FUNDATIA IOAN BARBUS

Pur și simplu Adam Michnik

Despre Adam Michnik s-au scris și s-au spus multe. Nu am să detaliez aici toate comentariile la adresa persoanei sale care circulă în Polonia sau în Europa. În România se bucură de o apreciere constantă. Recent a fost publicată la editura Polirom colecția de eseuri Mărturisirile unui dizident convertit. Am încercat să construiesc un portret minimal dar care ilustrează câteva trăsături notabile. Nu sunt un fan al lui Adam Michnik dar cred că studierea gândirii sale în spațiul românesc este binevenită.

coperta1Adam Michnik este de formație istoric, dar a activat în presă. În 1964 a început să studieze istoria la Universitatea din Varşovia. Un an mai târziu, a fost suspendat pentru că a distribuit în rândul colegilor o scrisoare deschisă către membrii PZPR (Partidul Unit al Muncitorilor Polonezi). Autorii Jacek Kuroń (căruia îi dedică un eseu în carte) și Karol Modzelewski au făcut un apel în acea scrisoare pentru începerea reformării sistemului politic în Polonia. În 1966 a fost suspendat pentru a doua oară, pentru organizarea unei întâlniri cu Leszek Kołakowski ( el însuși un dizident convertit), care devenise între timp persona non-grata și expulzat din PZPR câteva săptămâni mai devreme, pentru o critică la adresa liderilor. În 1965, textele sale nu mai erau tipărite. Din acel moment, a scris sub un pseudonim la mai multe ziare.

De peste 40 de ani, Adam Michnik a demonstrat un angajament ferm pentru asigurarea drepturilor și libertăților polonezilor. A fost membru fondator al Komitet Obrony Robotników (Comitetul de Apărare al Muncitorilor) în 1976 și un activist al Solidarității în anii 1980. A participat la masa rotundă în 1989 şi mai târziu a fost ales în primul parlament non-comunist, unde a servit începând cu 1989 până în 1991. A organizat ziarul “Gazeta Wyborcza” cu ajutorul jurnaliştilor care au lucrat în “Biuletyn Informacyjny”, devenind în scurt timp redactor-şef.

A avut un rol activ în planificările şi în negocierile preliminare pentru Masa rotundă. Această etapă a discuţiilor a fost posibilă doar în regimurile comuniste autoritare, unde anumite libertăți au fost parțial acordate. Polonia a avut acest tip de comunism.

Adam Michnik a fost activ în viața publică și după 1989. Timp în care imaginea sa s-a schimbat. În Mărturisirile unui dizident convertit declară: “Cultura europeană astfel înțeleasă nu e amenințată astăzi nici de nazism, nici de comunismul totalitar, ajunse în chip fericit la groapa de gunoi a istoriei. Europa este amenințată astăzi de un nou val al șovinismelor etnice fanatice, iar pe de altă parte de un fenomen pe care Denis de Rougemont îl numește materialism primitiv“.

Adam Michnik a rămas un critic al transformărilor ce au avut loc în Polonia și după anul 1989. Urmărește moralitatea politică cu orice preț și nu îi menajează pe cei care îi stau în cale. Astfel, foști parteneri politici sau din sindicatul Solidaritatea s-au văzut rând pe rând criticați și în unele cazuri desființați. A fost un fervent oponent al modelului lustrației, ce a atins un apogeu în timpul guvernării Kaczyński. Într-unul din eseuri declară că nu știe ce îi va spune fiului său atunci când îl va întreba de ce a luat partea comunștilor. Ce fel de moderat este Adam Michnik? Poate că nici el nu poate da un răspuns prompt. Evident discuțiile trepidante și unele texte publicate în “Gazeta Wyborcza” au transformat treptat percepția publică a lui Adam Michnik.

Postfața cărții este scrisă de Jozef Tischner. Între cei doi a existat o relație care poate fi catalogată cel puțin complexă. Michnik s-a indoit de utilitatea aportului Bisericii Catolice la funcționarea democrației. Jozef Tischner ca preot și membru important al sindicatului Solidaritatea nu putea merge pe aceeși linie cu Adam Michnik. Cu toate acestea a ajuns să-l cunoască destul de bine încât să scrie eseul De ce l-a creat Dumnezeu pe Michnik?

Un fragment dintr-un interviu acordat lui Central Europe Review:

CER: Ați declarat că vechile clivaje între stânga şi dreapta nu mai există şi că acestea au fost înlocuite cu o divizare între cei care susţin ideea unei societati deschise şi cei care sprijină o societate inchisa. Ce vreți să spuneți cu asta?

Adam Michnik: Ideea de stânga şi dreapta a apărut pe fundalul rivalității dintre monarhie şi burghezie. Din momentul în care egalitatea în drepturi a fost stabilită, această divizare a încetat să mai existe. A continuat să existe în ceea ce priveşte drepturile sociale, dar chiar [în acest context], situaţia s-a schimbat. Astăzi, nu mai pot să spun că stânga este de partea celor săraci şi că de drept este de partea celor bogaţi. Putem vedea foarte bine că dreapta populistă nu este mai puţin preocupată de drepturile celor săraci decât social democrații.

Sursa

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cosmin Cărbunaru

Cosmin Cărbunaru

1 Comment

 1. Francesco
  4 August 2009

  De pe Amosnews, stire din ziua de duminica 2 august 2009:

  “Centrul Woodrow Wilson, Centrul Raţiu pentru Democraţie şi Fundaţia Raţiu au decis decernarea premiului „Ion Raţiu” pentru Democraţie, ediţia 2009, lui Adam Michnik, informează un comunicat de presă al fundaţiei, remis Informatia.ro (AMOS News).

  Înmânarea Premiului „Ion Raţiu” pentru Democraţie va avea loc la Centrul Woodrow Wilson din Washington DC, în ziua de 3 decembrie 2009, în cadrul celei de a cincea ediţii a Conferinţei „Ion Raţiu” pentru Democraţie (CIRD). Discursul de deschidere va fi susţinut de Zbigniew Brzeziński, om de stat american, fost Consilier pentru Securitate Naţională al preşedintelui Jimmy Carter.

  Anunţând laureatul de anul acesta al Premiului „Ion Raţiu” pentru Democraţie , Nicolae Raţiu, Preşedintele Fundaţiei Raţiu, a declarat: „Anul 2009 este unul plin de semnificaţii, în care se sărbătoresc 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier şi de la începutul procesului democratic în Europa de Est. Revoluţiile care au provocat prăbuşirea dictaturilor comuniste au fost fie de catifea, fie pline de solidaritate, fie – în mod tragic – însoţite de vărsare de sânge. Prin toată activitatea sa, prin puterea sa de a rezista presiunilor unui temut aparat represiv, Adam Michnik – alături de colegii săi din Solidarność (Solidaritatea) – a asigurat Poloniei o bună tranziţie de la comunism la democraţie. În final, condeiul s-a dovedit mai puternic decât sabia. A continuat să militeze pentru transparenţă, pentru răspundere politică, pentru libertatea de exprimare. Astfel, Adam Michnik şi-a slujit nu numai patria, ci a contribuit în chip esenţial la promovarea democraţiei în întreaga lume.
  Ca o recunoaştere a întregii sale activităţi şi a eforturilor ce au făcut ca 1989 să fie cel mai propice an pentru democraţie, Fundaţia Raţiu a decis să-i acorde lui Adam Michnik Premiul „Ion Raţiu” pentru Democraţie, 2009. Conferinţa „Ion Raţiu” pentru Democraţie, al cărei invitat de onoare este Adam Michnik, va reprezenta încununarea suitei de evenimente menite să marcheze împlinirea a treizeci de ani de la înfiinţarea Fundaţiei Raţiu la Londra, în 1979, de către părinţii mei, Ion şi Elisabeth Raţiu.”

  Felicitari lui Adam Michnik si apreciem straduinta Centrului Ion Ratiu, a Fundatiei Ratiu si a Centrului Woodrow Wilson de a promova democratia in lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi