FUNDATIA IOAN BARBUS

Sportul pentru toți

Puține lucruri sunt mai nedrepte la școală decât ora de sport. Să iei notă în funcție de distanța la care arunci o greutate, de lungimea unei sărituri într-o nenorocită de groapă cu nisip, ori de timpul în care alergi 1.000 de metri, să fii notat pentru săritura peste capră sau tot soiul de rostogoliri, contorsionări ș.a.m.d. e un lucru cu adevărat nedrept, să recunoaștem.

Unde mai pui că pușlamau clasei ori ăl mai nărod la matematică are toate șansele să te ia la fugă sau la aruncarea greutății, căci la flotări și genoflexiuni te ia cu siguranță.

Ora de sport are și potential discriminator. Te reclamă careva la CNCD că fetele din clasa VIII dau proba de alergare doar la 800 m, iar băieții la 1.000 și ajungi pe mânile lui domnul Ciobi, cine știe…

Ora de sport poate fi și traumatizantă: râd colegele de tine că îți sar ochelarii de pe nas ori te împiedici și te întinzi pe-asfalt ca un nătăfleț, că nu ai reușit să arunci mingea de oină la 35 m distanță (25 m la fete) ca să iei un zece, sau poate, de râsul curcilor, că nu ai aruncat-o la peste 25 de metri depărtare (15 m la fete) ca să iei un amărât de cinci. Ăsta-i baremul pt clasa VIII.

Iar de Educație fizică nu ai cum să scapi ca de Religie. Pot face părinții câte cereri vor, degeaba. Doar un medic corupt te poate scăpa dacă te declară debil ori suferind de-o boală gravă. Cu toate acestea niciun om rațional nu s-a gândit să scoată sportul din programă.

Hai, „indignați-vă!”, tovarăși.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

5 comentarii

  1. Vlad M.
    19 septembrie 2014

    Gelu, putine lucruri sunt mai umilitoare ca ora de sport. ???? Se intampla pe acolo niste faze… cazaturi, accidentari, rezultate jalnice si asa mai departe.

  2. murfi
    19 septembrie 2014

    nu pot sa nu observ ca nici macar pe acest site nu se indrazneste sa se atinga adevarata problema a educatiei in regim traditional din scoala romaneasca

    exista o materie care produce nu doar fiori, ci adevarate cosmaruri copiilor, in special celor mai sensibili, viitori stingisti la maturitate; parintii, profesorii si ceilalti colegi arunca in spatele lor o greutate pe care umerii lor slabi nu o pot duce, intreg viitorul lor depinde de si se poate duce pe apa simbetei din cauza aceasta; exista o materie in care imaginatia specifica virstei este ingradita in mod brutal, in care orice pas „gresit”, cit ar fi acesta de mic, conduce la dezastru; exista o materie – nu o sa credeti – in care sint contorizate doar greselile elevului, niciodata reusitele; va intreb pe dvs, ce aport pozitiv poate avea pentru dezvoltarea mentala a unui tinar o asemenea materie, o materie in care libertatea de exprimare, de alegere este redusa la zero, in care o singura varianta poate fi corecta si toate celelalte rezultate, oricit efort, imaginatie si bunavointa ar fi fost investite de elev, sint aruncate la cos, ba mai mult, parintii sint chemati la scoala si intreg viitorul copilului este pus sub semnul intrebarii de astfel de asa-numite „greseli”? eu nu spun sa se scoata orele de matematica, dar trebuie sa trecem de acest nivel rudimentar de invatare, materia trebuie reanalizata si profesorii trebuie reeducati, trebuie trecut dincolo de notiunile de corect si incorect, materia trebuie predata cu suflet, cu o preocupare sincera pentru simtirile si respect pentru libertatea de alegere a copiilor, competitivitatea si negativitatea nu au ce cauta in experientele unor viitori cetateni ai unui stat democratic.

  3. Anca Cernea
    19 septembrie 2014

    @2 murfi are dreptate, chiar mai mult decât atât!
    dacă nu se scoate matematica din programă, copiii nu vor putea gândi liber, nu vor învăța că fiecare are adevărul lui,
    dacă nu se scoate matematica din programă, copiii nonconformiști care susțin că 2+1 fac 6 vor fi în continuare discriminați față de cei îndoctrinați, care susțin că fac 3
    dacă o ținem așa, cum se va mai produce revoluția culturală, aia adevărată, care să meargă până la capăt?

    zilele trecute, o profesoară luminată povestea pe contributors cum i-a explicat ea, cu autoritate, unui preot din subordinea ei, ce trebuie să conțină învățătura creștină și mai ales ce NU trebuie să conțină; i-a atras atenția că un băiețel de cinci ani riscă să CREADĂ ceea ce învață la religie, lucru ce trebuie evitat cu orice preț; de aceea, nu trebuie să i se spună nimic altceva din creștinism, decât că e bine să ocrotim plantele și animalele; să nu cumva să-i spună că există o luptă între Bine și Rău, și să nu aducă în niciun caz vorba de Cruce!!!! preotul a înțeles, din fericire, de aceea a putut să continue predarea religiei în școala aia
    altui preot, luminata doamnă i-a explicat că nu trebuie să transmitem reguli negative; adică, cele Zece Porunci sunt redactate greșit; Domnul Dumnezeu, care le-a scris fără să o întrebe pe ea și i le-a dat lui Moise pe muntele Sinai necorectate de doamna directoare, ar trebui chemat în biroul acesteia și muștruluit cum se cuvine

    iată deci, ce se vrea se poate
    dacă există o școală în Călărași, jud Călărași, unde o directoare avansată și progresistă are curajul de a schimba conținutul religiei pe care e construită civilizația și dacă ea poate corecta formularea legilor morale de bază ale acesteia, tăind de pe Tablele Legii cu pixul roșu (mai bine mai târziu, decât deloc) toate interdicțiile alea frustrante,

    de ce n-ar merge mai departe, și nu ar interveni și în conținutul învechit, nedrept și frustrant al Tablei Înmulțirii?

    doar puțin curaj, doar un pas înainte, apoi și alți directori vor lua exemplu, iar copiii vor putea cugeta liber!

    a mai fost cândva o tentativă de a schimba prin vot valoarea numărului π, să nu mai fie neapărat 3,1416 cum susțineau unele opinii învechite; deși majoritatea a hotărât ca zecimalele să fie suprimate, iar π să fie rotunjit la 3, ceea ce ar fi ușurat viața multor generații de elevi, lumea era încă plină de prejudecăți la acea vreme, iar această tentativă de reformă a fost zădărnicită

    acum însă, s-ar putea relua demersul
    s-ar putea desființa în general calculele cu zecimale, și zecimalele în sine
    în orice caz,
    matematica din școală ar trebui modificată sau desființată, nu poate fi lăsată așa!

  4. Alex
    19 septembrie 2014

    :)) :))

  5. Ursiursi
    19 septembrie 2014

    Cat adevar…eu is a 7-a si sunt praf la sport. Nu alerg repede, nu pot sari capra si lada ca is prea pitica si pe langa is si plinuta. Mi-a dat 4 pentru asta. Mereu cautam tot felul de scuze ca nu fac. Si e o porcarie pentru ca sa spunem ca fetele au o problema si nu fac se vor alege cu absenta nemotivata…mi se pare cea mai mare prostie posibila la fel ca tehnologie, desenul, si religia. Frate oricum nimeni nu invata la religie si tehnologie si se predau niste cacaturi despre felul de lemn…WTF cui ii pasa? Mie nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian