FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Traian Basescu, presedinte de paie

Daca mai au putina rabdare si nu il suspenda din nou, gand la care par sa saliveze de pe acum, bunii prieteni Ion Iliescu si Crin Antonescu s-ar putea sa-l vada pe Traian Basescu trecut pe linie moarta in scurta vreme, iar asta de catre cine se asteapta mai putin: de catre PDL.(…)

Nu este o surpriza ca adversarii declarati ai restructurarii partidului sunt tocmai dinozaurii fesenisto-pedisti, grupati in jurul baronilor locali de tip Sorin Frunzaverde, Ioan Oltean sau Petru Filip ori ai protectorilor lor de la centru, Vasile Blaga sau Elena Udrea. Pentru acesti oameni, pentru care organizatia locala PDL si administratia locala de stat se confunda intre ele si reprezinta principala sursa de putere si de bani, initiativele reformatoare sunt o amenintare mortala. Specia lor ar risca extinctia. Bineinteles, nu in felul acesta isi justifica ei pozitia, ci prin nevoia de “clarificare doctrinara”. Cum majoritatea reformistilor provin din aripa liberala a partidului si din societatea civila, personaje precum Frunzaverde sau Filip s-au trezit sa ceara (cu suportul solid al unui Blaga) eliminarea componentei liberale (impure) a partidului si redefinirea acestuia ca partid pur crestin-democrat.

In primul rand, este de remarcat reflexul autoritarist al acestor lideri locali, care se arata mai curand dispusi sa anihileze factiunile disidente in loc sa incurajeze dialogul doctrinar. In al doilea rand, este clar ca asumarea unei doctrine crestin-democrate “pure” este un nonsens, in conditiile in care toate partidele populare din Europa (inclusiv crestin-democratia germana) contin curente liberale si conservatoare consistente. In plus, in conditiile in care numeri printre adversari un partid liberal care numai datorita propriilor greseli nu a ajuns sa domine dreapta romaneasca, ultimul lucru pe care ar trebui sa ti-l doresti este sa-ti alienezi curentul liberal. In al treilea rand, in PDL exista liberali remarcabili, teoreticieni si economisti de prim rang si usor recognoscibili, exista membri si simpatizanti cu voci distincte care sunt mai curand conservatori, dar lipsesc cu desavarsire teoreticienii si practicienii crestin-democratiei.

In strategia politica a grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, prima dintre prioritatile enuntate este “crearea unei Europe a valorilor”. O dezbatere despre valori in Romania
este mai mult decat necesara. Avem nevoie sa discutam despre valorile familiei, despre traditia crestina si secularism si despre rolul Bisericii in promovarea acestor valori familiale si a coeziunii comunitatii locale. Dar cat de caraghios ar fi sa ne angajam intr-o dezbatere despre valorile crestine si despre cum pot acestea sustine notiunile de libertate, egalitate, stat de drept si democratie cu Sorin Frunzaverde si Ioan Oltean? Ceea ce ne aduce la punctul al patrulea: este cu totul revelator faptul ca intre aparatorii puritatii doctrinare “populare” se regasesc aproape exclusiv personaje la limita analfabetismului ideologic.

Or, tocmai aceasta forta redutabila din interiorul PDL este cea mai susceptibila sa se asocieze coalitiei statu quo-lui PSD-PNL si sa torpileze reformele care le ameninta conditia. Acestia sunt cei mai buni aliati ai lui Iliescu&Antonescu in anihilarea politica a lui Traian Basescu.

Deocamdata presedintele are aliati puternici. In primul rand, electoratul (e de presupus ca si la Resita, Bistrita sau Oradea alegatorii au votat Basescu, nu baronii pedelisti). In al doilea rand, presedintele are inca de partea sa o alianta influenta formata din intelectuali publici, jurnalisti si cetateni angajati in dezbaterea publica in spatiul virtual, care pot crea un curent de opinie puternic in favoarea actiunilor reformiste.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Câmpeanu

Cristian Câmpeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto