Potpourri

  0

  Cuvîntul vine din franceză şi literal înseamnă ghiveci putrezit, termen folosit iniţial pentru a numi un ghiveci de flori umplut cu petale, seminţe uscate, mirodenii şi întrebuinţat domestic cu scopul de a parfuma aerul. E mai cunoscut ca termen muzical, definind o înşiruire din fragmente de melodii cu priză la public, un fel de paradă a şlagărelor formată din bucăţi asamblate succesiv pe fundalul unui aranjament muzical comun. Boney M. obişnuia să-şi canibalizeze propriul repertoriu (şi să-şi rotunjească contul din bancă) în acest stil. Tot din aceeaşi perioadă, pentru publicul românesc era mai familiară vocea sprinţară care anunţa la radio ghiveciul de umplutură necesar pînă la următorul jurnal de ştiri. Şi acum, un potpourri de melodii îndrăgite din repertoriul cîntăreţilor dumneavoastră preferaţi: Angela Similea, Dan Spătaru şi Benone Sinulescu. Acest gen n-a murit şi nici nu este pe cale de dispariţie din cauza încălzirii globale.

  Şi acum un potpourri de şlagăre ideologice în aranjamentul progresist compus de CBC, sub bagheta maestrului Avi Lewis. CBC este postul public de televiziune canadian, un văr constipat al BBC, lipsit de charisma şi umor autentic. Avi Lewis este reprezentantul par excellence al tineretului socialist canadian. Provine dintr-o familie dedicată păcii şi binelui pentru tot omul, începînd cu bunicul David Lewis, fost lider naţional al Noului Partid Democratic, continuînd cu tatăl, Stephen Lewis, fost lider regional al Noului Partid Democratic şi terminînd cu mama, Michele Landsberg, jurnalist, activist şi feministă. (New Democratic Party face parte din acea familie de partide care sînt în toate şi nu greşesc niciodată. Sozialismus über alles.) And last but not least soţia Naomi Klein – autor celebru, activist global antiglobalizare, anti-încălzire globală şi bien sur pour la paix mondiale.

  Posesorul unui astfel de CV e predestinat să ridice conştiinţa maselor și de aceea în prezent realizează şi prezintă emisiunea On the Map, sau pe limba avîntată a CBC:

  Un spectacol de jumătate de oră plin de substanță și personalitate, On the Map combină discuții aprinse, imagini impresionante din întreaga lume și un spectru larg de opinii înflăcărate. OTM dezvăluie ce se află în spatele titlurilor internaționale de știri, în timp ce acordă atenție și noutăților care lipsesc adesea din ciclul principal de știri.

  În clipul ce urmează Avi Lewis discută cu Ayaan Hirsi Ali despre America şi lumea islamică. Pe parcursul interviului Avi Lewis interpretează mai multe arii din concepţia progresist-dialectică despre lume şi viaţă:

  • Islamul e o religie ca oricare alta.
  • America e o teocraţie creştină.
  • Fundamentalismul islamic şi cel creştin sînt totuna.
  • America e islamofobă.
  • Istoriile personale de succes ale imigranţilor americani sînt clişee puerile.
  • Alegerile prezidenţiale din 2000 şi 2004 au fost furate de Bush.

  Conversaţia, conform reclamei CBC, este într-adevăr plină de substanţă şi atitudine. Aş adăuga doar că Avi Lewis şi-a rezervat numai atitudinea, lăsînd-o pe invitată să furnizeze substanţa.

  Ai crescut în libertate și de aceea îți permiți să scuipi pe ea, deoarece nu știi ce înseamnă să nu fii liber.

  Ayaan Hirsi Ali

  Întregul interviu, inclusiv prezentarea, sînt materiale de seminar pentru un curs avansat de tehnică. Mai precis, tehnici de manipulare. Nu pot să demonstrez afirmaţia, cineva mi-a luat-o înainte. Un blogger din Toronto demontează pasaj cu pasaj spectacolul propagandistic improvizat de Avi Lewis. E o lecţie de contra-propagandă bună de ţinut minte. Deconstructing the Avi Lewis/Ayaan Hirsi Ali Clip – Full Transcript, Full Analysis

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentUna pe zi de BBC
  Articolul următorIslamofob?
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here