FUNDATIA IOAN BARBUS

Spui “Doamne Isuse”, şi ei aud “la dracu’” (Romuald Szeremietiew)

Politicianul polonez Romuald Szeremietiew, fost ministru adjunct al Apararii, publica o analiza a stenogramelor realizate si transmise de rusi polonezilor dupa tragedia de la Smolensk.

Premierul Donald Tusk a decis publicarea copiilor transmise de rusi dupa stenogramele convorbirilor din cabina avionului Tu-154. Din ceea ce au citit rusii, se poate trage concluzia ca echipajul avionului polonez s-a comportat rational, pilotii au evaluat adecvat situatia meteorologica de pe aeroportul din Smolensk, îi cunosteau imprejurimile si au luat in considerare posibilitatea de a ateriza in alt loc (Minsk, Witebsk). Din câte se pare, capitanul avionului a hotarât sa coboare la o înaltime mai joasa, pentru a stabili daca exista conditii de aterizare. Dupa executarea acestei manevre se aude comanda „plecam de aici” ceea ce a însemnat ca pilotii au considerat ca nu exista conditii pentru aterizare. Din acel moment, se întâmpla ceva ciudat.

Avionul, în loc sa se ridice, merge în continuare în jos, – cade, s-ar putea spune, deoarece pierde altitudine de trei ori mai repede decât în cursul coborârii normale pentru aterizare. Atunci când este la câtiva metri de pamânt, loveste un copac si se prabuseste la mai mult de 1000 metri de pista de aterizare a aeroportului.

Se pune întrebarea evidenta de ce echipajul ce pilota avionul, dupa ce procedase pâna în acel moment rational, deodata comite suicid?

Frapeaza în mod deosebit nu numai calmul echipajului, care se poarta ca si cum nu s-ar întâmpla nimic neobisnuit, dar este surprinzatoare tacerea capitanului avionului, care sedea la comanda. Pilotul, cel care a încercat sa ridice în sus aparatul care se prabusea.

La una dintre conferintele de presa de la Moscova, unul dintre procurori a spus ca ultimul cuvânt care s-a auzit în avion înainte de impactul cu pamântul a fost strigatul „Doamne, Isuse!” In stenograma pusa la dispozitia opiniei publice, ultimul cuvant suna altfel:

10:41:02,7 – 10:41:03,4 // ???? (??) // Krzyk Kurwa … [strigat: C… – înjuratura tipica, NT]

Pe vremea PRL [Republica Polulara Polona, NT] am vazut la televizor la un western american. La un moment dat, pistolarul atins de un glont a cazut la pamânt gemând „Jesus Christ”, ceea ce traducatorul în limba poloneza a transpus prin „do diabla” [la dracu’]. Oare acel traducator a lucrat acum pentru comisia rusa care cerceteaza dezastrul avionului polonez?

Fostul loctiitor al comandantUlui fortelor aeriene ale Republicii Polone, generalul de brigada Jan Baraniecki întrebat de un jurnalist de la „Nasz Dziennik” în privinta valorii stenogramelor prezentate spune: „Daca aceste copii ar fi fost facute imediat dupa dezastru în prezenta specialistilor polonezi, atunci continutul lor ar fi fost plauzibil. Daca însa cutiile au fost în mâinile rusilor aproape doua luni, si, mai mult, au fost cercetate cu specialisti din întreprinderile unde ele au fost produse, atunci a fost posibil sa se faca orice cu ele, si nu exista nicio certitudine ca sunt deplin valide”. Si adauga ca daca cercetatorii polonezi, pe lânga copii ar dispune de instalatia originala, ar exista posibilitatea de a se verifica daca materialul înregistrat nu a fost schimbat. In cazul în care se dispune numai de copie, este imposibil, iar perspectiva de a obtine cutiile negre este mai degraba îndepartata. De aceea expertii întrebati asupra concluziilor ce decurg din stenogramele publicate arata ca pentru o evaluare completa sunt necesare datele înscrise în toate sistemele de înregistrare (Tu-154 polonez erau patru) printre care, mai ales cele privind functionarea fiecarui dispozitiv al avionului împreuna cu înregistrarile din turnul de control al aeroportului care a ghidat avionul. Numai prin punerea alaturi a tuturor acestor date se poate constitui întregul tablou al celor întâmplate. […]

Dar sa ne întoarcem la accidentul avionului polonez. In octombrie 1986, pe teritoriul Republicii Africii de Sud s-a prabusit Tu-134 cu presedintele procomunist al Mozamicului la bord. Impreuna cu el au murit 43 de persoane, printre care vreo 20 de ministri si alti importanti functionari ai acelui stat. Avionul s-a prabusit înclinandu-se în prealabil cu 37 de grade fata de unghiul adecvat al zborului, iar pilotii au coborat aparatul comportându-se ca si cum nu ar fi fost constienti de altitudinea la care se aflau. Au ignorat deasemenea semnalele aparaturii de avertizare la 32 de secunde înainte de cadere.

Dupa dezastru, autoritatile sud-africane au luat toate cutiile negre, refuzând sa le supuna unei cercetari independente. Apoi au publicat un raport final, unde au sustinut:

1. avionul presedintelui Mozambicului era perfect functional,

2. s-a exclus un act terorist sau de sabotaj,

3. echipajul nu a respectat procedurile obligatorii la aterizare,

4. pilotii au ignorat semnalele aparaturii de avertizare.

Sovieticii, care au pierdut un aliat credincios au aratat ca presedintele Mozambicului era un adversar al Africii de Sud si ca a fost victima unui atac al serviciilor secrete sud-africane. Conform rusilor, asa indicau împrejurarile dezastrului. Moscova a acuzat autoritatile Africii de Sud de un atac constand în perturbarea semnalului de satelit al avionului, ceea ce a cauzat dezastrul.

Ia te uita ce sunt în stare sa plasmuiasca adeptii teoriilor conspirationiste.

PS. In anul 2003 un ziar sud-african a dat publicitatii urmatoarele: un fost agent al fortelor speciale ale Republicii Africii de Sud a RPA a dezvaluit ca la ghidarea avionului presedintelui Mozambicului pe o traiectorie falsa si provocarea dezastrului, s-a folosit o baliza radio falsa.

Romuald Szeremietiew

Traducere Anca Cernea

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian