Prima mineriadă, 28-29 ianuarie 1990: Violența și bâta minerească au devenit atunci politici de stat

  2

  Acum 30 de ani, pe 28 ianuarie 1990, participam la prima manifestație anti-FSN de mare amploare, organizată de liderii partidelor istorice anti-comuniste. Studenții din București au participat în număr foarte mare. Estimez că au participat 2-300.000 de români îngrijorați de soarta țării și a democrației românești.

  Transformarea Frontului Salvării Naționale în partid politic era metoda prin care foștii comuniști, din linia a 2-a, încercau preluarea puterii prin simularea democrației și manipularea oamenilor dezinformați de televiziunea unică aflată sub control lor.

  Deși Iliescu și Roman nu aveau de fapt niciun fel legitimitate în fața oamenilor, aceștia și-au creat-o artificial, în mod ocult, cu sprijin sovietic și cu ajutorul unor cozi de topor din televiziune. Revoluția din Decembrie 1989 a însemnat răsturnarea regimului comunist, iar legitimitatea era a partidelor istorice PNȚ și PNL, dizolvate de cozile de topor sovietice în 1947, și a Regelui Mihai, alungat ilegal de ocupanți la începutul lui 1948.

  A doua zi, pe 29 ianuarie, Ion Iliescu și acoliții săi au organizat o contramanifestație prin care au manipulat muncitorii și minerii contra partidelor democratice. Atunci a avut loc desantul minerilor în Capitală, când  peste cinci mii de mineri din Valea Jiului sosesc în Bucureşti, înarmati cu lanţuri şi bâte, pentru a-i reduce la tăcere pe susţinătorii şi conducatorii partidelor istorice, lucru ce a dus la subminarea credibilității României în Occident.

  Violența și bâta minerească au devenit atunci politici de stat și au contribuit decisiv la emigrarea a milioane de români în alte țări și la jaful postrevoluționar. Sediile PNȚ și PNL au atunci fost atacate.

  În acele zile am auzit pentru prima dată lozinci sinistre precum ”Moarte intelectualilor!”, ”Noi muncim, noi nu gândim!”, “Liberali și țărăniști, puneți mâna și munciți!”, “Coposu la azil!”, “Nu ne vindem țara!”, “Noi suntem muncitori și nu vrem s-avem patroni!”

  Imagini de arhivă

  Prima mineriadă – Demonstrația anti-FSN din 28 ianuarie 1990

  Prima mineriadă – protestul pro-FSN din 29 ianuarie 1990

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  2 COMENTARII

  1. Am fost atunci acolo. Regretul meu este ca multimea nu a luat cu asalt cladirea Guvernului si nu a eliminat conducerea FSN. “Fara violenta” a fost cel mai stupid slogan din 1989-90.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here