FUNDATIA IOAN BARBUS

Ucraina: „Mă tem să vorbesc în rusă, pentru că Putin ar vrea să mă apere”

Ucrainenii vorbesc tot mai mult în limba ucraineană, scrie analistul Evgheni Vorobiov în revista Foreign Policy. În Ucraina, în special, este foarte populara gluma: „Mă tem să vorbesc în limba rusa, deoarece Putin ar putea sa-si doreasca să mă apere”.

Pentru prima dată în ultimele decenii, vorbitul in limba ucraineană a devenit un lucru la modă, și nu ceva rușinos, mai spune Vorobiov.

Desigur, Ucraina, ca și înainte ramane o țară bilingvă. Cu toate acestea, potrivit sondajelor de opinie din ultimul deceniu, peisajul lingvistic al țării a suferit unele modificări.

„In 2005, 42 la suta dintre ucraineni au spus că în casa vorbesc în limba ucraineană. În 2011, aproape 53 la suta au declarat ca folosesc ucraineană în viața de zi cu zi. Deoarece cei mai multi dintre ei vorbesc bine limba rusă, creșterea acestui indice de 11 la suta (care înseamna cel puțin 5 milioane de oameni) reflectă ponderea societății ucrainene care a trecut la limba ucraineană „, – spune Vorobiev.

Acest trend lingvistic sporeste mobilitatea socială a țării, spun analiștii. În plus, revigorarea limbii ucrainene nu este singura schimbare socială încurajata de războiul din estul țării. În special, clasa de mijloc începe să plătească mai mult pentru bunurile si serviciile din Ucraina, iar ucrainenii in ansamblu aleg produsele ucrainene in defavoarea celor rusesti.

Oleg Cojocaru | Paginaderusia.ro

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Andrei Rugina

Andrei Rugina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian