FUNDATIA IOAN BARBUS

Profeții ruși

În urmă cu o sută de ani, intelectualii ruși cei mai legați de Biserica Ortodoxă se lăudau din toți plămânii, pretinzând că în secolul al XX-lea Rusia va conduce o mare revoluție spirituală destinată a salva lumea de corupția occidentală catolică – protestantă – evreiască – atee. Ceea ce a urmat a fost revoluția din 1917 și cea mai mare persecuție anticreștină a tuturor timpurilor.

olavo_de_carvalhoRevoluția, la rândul ei, a promis un paradis al păcii, libertății și prosperității. Ceea ce a urmat a fost transformarea Rusiei și a altor țări din jurul ei în abatoare umane cum nimeni nu mai văzuse înainte, și nici nu ar fi putut să-și imagineze vreodată.

Întrebarea crucială de care dughiniștii și putiniștii fug speriați, precum gândacii de bucătărie, este următoarea: de două ori Rusia a promis să salveze lumea și a reușit doar să o facă mai asemănătoare cu iadul. E cazul să o investim cu un nou capital de încredere ca să o facă și a treia oară?

***

Încă un exemplu despre cați bani fac promisiunile rusești.

Una dintre primele decizii ale lui Leon Troțki, în calitate de ministru de externe al Rusiei Sovietice în 1917, a fost aceea de a divulga conținutul mai multor tratate secrete deosebit de compromițătoare, semnate între puterile combatante, și de a iniția o campanie mondială pentru abolirea oricăror secrete diplomatice. În acest efort, el a primit sprijinul entuziast al președintelui american de atunci, Woodrow Wilson, care a consacrat ideea într-una din celebrele sale „paisprezece puncte”.

Ceea ce Wilson nu putea să prevadă, dar Troțki nu putea să ignore, era faptul că republica sovietică născută sub stindardul transparenței deja planifica și urma să se transforme în curând într-un nou tip de stat, până atunci necunoscut: un stat bazat în întregime pe secret, un stat configurat și condus de către poliția secretă. URSS a ridicat până la înălțimi de mare artă tehnica de a ascunde complet funcționarea mașinăriei sale de stat, în timp ce o scotocea și o expunea pe cea a națiunilor occidentale cu toată stridența și aprinderea scandalului.

MidiaSemMascara
14 aprilie 2014

(traducere de Anca Cernea)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Olavo de Carvalho

Olavo de Carvalho

4 comentarii

 1. Anca Cernea
  15 aprilie 2014

  Așadar, Troțki trebuie considerat bunicul lui Assange, zis și Wikileaks, precum și al lui Snowden.
  Tăticul fiind Putin.

 2. John Samihaian
  15 aprilie 2014

  …toata aprecierea pentru aceasta postare… si cu speranta sa o citeasca cit mai multi… i-am dat si eu drumul in webb…

 3. Theo Hahn
  15 aprilie 2014

  Mda… După ce citești wikileaks și chestiile scoase la lumină de Assange și de către Snowden, ești tentat să îți zici: „Păi, care e diferența dintre Rusia lui Putin și SUA?” – Și o afli imediat: nimeni nu divulgă porcăriile, crimele și tâlhăriile lui Putin ca să fugă apoi în Occident. De fapt, chestia asta s-a întâmplat. Dar cei care au făcut-o au sfârșit cu o doză de poloniu-210 în sistem. Snowden, însă, trăiește bine merci la Moscova.

  O altă diferență este că poliția, teoretic, nu te ridică de pe stradă pentru faptul că strigi împotriva lui Obama, așa cum sunt ridicați protestatarii din Rusia când strigă împotriva lui Putin. Dar cu administrația lui Obama… Cine știe? În septembrie un tată (Robert Small) era ridicat dintr-o adunare a părinților din Boston pentru că a îndrăznit să pună întrebări direct responsabililor cu implementarea sistemului „Common core” – un fel de sistem de învățământ românesc sau francez centralizat aplicat în stil american, deci un viitor dezastru. Pare a fi un caz izolat și s-a făcut mare tărăboi pe chestia asta. Să vedem cum are să arate viitorul…

 4. observator
  15 aprilie 2014

  referitor la presupusul rol mesianic in rusiei pravoslavnice,am fost socat sa gasesc intr-o brosura despre viata unui sfant rus din sec 19 [editata de o tipografie ortodoxa] punctul de vedere RUSESC din sec 19 [nu din prezent] cu privire la razboiul crimeii : razboi intre ortodocsi si o monstuoasa coalitie eretici occidentali+musulmanii pagani…
  nimic despre ocuparea militara a principatelor dunarene [pravoslavnice si ele dar stapanite de sultan] de catre rusia,chipurile dornica sa-i salveze pe moldoveni si valahi de opresiunea turceasca… stim insa ca in alte invazii rusesti ”izbavitoare”, anterioare acestui eveniment : 1768/74 + 1787-92 pretul unei carute de lemne s-a triplat datorita rechizitiilor rusesti de animale de povara; un general rus a intrebat cati boi au mai ramas din cei 60 mii rechizitionati pt transportul artileriei pana in dobrogea si a primit raspunsul: ”nici cat sa facem o friptura pt inaltimea voastra”… cand o deputatie de tarani si boieri moldoveni s-a plans de abuzurile armatei ”eliberatoare” marelui general suvorov [care la batranete mergea imbracat in rubashka taraneasca la biserica ctitorita de el pe mosia primita de la tar si canta slujba impreuna cu mujicii,in semn de smerenie] acesta a raspuns ca ”le va lasa moldovenilor numai ochii din cap ca sa aiba cu ce plange”…iata dragostea crestina a generalului rus catre fratii crestini ortodocsi si ei;rusul si-a inchipuit totdeauna ca numai el detine ”adevarata credinta” si restul sunt tarana pe care calca cizma lui izbavitoare [delir de grandomanie,colectiv din pacate]
  iata deci ca rusia dintotdeauna a prezentat denaturat si manipulator scopul invaziilor sale,chipurile spre binele celor care ”beneficiau” de ele. iar in ziua de azi,cartile religioase vandute prin manastiri staruie in prezentarea parshiva a rusiei k mare protectoare a crestinilor ortodocsi de mizeria morala si materiala care napastuieste tara romaneasca.
  cine ignora istoria este tentat sa inghita mormaiala ursului de la rasarit,care ignorantilor le pare a semana cu slujba cantata la strana de unii calugari….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian