FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Unii comemorează cu timbre, alții cu semafor și clopot

Două orașe înfrățite din Germania: Trier și Herxheim am Berg.

În primul au fost amplasate anul trecut lumini pietonale speciale, care îl înfățișează pe Karl Marx. Arată ca un moșnegel simpatic, la gimnastica de înviorare.

Oraș german sărbătorește bicentenarul nașterii lui Karl Marx cu semafoare speciale pentru trecerea de pietoni

Trebuie să recunosc că m-am înșelat; nemții nu discriminează, ei știu să-și onoreze toți ucigașii de vârf.

Iată de ce: astăzi, 30 ianuarie 2019, au apărut rapoarte de presă din care afăm că în orașul Herxheim am Berg există un clopot de biserică inedit. Pe clopot este inscripționată svastica nazistă, iar deasupra următoarea dedicație: “Totul pentru patrie – Adolf Hitler”. Un evreu local a înaintat o plângere, dar curtea regională de justiție din Koblenz a găsit că respectivul clopot este în ordine, mai ales că acea biserică s-a angajat să amplaseze și o plăcuță informativă în apropiere, pentru (citez) “a stimula un dialog despre violență și nedreptate”.

Dacă e vorba despre DIALOG să fie nu unul, ci mai multe clopote cu citate din Hitler.

“Franz, cum a fost azi?

Sehr gut, sehr gut!

Am fost la clopot și am dialogat cu niște Herren und Damen de la Antifa despre violență, până când mi s-a învinețit fața. Azi s-a ținut seminarul practic din seria Demokratische Aktion. Pe evreu l-au dat afară în șuturi, din cauza nedreptăților la care sunt supuși palestinienii.”

Marx și Hitler sunt omagiați în Germania cu discreție, pe semafoare și clopote. Cine crede că libertatea de exprimare în Germania nu e chiar Zeiss nu are decât să îl întrebe pe Franz.

Dacă absolvă cu succes stagiatura din cercul lui de dialog, primăria îi va emite și o siglă de certificare pentru Facebook: RP.

Adică Rein Politisch, sau Curat Politic.

Post Scriptum

Iată un lucru asupra căruia merită să zăbovim cu un gând sau două: țara în care o primărie îl comemorează pe Marx și o curte regională de justiție aprobă un clopot cu zvastică și citat din Hitler este foarte îngrijorată de “extremismul” conducerii din Polonia.

De fapt este mai mult decât atât: respectiva țară, foarte influentă în Uniunea Europeană, marginalizează și demonizează în mod activ Polonia.

E ca în bancul cu “ai șapcă?”.

Ai semafor ca în Germania? Nu.
Ai clopot ca în Germania? Nu.
Atunci ești extremist!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

8 Comments

  1. neamtu tiganu
    31 January 2019

    Domnule vorbesti timpenii,
    scandalul cu clopotul e vechi, http://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/herxheim-hitler-glocke-bleibt-haengen-a-1195540.html
    Este atirnat inca din 1934, ca orice clopot e in clopotnita si nu-l vede nimeni. S-a vorbit sa-l frezeze dar i-ar fi stricat sunetul. Pe vremea lui Hitler s-au construit autostrazi, automobile, Käfer, cladiri si multe altele. Ar trebui sa se distruga acestea?

    Ar trebui sa se distruga Casa Poporului facuta pe timpul lui Ceausescu, sau metroul?

  2. Dorin
    31 January 2019

    Intervenții ca_cea de mai sus sunt tipice pentru compromiterea dialogului de pe un grup de discuții ! Fantezia postacilor este congenital limitată și prea simplu de sesizat ca să ne mai intereseze în vreun fel…

    Oh, da câte-a-mai blocuri și bulivarde ne-a mai făcut bâlbâitu șela, de și-acuma ne-ncurcă orașele și viața la comun !!
    Da, maestre, casa lui „deliormanu-țiganu” ar trebui destructurată urbanistic, dacă pricepi cum vine chestia (caută proiectul arh. Biciușcă cu propunerea de destructurare). Iar metroul l-ar fi făcut orice primar conservator în primii ani după război, dacă țara rămânea Regat – și l-ar fi făcut de 2 ori mai ieftin , și fără capete de linie în mijlocul liniei, ca la Dristor…

  3. Emil Borcean
    31 January 2019

    Domnule neamțu țiganu, vorbesti pe lânga subiect. Nu e vorba despre vechimea clopotului și nici de faptul că nu îl vede nimeni. Este vorba despre faptul că, foarte recent, curtea regională de justiție din Koblenz a justificat menținerea lui, după ce au fost ascultate obiecțiile unui evreu. ASTA e problema: susținerea în public a unui artefact nazist care îl venerează pe Hitler într-un mod cât se poate de direct. Verstanden?

    De ce să îl frezeze? Vorba ta, ar fi păcat să-i strice bunătate de sunet. Cel mai nimerit ar fi să îl doneze filialei locale Antifa. Clopotul lui Hitler și bătăușii nemți “antifasciști” se merită reciproc.

  4. crs
    31 January 2019

    stalin este pupat la muscali de ce sa ne miram ? Sunt fascisti doar cei care, rupti in doua de doua imperii ale raului, dar cu aceeasi ideologie (aplicata in intelegere proprie, la inceput cu tel comun), – cei care n-au avut incotro decat sa devina sclavi. Ce pacat ca regatul Poloniei n-a facut praf si pulbere statul medieval rus, atunci cand a avut ocazia.

  5. AT
    31 January 2019

    As fi curios ce parere are ILD despre indepartarea monumentelor confederatilor in SUA.

  6. crs
    31 January 2019

    https://www.kialo.com/should-the-us-remove-confederate-memorials-flags-and-monuments-from-public-spaces-2408/2408.0=2408.1/=2408.1

    Hai sa le punem la loc pe alea cu soldatii rusi, cu ce mama lor deranjeaza ?
    Daca as fi primar al iasului, din Iasi fiind, as scoate Obeliscul Leilor din Parcul Copou, de pilda, caci simbolizeaza ceva impus de o putere straina si criminala in esenta ei. Istoria e istorie, nu o poti modifica oricat ai vrea.
    Statele sudiste aveau in esenta lor sclavia, a altora bineinteles, doar asa supravietuiau dpdv economic. Erau un fel de Sparta a continentului nord american. N-au facut fata organizarii sociale, economice si politice din nord, cruda si ea insa net superioara si deci necesara (sunt si azi care ar vrea sa traiasca ca-n epoca pietrei, insa doar atunci cand lipsesc din fata plasmei). Asta nu-i scuteste de nici o exactiune pe cei din nord: indieni masacrati, samd. Sclavagismul se manifesta si in nord, doar ca sub alte forme, mai nuantate. Ma rog, se poate discuta ani buni pe tema asta. Poate fi bun, poate fi rau sa muti statuia lui Lee, dar infinit mai bun obligatoriu este sa distrugi orice aminteste de era sovietelor si a fratilor lor nazisti/fascisti.
    recent am hotarat sa bag pe foc o gramada de carti, luate moca de la biblioteca locala, care abereaza despre binefacerile poporului de la rasarit.
    Fara mila.

  7. Dorin
    31 January 2019

    legat de mesaj 6// – lucrurile sunt foarte simple: de căutat un singur moment-acțiune-eveniment din istoria relațiilor românilor cu muscalii care să ne fi fost favorabile !
    Nu vă mai obosiți, NU EXISTĂ !! (cel puțin în istoria cunoscută…)

    Să nu-mi veniți cu „regulamentele organice”, pt. că, dacă nu știți, alea au fost o mască „progresistă” pentru pregătirea necesară proclamării Valahiei și Moldovei de vest ca gubernii !!

  8. crs
    31 January 2019

    Unul dintre momentele cheie ale relatiei favorabile ce se intinde pe cateva secole ar fi instituirea unei carantine in timpul epidemiei de holera pe care tot ei au adus-o.
    Ar mai fi acela cu stropirea populatiei cu DDT, dupa eliberarea de jugul fascist si imperialist – desi la punctul asta “le-am luat-o inainte”, pe de-o parte prin ridicarea Columnei, a Arcului lui Constantin, samd, pe cealalta prin “constientizarea necesitatii istorice” tradusa prin intoarcerea armelor – lucru care, sunt convins, ne-a discreditat si mai mult in ochii anglo-americanilor. Nici un japonez din Birmania de pilda nu s-ar fi dat cu anglo-americanii, ba unii au “luptat” chiar pana prin anii ’70, zice-se.
    Imi placea, copil fiind, sa ma urc pe leii care strajuiesc obeliscul. Nu-i stiam povestea. Acum cred ca mai bine ar fi sa fie daramat, si edificat colo un grup statuar, al unor poeti sau oameni de stat de pilda – ar putea sa fie si-o scena de epoca, de pilda. Dar ce vrei de la un popor fara prea mult trecut, cu prezentul tulbure, si viitorul in cartile lui Corut ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto