Faptul că va trebui să ne mai confruntăm cu amenințarea islamistă timp de ani, dacă nu decenii, este în prezent evident pentru oricine care are curajul să privească adevărul în față. Aceasta nu înseamnă, desigur, că Occidentul este condamnat la înfrângere, deși uneori putem avea o asemenea impresie. Necazul este că problema de bază a Europei și din ce în ce mai mult a Statelor Unite se află în slăbiciunea culturală, așadar, este un fenomen greu de vindecat, cel puțin pe termen scurt. Mai ales că nihilismul care subminează fundamentele Occidentului a devenit curentul dominant și este prezentat drept progres și toleranță. Coincidența temporală dintre recentele atacuri teroriste și impunerea căsătoriei homosexuale americanilor atinge rangul unui simbol.
Cel care a condus la acestă decizie este Barack Obama, probabil cel mai prost președintele american din istoria acestei țări. El a câștigat alegerile pentru prima dată sub steagul retragerii trupelor americane din orice intervenție în afara granițelor țării. Consecința este intensificarea agresivității imperiale a lui Putin și apariția Statului Islamic.
Este demn de amintit faptul că după atacul terorist asupra Statelor Unite de la 11 septembrie 2001, în general comentatorii considerau că terorismul islamist va deveni pâinea cea de toate zilele în SUA. Faptul că nu a fost așa se datorează acțiunii hotărâte a lui a Bush Jr., care a distrus cuibul Al-Qaeda din Afganistan. Atacul său asupra lui Saddam Hussein în Irak este o altă chestiune, mai discutabilă. Distrugerea acelui regim a fost un fenomen pozitiv din toate punctele de vedere, dar problema a fost lipsa unui scenariu pentru perioada ulterioară.
Rămâne întrebare cât timp va mai tolera Occidentul, adică, în primul rând Statele Unite, practicile genocide ale Statului Islamic. Desigur, întregul Orient Mijlociu este astăzi un cazan în fierbere, iar lichidarea așa-zisului califat nu va rezolva toate problemele din regiune. Cu toate acestea, distrugerea lui pare să fie o prioritate urgentă în acest moment. Dar cu siguranță dezintegrarea UE va provoca noi focare incendiare și pe teritoriul acesteia.
publicat de wpolityce.pl
traducere Anca Cernea
20 Comments
Unchiu Sam
1 July 2015Autorul are dreptate.
Statul Islamic ar putea fi zdrobit. Sunt circa 30-40.000 indivizi cu armament uşor, fără aviaţie şi blindate.
Toată lumea închide ochii. USA şi UK se fac că nu văd că Qatar finanţează SI. Se fac că nu văd că SI transportă petrolul de contrabandă prin Turcia.
A ajuns Al Qaida (sub denumirea Frontul Al Nusra) să fie frecventabilă.
În loc să facă ceva împotriva nebunilor, Vestul promite ajutor „opoziţiei” să dea jos regimul Assad, singura rezistenţă organizată împotriva nebunilor genocidari. Chipurile ei ajută Armata Siriană Liberă, care nu ar fi islamistă. Praf în ochi. E cea mai slabă organizaţie din Siria. Nu va lua niciodată puterea. Subminarea de către Vest a lui Assad nu ajută ASL ci SI în realitate, pentru că aceştia câştigă teren când Assad se retrage.
Cu această politică tâmpită au făcut loc şi ruşilor în Siria. Assad, izolat, a fost nevoit să apeleze la aceştia.
O fi fost Assad dictator, dar regimul lui nici nu se compara cu infernul care este acum.
iulian ene
1 July 2015Imaginea Casei Albe violate in stil gay – faza cu poiectarea cur-cubeului pe cladire – o sa ma bantuie multa vreme. Electroshock cultural total. Totul, in demagogia dragostei, tolerantei si incluziunii, impostura umanitarismului la maxim. As pune toata povestea in conjunctie cu supradoza de PC de ne-au administrat-o in ultimul raport al Departamentului de Stat – referiri la discriminare tiganilor, a femeilor si evident a LGBT-eilor.
Din punctul meu de vedere, atitudinile pro-SUA si pro-EU ca optiune culturala trebuie reanalizate zdravan. Nu cred ca mai coincid cu pro-occidentalismul. Sa ne mentinem in stilul care ni-l aplica si ei noua -„real politik”.
Unchiu Sam
1 July 20152@ Iulian Ene, până aici.
Totuşi pe Bill O”Reilly de la Fox News nu l-a împuşcat nimeni pentru că îl critică pe Obama, cum a fost împuşcată Anna Politkovskaia pentru că îl critica pe Putin. Şi nici nu l-a împuşcat nimeni pe John McCain pentru că i se opune lui Obama, cum a fost împuşcat Boris Nemţov pentru că i se opune lui Putin.
Se întâmplă lucruri mizerabile în SUA, dar nu birocraţii de la State Department sau paraziţii de la oengeuri ori profesorii marxişti din universităţi înseamnă America. Pe vremea lui GW Bush nu lumina nimeni Casa Albă în culorile curcubeului gay, şi probabil nu se va mai întâmpla asta nici dacă va fi ales preşedinte fratele său, Jeb Bush.
un crestin
1 July 2015„Slăbiciunea culturală a Occidentului: Impunerea căsătoriei homosexualilor și toleranța pentru practicile genocide ale Statului Islamic”
————————
Un titlu inspirat si cuprinzator al momentului de fata. Suficient pentru o definitie.
iulian ene
1 July 2015@Unchiul Sam
De unde ati dedus ca fac politica pro-rusa mascata ca anti-americanism ? Am luat in discutie faptul ca ar fi bine sa avem relativ la SUA o pozitie pragmatica, cam cum au si ei de fapt, relativ la noi. Da, asta cred, ca de fapt SUA ne cultiva din ratiuni geostrategice, nu din dorinta altruistade a vedea valorile democratiei liberale si ale societatii deschise impuse peste tot. Sa va aduc aminte de ezitarile SUA relativ la Romania? Cu neadmiterea In NATO din 97, lipsa de suport pentru guvernul CDR, finalizata cu iesire PNTCD de pe scena? Chiar si G. Bush ne-a avertizat sa nu ne punem rau cu rusii cand a venit aici, era chiar prieten cu Putin intr-o vreme.
Nu propun nici iesirea din NATO, nici din EU, propun sa fim gata sa le zicem „nu” la o gramada de aiureli pe care vor sa le exporte mascaricii PC.
Sper, intr-adevar sa iasa un republican. Daca iese Clintonoaica, cred ca e over treaba.
Anca Cernea
1 July 2015iulian ene
e important să deosebim America de dușmanii ei din interior
America aia clasică, a Părinților Fondatori, e „a nation under God”
cu aia ținem noi
maimuțăreala LGBT-gender-sex-lib, revoluția culturală sunt trenduri subversive, hate-America,
Obama vine din școala lui Alinski, Bill Ayers și Frank Marshall Davis, adică, din cel mai jegos și mai criminal comunism, plus islamismul venit pe filiera Louis Farrakhan
iulian ene
1 July 2015D-na Cernea, si daca au castigat razboiul cultural ? Poate ma hazardez, dar mie asa-mi pare.
Unchiu Sam
1 July 20155. Iulian Ene
Bineînţeles că SUA ne cultivă din motive strategice. Dar în al doilea rând doresc sincer ca la noi să reuşească democraţia liberală. În primul rând pentru că numai în asemenea aliaţi au încredere şi în al doilea rând numai în asemenea mediu businessul american poate funcţiona. Şi dacă nu ne convine, ok, lumea e largă, americani se pot reorienta, cu tot cu business.
Iar în 1997 România a avut o mare realizare la Madrid. A fost nominalizată pentru următorul val de aderare împreună cu Slovenia. A părut un eşec din cauză că admin. Constantinescu îşi făcuse o miză din asta şi crease un orizont de aşteptare prea mare în rândul populaţiei.
Dacă a fost semieşec la Madrid tot lui Constantinescu i se datorează. L-a ţinut pe Măgureanu până în 1997 în vară şef la SRI, deşi ajunsese la putere printr-un puci sovietic. Cum era să schimbe americanii cu noi informaţii clasificate, primul pas spre aderare, când era un rusofil la SRI?
Şi nu intri în NATO fără o putere anglo-saxonă ca sponsor. În 2004 l-am avut pe Tony Blair. Dar în 1997 sponsorul lui Milică Constantinescu era Franţa, care tocmai în acel an dorea să se întoarcă în structurile militare NATO de unde ieşise de 30 de ani.
Adică Milică dorea să ne bage în NATO unii care nu erau în NATO, ceea ce mi se pare deranjament mintal.
Plus că la Washington era atunci administraţia stângistă a lui Clinton care iniţial nici nu dorea extinderea NATO, „ca să nu tragă noi Cortine de Fier în Europa.”
Iar discursul lui Bush era doar să-l liniştească pe Putin cu privire la extinderea NATO cu România şi Bulgaria. Din moment ce intrasem în NATO eram deja la bord, ce treabă să mai avem noi cu ruşii şi ruşii cu noi?
iulian ene
1 July 2015Chestia asta cu noi stand timorati ca-si iau americanii jucariile si pleaca nu prea tine. Nu stiu sa le fi tras vreo teapa pana acum, de la aderarea NATO incoace , vorbesc. Eu zic ca punem si noi pe masa destule. La urma urmei suntem tinta in caz ca se strica vremea, macar ca amplasare si chiar contam. Cat despre business, sunt undeva sub locul 6 la investii in Romania, sub alde Elvetia. Penibil.
Nu pupam NATO daca nu era afacerea Iugoslavia din ’99, aia cu valul 2 era un fel de „va avem in vedere, tinem legatura” dupa ce ratezi un interviu de angajare. Acolo guvernul reformist din Romania a pierdut cel putin 5 puncte electorale. Ar fi putut sa atenueze socul cu niste imprumuri FMI, care se stie ca se dau si cu lobby politic. Canci!
Cat despre Magureanu, ala e un oportunist tipic, ar fi ars-o hiper-pro-occidental daca-i venea la mana. Pretexte! Si daca-l compar cu tradatorul racolat KGB pe care-l tinea SUA atasat CIA la Bucale prin 1990, e chiar decent tipul.
Unchiu Sam
1 July 201510 Iulian Ene
Ar trebui să fim foarte timoraţi dacă americanii îşi iau jucăriile şi pleacă.
Nu ştii tu să le fi dat vreo ţeapă? Bineînţeles că nu ştii. Le tot dăm ţepe. De ce crezi că de doi ani şi opt luni nu au trimis ambasadori?
Nici la investiţii văd că nu te pricepi. Investiţii americani sunt mai mari decât cele din statistici pentru că sunt firme americane înregistrate în alte state, mai ales Olanda. Până şi Coca-Cola e cipriotă.
Este adevărat că ar fi trebuit să fie investiţii mult mai mari şi sperăm să fie dacă se îmbunătăţesc lucrurile în România. Nu vin pentru că sunt tratatţi rău aici, de la Chevron la Occidental Petroleum care a fost gonit la o licitaţie trucată în favoarea OMV.
Nu ne-au primit în NATO pentru că le-am dat permisiune de zbor în 1999. Dar este şi adevărat că dacă nu le dădeam permisiune nu am fi fost niciodată primiţi. Chestia cu „reformiştii” care s-au sacrificat politic cu Jugoslavia în 1999 e o marotă a lui Milică. Nu din acea cauză s-a ales praful de CDR şi PNŢCD.
Iar cu FMI şi Banca Mondială am încheiat acord prin 1998-1999, după ce am făcut ce trebuie.
Iar tipul de la ambasada americană de care zici, James Harold Nicholson, a fost recrutat de ruşi după ce a terminat misiunea în România şi s-a prezentat la alt post, în Malaezia. Şi era doar un agent operativ dintr-o ambasadă, nu era şef de serviciu, ca Măgureanu.
Unchiu Sam
1 July 2015Admin, Help, mi-a intrat un mesaj la spam, 1.07.2015, ora 23.18. Multumesc
Radio Enervan
1 July 2015Toate bune şi frumoase, dar de unde până unde „dezintegrarea UE”? Cassandrele nu mai sunt de actualitate.
Costin Andrieş
1 July 2015de cand obama e presedinte, orientul mijlociu a luat foc,la propriu, sua a trecut printr-o criza economica, unq din care nu a scapat inca, in ciuda a tot ce zic nobelatii, criza provocata de imprumuturi de mii de miliarde si risipa asemenea, putin a simtit si el ca are spatiul sa inceapa sa isi umfle muschii, chiar daca muschii lui sunt umflat cu botox, europa e amenintata de rusia cu razboi atomic (cine isi inchipuia ca asa ceva ar fi fost posibil, in 2008?). iranul scapa de sanctiuni desi e mai agresiv ca niciodata, china se inarmeaza, a aparut statul islamic, de o salbaticie greu de imaginat in urma cu 2 ani.
cu toate astea, lumea e mai buna, viata mai usoara, obama e celebrat pe tot mapamondul pentru ca acum sexul pe cale digestiva aduce scutiri de taxe si copii (ai altora).
@Radio Erevan, Pai Grecia, Marea Britanie, Scotia, Irlanda se gandesc serios la iesirea din UE.
Anca Cernea
1 July 2015Radio Enervan
Din păcate, Cassandra, aia, prima, din Iliada, avea dreptate. Asta era blestemul ei, să vadă dinainte ce se va întâmpla, să încerce să-și avertizeze concetățenii, și să nu o creadă nimeni.
Așa se întâmplă în continuare de peste trei mii de ani, și de fiecare dată cassandrele sunt considerate prea pesimiste/inactuale.
Conservatorii polonezi spun de multă vreme că UE e în pericol – din cauza ideologilor stângiști care se află la butoane la Bxl și din cauza dominației germane. Eu am auzit de la ei prima dată în 2011 că UE se va dezintegra. Poate au mai zis și înainte, nu știu. Oricum, nu se bucurau. Erau foarte îngrijorați, dar nu-i asculta nimeni.
Acum, iată. E mare risc de Grexit, chiar zilele astea. La Kremlin deja pregătesc vodca tovarășii, să se cinstească.
După Grexit, ar putea urma Brexit. Nu zic, asta nu e neapărat meritul lui Putin, dar sigur se va bucura când/dacă o să se întâmple.
Mai încolo, Putin ar putea mai putea câștiga și în alte țări, precum a făcut în Grecia, prin candidații lui din Frontul Național din Franța (madam Le Pen a și anunțat că pune de Frexit) și Podemos din Spania.
Altfel, Rusia lui Putin e pe dric, din multe puncte de vedere, aproape toate. Se mai ține doar din slăbiciunea/trădarea proștilor/cârtițelor de care rușii dispun în Occident.
Radio Enervan
1 July 20151. @Costin Andrieş: În primul rând e „Enervan”, nu „Erevan”. OK, domnul Cosmin? ????
În cel de-al doilea rând, însăşi înşiruirea care conţine Scoţia e un pic eronată.
În cel de-al treilea – şi ultimul – Barack Hussein e pe cale de ieşire, iar anunţul de gen „Provincia, aşteptăm conservatorii” nu e chiar atât de neserios pe cât ar părea.
2. @Anca Cernea: Cassandra NU a fost tocmai iubită în timpul propriei vieţi (asta e o afirmaţie de genul „Rusia nu e tocmai un stat democratic”). Revenind la cestiune, toate partidele şi mişcările sus-menţionate sunt marginale. Cumva, în epoca Internetului, nu mai cred în state democratice care devin extremiste.
Brexit, Frexit şi alte „exit”-uri sunt doar monştrii din debara, cu care se încearcă sperierea fie a publicului captiv din ţara respectivă, fie a Bxl-ului. Dacă se reuşeşte, mai vedem.
Oricum trăim vremuri interesante, fie dinspre Est (Umbra Marelui Urs), fie dinspre Sud-Est (Califatul Horror), fie chiar dinspre Uniunea Sovietică Ailaltă. Bine, acolo trebuie să mai aşteptăm vreo doi ani (vezi mai sus, #3).
nicu
1 July 2015Desigur o intrebare este: ce dracu face Europa impotriva statului islamic?
Anca Cernea
1 July 2015Nu face nimic. Face declarații, cel mult. Combate fundamentalismul religios implementând gender/gay rights și politici seculariste – împotriva creștinilor, cum altfel? – în țările proprii.
Nu că nu s-ar putea face ceva. Deunăzi, Ehud Barak zicea că ISIS ar putea fi distrus în 2 (două) zile.
http://www.jpost.com/Middle-East/Former-PM-Ehud-Barak-We-could-defeat-ISIS-in-a-matter-of-two-days-407229
Probabil că așa e. Dar Europa nu va face nimic, nici USA sub Hussein.
Poate face Israelul ceva, iar atunci tot Occidentul o să urle, că israelienii îi discriminează pe califi, că să se așaze la masa negocierilor cu tăietorii de capete, și se retragă imediat în frontierele din 1848.
Radio Enervan
1 July 2015@nicu: face moschei!
Cris
1 July 2015Unde sunt liderii conservatori in Europa? Stam si lasam sa ni se distruga lumea. Parca suntem intr-o drama absurda.
solo.13mmfmj
1 July 2015Nu ii problema rezolva musulmani pakistanezi toate problemele sexuale ale europei cum au facut in Rotherham Marea britanie