această ţară are încă nevoie de biciul extern pentru a putea progresa.” Dacă nu înţelegem asta, dacă nu adoptăm filosofia „biciului extern”, am fi un soi de vadimi lepenişti, încuiaţi extremişti, nu luminaţi ”patrioţi europeni”.

A inceput cu „Captain Euro”. Propagandă UE cu ocazia lansării monedei unice.

Andreea Pora deplânge şi ea „clasa politică, cu aceleaşi apucături de 20 de ani”, care nu ar fi în stare să împlinească acordul european. Andreea are însă o speranţă. Nu-i totul pierdut,   „depinde doar de hotărârea Europei s-o aducă pe drumul cel bun.”

Lidia Moise, în 22, spune că „Europa” (iarăşi „Europa”, fără a preciza care dintre ele, continentul, Consiliul Europei, cei 28, 27, 26, 23, cei 17?) „își întărește frontul fiscal”. Mai modest, analitic, fără patriotism europenesc, Lidia trage concluzia: ”E clar că disciplina fiscală se va instala cu nuiaua pe masă.” Dar cum  marele proiect ”țintește viitorul”, este limpede că nuiaua e justificată. Unde mai pui că a ”corectat o scăpare a termenilor Tratatului de la Maastricht”. Să nu vă gândiți că ”scăparea” ar fi ideea nebuneacă de a avea o monedă unică și pentru germani și pentru greci, și pentru olandezi și pentru români. Nu, ”scăparea” de până acum era doar că nu se aplicau penalități grecilor care nu devin germani, și nici românilor (când vor intra în Zonă, dacă vor intra vreodată) care nu vor fi în stare să devină olandezi, în ciuda loviturilor de bici.

Să ne uităm mai bine cine-l mânuiește. A fost vreun mânuitor de bici animat de patriotism european în chestiunea vânzării către Rusia a navelor de tip Mistral? Dar când a semnat Pactul… acordul cu Rusia pentru a construi North Stream, în disprețul intereselor Poloniei și Țărilor Baltice, pentru a deveni apoi șeful boardului North Stream, domnul Schroeder, predecesorul doamnei Merkel, tot din patriotism european va fi acționat? Asta ca să dăm doar două exemple de înalt patriotism şi solidaritate europene.

Exasperați de ceea ce credem a fi progresele lente ale României, confruntați cu rezistența feroce a Sistemului (dar era de aşteptat altceva?), speriați că vom fi „centrifugaţi” dacă nu ne agățăm de Titanicul celor 17, ne abandonăm amorţindu-ne simţul critic, şi ajungem să binecuvântăm biciul extern și nuiaua. Sau, parcă într-un reușit proces de reeducare, chiar să ne bucurăm de aşa ceva.

Între accesele de entuziasm masochist, să zăbovim puţin asupra textului lui Andrei Cornea care descrie cum ar arăta „Europa” noului acord şi măreţului proiect, fără Marea Britanie: Es ist verboten!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Un comentariu

  1. bogdan calehari
    15 decembrie 2011

    Excelent! Patriotism UERSS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian