„Rusia este un membru informal al Uniunii Europene, în orice caz, are o influență mult mai mare decât mulți membri formali” – spunea anul trecut europarlamentarul polonez PiS, Prof. Ryszard Legutko.
Constatarea Prof. Legutko și-a dovedit din nou valabilitatea.
Nu este prima oară că se întâmplă asta.
Ne amintim că în 2006, Putin, supărat pe frații Kaczynski, sprijinitori ai revoluțiilor portocalii din Ucraina și Georgia, a pus sub embargou importul de carne din Polonia. Timp de luni de zile, Comisia UE nu a întreprins nimic pentru a veni în sprijinul Poloniei, așa cum era obligată prin Tratatul UE. Iar în nov. 2006, Polonia a fost nevoită să recurgă la dreptul său de veto, cu care a blocat negocierea unui nou acord de Parteneriat Rusia-UE.
Liderii europeni și comentatorii din media s-au grăbit atunci să facă presiuni asupra… fraților Kaczynski (doar nu credeați că asupra rușilor?!). Abia atunci au început conducătorii UE să-i caute la telefon, să-i viziteze etc. Însă, vrând-nevrând, au observat că polonezii există și că trebuie să țină seama de ei, oricât ar fi de enervantă chestia asta pentru occidentali.
Ei, dar acelea erau alte vremuri.
Polonia era condusă de conservatori, care nu prea se închinau la UE și nu țineau neapărat să fie iubiți la Berlin și Bruxelles, preferau să fie respectați. Iar față de Rusia nu se prea intimidau și nu se sfiau să protesteze față de politica neosovietică a lui Putin, și chiar încercau să creeze o alianță regională de natură să contracareze ambițiile lui Putin de refacere a Imperiului.
De atunci, Lech Kaczynski a murit. În Rusia, la Smolensk. Pe locul morții sale, Putin s-a îmbrățișat cu premierul de stânga liberal Donald Tusk, punându-se astfel bazele împăcării istorice a celor două țări. Organul lui Adam Michnik, Gazeta Wyborcza, a scos atunci un număr special, în rusește, aducând fierbinți mulțumiri lui Putin.
Iar la înmormântarea lui Kaczynski nu a reușit să ajungă niciun lider vest-european mai important.
Acum, la Varșovia guvernează liberalii, preaplecați europeniști și mari prieteni ai Rusiei. Credeți că atitudinea constructivă a liberalilor față de UE și Rusia a adus vreun beneficiu Poloniei?
Aflați că nu.
Parlamentul European tocmai a votat o rezoluție în privința gazelor de șist, super avantajoasă pentru Rusia și dezastruoasă pentru Polonia—. Nu numai economic, ci și politic – geopolitic, de fapt.
E o decizie de natură să prelungească dependența energetică a Poloniei și a altor țări din UE față de Rusia, și să determine renunțarea la exploatarea unei resurse naturale care ar fi putut reprezenta o sursă de prosperitate pentru toți acești europeni.
Și, desigur, și pentru România, unde masele de manevră ecologiste se încălzesc intens în aceste zile pentru a protesta cât mai zgomotos împotriva gazelor de șist.
Ar fi bine ca acest eveniment să determine o trezire printre politicienii noștri „de dreapta” – de dreapta, măcar în sensul că nu țin cu Rusia. E timpul ca ei să renunțe la iluzia că tot ce vine de la UE este bun, că UE e garanția că vom scăpa de ruși, că noi trebuie să fim cuminți, să facem frumos la UE, să-i tot cedăm suveranitate și astfel vom scăpa de pericol.
Nu e așa.
Și la UE trebuie să te faci respectat. Și la UE trebuie să-ți afirmi interesele naționale și să-ți cauți alianțe pentru a promova acele interese. Dacă noi nu ne vedem de interesele noastre, nimeni nu ne garantează că nu vom sfârși iar în brațele rușilor – de astă dată, via UE.
niezalezna.pl: Lobiul rusesc a câștigat în Parlamentul European. Sunt investițiile în gaze de șist în pericol?
“Parlamentul European a votat o variantă nefavorabilă pentru Polonia. PE a acceptat un amendament care impune evaluare costisitoare impactului asupra mediului deja în etapa inițială de explorare a gazelor de șist, nu doar în cea de exploatare. Această informație a fost transmisă de către deputații europeni polonezi pe portalul social – Twitter .
În Parlamentul European a avut loc votul cu privire la poziția față de Directiva privind evaluarea impactului asupra mediului. Ca urmare a amendamentelor introduse de Comisia de mediu în iulie, proiectul prevede obligația de a se efectua o procedură completă de evaluare a impactului asupra mediului al proiectelor privind gazul de șist deja în etapa inițială de explorare, nu doar exploatare.
Acum va începe negocierea proiectului de directivă cu țările UE. Deputații polonezi se tem că o astfel de schimbare a legislației UE va suspenda investițiile în gaz de șist din Uniunea Europeană.
În Polonia s-au executat până acum 51 de foraje pentru gaze de șist; în acest an va fi finalizată forarea a trei noi puțuri, și, probabil, vor începe lucrările la altele cinci – a declarat ieri geologul-șef al țării, Piotr Woźniak.
Geologul șef a subliniat că, la lucrările efectuate până în prezent, nu au fost observate niciun fel de depășiri ale standardelor de poluare a mediului, în afara depășirii normelor de zgomot, care au fost compensate prin instalarea unor ecrane de izolare fonică.”
Sursă: niezalezna.pl
11 Comments
Costin Andrieş
9 October 2013Telegraph: EU red tape threatens future of fracking
Pataphyl
9 October 2013Întrebare naivă: credeți că animatorul verde-roș ClăCrăciun se va mînia pe Europa în urma acestei știri? Cred că la urma-urmei tot Băsescu va fi găsit vinovat, normal, nu?
emil borcean
9 October 2013Uniunea Europeana a Cretinilor, la ce poti sa te astepti… un NU hotarat la gaze prin fracturare, un DA fara echivoc la panouri solare in Sahara!
Ati auzit de Desertec?
Costin Andrieş
9 October 2013acum sa vedem ce fac rosmontanistii. Toti, adica
Anca Cernea
9 October 2013O altă chestie, colaterală, dacă vreți, dar importantă, care reiese din știrea dată de Niezalezna.pl, este aceea că nu a existat până acum niciun fel de poluare din cauza forajelor efectuate în Polonia; a fost ceva gălăgie, e adevărat, dar s-au pus ecrane, și s-a rezolvat.
Dacă asta e singura problemă, la noi ea va fi soluționată prin instalarea unor stații de mare putere care să emită încontinuu manele, acoperind zgomotul produs de lucrări.
Costin Andrieş
9 October 2013Telegraph: UK fracking ambitions threatened by EU warning over methane emissions
Emil
9 October 2013Dacă mai țineți minte, apropo de metan, acum vreo 15-20 de ani nişte păşunişti considerau vacile din Australia ca principalele responsabile de încălzirea globală.
Costin Andrieş
9 October 2013save the planet, kill everything
Costin Andrieş
9 October 2013DOE study: Fracking chemicals didn’t taint water
Alin Dumitrescu
9 October 2013despre ecologisti:
http://blogs.the-american-interest.com/wrm/2012/07/28/the-energy-revolution-4-hot-planet/
despre rusia:
http://blogs.the-american-interest.com/wrm/2012/07/08/the-energy-revolution-part-one-the-biggest-losers/
Costin Andrieş
9 October 2013http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-16270136-victorie-etapa-pentru-companiile-extractoare-proiectele-privind-gazele-petrolul-sist-scapa-evaluarea-sange-impactului-mediu.htm