Ucraina: „Mă tem să vorbesc în rusă, pentru că Putin ar vrea să mă apere”

  0

  Ucrainenii vorbesc tot mai mult în limba ucraineană, scrie analistul Evgheni Vorobiov în revista Foreign Policy. În Ucraina, în special, este foarte populara gluma: „Mă tem să vorbesc în limba rusa, deoarece Putin ar putea sa-si doreasca să mă apere”.

  Pentru prima dată în ultimele decenii, vorbitul in limba ucraineană a devenit un lucru la modă, și nu ceva rușinos, mai spune Vorobiov.

  Desigur, Ucraina, ca și înainte ramane o țară bilingvă. Cu toate acestea, potrivit sondajelor de opinie din ultimul deceniu, peisajul lingvistic al țării a suferit unele modificări.

  „In 2005, 42 la suta dintre ucraineni au spus că în casa vorbesc în limba ucraineană. În 2011, aproape 53 la suta au declarat ca folosesc ucraineană în viața de zi cu zi. Deoarece cei mai multi dintre ei vorbesc bine limba rusă, creșterea acestui indice de 11 la suta (care înseamna cel puțin 5 milioane de oameni) reflectă ponderea societății ucrainene care a trecut la limba ucraineană „, – spune Vorobiev.

  Acest trend lingvistic sporeste mobilitatea socială a țării, spun analiștii. În plus, revigorarea limbii ucrainene nu este singura schimbare socială încurajata de războiul din estul țării. În special, clasa de mijloc începe să plătească mai mult pentru bunurile si serviciile din Ucraina, iar ucrainenii in ansamblu aleg produsele ucrainene in defavoarea celor rusesti.

  Oleg Cojocaru | Paginaderusia.ro

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentLuca, inaudibilul Luca…
  Articolul următorSlăbiciunea culturală a Occidentului: Impunerea căsătoriei homosexualilor și toleranța pentru practicile genocide ale Statului Islamic
  Născut - da, 30 nov. 1948 Mort - nu (încă) ... Mai întîi a fost Phylopat care scria cronici de bridge la Cronica din Iași prin anii '70, apoi exotismul neprincipial fu pedepsit prin suspendare, drept care s-a comis inversiunea rivuluționară din dechemvre '89 cînd s-a născut tête-bêche Pataphyl. Sînt două particule: dragoste - philo exotizat ridicul-pretențios cu "y", dragoste copulată cu pata - ce vrea să zică bolnav ca în patologie dar și anormal în sensul lui Alfred Jarry, care descria patafizica (pataphysique) ca fiind bazată pe următoarele şapte propoziţii fundamentale: 1. Patafizica este ştiinţa acestui domeniu ce se întinde dincolo de metafizică; ea depăşeşte metafizica atât cât aceasta depăşeşte fizica - în toate sensurile ad libitum. 2. Patafizica este ştiinţa particularului, a legilor ce guvernează excepţiile. 3. Patafizica este ştiinţa soluţiilor imaginare. 4. Pentru ea toate sunt acelaşi lucru. 5. Patafizica este de alură imperturbabilă. 6. Totul este patafizic; totuşi, puţini oameni pun conştiincios patafizica în practică. 7. Dincolo de ea nu este nimic. "Patafizica este instanţa supremă".

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here