Eșecul Alianței pentru Integrare Europeană de a-și menține fotoliul de primar al Chișinăului, din cauza implicării Moscovei, dovedește, dacă mai era nevoie, autismul Occidentului atunci când vine vorba de Republica Moldova.
[pullquote]Oricâte progrese ar fi făcut România în ultimii ani, există încă pericolul să ne întoarcem în întuneric. Nici la Chișinău și nici la București bătălia nu a fost câștigată.[/pullquote]
Liderii occidentali refuză să înțeleagă că toate reformele făcute în Republica Moldova în ultimele luni pot deveni istorie daca Partidul Comunist revine la putere. Pentru a preîntîmpina acest lucru, păstrarea Chișinăului este esențială.
Occidentul a primit în ultimele luni destule semnale și chiar dovezi clare care arată că Moscova nu este dispusă să-și piardă influența în Republica Moldova, și că dorește existența, pe mai departe, a unui stat eșuat, slab din punct de vedere politic și economic, pe care să îl poată controla direct, fără costuri logistice și financiare prea mari. Jurnaliștii moldoveni au scris în ultimele zile despre sume de bani importante pe care comuniștii le-ar fi folosit în campanie, bani ce nu puteau veni decât dinspre Moscova. În timp ce de la Moscova se auzeau acuzații dure la adresa OSCE, ce ar fi închis ochii la fraudele puterii pro-occidentale, ambasadorul lui Putin la Chișinău declanșa un scandal diplomatic fără precedent, prezentându-l la o recepție pe ”ministrul de Externe” transnistrean, fapt ce a provocat plecarea imediată a diplomaților moldoveni, europeni și americani. Cam multe semnale, în doar câteva zile.
Nu există bătălii finale
O analiză recentă a Stratfor avertiza că bătălia pentru Chișinău este de fapt bătălia finală între Rusia și Occident și că incapacitatea AIE de a păstra fotoliul de primar demostrează de fapt că ”eforturile Rusiei de a dezbina blocul pro-european sunt eficiente”. Personal nu cred că aceasta este bătălia finală, ci doar una dintre multele bătălii finale pe care electoratul moldovenesc va trebuie să le câștige. Orice pas greșit, pe parcurs, va arunca întreaga țară în brațele tovarășilor de la Moscova. Experții Stratfor susțin că o decizie finală legată de viitorul Republicii Moldova va fi luată de Rusia și Germania, ceea ce mă face să cred că în viitorul apropiat RM va fi tot mai departe de Occident, dată fiind tradiția recentă care arată că Putin și-a impus mai mereu punctul de vedere în fața cancelarilor germani, fie că aceștia s-au numit Schroeder sau Merkel.
”Înapoi în întuneric”
[pullquote]O simplă trecere în revistă a liderilor opoziției arată că legăturile politice și economice ale acestora cu Moscova sunt evidente. Îi avem în primul rând pe Iliescu și Voiculescu, adică ”patriarhul” și ”creierul” USL, formați și aruncați în arenă de sistemul opresiv sovietic de dinainte de 1989. Din gașca tânără face parte un Victor Ponta care anunța recent falimentul sistemului capitalist și superioritatea celui chinezesc. A-l aminti în această ecuație pe Crin Antonescu pare frivol, cu atât mai mult cu cât acesta nu a părut vreodată că capabil de consecvență doctrinară mai mult de cinci minute.[/pullquote]
Singurul lider occidental important care a înțeles importanța fantastică a scrutinului de la Chișinău pare a fi John McCain, senatorul republican de Arizona. Acesta a vizitat astăzi Chișinăul, unde s-a întâlnit cu liderii pro-occidentali, nu însă și cu reprezentanții comuniștilor, care au acuzat, previzibil, ”ingerințe străine” în viața politică internă a RM. Mesajul senatorului american, transmis prima dată la începutul lunii martie, în cadrul unui discurs ținut în fața membrilor Consiliului Atlantic al SUA, este simplu și ușor de reținut, ba chiar ar putea suna ca un mesaj electoral de susținere pentru AIE: ”Nu trebuie să lăsăm Moldova să se întoarcă înapoi în întuneric”. ”Forțe interne și externe doresc să arunce țara înapoi în întuneric”, anunța McCain la 3 martie. ”Forțele interne” au refuzat să se întâlnească cu senatorul american, iar ”forțele externe” au reacționat prin ample comentarii plasate pe fluxul de știri al Ria Novosti.
Urmează Bucureștiul?
Scenariul s-ar putea aplica foarte bine și la București, în timpul campaniei pentru locale, din primăvara anului viitor, dar mai ales în contextul alegerilor parlamentare din toamnă și a prezidențialelor din 2014. O simplă trecere în revistă a liderilor opoziției arată că legăturile politice și economice ale acestora cu Moscova sunt evidente. Îi avem în primul rând pe Iliescu și Voiculescu, adică ”patriarhul” și ”creierul” USL, formați și aruncați în arenă de sistemul opresiv sovietic de dinainte de 1989. Din gașca tânără face parte un Victor Ponta care anunța recent falimentul sistemului capitalist și superioritatea celui chinezesc. Să nu-l uităm nici pe Cosmin Gușă, liderul unui fost partid format din trei membri, ce nu uită niciodată să amintească, oricui vrea să-l asculte, de relațiile lui de la Moscova. A-l aminti în această ecuație pe Crin Antonescu pare frivol, cu atât mai mult cu cât acesta nu a părut vreodată că capabil de consecvență doctrinară mai mult de cinci minute. Pe lângă aceștia, în eșalonul doi al USL se mai numără încă numeroși oameni politici ale căror legături cu trecutul comunist nu au fost elucidate, și ale căror butoane s-ar putea afla încă la Moscova.
Toți cei enumerați mai sus au luptat din răsputeri în ultimii ani cu reformele din justiție menite a întări statul, s-au războit cu DNA, ANI sau ANAF, printre puținele instituții rămase credibile atunci când vorbesc de lupta împotriva corupției. În paralel au susținut un discurs imoral și relativist (ce poate fi mai comic decât a vorbi despre anti-comunism la brațul lui Felix, și de anti-corupție la cel al lui Năstase).
Pericolul pentru România este ca în primăvara anului viitor să fim vizitați de un John McCain, care să spună la București ce a spus astăzi la Chișinău. Și totuși, nici nu acesta nu ar fi scenariul cel mai îngrozitor: cu adevărat terifiant va fi doar dacă cei care astăzi nu înțeleg nimic, nu o vor face nici atunci. Oricâte progrese ar fi făcut România în ultimii ani, există încă pericolul să ne întoarcem în întuneric. Nici la Chișinău și nici la București bătălia nu a fost câștigată.
PS: Petre Bogatu declara recent în EVZ că Dondon a fost desemnat candidat pentru primăria Chișinăului după desele vizite pe care le-a făcut la Moscova și că în realitate el ar fi nu atât candidatul Partidului Comunist, cât al Rusiei. Dat fiind exemplul din 2009, este de așteptat ca noul Geoană să-și șteargă mai atent urmele, atunci când merge să ia lumină din capitala imperiului.
9 Comments
Sare'n Ochi
12 June 2011Dezbaterile din Senat pe tema proiectului legislativ privind introducerea imprescriptibilităţii omorului au început să devieze în mod ”artificial şi mincinos” în sensul retroactivităţii, a declarat, duminică, la o dezbatere organizată de Asociaţia 21 Decembrie 1989 cu prilejul împlinirii a 21 de ani de la 13-15 iunie 1990, europarlamentarul PDL Monica Macovei. Copiii de trupă ai lui Ion Iliescu pot să încerce din nou deturnarea adevărului dar, decizia CEDO din 24 mai spune că crimele din 1989 nu se prescriu niciodată. Asta înseamnă că nu trebuie ca cineva să aştepte modificarea legii, asta înseamnă pentru judecătorii şi procurorii care au aceste dosare că trebuie să treacă la treabă, trebuie să finalizeze probaţiunea, să trimită în judecată şi judecătorii nu pot invoca prescripţia în acest caz. Iar legislaţia CEDO, ordinari tovarăși, colaboratori, complici și pretini ai criminalului Ion Iliescu, are prioritate în faţa dreptului intern român.
Alex Nicolin
12 June 2011John McCain la Bucuresti: “Good morning, Budapest!” ????
calehari
12 June 2011De o parte ” autismul occidentului “, de cealalta parte inspaimantatoarea umbra a lui PUT’KA . Dar unde sunt moldovenii, bravii urmasi ai lui Stefan ? Ce fac marii patrioti moldoveni ce au ales ca presedinte , vreme de opt ani pe betivul general KGB, comunistul rus Vladimir Voronin ? Sunt ocupati sa-si “reformeze” tara din varful buzelor in timp ce cu amandoua mainile ii voteaza de zor pe comunistii rusi sub privirile neintelegator- vinovate ale liderilor occidentali . Bine ca au fost descoperiti vinovatii ! Ei se ascund , din nou , pentru a cata oara , in indepartatul si mereu vinovatul, Occident. Vinovat ca nu salveaza Moldova Sovietica, de propriul ei popor .
La anu’, in 2012, cel putin asa ne spun sondajele, Occidentul va fi din nou vinovat ! Fratii de pe celalat mal al Prutului vor vota cu ” umbrele ” lui PUT’KA de la Bucuresti .
mariusmioc
12 June 2011Din gîndirea politică a lui Igor Dodon, candidatul comunist:
“Susţinuţi din gros,şi financiar, şi ideologic, şi logistic de către patronii politici de la Bucureşti, promotorii lichidării statalităţii moldoveneşti flutură pe străzile Chişinăului steagurile unui stat străin, scandează slogane xenofobe, mărşăluiesc de rând cu grupările neonaziste române şi sfidează în mod obraznic identitatea moldovenească a populaţiei Republicii Moldova. (…)
În orice altă ţară din lume, aşa gen de imixtiuni, anticonstituţionale şi antistatale, ar fi fost sever taxate, iar vinovaţii de subminarea statalităţii şi identităţii ar fi fost aspru pedepsiţi conform legii şi supuşi oprobriului public. Noi însă suntem mult prea toleranţi şi lăsători. ”
http://dodon.md/2011/03/unire-moldoveni/
mariusmioc
12 June 2011Chirtoacă are şanse să cîştige dacă mobilizează absenteiştii (45%). Tocmai primejdia comunistă i-ar putea mobiliza pe aceştia.
Comparativ cu 2007, Chirtoacă a avut cu 30000 mai multe voturi: http://mariusmioc.wordpress.com/2011/06/10/alegerile-din-chisinau-comparatie-2011-2007/
calehari
12 June 2011Pentru multi dintre cetatenii Moldovei Sovietice, ” primejdia comunista ” nu constituie o amenintare ci cantecul ademenitor al rusalcelor ce-i ghideaza spre blidele pline cu coleasa ruseasca. Intr-un teritoriu in care o minoritate ruseasca puternica isi impune vointa asupra unei majoritati cu identitate moldoveneasca ( are dreptate tov. Igor ), nu avem altceva de facut decat sa-i tinem pumnii lui Chirtoaca, acest Saakashvili al nostru !
maxyn
12 June 2011…“prostimea” care votează pe slăninoşii de mutanţi-”comunişti”, sunt in primul rând, plozii ruso- lingi ai hoardelor de sovietizare a Basarabiei şi cozilor de topor locale, plus careva rătăciţi zombaţi. Cetăţenii normali din RM muncesc , ca’n totdeauna nu numai acasă dar şi’n toată lumea. Pur şi simplu ăştea care se dau ca AIE (în majoritatea lor tot nişte rămăşiţe de “comsomolişti” de a lui Lucinschi – reanimatorul partidului comunist , huntei de generali de KGB şi miliţie) – nu sunt în stare nici s’amăjească omul simplu. Prea făţiş sunt adăpaţi de de nişte hoţi din umbră … Adică cum îi Tanda , aşa-i şi Manda. Şi toţi bat în Ghimpu şi Chirtoacă. Tre de lăsat sapele pe data de 19 iunie şi de votat pentru Dorin .El e pentru noi nu pentru venetici şi hoţi…
calehari
12 June 2011@7 Din cand in cand , din pacate rar, se mai aude glasul unui roman. Respect !
informatorul
12 June 2011Rusia spune clar si raspicatca are interese politice si econpmice in balcani.pe care le va atinge cind evenimentele istorice si le va crea impreuna cu uniunea europeana.Cum germania renunta la centralele nucleareva avea mare nevoie degazele rusesti.Dupa cum decuirge evenimentele rominia va exclusa din uniunea europeana.si atunci vom fi din nou aruncati in bratele rusiei.Cei care de 20 ani tot zic de iliescu ca singur are bube in cap o sa dea coltul si nu are sa vada pe nea nelu unde vor.