FUNDATIA IOAN BARBUS

Stânga poloneză ar putea încerca să atragă Islamul în lupta împotriva Bisericii Catolice

Stânga ar putea încerca să atragă islamul în lupta împotriva Bisericii catolice, a declarat Prof. Selim Chazbijewicz într-o convorbire cu Łukasz Adamski în cadrul programului TV„Wojna Światów” („Războiul lumilor”), al portalului conservator polonez Fronda.pl.

Selim Chazbijewicz se trage din tătari polono-lituanieni. El este profesor la Universitatea Warmia-Mazury din Olsytzn. A fost membru al Solidarităţii, iar mai târziu, şeful Uniunii Tătarilor din Polonia şi imamul comunităţii musulmane de la Gdańsk.

Prof. Chazbijewicz arată că după 1990 compoziţia etnică a populaţiei musulmane din Polonia s-a schimbat, iar tătarii nu mai constituie majoritatea. Între aceşti musulmani, „noi, tătarii, reprezentăm cultura poloneză şi europeană”, dar majoritatea musulmanilor din Polonia este acum formată din arabi, turci şi iranieni. Organizaţia lor, Liga Musulmană, rivalizează cu cea a tătarilor, Asociaţia Religioasă Musulmană.

Totuşi nu se văd încă în Polonia tendinţe radicale islamiste.

Acest risc există, dar Prof. Selim Chazbijewicz crede că, dacă Polonia va avea parte de o imigraţie masivă de musulmani, aceştia  vor veni mai ales din fosta URSS, nu din Turcia sau ţările arabe. „Musulmanii din ţările fostului bloc sovietic sunt mai deschişi decât ar putea să li se pară unora”, subliniază el.

Întrebat cum se face că musulmanii polonezi nu au manifestat duşmănie faţă de civilizaţia occidentală, Prof. Chazbijewicz aduce o explicaţie istorică. Tătarii s-au stabilit pe teritoriul Poloniei şi Marelui Ducat Lituanian în urmă cu mai multe secole şi au primit cetăţenie. Ei au adoptat cultura poloneză şi şi-au identificat interesele cu cele ale Poloniei, dovedindu-se cetăţeni loiali şi ostaşi curajoşi. Au luptat pentru Constituţia poloneză de la 3 mai, au fost alături de Kościuszko, au participat la apărarea Varşoviei în faţa armatelor  lui Suvorov, la revoltele polonezilor împotriva Rusiei din noiembrie 1830 şi din ianuarie 1863 şi nu au lipsit nici din legiunile lui Piłsudski.

Tătarii polonezi au fost şi ei intens persecutaţi de NKVD şi de poliţia politică comunistă „de limbă poloneză” – cum o descrie Chazbijewicz. S-au implicat şi în mişcarea Solidaritatea. Łukasz Adamski aminteşte aici că Selim Chazbijewicz a activat el însuşi în organizaţia subterană Solidaritatea Luptătoare. Şi a avut şi el de suferit din acest motiv pe vremea comunismului.

Musulmanii polonezi au trăit de-a lungul veacurilor  în bună-înţelegere cu majoritatea creştină catolică. La rândul lor, creştinii polonezi le-au respectat libertatea cultului şi nu au fost persecutaţi niciodată din motive religioase. Tătarii polono-lituanieni au fost primiţi în Confederaţia de la Bar, constituită în 1768 de nobilimea poloneză pentru apărarea credinţei catolice. „Este reciproc” spune Chazbijewicz. „Şi astăzi majoritatea tătarilor noştri consideră că interesele Bisericii Catolice din Polonia nu contravin intereselor etnicilor tătari. De aceea le sprijinim.”

„Propaganda laică este o ameninţare pentru orice religie”, susţine Prof. Selim Chazbijewicz. „Eu totuşi mă tem ca nu cumva această componentă laică a unui anumit lobby politic să încerce să şi-i înscrie pe musulmani în orbita activităţilor lor politice. Musulmanii în Polonia sunt o minoritate, dar o minoritate semnificativă. Politicienii pot să încerce, folosindu-se de antagonismele existente în lume între religiile noastre, să ne implice în hăituirea Bisericii catolice din Polonia. De asta mă tem. Eu, în ce mă priveşte, fac tot posibilul să nu se întâmple asta. Dar nu sunt în măsură să răspund, de exemplu, pentru co-religionarii mei din Liga Musulmană, care, totuşi, sper că nu vor intra în aşa ceva. Stânga îi atacă mai ales pe catolici, şi oricine nu este catolic, poate să i se pară un aliat.  Vorbesc de asta acum, încerc să avertizez în această privinţă. Vă rog să vă amintiţi că în anul 1968, comuniştii au încercat să-i atragă pe tătarii polonezi în propaganda anti-evreiască, dar nu au reuşit. În prezent, urmaşii şi continuatorii lor pot încerca un joc asemănător.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

10 comentarii

 1. emil b.
  18 noiembrie 2010

  Interesant… o piesa complementara: Arabia Saudită trimite soli de pace în estul Europei

 2. Anca Cernea
  18 noiembrie 2010

  In interviu a fost vorba si de construirea moscheei la Varsovia. Prof. Chazbijewicz a spus ca au existat planuri in acest sens inca din 1936, si ca presedintele (primarul) Varsoviei a daruit comunitati musulmane locul, iar constructia urma sa se faca in 1940. Era un proiect de dimensiuni decente, ce nu ar fi facut nota discordanta in contextul arhitectonic. Asociatia Religioasa Musulmana, a tatarilor polonezi, a incercat sa preia initiativa constructiei, dar organizatia rivala, Liga Musulmana (arabi, turci, iranieni), a avut, se pare, castig de cauza…

 3. abbu
  18 noiembrie 2010

  Sub picioarele noastre ia fiinta o retea stufoasa si bine organizata de subminare (scuzati cuvantul…) a tot ce reprezinta valoare laica.
  De la valoare morala si pana la carti si picturi.
  Picatura cu picatura,fundatie langa fundatie,editura langa editura,magazii de asa zis produse, in care sa te feresti sa aprinzi un chibrit…
  Radio Islam,Forum Islam,Scoala islamica,iar in final moschee langa moschee.
  Ocupate cu ne-incalcarea drepturilor omului,cu drepturile liberei expresii,cu dreptul la exercitarea cultului si cu dreptul de expresie,societatiile occidentale uita in totalitate de drepturile victimelor…
  Caci ce suntem in fond noi, care de 5 ori pe zi trebuie sa auzim full volium chemarea la rugaciune?
  Ce suntem cei ce trebuie sa avem grija ce desenam,ce cantam,cum ne imbracam sa nu ii lezam pe emigrantii musulmani veniti sa capete ajutoare sociale din munca noastra?
  Victime…

 4. Vali M.
  18 noiembrie 2010

  Radio Islam,Forum Islam,Scoala islamica,iar in final moschee langa moschee.

  Ceva mai nou, in multe universitati de stat si particulare din US si Europa se predau cursuri de „islamic banking”. Mi-a semnalat situatia cineva din New Mexico, dar am gasit si la Londra:

  Islamic banking refers to a system of banking or banking activity that is consistent with the principles of Islamic law (Sharia) and its practical application through the development of Islamic economics. Sharia prohibits the payment or acceptance of interest fees for loans of money (Riba, usury), for specific terms, as well as investing in businesses that provide goods or services considered contrary to its principles (Haraam, forbidden).

 5. Francesco
  18 noiembrie 2010

  Si in Romania exista pericolul ca anumite ONG-uri islamiste sa determine unele persoane sa comita actiuni teroriste, a avertizat Muftiul Murat Yusuf conducatorul cultului musulman din Romania:

  „Exista un pericol pe viitor de extindere a extremismului religios in Romania si de infiltrare a acestuia in toate structurile comunitatii musulmane. Exista un sistem de organizare complet diferit al musulmanilor din Romania, al musulmanilor din Balcani fata de cei din Occident. In ce tara v-ati duce dumneavoastra din Occident, si aici pot sa dau exemple Germania, Franta, Anglia etc., nu puteti intalni muftiate, acest sistem de organizare care a ramas de pe timpul Imperiului Otoman. Exista un lider spiritual care e denumit muftiu, cum sunt eu la ora actuala, care ii reprezinta pe toti musulmanii, pe cand in celelalte tari din Occident puteti intalni anumite ONG-uri care isi aduc anumiti lideri religiosi, imami, din tarile lor. Sunt ONG-uri care vin din Turcia, sau din alte tari islamice, si isi aduc liderii, imamii lor.”

  Probabil ca de aceea Murat Yusuf este atat de atacat de „amicii” de la Islamul Azi…

 6. huligana
  18 noiembrie 2010

  „Vă rog să vă amintiţi că în anul 1968, comuniştii au încercat să-i atragă pe tătarii polonezi în propaganda anti-evreiască, dar nu au reuşit.” Speranta de care ne agatam. Poate ca nici votantii lui Mazare nu se vor lasa dusi de nas.

 7. Dumbrava
  18 noiembrie 2010

  @Francesco

  Muftiul / muftiatele din Balcani (asadar si din Romania) sunt marionetele guvernului turc, asa cum a zis si muftiul Yusuf Murat, inca de pe vremea otomanilor ele se afla sub directivele turcilor aflati la guvernare la Ankara. Ideea e ca muftiatele astea asadar nu servesc intereselor musulmanilor, ele nu apara imaginea islamului in tarile respective, nu fac mai nimic, nu incurajeaza musulmanii sa citeasca coranul sau sa se roage, …. etc. Muftiii astia sunt ei insisi unii care nu isi merita titlul, care beau alcool, petrec, sotiile lor nu poarta portul islamic, nu fac altceva decat sa pupe in c…r guvernul turc. Care culmea! azi pare sa fie detasat islamic… sau oricum indreptat spre orientul arab , iranian cu precadere.
  Nu ti se pare normal ca aialalti, care nu sunt in gloata cu muftiii/tatarii polonezi , ce or fi ei, saa aiba castig de cauza atunci cand e vorba de lacas de cult sau orice chestie religioasa. Comunitatile musulmane, mai ales daca sunt minoritare intr-o tara, se cunosc, se stiu…. si e clar ca nimeni nu ar vrea sa conduca rugaciunea unu’ care duhneste a nu stiu ce la rugaciunea de dimineata. asta in cazul in care stie de ea….

  @abbu
  bai, termina extremismul asta! Te apuci si bagi peste tot strambe si minciuni dupa cum iti suna tie la ureche. nu stiu ce convingeri ai… sovietice, comuniste, … fasciste…, sioniste… da’ esti chitit tu musulmani si asta te face sa cazi intr-o extrema si lumina tare nefavorabila intr-o Europa cooperanta. Ce drepturi ale victimelor??? NU am inteles: cine sunt victimele??? Bine, in afara de tine. Ca tu se vede ca suferi, dar exista pt unii ca tine spitalul 9 in bucuresti si altele prin tara. Unde traiesti tu de te chinuie atat de tare chemarea la rugaciiune a musulmanilor??? Eu in Romania la mine nu am problema asta. Dar am o biserica langa mine care ma dispera cu toaca, clopotele etc… dar , nu stiu cum sa iti spun, nu mi se pare nimic in neregula, mai ales ca sunt credincioasa. Mi-e frica de Dumnezeu! Oamenii au dreptul la a isi alege religia lor! Si mai au si dreptul GARANTAT DE CONSTITUTIE SI TOATE TRATATELE INTERNATIONALE de a isi practica credinta. Nu mi se pare nici extremism , nici radicalism sa faci galagie cu toaca sau cu slujba… macar daca toti ne-am intoarce catre invataturile bisericii! Asadar nu inetleg care e problema ta cu chemarea la rugaciune. Si mai e o chestie, daca nu iti convine unde traiesti… pamantul e atat de larg…. si primitor……..
  Cine, care emigranti „capata” ajutoare din munca ta, exploatatule! Pai tu ai habar cati platitori de dari sunt dintre musulmani in Romania? Ffff multi, si beneficiari…. prea putini. Scuze, ei ar trebui la faza asta sa pozeze in victime…
  In fine… am mai citit niste comentarii de ale tale si se pare ca nu esti normal, tu esti pericolul pt romania si societatile europene. tu esti precum hitler, ma refer la ideologie si prostia dar incapatanarea cu care vrei neaparat sa fie asa si nu invers. Omule, esti obosit si asta se vede in toate postarile tale…. misca un pic fundul catre biserica , sinagoga, carte, orice loc in care esti un pic invatat sa fi om , nu diavol! In rest, ce sa iti spun… Dumnezeu e mare si vezi ca nu doarme!

 8. Dumbrava
  18 noiembrie 2010

  hahahha………………
  am „rasfoit” un pic siteul…
  chiar nu avea rost sa ma obosesc! Sionisti scrie pe voi!
  http://holywar.org/txt/protocoale/cuprins.htm

  Intelectualitatea stie ce e cu voi si oricum oamenii de rand nu va pot inghiti din cauza grosimii jegului de pe voi si a mizeriei caracterului vostru! Of , ce sa iti povestesc… hahahah …. „in linie dreapta” diaboliceasca, sau ce?

  Acum, chiar ma gandesc serios sa ma duc sa ma rog, sa ma impartasesc…. Da Doamne sa se curete Pamantul de acesti diavoli care cred ca ne manipuleaza si care se lupta atata sa dovedeasca ca unu si cu unu fac 15 (pt ca ei ascund alte 13) si ca apa curge de jos in sus!!!

  Criminalii lui Iisus!!! Criminali care acuza pe altii de propriile lor crime in interesele lor personale!
  Fratilor, cine vrea sa citeasca adevarul, are de unde! Dar aici nu gasiti decat propaganda ieftina sionista!!!

 9. Dumbrava
  18 noiembrie 2010

  Ca sa citeasca si vizitatorii sitului vostru ceva:

  http://www.biblebelievers.org.au/jewhis.htm

  cartea profesorului evreu Israel Shahak despre religia iudaica „Jewish History, Jewish Religion
  The Weight of Three Thousand Years”

  Professor Shahak writes with passion. He evidently feels that liberating Jews everywhere from the shackles of their misanthropic superstitions and freeing Israeli state policy in particular from the stifling influence of Judaism is a matter of some urgency. He focuses our attention especially on the inherent hatefulness of Judaism with citations from a number of Jewish religious writings.

  In a chapter titled „The Laws against Non-Jews,” he writes:

  „…[T]he Halakhah, that is the legal system of classical Judaism — as practiced by practically all Jews from the 9th century to the end of the 18th and as maintained to this very day in the form of Orthodox Judaism — is based primarily on the Babylonian Talmud. However, because of the unwieldy complexity of the legal disputations recorded in the Talmud, more manageable codifications of talmudic law became necessary … The most authoritative code, widely used to date as a handbook, is the Shulhan ‘Arukh…”

  He then cites the teaching of this code regarding homicide:

  „According to the Jewish religion, the murder of a Jew is a capital offense and one of the three most heinous sins (the other two being idolatry and adultery). Jewish religious courts and secular authorities are commanded to punish, even beyond the limits of the ordinary administration of justice, anyone guilty of murdering a Jew … When the victim is a Gentile, the position is quite different. A Jew who murders a Gentile is guilty only of a sin against the laws of Heaven, not punishable by a court. To cause indirectly the death of a Gentile is no sin at all.

  „Thus, one of the two most important commentators on the Shulhan ‘Arukh explains that when it comes to a Gentile, „one must not lift one’s hand to harm him, but one may harm him indirectly, for instance by removing a ladder after he had fallen into a crevice … there is no prohibition here, because it was not done directly.” …

  „A Gentile murderer who happens to be under Jewish jurisdiction must be executed whether the victim was Jewish or not. However, if the victim was Gentile and the murderer converts to Judaism, he is not punished.”

  Cartea o puteti gasi in limba romana si la editura antet cred…

  mai sunt cartile si ale altor evrei care detesta sionismul, sionistiii adevaratii criminali ai parintilor lor in holocaust si criminalii intregii omeniri. puteti cauta de asemenea despre profesorul finkelstein.
  cine vrea sa cunoasca, gaseste!!!

 10. emil b.
  18 noiembrie 2010

  Dumbrava. Baga bine la capatina:

  @abbu
  bai, termina extremismul asta! Te apuci si bagi peste tot strambe si minciuni dupa cum iti suna tie la ureche. nu stiu ce convingeri ai… sovietice, comuniste, … fasciste…, sioniste… da’ esti chitit tu musulmani si asta te face sa cazi intr-o extrema si lumina tare nefavorabila intr-o Europa cooperanta. Ce drepturi ale victimelor??? NU am inteles: cine sunt victimele??? Bine, in afara de tine. Ca tu se vede ca suferi, dar exista pt unii ca tine spitalul 9 in bucuresti si altele prin tara.
  …………..
  Intelectualitatea stie ce e cu voi si oricum oamenii de rand nu va pot inghiti din cauza grosimii jegului de pe voi si a mizeriei caracterului vostru!

  Daca te mai prind o singura data folosind ad-hominem si violenta verbala, te dau afara de pe acest blog.

  Salamaleku si baclavaua sa fie cu tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian