FUNDATIA IOAN BARBUS

Prietenia polono-rusă, întărită cu noi rachete ruseşti la Kaliningrad

Blogul conservator polonez Fronda scrie despre sistemul de rachete sol-sol instalat de ruşi în enclava Kaliningrad, o nouă mărturie a aclamatei îmbunătăţiri a relaţiilor polono-ruse. Rachetele Iskander vor apăra mai bine prietenia polono-rusă după moartea preşedintelui Kaczynski.

Blogul conservator polonez Fronda scrie despre noul sistem de rachete sol-sol instalat de ruşi în enclava Kaliningrad. O nouă mărturie a aclamatei îmbunătăţiri a relaţiilor polono-ruse după moartea preşedintelui Kaczynski.

Fronda.pl

Efectul „imbunatatirii” relatiilor polono-ruse?

In enclava Kaliningrad a inceput instalarea sistemului de rachete sol-sol. Rachetele rusesti Iskander au o raza de pana la 500 kilometri si pot transporta  focoase nucleare.

Comandantul rus Arkadij Bachin a informat ca sistemul de rachete este gata in proportie de 98%. – Ne vom aproviziona cu tipuri si mai noi de arme – a adaugat el.

Rusia amenintase cu desfasurarea de rachete Iskander in enclava Kaliningrad, daca NATO si americanii vor sa construiasca in Polonia sistemul scutului antiracheta fara acordul Moscovei. Dupa cum se vede, desi SUA au renuntat la proiectul scutului, rusii nu si-au schimbat planurile. Politica supusa a Washington-ului si atitudinea slugarnica a guvernului polonez nu au schimbat planurile agresive ale Moscovei.

Oare aparitia instalatiei militare chiar la granita cu Polonia ar trebui sa stea marturie pentru incalzirea relatiei Varsovia-Moscova? Cunoscandu-i pe politicienii polonezi, cu siguranta asa vor prezenta lucrurile.

Citiţi şi:

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Recent, Hollywoodul a scos pe piaţă o nouă peliculă în care rolul principal e Corectitudinea Politică. Fiind vorba despre o tragedie petrecută într-un context care cere atenţie la protejarea sensibilităţilor culturale si religioase ale anumitor spectatori – răpirea si decapitarea din 2002 a jurnalistului american Daniel Pearl de către un grup de jihadişti pakistanezi … …

Recent, Hollywoodul a scos pe piaţă o nouă peliculă în care rolul principal e Corectitudinea Politică. Fiind vorba despre o tragedie petrecută într-un context care cere atenţie la protejarea sensibilităţilor culturale si religioase ale anumitor spectatori – răpirea si decapitarea din 2002 a jurnalistului american Daniel Pearl de către un grup de jihadişti pakistanezi – …

Ce ai mai putea citi

Comentarii

 1. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  decembrie 18, 2010

  Cititorul Lolek a comentat urmatoarele la art din fronda pl:
  In schimbul acceptarii de catre polonezi a instalarii rachetelor Iskander in enclava Kaliningrad, rusii sunt de acord cu instalarea rachetelor rusesti SS-22 in Abhazia. Adica: daca e cap, castiga ei, daca e pajura, pierdem noi.

 2. FrancescoSpune:

  Răspunde
  decembrie 18, 2010

  Cu ocazia vizitei in SUA a presedintelui Bronislaw Komorowski, Secretarul de Stat Philip Gordon nu a putut nici sa confirme nici sa infirme stationarea de avioane americane F16 si C130 Hercules pe teritoriul polonez ca parte a unei intariri a capacitatii americane deja existente, sau a inlocuirii stationarii de rachete Patriot pe solul polonez.

  O cablograma din februarie a.c. facuta publica de WikiLeaks a aratat ca Polonia insista pe o intarire a capacitatii americane de aparare din interiorul statului european vecin cu Rusia.

  Proiectul stationarii unei baterii de rachete Patriot la numai 60 de km de granita enclavei Kaliningrad a atras o opozitie puternica din partea Moscovei care a promis masuri de retorsiune.

 3. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  decembrie 18, 2010

  Da, cablograma din Wikileaks se refera la o situatie diferita de cea actuala, de dupa 10 apr 2010. Dar nici atunci, in feb ac, rachetele Patriot pe care si le doreau polonezii, in naivitatea lor, nu erau menite de americani sa fie operationale, ci ar fi avut numai scop de exercitiu.
  Dupa 10 apr, oricum nu cred ca autoritatile poloneze sa mai fi insistat cu solicitarile pe langa americani, enervandu-i pe rusi. Dimpotriva, fac totul ca sa-i fie pe plac Marelui Vecin. Presedintele Komorowski l-a numit Sef al Statului Major pe generalul Cieniuch, cu studii in Rusia. Nu de mult, acelasi Komorowski l-a numit consilier pe Jaruzelski, generalul care a implementat legea martiala in Polonia, la ordinul rusilor. Tot recent, Komorowski l-a primit la Varsovia pe Medvedev, dupa cum zicea un ziar, ca pe insusi Papa. De cand a cazut avionul la Smolensk, relatiile dintre cele doua tari au atins o caldura frateasca ce nu se mai pomenise de pe vremea comunismului.
  Pe fondul acestor acte de servilism ale guvernului polonez fata de Rusia trebuie privita instalarea rachetelor Iskander in enclava Kaliningrad. Adica, asta ai, daca incerci sa le intri in voie. Aviz amatorilor, ca si la Bucuresti se gasesc politicieni si analisti care plang si se lamenteaza ca sub Basescu s-au racit relatiile cu Rusia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian