FUNDATIA IOAN BARBUS

Salvați Roșia Montană se transformă în Ucideți gazele de șist? România între Bulgaria și modelul american

Găsesc tot mai multe motive să cred că impresia mea din prima zi a protestelor “Salvați Roșia Montană” a fost corectă – cei din centrul protestelor se folosesc de teme ca Roșia Montană ca să “ocupe imaginația” tinerei generații, pentru a o pune apoi în folosul agendei proprii. Anul trecut agenda era lupta cu “dictatorul Băsescu”, o temă ce a revenit deja în centrul preocupărilor protestatarilor. “Ocupația” se manifestă azi, la fel ca și anul trecut, prin îndepărtarea atenției tinerilor de la orice formă de înțelegere a funcționării instituțiilor statului de drept și a importanței unei justiții independente, singura capabilă să împiedice abuzuri ca legea dată de guvernul Ponta special pentru RMGC. Aceasta, și condamnarea lui Dan Voiculescu sunt două din mizele reale ale protestelor. Dacă cei care sunt în fruntea mișcării, activiștii care creează evenimentele pe facebook, trasee, pancarte și strigăte la portavoce, ar fi fost cu adevărat interesați de “Salvarea Roșiei Montane”, ar fi fost ieri în fața sediului DNA. Nu a fost cazul, nici pe departe.

Au existat voci printre protestatarii RM care au cerut ca traseul marșului de duminică să includă și sediul DNA împotriva implicării politicului în Justiție, dar au fost reduse la tăcere, cu hotărâre, de “liderul protestului” și unul dintre cei care stabilește traseele, Claudiu Crăciun.

Mi-aș dori să pot spune că mă miră mesajul transmis sâmbăta trecută de Claudiu Crăciun: “Lupta pe tema justitiei este doar o lupta convenabila pentru ei, o continuare a isteriei din 2012. Exista un razboi intre cele trei Palate: Cotroceni, Victoriei, Parlamentului. Dar nu intre ele ci cu noi toti. In razboiul pentru Rosia Montana politicienii sunt de aceeasi parte iar adversarii lor suntem noi, cei din strada. Maine continuam razboiul pe care ei vor sa il evite”. Dar nu mă miră – Claudiu Crăciun a fost membru în guvernul Tăriceanu, pe tot parcursul legislaturii; hipsterul prototip și-a făcut lansarea în 2012 prin discursul în stil occupy ținut la Bruxelles în cadrul unui eveniment de denunțare a “dictaturii băsiste”. La aveniment, alături de Claudiu Crăciun au mai vorbit Victor Ponta, Crin Antonescu şi președintele Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu, Daniel Constantin, practic cei mai importanţi oameni din USL l-au lansat pe Claudiu Crăciun, împreună (despre eveniment, puteți citi Democrația originală, de la Ion iliescu la Claudiu Crăciun)

Nu mă miră. Pentru cei care au depus minimul efort de a fi atenți la nucleul dur, atitudinea lui Claudiu Crăciun este întru totul previzibilă. În postarea incoerentă de pe facebook (“războiul e între Palate, dar nu e între Palate…”), el creează două tabere: “ei” (toți politicienii) și “noi toți” (tinerii mișto), iar “noi toții” nu prea pot sa iasă din cuvântul hipsterului prototip. Mă refer aici la minoritatea infimă care a dorit să protesteze proDNA. Întrebat “Ce le reproșați celor care spun că apără mediu”, Dragoș Paul Aligică scrie: “Ce le reprosez este ca, din cate se pare, ei nu inteleg ca se bucura de privilegiul de a face carnavale ecologice datorita unui sistem institutional-politic si de drept. Si ca prioritatea si urgenta este prezervarea si intarirea acelui sistem. Fara el, fara sistemul de contraponderi si institutii democratice, nu doar Rosia Montana, ci zeci de alte locuri de interes ecologic se duc naibii fara ca ei nici macar sa poata zice pas.”

Iar sistemul insitutional-politic a primit o lovitură dură de la Ponta. Legea croită special pentru RMGC poate fi sancționată doar în cadrul unui stat de drept, cu o Justiție independentă, iar astea nu sunt sloganuri sau “abstracțiuni”, cum spunea cineva. Fără Justiție, decizia privind explotarea de la Roșia Montană, sau de oriunde altundeva, privatizările frauduloase, toate actele mari de corupție sunt la discreția politicienilor. Ignorând cu ostentație decapitarea DNA, Claudiu Crăciun și cei care nu ies din cuvântul lui (de voie sau de nevoie), fac posibile abuzurile politicului din viitor și personaje ca Dan Voiculescu și Adrian Năstase.

Toată dinamica protestului pare special gândită pentru a pune un zid între participanți și realitate. În perimetrul în care protestatarii se mișcă, online și offline, organizatorii își pot impune voința fără prea multă rezistență, pentru că, așa cum am văzut, orice iese din tiparele prestabilite este respins – sunt izolați cei care vor să protesteze împotriva abuzurilor de la DNA, dar nu și cei cu mesaje anti-capitaliste, nu și legionarii, maoiștii și anarhiști. Se pare că cei din urmă sunt bineveniți. A devenit, cred, evident că nu voința miilor de protestatari este cea care impune dinamica și mesajul, ci agenda organizatorilor în funcție de afiliația politică, mai mult sau mai puțin evidentă, sau afiliație ideologică, în cazul extremiștilor. Sau ambele.

O miză mult mai mare: gazele de șist

Plictisul se intalează cu repeziciune, iar pe măsură ce tot mai multi tinerii “frumoși, inteligenți și mișto” (nu pot să mă abțin) se retrag pe facebook la căldură, protestele cad în derizoriu. Ca temă, a revenit deja din plin lupta cu dictatura băsistă, dar se adaugă și o miza cu mult mai importantă decât Roșia Montană: exploatarea gazelor de șist. De exploatarea gazelor de șist depinde viitoarea independență energetică a României față de Rusia, sau lipsa ei, dar și ieftinirea gazului, sau scumpirea lui.

Pancartele cu Roșia Montană se micșoreaza pe zi ce trece, iar cele împotriva gazelor de sist devin tot mai vizibile și mai amenințătoare. În confuzia creată, fricii de moarte prin cianurare i se adaugă, pe nesimțite, teama de gazele de șist, de moarte în cutremure și otrăvirea pânzei freatice de corporațiile americane. În timp, Roșia Montană va fi eclipsată. Tăcerea în privința exploatării cu cianuri de o companie rusească la Baia Mare ramâne și după o lună la fel de asurzitoare. La fel se ignoră în totalitate faptul că prin alungarea Chevron din România, cum s-a intamplat deja in Bulgaria, vom avea doar de pierdut, financiar, politic și geopolitic, iar Rusia doar de câștigat – influența politică și bani, multi bani – menținând prețul gazului de câteva ori mai mare decât, spre exemplu, în mult mai prosperă SUA. Datorită exploatării gazului de șist prin metoda de fracturare hidraulică, Statele Unite a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din lume. Între timp, peste ocean, în presa din România, au început deja să reapară articolele alarmiste despre apocalipsa gazelor de șist.

Încerc o predicție: protestul va cădea și mai mult în derizoriu și radicalism, și se va muta, cu cățel și purcel, împotriva exploatării gazelor de șist. Dacă începe exploatarea gazului de șist în România, asta ar contribui inclusiv la scăderea prețului gazului din Uniunea Europeană, lucru care ar îngenunchea Rusia din punct de vedere economic. Și nu își permite așa ceva. Este extrem de improbabil ca Moscova să nu investească masiv în impiedicarea, pe toate căile, a exploatării din România, așa cum a facut deja, cu foarte mare succes, în Bulgaria. Iar protestele masive sunt un ingredient indispensabil.

În continuare, câteva informații despre cum s-au petrecut lucrurile în Bulgaria, scenariu care este posibil să se repete și în România.

“Lobiul rusesc împotriva gazelor de șist”

Pancarta: "Bulgari, veniți să vă protejați țara" Protest împotriva gazelor de șist în Sofia, mai 2012.
Protest împotriva gazelor de șist în Sofia, Bulgaria (mai 2012). Pe pancartă scrie: “Bulgari, veniți să vă protejați țara!”. În dreapta, imagine de la protestele din Bucureși din aceeași perioadă.

John Daly scria în februarie 2012, pe oilprice.com: “Cu o lună în urmă, 166 de membri ai Consiliului Național Bulgar, din cei 240 de parlamentari, au votat blocarea definitivă a explorărilor și exploatării gazului de șist prin fracturare hidraulică și tehnologii similare.”

Acesta atrage atenția asupra unui editorial publicat de ziarul bulgar Trud.bg, “Lobiul rusesc împotriva gazelor de șist”, în care bulgarii pro-ruși sunt acuzați că au instigat la proteste împotriva exploatării gazului de șist în Bulgaria.

Despre efectul protestelor din Bulgaria, Sotirov scrie: “Majoritatea de dreapta din Consiliul Național a capitulat, fără argumente serioase, acestei presiuni pseudo-civice și a adoptat un moratoriu privind explorarea și exploatarea gazului de șist în Bulgaria. Cu alte cuvinte, Consiliul Național a interzis Bulgariei să afle dacă are depozite de gaze de șist – informație care ne-ar fi eliberat din dependența energetică totală față de Rusia. Majoritatea Consiliului Național a permis Partidului Socialist Bulgar (BPS), Mișcării pentru Drepturi și Libertăți (DPS) și mai multor mini-partide în proces de dezintegrare să insulte Ministrul Energiei (Traycho Traykov), care fusese numit de aceiași majoritate confuză și neajutorată (…) Totul s-a făcut fără a prezenta motive serioase, din cauza campaniei împotriva prospecțiunilor gazului de șist, totul a fost bazat pe manipulări și minciuni ieftine. O tentativă de a deghiza o problemă politică într-una ecologică.”

John Daly continuă: “Prima minciună a fost că va fi experimentată o nouă tehnologie în Bulgaria. Total neadevărat… A doua – așa-numiții apărători ai protejării mediului nu au citat nici un caz de poluare serioasă cauzată prin fracturare.”

Șefi importanți ai Departamentului 6 (Securitatea de Stat – serviciul secret din perioada comunistă), condus de Dimitur Ivanov – Mityo Gestapo și susținătorii afacerilor fostului președinte, Georgi Purvanov (…) sunt printre protetatarii împotriva prospecțiunii gazului de șist.”

Ana Otilia Nuțu deschidea articolui Gazul de șist. A fi sau a nu fi dependenți de Rusia , publicat anul trecut în Revista22 scriind: “Peste tot unde există opoziție serioasă la gazul de șist există și un lobby puternic al Gazprom, care știe că independența Europei de importurile de gaz din Rusia înseamnă că Moscova își pierde influența.” Otilia Nuțu menționa și cazul Bulgariei spunând câ “În Bulgaria, în fruntea mitingurilor an­ti­gaz de șist s-au aflat foști securiști și ac­tuali lobbiști pentru South Stream.”

În articolul din presa bulgară, Sotirov conclude, “Cel mai rușinos lucru este să realizez că, după 22 de ani de democrație, politica Bulgariei este dictată de cercurile de oligarhi pro-ruși care, ascunzându-se în spatele retoricii naționaliste și ecologiste nu au permis nici unui investitor strategic occidental să pună piciorul în Bulgaria. Întrebarea care se pune este, când îi va opri cineva?”

“ONG-urile românești și bulgare își coordonează activitățile”

Proteste împotriva gazelor de șist în fața Ambasadei Române din Sofia, Bulgaria
Proteste împotriva gazelor de șist în fața Ambasadei Române din Sofia, Bulgaria

Un alt articol din februarie 2012, publicat pe site-ul naturalgaseurope.com scrie: “Media bulgară a menționat des că inițiativele care au dus la oprirea explorării și exploatării gazelor de șist, atât din partea socialiștilor, cât și din partea ONG-urilor ecologiste, au legături cu interesele companiilor de gaz rusești, mai exact, Gazprom. De fapt, Ministrul Energiei, Traicho Traikov, a spus în public că în spatele tutror protestelor se află interese energetice importante, arătând cu degetul, indirect, spre Rusia.

Conform articolului, Ivaylo Kalfin, un important politician socialist a organizat protestele locale împotriva gazelor de șist din Nordul Bulgariei, un Chevron urma să facă prospecțiuni. Este amintit și faptul că doi din trei parlamentari socialiști care au redactat inițiativa împotriva gazelor de șist au semnat în trecut, când erau la guvernare, împortante contracte energetice cu Gazprom.

“Pe 26 octombrie 2012, Borislav Sandov, unul dintre liderii importanți ai oponenților gazelor de șist a făcut în media bulgară declarații prin care își arăta sprijinul pentru protestatarii împotriva explorărilor gazului de șist din România. A existat un protest în fața ambasadei României din Sofia și se pare că ONG-urile românești și bulgare își coordonează activitățile.”

Alte imagini de la protestul din fața ambasadei române din Sofia: Bulgarii din Sofie susțin protestele

Articolul din Revista22, “Gazele de șist, o evaluare din perspectiva percepției publice și a jocului politic” vorbește despre concluziile unui raport realizat de Romania Energy Center:
“Opoziția față de exploatarea gazelor de șist este heterodoxă fiind formată din cetățeni obișnuiți și activiști de mediu, dar pe alocuri și de activiști anti-capitaliști și anarhiști. Un rol important în organizarea opoziției față de exploatarea îl are Asociația Vira care a mobilizat populația din orașul Bârlad și din comunele apropiate de perimetrele câștigate de Chevron în urma licitației organizate de ANRM, și a pus în discuție tema gazelor de șist.”

Asociația Vira prelua în februarie 2012, de pe plarforma leninistă criticatac, un articol despre “extrem de poluanta și distructiva” exploatare a gazelor de șist prin fractuare hidraulică, articol în care protestele organizate de foști securiști și finanțate de ruși din Bulgaria sunt descrise în termeni foarte pozitivi. Articol care se încheie cu rândurile:

“Eu zic să mai privim și înspre vecinii noștrii bulgari și să vedem ce fel de colaborări putem construi. Solidaritate din partea lor există. Clar afectați de posibilitatea forărilor din Dobrogea, ei deja au anunțat un protest în fața Ambasadei României la Sofia pentru joi, 26 ianuarie. Să ne folosim de impulsul revoluționar al ultimelor zile pentru a ne îngriji de pericolul acesta, și să dedicăm ziua de joi unui protest împotriva exploatării gazelor de șist. Asta pentru început.”

Cei de la Vira semnau în februarie 2012 o scrisoare deschisă și “îngrijorată” adresată primarului din Bârlad: “Prin această scrisoare ne arătăm ingrijoraţi faţă de poziţia dumneavoastră privind problema exploatării gazelor de şist, publicată în data de 2 februarie in ziarul «Vremea Nouă». Consideram ca nu este momentul pentru exploatarea acestor resurse naturale avand in vedere procedurile si tehnicile folosite.” Printre semnatarii scrisorii se află și o asociație bulgară.

În prezent, Asociația Vira este foarte activă în protestele Roșia Montană. De altfel, toți cei din centrul protestului Roșia Montană, ONG-urile Asociația Vira, Militia Spirituală, ActiveWatch etc, etc dar și Claudiu Crăciun, Alexandru Alexe, inclusiv individul din imagine care îmbrâncea duminică demonstranții pro-DNA, toți erau în 2012 și în centrul protestelor împotriva exploatării gazelor de șist. Și a diktaturii băsiste.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

106 comentarii

  1. doina
    7 octombrie 2013

    Are nevoie Romania de exploatrea gazelor de sist pentru a deveni independenta energetic? Trebuie Romania sa exploateze la suprafata si musai cu cianura la Rosia Montana, cand zacamantul din apropiere, de la Barza, evaluat de Carpathian Gold (tot canadiana) este mult mai mare si exploatabil in varianta normala? Tara a fost intotdeauna la interferenta marilor imperii, mereu in pericol, dar acum pare ca se surpa cu totul…
    Cum a ajuns Claudiu Craciun in legatura cu org Alburnus Maior? Nu cred ca ei l-au angajat ca sa managerizeze protestele din Bucuresti…

  2. Anca Cernea
    7 octombrie 2013

    @1 Doina. Da. Evident. România are nevoie de gazele de șist pentru a deveni independentă energetic. Rusia are nevoie disperată să pună cât mai multe bețe în roate exploatării gazului de șist, în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, peste tot. Pt că, dacă tot mai multe țări devin independente energetic de Rusia, nu numai că rușii nu-și mai pot exercita șantajul energetic, ci chiar riscă să li se prăbușească întreaga șandrama a sistemului Putin, pt că scade prețul gazului pe piață și tot imperiul Gazprom se duce naibii. De aceea au atât de mare nevoie de voi. Voi sunteți speranța de supraviețuire a Rusiei lui Putin. Și văd că nu-i lăsați cu fundul în baltă.

    Cât despre Crăciun, n-ai decât să-l întrebi pe el pentru cine lucrează. Articolul este despre implicațiile acțiunilor lui Crăciun & Co, despre cine profită de pe urma lor și cine pierde. Era bine să-l citești înainte să scrii @1.

  3. Paul
    7 octombrie 2013

    Stimate domn, am câteva nelămuriri vizavi de articolul dvs.
    – cu ce diferă dependenta energetică de Rusia de cea de Chevron?
    – aveti idee ce redevența infimă plăteşte Chevron statului român?
    – merită să fie distruse Băile Felix, 1 mai, Costinești si Vama Veche, statiuni în care se face turism, pentru exploatarea de gaze de sist?
    – vi se pare normal ca exploatările da se facă la mai puțin de 1 km de localități?
    – în Germania nu au nevoie de independență energetică?
    – In jumătate din Statele Unite fracking este interzis, după cativa ani de exploatare. Oare tot rușii sunt de vină sau efectele adverse asupra mediului.
    PS: la mitingul de ieri de la Cluj-Napoca am avut o pancartă care făcea trimitere la atacul guvernului asupra presei si justiției si cerea demisia guvernului Ponta.

  4. Dinny
    7 octombrie 2013

    Mie nu mi se pare ca ponderea lozincilor scandate/a pancartelor cu Rosia Montana e in scadere; din contra, majoritatea pentru asta demonstreaza, celelalte doleante ale diversilor participanti se pired, intr-adevar, in multime. Cat despre DNA si justitia corupta, din ce am vazut eu cei pe cei care au vrut sa demonstreze si pentru asta nu i-a impiedicat nimeni.

  5. Bogdan Calehari
    7 octombrie 2013

    Pastorul Claudiu Craciun si-a manat turma de 7000 de capete sa behaie pe pasunea Cotrocenilor: “De-mi-sia, De-mi-sia”! Ca multi alti “ciobani”, Craciun al nost’ nu face politica, altfel, turma ar fi behait: “Iesi afara, javra ordinara”. Acum, sunt turme si turme! Asta a lu’ Craciun e din oi una si una – le-as zice de rasa, daca n-ar fi de firma – spre deosebire de “oile” cu bulan si diagonala, care-si aruncau blana de pe cap in gradina javrei, in timp ce ii cereau atinse de streche sa iasa in pragu’ portii. Unii zic ca e o diferenta mare intre oile de firma, cu diplome numeroase ce le atesta blazonul, si oile proaste, din rasa “cateva clase mai mult ca tramvaiu’ “. Eu nu vad vreuna: si unele si altele sunt mancate cu aceeasi usurinta de lupi.

  6. Bogdan Calehari
    7 octombrie 2013

    @3
    Pai cum sa se merite sa fie distruse datorita frackingului Costinesti si Vama Veche? Unde sa se mai faca muci, atunci,”lumea buna” ?
    Paulica, nu te sufoca frate! Astia n-au treaba cu Vama Veche si Costinesti. Exploateaza gaze, nu prostie!

  7. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    – cu ce diferă dependenta energetică de Rusia de cea de Chevron?

    Rusia contemporana este condusa de fostul KGB, aceiasi oameni, aceleasi naravuri, dar mai multi bani. Putin e fost agent KGB. Vezi vreo diferenta intre aceasta Rusie si o companie din SUA? Daca nu, nu te pot ajuta. Intrebarea asta e legitima doar daca acceptam faptul ca nivelul de confuzie care predomina la proteste este la cote maxime, iar asta nu se poate intampla fara contributia directa a organizatorilor. Daca aceasta e situatia, inseamna ca organizatorii protestelor au interesul sa mentina confuzia printre copilarimea de acolo. Paul, uite, citeste un articol despre cei care sunt in centrul protestelor de la Cluj, cred ca ii stii, tineriimaniosi https://inliniedreapta.net/terorismul-comunist-al-weather-underground-promovat-la-cluj/ Ca sa te lamuresti putin care sunt originile confuziei.

    – aveti idee ce redevența infimă plăteşte Chevron statului român?

    redeventa infima? Cu siguranta mult mai mare decat decat ar oferi Gazprom, cam la fel de mare ca in orice contract legal, semnat cu o companie care este constransa nu doar de legile din Romania, care pot fi indoite, ci constransa si de legile din SUA, care nu e Rusia. Nu stiu daca pot fi mai clar decat atat, intrebarea are legatura doar luata impreuna cu cea dinainte.

    – merită să fie distruse Băile Felix, 1 mai, Costinești si Vama Veche, statiuni în care se face turism, pentru exploatarea de gaze de sist?

    In SUA exista zeci de mii de ferme care au puturi de gaze de sist in spatele casei. In logica ta, in SUA exista zeci de mii/sute de mii de case dinstruse de exploatarea gazelor de sist. Citeste articolul despre cei care organizeaza protestele, care sa intelegi de ce iti pui astfel de intrebari.

    – vi se pare normal ca exploatările da se facă la mai puțin de 1 km de localități?

    In SUA exista zeci de mii de ferme care au puturi de gaze de sist in spatele casei.

    – în Germania nu au nevoie de independență energetică?

    nu stiu care e situatia exploatarii gazelor de sist in Germania, dar stiu ca in Franta, exploatarea a fost interzisa in baza unui raport finantat de Gazprom. Prostie si coruptie nu exista doar in Romania. Art asta te-ar putea ajuta sa intelegi mai bine:

    SUA depășește Rusia în ce privește titlul de cel mai mare producător de petrol și gaze naturale, o schimbare surprinzătoare ce reconfigurează piețele și erodează influența țărilor care în mod tradițional sunt considerate drept bogate în resurse energetice.
    Producția americană de energie a crescut mult în anii recenți, datorită unei reveniri alimentate de formațiunile de argilă șistoasă care înmagazinează rezerve mari de petrol și gaze naturale, o evoluție greu de imaginat în urmă cu un deceniu. O analiză de date de la Wall Street Journal arată că SUA este pe cale să depășească în acest an pe Rusia, ca prim producător global de petrol și gaz natural – dacă nu cumva acest lucru s-a întâmplat deja.
    https://inliniedreapta.net/insemnare/fractureaza-ma-baby-sua-cel-mai-mare-producator-de-petrol-si-gaze-naturale-din-lume/

    – In jumătate din Statele Unite fracking este interzis, după cativa ani de exploatare. Oare tot rușii sunt de vină sau efectele adverse asupra mediului.

    BS. vezi mai sus.

    la mitingul de ieri de la Cluj-Napoca am avut o pancartă care făcea trimitere la atacul guvernului asupra presei si justiției si cerea demisia guvernului Ponta.

    foarte bine.

    Am impresia ca nici macar nu ai citit articolul pe care il comentezi, totusi.

    ps – scuze ca nu vb cu dvs, cred ca avem cam aceeasi varsta.

  8. Alex M.
    7 octombrie 2013

    @ Costin
    “…nu stiu care e situatia exploatarii gazelor de sist in Germania, dar stiu ca in Franta exploatarea a fost interzisa in baza unui raport finantat de Gazprom.”
    Gerhard Schröder, ex-cancelar SPD, omul din Germania al Gazprom, prin Nord Stream AG. Does it ring a bell?
    Oricum, stângimea nemţească e împotriva fracking-ului şi face mari presiuni pentru a fi interzis şi acolo.

  9. doina
    7 octombrie 2013

    @2 Anca: Cu inventia prizelor solare chiar nu stiu daca vreo tara are nevoie sa se lase decimata pentru a extrage gazele de sist. O fi la moda la americani, dar nu tot ce se face in America e bun.
    In alta ordine de idei, nu stiu ce te face sa crezi ca n-as fi citit articolul inainte sa postez. Dar daca asta e parerea ta, nu am ce sa comentez. Din respect fata de ce reprezinta inca tatal tau si de tine. Am speranta, insa, ca nu o sa devii sarcastica odata cu trecerea vremii, ajungand opusul a ceea ce eu am cunoscut si apreciat.

    Vreau sa mai stii si ca apreciez sincer efortul tau si al celor care ti s-au alaturat in a mentine deschis un dialog onest despre ce se intampla in Romania, si despre provocarile la care este supusa societatea romaneasca si “conducerile” ei.

  10. Transsylvania Phoenix
    7 octombrie 2013

    3Paul
    7 octombrie 2013 la ora 13:01
    Stimate domn, am câteva nelămuriri vizavi de articolul dvs.
    – cu ce diferă dependenta energetică de Rusia de cea de Chevron?

    Hmm, nu stiu…
    Cu ce difera modul in care rusii si-au tratat intotdeauna vecinii, fata da modul in care isi trateaza Americanii vecinii lor?

    – aveti idee ce redevența infimă plăteşte Chevron statului român?

    Nu, n-am cea mai mica idee. De ce nu ne spui tu? Si te rog prezinta si sursa la care faci referinta.

    – merită să fie distruse Băile Felix, 1 mai, Costinești si Vama Veche, statiuni în care se face turism, pentru exploatarea de gaze de sist?
    – vi se pare normal ca exploatările da se facă la mai puțin de 1 km de localități?

    Prostia si ignoranta romanului care stie tot fara sa stie nimic inca ma fac sa ma minunez. Presupun ca ai auzit si tu de o mare metropola Americana care se numeste Los Angeles. Te invit sa o vizitezi pe Internet prin intermediul unui program de calculator gratuit care se numeste Google Earth. Daca nu il ai, poti sa-l downloadezi gratuit de la google.com. Dupa ce il instalezi, cauta dumneata o locatie care se cheama Signal Hill in suburbia Long Beach si o locatie care se cheama Baldwin Hills in Los Angeles. Ia si te uita cu atentie si ai sa vezi in imaginile din satelit instalatiile petroliere de fracking care te sperie de moarte sint la doar cativa metri de complexe de apartamente, shopping malluri sau in mijocul parcului. Casa in care locuiesc se afla la exact trei strazi de Baldwin Hills, cinci minute de mers pe jos.

    – In jumătate din Statele Unite fracking este interzis, după cativa ani de exploatare. Oare tot rușii sunt de vină sau efectele adverse asupra mediului.

    Scuza-ma ca te intreb, dar in care jumatate este interzis si in care permis? Si de ce ar fi interzis frakingul in doar jumatate, si nu in toata America? Are America doua guverne sau doua legi federale diferite care guverneaza terenurile publice? Mai baiete, stau si ma minunez de unde poate sa iasa atata prostie din capul tau sec.

    PS: la mitingul de ieri de la Cluj-Napoca am avut o pancartă care făcea trimitere la atacul guvernului asupra presei si justiției si cerea demisia guvernului Ponta.

    Bravo tie, Patratzel. In sfarsit ai reusit sa faci zi tu ceva demn de lauda. Bravo tie.

  11. emil borcean
    7 octombrie 2013

    Doina. Prizele solare au zero aplicabilitate in industrie. Doi, pot avea aplicabilitate redusa pt un consumator individual, dar e nevoie de o infrastructura care costa si nu si-o pot permite toti consumatorii. Trei, energia solara este peste tot subventionata de stat, deoarece e prea scumpa in comparatie cu energia traditionala. Patru, prizele solare nu dau randament iarna, mai ales in conditii de ninsoare si ger.

    Chestia cu decimarea unei tari datorita exploatarii gazelor de sist e prostie melodramatica. Te-a uitat cineva in priza.

  12. Bogdan Calehari
    7 octombrie 2013

    @9 Doina

    “Cu inventia prizelor solare chiar nu stiu daca vreo tara are nevoie sa se lase decimata pentru a extrage gazele de sist. O fi la moda la americani, dar nu tot ce se face in America e bun. ”

    Esti sarcastic cu tine insuti cand ajungi sa te exprimi astfel. Uneori, cei care habar nu au, au intelepciunea sa taca. Din pacate, nu va aflati in situatia asta. Cineva spunea ca “principala caracteristica a omului marginit este ca le stie pe toate”. Va dau si o veste buna – va aflati in situatia asta.

  13. doina
    7 octombrie 2013

    @ emil si bogadan: noroc ca Romania are si oameni destepti ???? Ca sa nu vorbim vorbe, puteti sa ne dati si noua niste exemple de industrii romanesti care au nevoie urgenta de gazele de sist ca sa-si mentina productia? In conditiile in care actualmente avem exces de energie electrica si nu avem cui sa o vindem, cum preconizati domniile voastre sa utilizati productia de gaze obtinuta prin exproprierile in numele exploatarii? Am crezut ca suntem toti de dreapta aici…

  14. emil borcean
    7 octombrie 2013

    Despre ce expropriere vorbesti? Iar vorbeste priza fara tine?

  15. doina
    7 octombrie 2013

    @14: eu am intrebat prima ???? da-mi lista cu industrii si dupa-aceea iti explic si capitolul cu exproprierile…

  16. Bogdan Calehari
    7 octombrie 2013

    @13

    Din pacate pentru ea, Romania este o tara unde smecheria este confundata cu inteligenta, asa ca “norocul” ei este relativ. Ca sa nu vorbim vorbe, puteti sa ne dati si noua niste exemple de industrii romanesti care NU au nevoie urgenta de gazele de sist. V-am raspuns astfel pentru ca este inutil sa va raspund altfel; a facut-o Emil, vis-a-vis de vestitele, de salvatoarele “prize solare”, si se vede cu ce rezultat.

    Dupa ce v-am citit comentariile, demne de un ecologist inveterat, nu mai am nicio indoiala – nu suntem toti de dreapta aici!

  17. emil borcean
    7 octombrie 2013

    Iesi din priza si citeste:

    Importurile ruseşti, la maxime istorice

  18. doina
    7 octombrie 2013

    @16: nu are rost sa continuam discutia pentru ca, evident, nu stiti raspunsul la intrebare si atunci apelati la atacul la persoana. Cu oameni ca voi doi (emil si bogdan) Romania nu are viitor. My two cents…cat despre opinia voastra, n-aveti decat sa va bucurati de ea…Eu raman in priza mea solara, iar voi in adancul gazelor de sist….good luck!

  19. emil borcean
    7 octombrie 2013

    Râmîi în priza solară abia după ce o instalezi și vezi cum e să te descurci iarna cu căldura și lumina. Deocamdată trăncănești cu ochii la soare.

    Pretul gazelor naturale de import a crescut in iulie

  20. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    doina, iti dau eu un exemplu de industrie: independentaderusia, financiara, deci si politica, adica, independentadeunstatmafiot. Pt ca Romania importa gaz, de aia il platesti de cateva ori mai scump decat americani, iar in loc sa te coste factura iarna 100 de lei, sau mai putin, dai un sfert de salariu, sau o treime, daca ai noroc, o jumatate. Si mai e industriapensionarilorcaremorincasadefrigiarna. La asta as adauga toate celelalte industrii existente sau nu. Problema e ca ti s-a raspuns la toate intrebarile cat de cat rezonabile, tu in schimb ai aruncat 3 idei si ai plecat.

  21. Bogdan Calehari
    7 octombrie 2013

    @18
    Atac la persoana?!? ???? Faci parte din categoria aia mare de “victime” care, dupa ce iti trag una cu batul, striga revoltate atunci cand ridici mana sa te aperi de o noua lovitura: Atac la persoana! Ti-am mai spus intr-un fel, mai elegant; iti repet intr-altul, mai clar, mai pe intelesul tau: cand deschizi gura, te ataci singura. Poftim, ti-am dat si un exemplu de atac la persoana. ????

  22. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    si ca sa ne intoarcem la subiectul articolului:

  23. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    @Dinny,

    Mie nu mi se pare ca ponderea lozincilor scandate/a pancartelor cu Rosia Montana e in scadere; din contra, majoritatea pentru asta demonstreaza, celelalte doleante ale diversilor participanti se pired, intr-adevar, in multime. Cat despre DNA si justitia corupta, din ce am vazut eu cei pe cei care au vrut sa demonstreze si pentru asta nu i-a impiedicat nimeni.

    Eu am observat ca pancartele cu gazul de sist = moarte, desi au existat de la inceput, sunt mult mai mari acum. Da, nu i-a impiedicat nimeni sa nu demonstreze pentru DNA, dar aceste mesaje au fost tinute in fundal, cum spui, se pierd in multime. Mai grav mi se pare faptul ca nu a fost permisa incorporarea lor in protest in mod “oficial”, ca sa spun asa, iar Craciun Voda le-a raspins atat de brutal, ca politicianism, or smth. Asta mie imi arata ca agenda protestelor era cu totul alta si nu era controlata de manifestanti, ci de hipsterul prototip & asociatii.

  24. doina
    7 octombrie 2013

    @ 20; Costin: iti multumesc pentru raspuns. sincer. Si sper sa avem o conversatie decenta. Din ce scrie wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas_in_Romania ce nu este adevarat? Poate nu sunt eu la zi cu tranzactiile din domeniu…sau poate nu inteleg bine ce scrie… oricum, eu am crescut intr-un oras din vestul tarii unde nu era gaz. Centralele de termoficare erau toate pe baza de apa termala. Un primar smecher a socotit sa le inchida si sa le inlocuiasca cu conducte de gaz. Lui i-a iesit serios din afacere, e mare senator acum, dar locuitorii prefera sa renunte la gaz si sa-si instaleze mini-centrale pe baza de curent. In conditiile in care Romania are gaz natural, de ce ne trebuie gaze de sist ca sa devenim independenti de rusi? asta e marea mea dilema…in plus, multe dintre companiile nord-americane de gaz au actionari rusi. Mai stie cineva exact cu ce fel de “capitalisti” avem de-a face?

  25. emil borcean
    7 octombrie 2013

    Doina.

    In conditiile in care Romania are gaz natural, de ce ne trebuie gaze de sist ca sa devenim independenti de rusi? asta e marea mea dilema…

    Tu ai habar ca Romania importa gaz de la rusi, prin Gazprom? Se vede ca nu ai habar. Nu strica sa citesti cele doua mici articole la care ti-am dat linkuri mai sus. Prin gazele de sist putem elimina dependenta fata de aceste importuri.

    Care companii nord-americane au actionari rusi? Cat detin actionarii rusi din activul de actiuni? Nu exista nicio companie americana cu numele de Multe Corporation.

  26. Anca Cernea
    7 octombrie 2013

    @9 Doina, acum am ajuns și eu să văd mostra asta:

    Cu inventia prizelor solare chiar nu stiu daca vreo tara are nevoie sa se lase decimata pentru a extrage gazele de sist. O fi la moda la americani, dar nu tot ce se face in America e bun.

    Îmi pare rău că te decepționez, dar ăsta e delir, și nu pot să-i zic altfel. Îți doresc numai bine și sper că vei ieși din asta. Până atunci o să te rog să-l lași pe tata în pace și să nu încerci să-mi influențezi diagnosticul cu astfel de chestii, că nu ține, dimpotrivă, agravează lucrurile.

  27. Bogdan Calehari
    7 octombrie 2013

    E cam greu sa te tii de subiectul articolului – care demonstreaza unitatea de nezdruncinat “intre poporul roman si poporul frate bulgar” sub privirea parinteasca a “tatucului” de la Moscova, adica, ca sa revin la limbajul de azi, intre miscarile ecologisto-socialiste din Bulgaria si Romania, sfatuite, nu numai din priviri, de actualul tatuc Gazprom – atunci cand comentatorii, onesti si bine informati, unii chiar de “dreapta” (!), vorbesc de Vama Veche si Costinesti, de prizele solare si de ” vai mama lor de americani”, intreband lobotomizati, scuze, curiosi, nu “care este legatura intre ecologisti si Gazprom” ci “care este diferenta intre Rusia si Chevron?”!

  28. Bogdan Calehari
    7 octombrie 2013

    In speranta ca o sa apara totusi, mai postez odata un comentariu pe care l-am facut cu ceva timp in urma: “@18 Doina
    Atac la persoana?!? ???? Faci parte din categoria aia mare de “victime” care, dupa ce iti trag una cu batul, striga revoltate atunci cand ridici mana sa te aperi de o noua lovitura: Atac la persoana! Ti-am mai spus intr-un fel, mai elegant; iti repet intr-altul, mai clar, mai pe intelesul tau: cand deschizi gura, te ataci singura. Poftim, ti-am dat si un exemplu de atac la persoana. ????

  29. emil borcean
    7 octombrie 2013

    Doina. Uite un desen, poate asa intelegi mai bine:

    Si sursa:

    Europe’s Energy Security: Options and Challenges to Natural Gas Supply Diversification

    Dar sa nu citesti, ca nu e de pe Wikipedia. De acolo va faceti voi educatia.

  30. Ray Inferno
    7 octombrie 2013

    @Doina
    Voi incerca sa-ti raspund la intrebarea de ce avem nevoie de gazele de sist in contextul existentei energiilor regenerabile. In urma cu cativa ani o companie austriaca, Voestalpine, dorea sa investeasca in judetul Constanta 10 miliarde de EURO intr-un mare combinat siderurgic. In 2012, aceasta companie a anuntat ca va face investitia, ghici unde si de ce? In SUA pentru ca gazele au preturi mult mai mici decat in Europa. Daca am retinut bine, investitia se va face in statul California (un aspect care necesita verificare suplimentara), stat cunoscut pentru politicile sale environmentaliste radicale. Deci nu le este frica sa respecte standarde dure de protectie a mediului daca beneficiaza de gaze ieftine.
    In urma cu doar cateva luni proprietarul combinatului Sidex (Mittal Steel) a venit personal in Romania pentru a solicita guvernului facilitati in ceea ce priveste achizitia energiei electrice necesara in productie. Nemultumirea dlui Mittal era aceea ca energie provenita din mult laudatele surse alternative este foarte scumpa si produsele obtinute de combinat devin necompetitive pe pietele internationale. Mai mult, intr-un alt context Lakshmi Mittal a afirmat ca se gandeste sa inchida toate unitatile de productie din Europa si sa le relocheze in Asia sau SUA. Acum vin si intreb: ce ar fi insemnat investitia de 10 mld EUR a austriecilor in Romania si ce ar insemna inchiderea totala a combinatului de la Galati? Oare chiar nu putem intelege mecanismele simple si de bun simt ale functionarii economiei de piata?
    In acest week-end am fost intr-o plimbare in Moldova, mai precis in zona montana a judetului Bacau. Marturisesc ca m-am intors in Bucuresti aproape deprimat de ceea ce am vazut acolo. Este o saracie lucie, majoritatea oamenilor traind din pensii si ajutoare sociale. Cei care lucreaza, lucreaza in comert pe salarii de mizerie. Ceea ce mi se pare insa foarte trist este ca marea majoritate a acestor oameni s-au resemnat si au renuntat la orice vise si idealuri de mai bine.

    In ceea ce priveste grija fata de turismul din Costinesti si Vama Veche lucrurile stau in felul urmator: acele zone produc timp de 2 sau maxim 3 luni pe an, produc servicii de o calitate execrabila iar statul castiga de acolo sume ridicole, pentru ca probabil 90% din afacerile derulate acolo in aceste perioade se desfasoara la negru. Deci daca s-ar pune problema de a alege intre gaze de sist si turismul de acolo, eu personal as alege fara sa clipesc gazele de sist. Cititi va rog comentariul postat de Transylvania Phoenix mai sus pentru a vedea ca poti sa traiesti cu exploatarea gazelor de sist in gradina.

    Da-ne Doamne minte si intelepciune!

  31. Transsylvania Phoenix
    7 octombrie 2013

    @ 27 Emil

    Madam Doina este intocmai ca blonda din reclama de la State Farm: nimic din ce citeste ea pe internet despre catastrofele ecologice cauzate de gazele de sist nu poate fi neadevarat. (embed video please)

  32. Gabriel I.
    7 octombrie 2013

    I-as raspunde Doinei cu intarziere ca gazul metan nu se foloseste doar la ars gazul de pomana cum cred stangistii.
    Daca ar fi fost asa, Vosganian ar fi fost inca ministru la ora asta. Concret, gazul metan sta la baza intregii industrii chimice. De aceea cam toata marea industrie chimica se muta deja in US lasand Europa cu ochii in soare si cu pletele in vant.
    PS Iertati-mi ignoranta, dar ce sint acelea prize solare? termenul este nemaipomenit in prostia lui. Sa le spuna cineva oamenilor astora ca energia nu se creeaza in priza ci la Turceni, Cernavoda sau Vidraru.

  33. emil borcean
    7 octombrie 2013

    Nah, nu e din Wikipedia. Nu se pune.

  34. emil borcean
    7 octombrie 2013

    Gabriel. Priza solară e un eufemism pt o tehnologie mai recentă, care permite să instalezi o priză direct racordată la panouri solare. Nu e nevoie de înmagazinarea energiei într-o baterie. Chestia e mișto în principiu, însă are limitări. Nu poți introduce în acea priză aparate casnice care depășesc un anumit nivel de consum (în jur de 2500 W). Integrarea circuitului prizei solare în circuitul electric deja existent nu e prea dificilă, însă dacă nu știi exact ce faci (adică nu ai cunoștințele unui electrician) e posibil să îți distrugi panoul electric. Chestia fiind alimentată de panouri solare, investiția inițială e totuși mare, iar la asta se adaugă (1) întreținerea panourilor în timp, care e scumpă (2) randamentul inconstant, mai ales iarna, iar (3) asigurătorii de case (firmele de la care cumperi asigurare pentru casă în caz de accident) îți vor crește automat asigurarea, deoarece factorul de risc al unui incendiu electric e mai mare în cazul “prizelor solare”.

    Eu pun rămășag că madam Doina habar nu are ce înseamnă concret folosirea acestei tehnologii. Ea e cu poezia și melodrama. Ca orice bun progresist, recomadă și dă soluții pe care ea nu le folosește. Dar are o simțire. Cam la asta se reduce argumentul dumneaei și al restului de eco-militanți.

    PS

    Acum, Gabriel, imaginează-ți cum ar fi să alimentezi cu “prize solare” un combinat chimic sau siderurgic. Ah, dar ce nevoie avem de așa ceva?! Doina se încălzește cu apică termală. Restul e nebulos și neimportant.

  35. Transsylvania Phoenix
    7 octombrie 2013

    @35 emil borcean
    Priza solara merge aici in sudul Californiei unde avem 320+ zile insorite pe an.
    Sunt curios insa s-o vad eu pe madam Doina cum isi da drumul la TV, baga frigiderul in priza, da drumul la lumina si se incalzeste cu radiatorul electric incepand din luna octombrie pana in luna mai – daca dansa domiciliaza oriunde in Romania.
    Mi-e teama ca in primavara o vor gasi rudele moarta de frig si foame. Daca are norocul sa supravietuiasca totusi, va fi perfect adaptata vietii in intuneric.

  36. doina
    7 octombrie 2013

    @ 29: Multumesc pentru mesajul civilizat. Din acelasi raport, care nu este o strategie energetica a UE ci doar un raport asupra gazului natural , rezulta ca mult ovationatele gaze de sist reprezinta una din alternativele la diversificare propusa, alturi de energia solara (sic!) Pag 28: “Finally, developing alternative energy sources within Europe, in particular, hydropower, energy from the seas, biomass, wind power, solar energy, and geothermal energy, could all contribute to further diversification of Europe’s energy supply, reducing overall natural gas demand. “ Ramane sa vedem strategia.
    @30: Multumesc pentru comentariu. Nu am auzit nicaieri in lume ca decizia pentru o investitie mare sa fie luata numai in baza unui factor. Poate nici pretul gazului care urmeaza sa se extraga din Marea neagra nu le-a placut? Eu cred ca au fost acolo multe altele care au influentat decizia finala in favoarea Californiei. Cat priveste pretul energiei electrice, din informatiile pe care le am eu (poate sunt depasite, ca nu m-a interesat subiectul de ceva vreme) sunt cateva persoane (toate in conducerea PSD) care distribuie energia electrica in Dobrogea. Poate dansii nu sunt interesati sa aiba un combinat siderurgic puternic la Galati? Nu fac EI fac parte din gasca de « kapitalisti » romani care au dus Romania pe locul I la nr de miliardari pe cap de locuitor – miliarde facute din fabricile (citeste industriile) pe care le-au desfiintat si le-au vandut la fier vechi?
    De acord ca turismul lasa de dorit in tara. Dar ca atatea alte strategii si aceasta lipseste cu desavarsire. Unde ai pomenit dezvoltare fara strategie?
    Din pacate si noi astazi, aici, discutam despre pancarte in loc sa discutam strategii. Nu exista una la nivelul guvernului, sau nu am gasit-o eu. Dar ce ma ingrijoreaza, este ca nici dreapta nu are putere de sinteza si nu are viziune. Are doar opinii. Ba ca Chevron salveaza Romania de rusi, ba ca priza solara e o prostie, ba ca madam X foloseste apa termala, sau a zis, sau a scris, sau mai banuim noi ce. Unii au mers pana la a da « webdiagnostice ». Ma rog, aici acordam circumstante atenuante ca mai stim si alti doctori care au intrat in politica si si-au pierdut simtul etic si profesional…
    In ce priveste gazele de sist la mine in gradina, nu multumesc. Prefer panourile mele solare, care imi aduc venit si-mi incalzesc piscina; si pompele geotermale ( a nu se confunda cu apele termale) care imi racesc aerul in casa vara si il incalzesc iarna – recunosc insa ca am nevoie in cele sase luni de iarna de « ceva » watti suplimentari…Chiar daca in tara in care traiesc nu s-a aprobat inca proiectul de constructie al unei centrale pe baza de energie solara, macar ne lasa sa facem ferme cu ele si ne cumpara curentul la pret aproape triplu fata de pretul la care ni-l vinde. (Nu-mi baga nimeni sonda-n coasta ca sa-mi scoata gazele – ca sa-l parafrazez pe unul inca in viata)

    O sa-mi cer acum scuze pentru ca mi-am permis sa postez pe acest site si pentru ca nu am subscris ingijorarii colective referitoare la pancartele impotriva gazului de sist. Promit sa va salvez timpul si sa ma abtin de la scris. Asa, nimeni nu pierde nimic ????

    « Da-ne Doamne minte si intelepciune! » (Ray Inferno)

  37. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    doina, sper doar ca pleci de aici mai linistita si senina dupa ce ai aflat ca gazele de sist cu ‘decimeaza’ popoare si ca, in caz, de urgenta poti chiar sa iti instalezi o sonda de exploatare a gazelor de sist in spatele casei, dupa nuc, ca sa nu strice prea tare peisajul.

  38. Anca Cernea
    7 octombrie 2013

    Dacă ar fi numai faptul că Doina ne-a irosit timpul cu o mulțime de prostii, hai, mai treacă-meargă.
    N-ar fi prima dată că ni se întâmplă.
    Problema de bază e alta, în cazul ei.
    Doina și tovarășii ei sunt activiști. Se agită. Susțin activ cauza Rusiei lui Putin. Militează cu sârg împotriva intereselor României.
    Nu contează dacă o fac conștient sau nu. Doina – poate că nu, Crăciun – poate că da, dar mă rog, Dumnezeu știe.
    Pentru noi contează rezultatele agit-prop-ului lor. Aceste rezultatele ne afectează și pe noi, cei care nu vrem să ne slugărim la Putin, nu vrem să plătim ochii din cap pe facturi de gaze și pe nenumărate alte facturi care includ prețul neobrăzat pe care ni-l impun rușii la gaze. Nici prețul șantajului lor politic, prin intermediul gazelor. Și vrem să fim cu America și cu Vestul, nu să ne trăim viața publică sau privată cf. standardelor rusești.
    Așadar, cinstit ar fi ca Doina și ceilalți tovarăși care, de dragul Rusiei, sunt gata să trăiască asceza descrisă perfect de TP la @36, să emigreze în Rusia, și să ne lase pe noi în pace. Rusia poate să le asigure întunericul și frigul dorite de ei, precum și garanția că nu vor trăi niciodată ca în California, și nu vor suporta jugul capitaliștilor de americani.
    Rusia și numai Rusia este pentru ei garanția că vor fi feriți în vecii vecilor de gazele de șist. E adevărat, există un risc oarecare să fie decimați, risc deloc neglijabil ținând cont de experiența istorică, dar important pentru ei e că nu vor fi decimați de gazul de șist, ci prin alte metode, mai vechi sau mai noi, pe care le au rușii.

  39. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    Rogozen despre Claudiu Craciun care n-a vrut la DNA: “a facut foarte bine, nene!”

    Iaru a ramas si el cu reflexele deprinse de la hidrantul lui Vantu:

  40. Alin Dumitrescu
    7 octombrie 2013

    Toate bune si frumoase, cu doua mici mentiuni.
    1. Scopul acestui site, ca al oricarui alt site care nu e jurnal, este sa deschida ochii. Altfel ar fi ceva cu circuit inchis si cu parola. Nu inteleg “filtrul” superioritatii prin care trec cei care viziteaza site-ul si care au alta parere in unele puncte. Eu fi eu buimac, dar inca am proprietatea termenilor si, atunci cand am raspuns cu aceeasi moneda (ba chiar diminuata, din respect pentru majoritatea de pe site), am fost acuzat ca sunt troll sau ca am fost grobian cu o doamna. Simplu fapt ca eu sau Doina sau altcineva intra si citeste ce scrieti voi inseamna apriori un respect pentru ceea ce faceti si pentru multe dintre ideile pe care le aveti. Ca altfel as intra pe Antena3 si as ramane acolo agatat de cuvintele pastorului Gadea. Este clar ca va doriti o schimbare la fata a Romaniei si rupeti din timpul vostru ca sa realizati asta. Extrem de laudabil. Dar nu puteti sa dati la o parte orice entitate, adica puteti, dar nu inteleg de ce, care are pareri diferite in anumite puncte. Este ceea ce numesc eu elitismul dreptei. Ori o mana de oameni nu au cum sa se lupte cu 5 milioane de pensionari. Cred ca ar trebui sa conteze bunele intentii si un nivel peste mediu in vorba si fapt, restul lucrurilor vin pe parcurs. Iar Doina sau eu nu cred ca avem intentii rele in ceea ce priveste Romania. Nu putem fi “trimisi” in Rusia doar pentru ca nu vrem gaze de sist. La care revin imediat.
    2. Frustrat pe Biserica din diverse motive, inclusiv manualul cretin al fiului meu, incepusem sa am un discurs de ateu, confundand credinta cu BOR-ul. S-au intamplat doua lucruri care m-au schimbat. Unul anul trecut cand am adormit cu mana pe o Biblie in germana avandu-l pe fiul cel mic la ATI. A doua zilele trecute cand am recitit povestea Elisabetei Rizea. Prima data pierdusem un amanunt esential. Elisabeta si-a facut cruce cu limba in cerul gurii (chestie pe care o stiam de la bunica mea ca ultima solutie) si a reusit sa-i tina pe nenorociti departe de grupul de rezistenta. Atunci am inteles ceva minunat. Lipsa credintei va diminua numarul de eroi atunci cand vom avea nevoie de ei. Si, pentru ca istoria ne face farse-cu ajutorul nostru, vom mai avea nevoie de ei. Ce vreau sa spun este ca oamenii se pot schimba. Nu-i indepartati atat de usor pe toti cei care nu sunt suta la suta de acord cu voi.
    3. Despre gazele de sist la mine este simplu. Am mai spus-o si aici, mai dezlanat, nu stiam ce critica acerba este pe acest site:-)
    Nu vreau sa imbogatesc actuala clasa politica. Nu am incredere in ei pentru chestiunile mari, gen gaze de sist, exploatarea resurselor, regionalizare. Nu vreau sa faca ei nimic, vreau sa plece acasa. Sau la puscarie. Si nu pentru ca-l iubesc pe Putin sau pe mama Rusia. Situatia cu dependenta nu este atat de dramatica precum pare. Hai sa rezolvam cu exportul de energie, hai sa grabim explotarea de gaze din Marea Neagra (nu e in contradictie cu exploatarea de mai sus, asa cum pare…OMV-ul este deja partener etc, nu intru in detalii, sper sa nu va luati exact ce aceasta discrepanta aparenta), hai sa decapusam sistemul energetic, hai sa mai facem un reactor, hai sa mutam cat se poate din gaze spre energie etc. Si, cand o sa vina alti oameni mai de bun simt, sa facem si regionalizare, sa exploatam si gazele de sist. Ca sa intelegem ceva din banii aia, nu sa dispara in buzunarele hotilor care oricum sunt mai aproape de Rusia decat sunt eu sau Doina.

  41. Anca Cernea
    7 octombrie 2013

    Alin, eu apreciez ce ai scris. Și nu-ți răspund la fel cum i-am răspuns Doinei, pt că tu nu ai venit cu același ton ca ea.
    Eu îți propun altceva, și nu cred că vei fi împotrivă.
    Iată, aici, în acest articol, Costin a scris despre niște lucruri importante și grave. Verifică-le pe cont propriu. Fă o cercetare independentă. Caută și tu pe net, vezi dacă e adevărat că suntem dependenți de ruși cu gazele, că rușii și-au băgat coada în Bulgaria, că protestele din Bulgaria și cele de la noi seamănă ca două picături de apă, că în alte țări (America) gazele de șist sunt exploatate fără probleme și permit scăderea substanțială a prețurilor (chestie care e bună, mai ales pentru oamenii săraci și amărâți). Dacă vezi că nu e așa, vino și spune-ne și nouă, cu dovezi, desigur. Dacă vezi că e așa, nu mai sta pe gânduri, vino aici și spune.
    Dpdv moral, de îndată ce ai un semnal cum că e posibil ca ceea ce tu credeai că e o cauză bună să fie, de fapt, contrariul ei, adică s-ar putea să susții, fără să vrei, cauza unui stat mafiot, în dauna intereselor țării tale și ale compatrioților tăi, ești dator să cercetezi. Nu ar trebui să mai calci pe la proteste, nici să mai combați pe bloguri, până nu ești sigur că e ok ce faci.
    Semnalul ți l-a dat Costin. De acum nu poți spune că n-ai știut.

  42. Toiu
    7 octombrie 2013

    @Alin Dumitrescu
    Ba da domnule meritati sa fiti trimisi in Rusia. Au dreptate administratorii site-ului sa va ureze sedere placuta in Rusia. Pentru ca nu este vorba doar de Rosia Montana. sau de gazele de sist. Este vorba de o atitudine politica si sociala care musteste de comunism. Vreti nu vreti, finalmente, fibra dumneavoastra intima este atinsa de comunism, de ura impotriva capitalistilor, de lupta de clasa, etc.
    Va ascundeti aceasta atitudine sub masca unei viziuni anticoruptie. Dar, din cand in cand, va scapa cate o pasarica de genul “cu ce diferă dependenta energetică de Rusia de cea de Chevron?”-Paul, sau afirmatii halucinante de genul ” Tara a fost intotdeauna la interferenta marilor imperii, mereu in pericol, dar acum pare ca se surpa cu totul…”-Doina. Auzi dom,le, incredibil. N-am avut mari probleme atunci cand ne era furata o cincime din tara, cand erau trimisi in inchisoare doua milioane de romani, cand elita politica si religioasa era decapitata si distrusa in intregime! Nu dom,le acuma-i pericolul cel mare! Incredibil!!
    De aia defilati alaturi de michimausi gen Craciun, Bumbes, Toma, de aia va intelegeti asa de bine cu sleahta de anarhisti si terchea-berchea din Piata! Pentru ca in fond ganditi la fel.
    P.S. Uite, am o povestioara comunista pentru dumneavoastra care cu siguranta va va face placere s-o cititi. Circula pe facebook, primeste sute si mii de like-uri si este rostogolita cu admiratie:
    “Nea Ioane, matale ai 1kg de aur în curte, dar nu ştiu decât eu cum să-l scot printr-o metodă nemaipomenită. Uite îţi fac o ofertă extraordinară: îl scot eu, drept răsplată că l-am scos din curtea ta îţi dau şi ţie 60 de grame redevenţă şi dacă mă ajuţi să ţi-l scot în 15 ani îţi dau de lucru şi-ţi plătesc salariu 5 grame pe an pentru că sunt de treabă şi nu vreau să stai ca prostu fără serviciu. Adică de fapt nu-l scot eu, îl scoţi tu, eu doar îţi împrumut uneltele, te învăţ cum să le foloseşti şi te răsplătesc pentru efortul de a-ţi scoate singur aurul din curte ca să mi-l dai mie.

    Nu-i aşa că-i nemaipomenit? Ah, era să uit… şi cum tot nu-ţi mai trebuie la nimic o curte după ce am scos 1kg de aur din ea, voi lăsa acolo vreo 3 tone de cianură şi alte substanţe toxice… Cum? Nu-ţi fă probleme, crede-mă pe cuvânt că nu o să vă afecteze cu nimic! Nu, nu o să ajungă nici în apă, nici în grădină, jur pe ce-am mai scump!”

    Induiosator! Brucan ar fi mandru sa constate ca texte aproape identice cu cele folosite de el in “Scanteia” anilor 50′ sunt in circulatie cu mare succes in anul de gratie 2013!

    Nu-i asa ca veti da si dumneavoastra like la aceasta postare imbecila? Nu-i asa ca v-ati emotionat pana la lacrimi si ca veti distribui si dumneavoastra aceasta povestioara instructiva?

  43. Ray Inferno
    7 octombrie 2013

    @Alin Dumitrescu
    Nu voi intra acum intr-o discutie pe tema “elitismului” dreptei pentru ca din punctul meu de vedere nu exista o aroganta a oamenilor de dreapta si, in al doilea rand, daca citesti schimbul eclectic de replici de mai sus, poate ca vei constata singur de unde vine iritarea. Ceva de genul ” nu avem nevoie de gaze de sist pentru ca avem energii regenerabile” vs “e bine ca avem energie din surse regenerabile dar un combinat siderurgic nu poate functiona cu acest tip de energie”. Evident ca ambele afirmatii sunt adevarate dar cea de-a doua are in spate argumente tehnice. Prima reprezinta doar atasamentul individual fata de o solutie functionala pentru cazul unei locuinte familiale (probabil din Germania), a doua reprezinta argumentul unei persoane care are cunostinte tehnice mai detaliate. Dar deja m-am intins prea mult.
    Referitor la cea de a doua parte a comentariului tau, legat de clasa politica si de aranjamentul institutional din Romania lucrurile se complica teribil. Si aceasta complexitate vine din modul in care a fost reglementata proprietatea in Romania dupa 1990, mod inspirat de socialismul francez. In constitutia Romaniei scrie negru pe alb ca resursele subsolului sunt in proprietatea statului. Adica, daca eu am o bucata de pamant si in subsol am un zacamant urias de petrol, eu proprietarul solului nu pot decide daca sa exploatez sau nu zaamantul. Decide STATUL pentru mine. In SUA bogatiile subsolului sunt in proprietatea celui care detine si solul. Prin urmare, eu individul decid daca in gradina mea fac agricultura bio sau daca infig o sonda si pompez titei. Daca ma intrebi ce se intampla in cazul externalitatilor negative (accidente, poluare etc.) lucrurile functioneaza in aceeasi logica: in Romania vine statul, da o amenda companiei si cam atat. In SUA, in functie de cat de grave sunt consecintele justitia stabileste daca trebuie sa-mi despagubesc vecinii, in ce cuantum si pot chiar sa ma oblige sa opresc acea activitate. Ca si concluzie, in momentul in care proprietatea este definita socialist si nu individualist, nu ai criterii obiective cu care sa evaluezi situatiile.
    Eu vad aroganta la multi oameni care protesteaza fata de problema gazelor de sist si impotriva exploatarii de la Rosia Montana: o pseudo-argumentatie de genul, “tu care sustii aceste lucruri esti un primitiv lacom, care dispretuieste mediul si nu este in stare sa priceapa cum va inflori comertul si turismul in zonele vizate”. Afirmatia este contrazisa de realitatea ultimilor ani. Data fiind croiala juridica stramba a proprietatii asupra zacamintelor subsolului, putem afirma ca atat contestatarii acestor proiecte, cat si sustinatorii lor au dreptate. Daca nu reusesc sa ajunga la un numitor comun, atunci vine statul prin institutiile sale si decide intr-un sens sau altul. Si teoretic, ne supunem cu totii deciziei bune sau mai putin bune a acestei institutii. De ce ? Pentru ca nu-i asa, avem un “contract social”.

    Eu constat un lucru, in general si in particular in dezbaterea iscata aici: spiritele liberale cand fac experimente, le fac pe propria piele si suporta toate consecintele care rezulta. Spiritele totalitare incearca sa faca experimente pe pielea altora. Daca nu le iese, atunci spun ca n-a fost sa fie si se grabesc deja la urmatorul experiment pe pielea celorlalti.

    In plus, daca ma uit la cei care se plimba in fiecare duminica seara pe strazile din Bucuresti, beneficiind de serviciile publice ale jandarmeriei si politiei platite din banii tuturor, ei ar putea fi descrisi cu titlul unei rubrici dintr-o revista frecventabila in trecut dar devenita progresista in prezent: ei sunt categoria oamenilor care nu vor “Nici asa, nici altfel!” Apolitismul extrem cred ca transforma direct individul in “idiot util”.

  44. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    de cine va aminteste Mihai Giurgea de la capitalismpepaine in ultimul timp?
    http://capitalismpepaine.ro/2013/10/07/miscarea-rosia-montana-distrusa-de-usl-prin-claudiu-craciun/

    Sunt toate partidele, acelasi lucru, si fac acelasi lucru, degeaba se rotesc la putere. Suntem in aceeasi situatie ca si Bulgaria. Bulgarii nu au pe cine vota si au iesit in strada si au sechestrat parlamentarii pentru ca pur si simplu degeaba ii mai alegeau. La fel se intampla si in Romania.

    E cel care a creat “brigada vlad tepes”

    http://capitalismpepaine.ro/2013/06/05/brigada-paramilitara-vlad-tepes/

    De aceea Brigada Vlad Tepes s-a născut in aceeași zi cu Mișcarea Antitaxe (29 ianuarie 2013: http://capitalismpepaine.ro/2013/01/29/blogul-românesc-care-i-a-depasit-pe-americani/).

    Mișcarea Antitaxe este politica si economica; Brigada este aripa ei paramilitara.

    Ce face Brigada Vlad Tepes?

    Pedepsește si apără:

    La manifestațiile Antitaxe, păstrează ordinea si ii protejează pe manifestanți de provocatorii partidelor.
    Lupta activ împotriva politicienilor, a propagandiștilor colaboraționiști si a organizațiilor lor de tineret (PSD, PNL, PDL, nu contează: toți sunt la fel).
    După preluarea puterii, comandourile Brigăzii ii vor prinde si ii vor lichida unul cate unul, pe bandiții care vor încerca sa fuga cu averile furate de la români. Si vor fi asigurarea noastră ca Romania va fi pentru totdeauna libera de comunism. Vor ramane arma libertatii.
    Pentru Brigada Vlad Tepes nu exista granițe si legi internaționale: unde trebuie sa se duca, acolo se vor duce. Si se vor întoarce cu misiunea îndeplinita si cu banii românilor.

  45. Anca Cernea
    7 octombrie 2013

    o mișcare libertarian-dughinistă….
    ingineria genetică a savanților sovietici face minuni

  46. Alin Dumitrescu
    7 octombrie 2013

    Pe mine m-a convins. Ce nu inteleg este daca pune si unt intre capitalism si paine.

    “MAT nu vrea sa castige suportul popular.
    “Suportul” popular va veni la MAT vrand-nevrand. Chiar daca n-ar vrea MAT, chiar daca isi injura sustinatorii, chiar daca ii brutalizeaza, chiar face gafe peste gafe, romanii vor veni in masa, cu milioanele. Aia care eventual se supara si pleaca, vor fi de 1000 de ori mai putin decat aia care vin zilnic. De ce?
    Pentru ca oamenii n-au de ales. N-au alternativa. N-au cu cine vota: decat cu PSD-ul sau cu Basescu. Iar programul MAT e singurul program de bun simt, deja aplicat in Polonia si Anglia.
    Si de care oamenii instinctiv stiu ca e corect: cand esti in faliment, cheltuiesti mai putin si produci mai mult. Nu cu cat esti mai sarac, consumi mai mult: ca numai un dement spera sa se imbogateasca cheltuind. Orice om stie in sinea lui ca spunem adevarul: si ca cine promite altfel, mananca cacat.
    D-aia va ajunge MAT la putere.”

  47. Anca Cernea
    7 octombrie 2013

    Alin, lasă MAT. Știm că e genul de chestie care te atrage. Nu prea mai am răbdare să-ți explic.
    MAT face parte dintr-o clasă de substanțe narcotice adictive, destinate spiritelor slabe, care vor să evite judecățile, cercetările, alegerile dificile, decepțiile, luptele de uzură ale vieții politice reale – în situația asta, moștenită din comunism, cu puține grade de libertate, cu un context internațional foarte periculos – și tot încearcă să evadeze din realitate în lumi virtuale, care se vând sub numele MAT, Nicușor Dan, Claudiu Crăciun, Moș Crăciun, Scufița Roșie, etnobotanice, etc.
    Ai citit comentariile care ți-au fost adesate?
    Nu-l rata pe al lui Țoiu. @43. @47 dovedește că e cel care ți se potrivește cel mai bine.
    Mie mi-a s-a părut excelent și cel al lui Ray @44, dar nu cred că e pentru tine. Mă bucur totuși că l-a scris.

  48. Alin Dumitrescu
    7 octombrie 2013

    Domnule Toiu, ma confundati de la inceput la sfarsit. Prin urmare va las sa va razboiti in continuare cu personajul colectiv din descrierea dvs. Din care, daca nu va suparati, ies putin. Sau iau aer.

    Ray Inferno, evident ca ce spui este perfect logic apropo de discursurile despre energiile regenerabile si combinatul siderurgic. Nu sunt deloc fan al parcurilor eoliene si nici al parcurilor fotovoltaice. Le inteleg pentru uzul casnic. Dupa cum nu pot numi energia hidro o energie complet verde. Poate doar “albastra”. Dar avand excedent de energie, e trist ca nu exportam, ca e scumpa etc. Din pacate exista acorduri cu UE pentru atingerea unor “cote” de energie regenerabila. Cote nerealiste dupa parerea mea.
    Cat priveste diferentele de abordare a proprietatii resurselor, schematic, le stiu. Cred ca la noi este imposibil pe termen scurt sau mediu sa se schimbe ceva. Noi suntem tara in care exista mai multa padure de retrocedat pe hartie decat in realitate. Ani lumina.
    (Ca o scurta paranteza, istoriile diferite ale celor doua tari a dus la aceasta realitate. Vulgarizand, una este sa preiei un teren virgin si sa ti-l asumi cu bune si cu rele, alta e sa te tot asezi peste osemintele de dinaintea ta. Era de asteptat ca nationalismul sa “invinga”. Ba chiar la noi resursele nu sunt nici macar ale statului, ci ale “intregului popor”).
    Pe de alta parte voi continua sa ies in strada. Nu pun semnul de egal intre RMGC si capitalism. Cu Chevron nu am absolut nimic. Cu exploatarea gazelor de sist acum, am, am explicat de ce, are legatura cu “idiotii inutili” care ne conduc. Pe Monsanto nu-i suport. Si tot asa. Eu traiesc capitalismul cu nuante. Nu pe paine, ca sceleratul de Giurgea, dar nici pe nemestecate. Dar asta voi dezvolta separat intr-un raspuns catre Anca.
    Cu drag.

  49. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    cica nu s-a trecut pe la sediul DNA pt ca asa a iesit la vot:

    e cusuta cu ata alba, oricum te-ai uita la ea, dar de dragul discutiei, sa spunem ca acceptam ca era prea tarziu si traseul nu putea fi schimbat – dilema mea e de ce anume toti cei care voiau sa treaca pe la sediul DNA nu si-au luat frumusel peturile si nu s-au dus, de buna voie si nesiliti de nimeni, la DNA? Dupa care aveau tot timpul sa ajunga si la celalalt protest misto. Nu ii putea tine Craciun Voda cu forta incolonati.

  50. Ray Inferno
    7 octombrie 2013

    Alin, eu cred ca niciunul din cei care de obicei scriu pe acest site nu trage semnul egalitatii intre RMGC si capitalism. Faptul ca multi dintre noi ne-am pronuntat in favoarea exploatarii s-a intamplat mai mult ca o reactie la aberatiile expuse in piata de manifestanti si ca reactie la vizibilitatea foarte mare pe care stanga progresista a capatat-o in ultima perioada in societatea romaneasca (vizibilitate pentru care n-a facut nimic notabil, o vizibilitate nemeritata). Prin urmare, nu a fost aici locul pentru ca autorii sa-si exprime eventualele nuante sau chiar rezerve fata de RMGC. Daca justitia este functionala in aceasta tara ( ramane de vazut), atunci cu siguranta ca eventualele abuzuri sau posibile ilegalitati vor fi sanctionate.
    Vreau sa punctez un lucru foarte interesant din punctul meu de vedere. Manifestatiile acestea ale “inocentillor” sunt un laborator de teste pentru anii ce vor urma. PSD-ul constientizeaza ca electoratul sau traditional cam moare. Acest partid a fost votat dupa aparitia lui pana in prezent de categorii sociale sarace sau vulnerabile (no offence, asta ne spun toate statisticile). Acest electorat needucat si incapabil sa se adapteze la sistemul economiei de piata a constituit bazinul electoral principal al PSD-ului. Acest electorat era usor de cumparat cu mici cadouri in campaniile electorale si cu anumite teme in perioadele economice dificile, teme de genul “ne fura ungurii Ardealul”. Disparitia naturala a acestui electorat a ridicat semne de intrebare la nivelul “eminetelor cenusii” ale partidului. Si in acest moment ajungem la idiotii utili, constienti sau nu. Tot acest discurs ecologist, uneori cu tuse nationaliste este dedicat unui alt segment de electorat al PSD. Un segment care daca la acest moment nu este foarte relevant in societate, atunci va trebui cultivat. Si acum traim testarea unor “tehnologii ale puterii” pentru identificarea acestui electorat si a seta instrumentele manipularii sale. Practic, din punctul meu de vedere acesti oameni pe care-i vedem duminica prin piete participa unii voluntar, altiu involuntar la un experiment care vizeaza mai degraba viitorul PSD-ului decat viitorul Romaniei. Vom vedea daca ceea ce afirm aici se va confirma sau nu (eu cred ca vom avea o confirmare). Noul electorat pe care-l vizeaza PSD -ul este format din acesti lumpenproletari, care presteaza in call center-urile unor multinationale sau in companiile de BPO din marele orase ale tarii. Sunt acesti “tineri educati” pe care-i vedem prin piete, adevarati maestri ai relativismului moral.
    Acum fiecare dintre noi suntem liberi sa simpatizam cu ce companii dorim. Doar asa ca o nota de subsol, fie ca ne place Monsanto sau nu, eu cred ca fiecare dintre noi mancam in fiecare zi ceva produs de aceasta companie sau de altele ca ea.

    Referitor la osemintele strabunilor, ma mai gandesc daca mai postez un comentariu sau nu.

  51. Anca Cernea
    7 octombrie 2013

    Ray, e foarte interesant ce spui despre viitorul electorat al PSD.
    Chestia asta merită studiată cu atenție.
    Pe de altă parte, experimente asemănătoare au loc și în alte țări foste comuniste, precum Bulgaria și Polonia.
    Băieții au contacte între ei și textele/acțiunile lor seamănă. E și normal, că doar nu sunt de capul lor…

  52. Ray Inferno
    7 octombrie 2013

    Anca, nu trebuie sa ne suprinda ca experimente asemanatoare au loc si prin vecini. Intr-un fel este firesc, va trebui sa analizam aceste pattern-uri pe viitor si, eventual sa vedem daca nu cumva sunt legate intre ele de ceva ite rusesti. Ce este ingrijorator din punctul meu de vedere este ca foarte multa lume din Romania adopta tot felul de mode intelectuale din Occident fara sa realizeze ca aceste idei, aplicate acum si aici ne condamna la subdezvoltare pe vecie. Occidentul isi permite astazi sa fie socialist si ecologist doar pentru simplul fapt ca vreo 20 de ani dupa cel de-al doilea razboi mondial a fost liber si finantat de american. Planul Marshall + disciplina si harnicia germane + lipsa de interventie a statului in economie au facut ca Germania sa fie o “locomotiva” a Europei. Azi Germania isi permite sa fie redistributionista pentru ca are de unde sa redistribuie. Dar Romania ce are de redistribuit? Saracie?
    Sper ca bunul Dumnezeu sa se milostiveasca de romani si sa ne daruiasca intelepciune in aceste vremuri tulburi!

  53. Alin Dumitrescu
    7 octombrie 2013

    Draga Anca, nu am raspuns la mesajul tau (42) din lipsa de timp calitativ.
    La mesajul 48 nu raspund, sunt convins ca a fost scris in graba si sper ca de fapt tu nu gandesti asta despre mine:-)
    Revenind la @42…ce tine de gazele din Romania nu prea mai trebuie sa verific, cunosc datele principale (despre protestele din Bulgaria nu stiu aproape nimic, dar chiar va cred pe voi pe cuvant. Mie-mi plac bulgarii foarte mult din multe motive, i-am vizitat de peste 40 de ori in lung si lat, dar la ce saracie lucie/deznadejde e in multe zone este foarte probabil sa fie foarte usor de manipulat).
    Importam aprox 30% din necesarul anual. Populatia foloseste din gazele importate cam 4-6%. Au fost ani cand am platit gazul mai mult decat alti europeni (nu mai stiu exact acum cu cat vand rusii fiecarei tari). Gazul romanesc este vandut populatiei sub nivelul de cost. Ultimele cifre pe care le aveam erau ceva de genul cost 170 euro si “plata” facuta de consumatorul casnic aprox 160. Resursele Romaniei sunt asigurate pe 15-20 de ani, daca nu ma insel, adica nu ne lafaim in resurse, am tot extras (am fost printre primii in Europa, nu ca o mandrie neaparat, ci ca o realitate a duratei de exploatare). Exista rezerve importante in Marea Neagra a caror exploatare cred ca nu va deranja pe nimeni (OMV este deja pe piata, distanta de tarm este mare etc).
    Pe de alta parte, da, exploatarea gazelor de sist in SUA a dus la scaderea majora a costului. Probabil ca SUA depaseste deja Rusia in productia de gaze. Revista Science spunea ca fracturarea duce la cutremure mici, dar ca se poate “sari” si de 5 grade. Habar n-am , recunosc cinstit, daca e de rau sau de bine (relaxarea scoartei si alte teorii, nu am avut timp sa studiez, deci nu sunt impotriva lor pe acest motiv). Din SUA nu mi-e clar daca oamenii aia au sau nu au apa potabila. Cei din celebrul film semimasluit, cum mi-a explicat cred Costin (sper sa nu ma insel) mai demult. Am citit linkurile trimise de el si m-am lamurit de manipularea cu apa care ia foc. Dar nu mi-e clar in continuare daca apa potabila a fost sau nu afectata. Dar nici asta nu ma “doare” atat de tare, orice dezvoltare are un cost, e evident. Eu sunt impotriva exploatarii gazelor de sist doar in contextul actual. Altfel, daca tara ar fi condusa de conservatori, taranisti si liberali adevarati, go for it. Si, ca o solutie pentru actualitate, propuneam decapusarea sistemului energetic, rentabilizarea lui, transferul pe cat posibil de la consumul casnic de gaz la cel pe energie, rezolvarea exportului si diminuarea pierderilor, demararea in forta a procedurilor de exploatare in Marea Neagra.
    A, ca m-am lungit, mii de scuze, sunt super obosit, pretul la gaze pentru consumator nu o sa scada daca vom exploata gaze de sist. Eu am o formatie de jurnalist si vreau sa pastram cat putem realitatea, oricat de impotriva ne-ar fi. Exploatarea gazelor de sist probabil ca va face ca cresterea de cost sa fie mult diminuata. Dar crestere va exista. Adica factura din 2012 nu se va mai repeta. Pentru ca Chevron nu are cum sa vanda la pretul subventionat la care statul vinde acum. Pentru ca acordurile cu FMI si UE cer explicit acest lucru.
    Si inca ceva. Eu, cand ma gandesc sa-mi iau o masina, de exemplu, astept sa treaca minim 2 ani de la aparitia modelului. Nu ma “infig” in prima zi la coada ca sa fiu eu primul. Astept sa vad reactii, probleme in service etc. Asa cred si despre gazele de sist. Sa avem putintica rabdare. Si sa-ti zic de ce (pe langa ideea de mai sus cu bratienii vs pontacii). Rusia, presata din toate partile de gazele de sist, nu are cum sa fie mai “aspra” cu restul de clienti. Economic vorbind. Gazele de sist din UE probabil ca se vor plimba libere, tine de fiecare sa cumpere de la cei apropiati sau nu. Pretul oricum va scadea. Pretul de bursa, nu cel la consumator.
    Si ca sa raspund si provocarii. M-am informat, cat am putut, nu merg in Piata pentru sau impotriva gazelor de sist, nu-l suport pe Craciun sau pe sutele de nebuni din piata (am si dat pe ILD exemplul protestatarei cu cercei si lant de aur), poate chiar mii. Dar vreau cu tarie ca acest Guvern sa dispara in puscarie (in mare parte, poate nu total), vreau ca acesti oameni politici sa se gandeasca de 10 ori inainte sa ne fure grosolan. Oricum ai da-o, tu sau eu, acest protest este in primul rand indreptat impotriva guvernului Ponta. Adica indiferent de ce straiga 2-3 sau 3-400, este o stare de nemultumire pe guvernarea Ponta. Iar caderea acestui guvern inainte de alegeri poate da o sansa in plus dreptei. Asa vad eu lucrurile, poate naiv. Si stii de ce? Pentru ca PSD-ul are obiceiul prost de a propune aceleasi persoane. Singurele figuri noi ar fi de la noua dreapta sau, din pacate, de la PPDD. Pana atunci, fara suparare-sincer, voi iesi din nou in piata. Nu mars, nu strigate antibasescu, nu strigate de orice fel. Pur si simplu nu vreau sa se extraga aurul de la RM. Nu cred in asta si pace. Din pacate trebuie sa nu cred asta alaturi de oameni pe care si tu si eu ii dispretuim.

  54. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    Alin, vis a vis de partea asta:

    ” Eu sunt impotriva exploatarii gazelor de sist doar in contextul actual. Altfel, daca tara ar fi condusa de conservatori, taranisti si liberali adevarati, go for it.”

    Uite un alt mod in care se poate pune problema: faptul ca uslamistii sunt la putere este cu atat mai mult un motiv pentru ca exploatarea sa se faca in colaborare cu americanii, si cat mai repede. De ce? Pentru ca sunt de felul lor megacorupti, de vanzare si mai ales santajabili, iar exploatarea cu americanii va elimina din parghiile de influenta asupra loi pe care le are si le poate avea Rusia in viitor.

  55. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    si asta:

    ”despre protestele din Bulgaria nu stiu aproape nimic, dar chiar va cred pe voi pe cuvant”

    ba nu trebuie deloc sa ma crezi pe cuvant – am dat sursele, verifica-le. Toate afirmatiile din articol sunt fie evidente, fie demonstrate aici, fie cu sursa. Articolul e asa scris incat sa nu existe ‘nu te cred’ sau ‘te cred pe cuvant’. Ai putea sa il recitesti deschizand toate linkurile, pt ca nu le-am pus degeaba acolo.

  56. Alin Dumitrescu
    7 octombrie 2013

    Draga Ray, multumesc foarte mult pentru @51. In felul asta umanizam putin pozitionarea fiecaruia. Tu esti de acord cu exploatarea si pentru ca te-au “motivat” mesajele din piata. Eu am inceput sa fiu impotriva exloatarii acum 6 ani cand am vazut mizeria spagii ordinare din RM. “Acest imobil este proprietatea RMGC”. M-a frapat atat de tare incat mi-am zis ca taranul roman, pe care il iubesc din rarunchi, este pus la zid, ca intotdeauna. Eu cred ca nu putem distruge taranul fara a fi constienti ca distrugem esenta credintei. dar asta e alta discutie, mult mai lunga. Si a trecut ceva timp. M-am “linistit” din motive zic eu obiective legate de familie. Anul trecut Smile Media de la HN a inceput o serie de articole platite de RMGC in care ne prezenta “o realitate”. Mi-am facut cont pentru prima data pe HN ca sa discut civilizat despre subiect. Am fost cenzurat. Repetat. Urasc cenzura mai mult decat il urasc pe Ponta. Stiu exact cum oamenii lui Nastase sunau la Realitatea ca sa schimbe “burtierele” anti(soft)Nastase. Au urmat voturile de pe IP-uri multiple acceptate de HN. Apoi cenzura pe Contributors. Acest Lexus de la Toyota. In acest moment m-am enervat cumplit. Aligica cenzureaza. Tismaneanu cenzureaza. Pantazi cenzureaza. Pai in ce era traim? Iti spun sincer, iubesc Apusenii asa cum sunt. Nu cred ca 2 miliarde vor schimba soarta Romaniei. Nu cred ca ponta se gandeste la ecologizarea necesara peste 17 ani. Nu cred ca oamenii din RM o vor duce mai bine. Dar nu as fi iesit niciodata in piata daca presa nu era atat de cretina si de aservita. Inteleg ca este criza si ca au nevoie de mancare. Inteleg ca Energy Holding, OMV si Oltchim au dat bani in acelasi fel in care a dat si va da RMGC. Dar cenzura? Cum sa fiu comunist atunci cand urasc cenzura? Cum sa fiu comunist cand cei aflati la antipozi practica cenzura? Nimic nu poate functiona in lipsa statului de drept. Perfect de acord. Dar cei care sustin statul de drept cenzurand mesaje decente (mai putin vreo doua, recunosc), sunt mai comunisti decat mine.
    Si, ca o intrebare finala, la intrebarea “ce caut eu alaturi de Craciun”, de ce nu pot intreba la randul meu: “ce as cauta acasa, anti protest, alaturi de badea si banciu?”.
    Cat despre votantii PSD, sper sa ai dreptate, desi nu cred. Eu am studiat electoratul PSD in microclimatul satului meu natal. Cu rude, fini, prieteni etc. Ei, cu totii, voteaza PSD pentru ca inteleg mesajul. Adica cuvintele. Exact de spuneam si eu pe ILD. Nu poti fi deasupra singur. Satul meu natal nu intelege mesajul MRU, Neamtu, Plesu, Patapievici, Paleologu. Si, in general, nu inteleg chestiunile pe termen lung. Inteleg, din pacate, minciunile pe termen scurt. Gen 1 milion de locuri de munca. Sau “sa fie bine ca sa nu fie rau”.
    Ca sa fac o trimitere culturala la miez de noapte:-)….Brancusi spunea ceva de genul ca genialitatea se atinge prin simplitate, fara sa vrei.
    Asta este ce subliniez eu la miscarea de dreapta. E prea elitista. Cred ca ai nevoie de lideri ca voi, dar de votanti ca tata. Din pacate. Tata pe care am reusit sa-l conving, pentru prima data, sa nu voteze cu USL. Dar am facut-o cu argumente pe care le poate intelege si un om de la tara. Pentru ca eu cred ca ai nevoie de votanti, indiferent de cata dreptate ai.

    ref Monsanto, crede-ma pe cuvant, NIMIC din ce mananc nu are legatura cu ei. Sau cu altii aidoma. Pot sa nu mai ies in piata. Pot sa extrag eu gazele de sist. Pot multe, dar sa renunt la ura viscerala fata de M, niciodata. Bunicul meu m-a facut mandru acum vreo 30 de ani. Au venit comunistii sa stropeasca toate livezile. Si el a scos o “balceasca” si i-a rugat sa il ocoleasca. Iar gandacii de Colorado ii aduna cu mana, mult dupa aparitia DTT-ului. Si, culmea, era cel mai “chiabur” din toata comuna.
    Cu mare drag.

  57. Alin Dumitrescu
    7 octombrie 2013

    @55, Costin, am trait chestia asta cu Bechtel. Nu mai cred in ea, nenuantat. Cred in cea mai mare incompatibilitate din istoria politici mondiale, dupa parerea mea. Mama lui Sova (vitrega) a fost avocatul Bechtel, apoi RMGC pana in decembrie 2012. Iar Sova, din cate stiu eu istoric, a negat masacrul de la Iasi. Care Sova este ministrul marilor proiecte. Un idiot fara margini. Cica la el in manuale nu existau date despre holocaust. Cum dracului sa fiu de acord ca o parte din banii de pe aur sau de la gazele de sist sa mearga in buzunarul acestui nemernic? Pai eu il pot ocoli in piata pe Craciun (repet, am auzit de Craciun de la voi), dar pe acest farseur nu-l pot ocoli decat reducandu-l la stadiul de “larva de Jilava”. Iarta-ma ca sunt mai dur, dar eu abia astept sa vorbim de armeni, de romi, de comunisti, doar asa ne putem curata, cand colo trebuie sa-i explic lui Sova, gigaministru, ca e un mare bou. Si ca evreii ai MURIT in Romania. Pai ce fac? Ii dau bani unui oligofren? Nu pot, sincer. Astazi am citit un discurs al unui preot armean din Galati de acum 100 de ani. Ii ruga pe armeni sa nu intre in politica si ii multumea regelui. Si Romaniei Mari. Si ce face Vosganian? Se ascunde in spatele unei imunitati jegoase. Nu pot sa ma gandesc la Chevron sau OMV cand am asemenea specimene in fata. Da, poate ca voua va par comunist, dar nu voi vota niciodata USL/PSD/PDSR etc. Prefer sa ma retrag in munti. La propriu.

  58. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    Doamne, Alin, de unde le scoti?! raspund la un singur punct:

    ”Apoi cenzura pe Contributors. Acest Lexus de la Toyota. In acest moment m-am enervat cumplit. Aligica cenzureaza. Tismaneanu cenzureaza. Pantazi cenzureaza. Pai in ce era
    traim?”

    In primul rand contributors nu e un lexus, nici pe departe, nici din satelit. Acolo exista o mana de oameni care publica materiale bune, in rest, multi sunt absolut neinteresant si stersi, si nu chiar putini sunt absolut infrecventabili. Se publica pe contributors niste enormitati, unele absolut delirante (iti pot da exemple) care uneori ma face sa imi fie rusine de rusinea celor valorosi care publica acolo. Asta despre contributors.

    Apoi, apropo de asta:

    ”Apoi cenzura
    pe Contributors. Acest Lexus
    de la Toyota. In acest moment
    m-am enervat cumplit. Aligica
    cenzureaza. Tismaneanu
    cenzureaza. Pantazi
    cenzureaza. Pai in ce era
    traim?”

    II urmaresc pe Aligica si Tismaneanu de ani de zile, si i-am vazut irosindu-si timpul cu cititori absolut execrabili, am vazut badaranii si porcarii acceptate in subsolul articolelor ele, deci imi vine foarte greu sa cred ca un comentator ca tine ar fi cenzurat. De fapt, nu te cred, si punct ???? Fara suparare.

  59. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    Nu imi pari comunist, imi pari extrem de confuz.

  60. Alin Dumitrescu
    7 octombrie 2013

    Costin, despre cenzura am dovezi. Pentru ca i-am citit pe unii mai disperati dec mine care au facut captura foto pe ecran. Si m-am luat si eu dupa ei, desi sunt varza tehnic. Pot demonstra cenzura de pe HN si de pe Contributors foarte usor. Un exemplu foarte interesant pentru mine a fost cu un articol scris de un absolvent de filosofie, tanar, care avea un discurs usor anti tapalaga. Si eu am scris un pamflet, dar am exagerat intr-un punct. Articolul a fost publicat, apoi sters:-) Pentru ca la Contributors exista doi editori. HN si autorul de pe Contributors. Adica HN:-)
    E lexus pentru foarte multi cititori. Adica e mai cool sa intri pe Contributors decat sa iesi in Piata. Nu in sensul activist, ci in sensul in care oamenii care considera ca au multe de spus, dar nu sunt inca pregatiti sa spuna ceva:-), considera HN “mainstream” si Contributors ceva “deosebit” Nu vrei sa stii cate linkuri de la capitalismpepaine am primit eu de la oameni care urasc (istoric) comunismul. Ciudat, nu? Si eu, cand am scris un citat de la scelerat, am fost “acuzat” de Anca ca sunt fan dementii care cauta logo de macelarit toti politicienii. Uneori cred ca voi aveti dreptate sa va mobilizati atat de “agresiv”. Alteori imi vine sa rad de acesti dementi si ma gandesc ca poporul asta a ales des prosti, dar nebuni niciodata.
    Aligica si Tismaneanu nu au cenzurat, banuiesc, mesaje care ii injurau pe ei. Dar, cu siguranta, AU fost cenzurate mesaje care nu erau in acord cu politica HN la articolele scrise de ei. Si nici pana acum nu am primit un raspuns in ceea ce priveste politica HN “de cenzura”.

  61. emil borcean
    7 octombrie 2013

    Alin Dumitrescu. E cam pe linga subiectul imediat, dar tin minte ca ai mentionat la un moment dat aversiunea ta fata de Monsanto si, implicit, fata de alimentele modificate genetic. Cand ai timp studiaza putin cazul lui Mark Lynas, unul dintre cei mai vehementi opozanti ai alimentelor modificate genetic.

    Primul link este o introducere, al doilea este marturia recenta a lui Lynas:

    AN ENVIRONMENTALIST’S CONVERSION

    Lecture to Oxford Farming Conference, 3 January 2013

  62. Alin Dumitrescu
    7 octombrie 2013

    @56, scuze, acum am vazut, cum am spus, sunt obosit. Nu era nicio capcana, chiar te cred pe cuvant. Culmea e ca atunci cand am intrat pe toate linkurile am fost “acuzat” ca nu am citit deloc articolul (de doua ori). Acum nu am intrat, chiar te cred pe cuvant. Am plecat de la premiza maxima ca tu ai dreptate si am decis sa merg in continuare, cu rezervele pe care le-am expus. Inclusiv cu renuntarea de duminica. Cand 2-300 de oameni blocau strada inutil. Am vrut sa vorbesc cu un tip cu megafon sau cum ii zice si mi-am dat seama ca nu am ce discuta cu el. Asa ca am plecat. Eu sunt de acord ca protestele din piata (sau din Bulgaria) sunt, intr-o oarecare masura, orchestrate. Eu spun doar ca eu nu am treaba cu Craciun. Sau cu Toma. Nu am participat la niciun mars. Am protestat “static” Atat. Fara strigate, fara melodrame. Stiu ca nu le-ai pus degeaba, crede-ma, e doar foarte complicat sa o iei de la zero pe acest site. Tu te updatezi cu putin zilnic:-)…Eu incerc sa citesc un articol nou si unul vechi, ca sa parcurg cat de mult pot. Unde mai pui ca m-ati indrumat si catre criticatac sau capitalismpepaine (Anca, era doar un citat ca sa arat ca omul este nebun, cum sa “aderez” la asa ceva?).

  63. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    HN banuiesc ca e hotnews, pe contributors am citit, anul trecut, texte useliste, deci aia cu critica usoara la tapalaga stearsa e improbabila bine.

    Domnule, eu nu inteleg ce incerci sa transmiti. Comenteaza te rog la subiect, daca tot o faci. O seara buna.

  64. M. Sima
    7 octombrie 2013

    Va salut d-lor autori, sunt un cititor interesat al textelor dvs.
    Vreau sa va aduc la cunostinta niste videoclipuri destul de vizualizate, facute de activisti RM e adevarat, chiar la locul cu pricina, dar care sunt destul de graitoare in privinta cotelor manipularii numai ca de data asta venind de la polul opus. Se observa in ele localnicii “doritori de locuri de munca” deplasati in teritoriu cu autocare suspecte (unele cu nr. de HD!):

    (minutele 1:00 , 2:00 si 5:00 imi par foarte sugestive)

    Dvs. nu gasiti ceva suspect in aceste “manevre”? Adica mie situatia de acolo mi se pare ca e asemanatoare unei mineriade incipiente. Si nu reusesc sa inteleg daca nu cumva sunt interese care depasesc actualul potential politic al Romaniei.
    Totusi, repet chiar daca sunt filme de “propaganda” ale ecologistilor, ceva “miroase” din aceste materiale in legatura cu aceasta companie, plus neincrederea absolut fireasca in capacitatea politicienilor de a reprezenta interesele nationale, acestea doua ar fi de baza pe langa multe altele, care personal mi se par motive serioase de iesit in strada! Bineinteles cu conditia ca iesitul sa nu fie deturnat cum pare ca se intampla acum. Daca tot se cere atat de fervent aparitia unui civism atat de necesar societatii nu mai aveti putina rabdare sa vedem cum evolueaza lucrurile, caci oportunitati vor fi cu nemiluita? Eu le-as mai da o sansa celor neangajati politic, care formeaza marea majoritate, de dragul viitorului, dar trebuiesc sensibilizati putin in legatura cu orientarile ideologice pe care le imbraca protestele in ultima vreme.

  65. Alin Dumitrescu
    7 octombrie 2013

    Emil, pe la faza cu miliardele de “guri” de hranit mi s-a scarbit. E exact ce reprosezi tu, pe buna dreptate, pietei. Adica gargara “a la” Craciun. Chimic sau nu, guri de hranit, productie la hectar…bullshit. Gustul face diferenta. Si da, am gustat de toate. Nu e locul aici, dar crede-ma ca pot demonstra ca OMG este bullshit. Este exact ca productia la hectar a lui Ceasca. Se poate si altfel. Si se poate tot masiv. Adica sa hranim pe cei de care oricum nu ne pasa, cei pe care ii hranim pe hartie oricum. Eu nu prea inteleg cum se uneste credinta cu OMG. Sincer. Ca din usturoiul chinezesc arhiprezent in Bucuresti nu mai iese viata. Iar discursul era foarte slab. S-a gandit el ca oamenii nu vor si a aflat ca vor. Ce prostie e asta? Normal ca oamenii vor mai mult porumb pe mp ca sa castige mai mult usd pe mp.
    Poate ca tu nu ai mai mancat legume si fructe naturale. Habar n-am! Mai ales la fructe, nu stiu de ce, este diferenta uriasa.

  66. emil borcean
    7 octombrie 2013

    Soiurile modificate genetic nu se refera in primul rand la rosii, usturoi, castraveti, ardei. E vorba de culturi mult mai importante: grau, orez, soia. Acestea sunt alimente de baza pentru toti. Iar modificarea genetica consta in realizearea unori culturi mai rezistente la daunatori naturali (deci care necesita mai putine ierbicide si insecticide), mai bine adaptate la conditii de clima specifice si mai bogate in vitamine (de ex A si D), astfel incat in zonele unde aceste alimente sunt foarte consumate ele sunt capabile sa ofere si astfel de nutrienti, care altfel nu prea fac parte din dieta celor mai saraci. Beneficiile pentru numerosi fermieri si consumatori din Asia, Africa, America Latina (mai ales pentru cei mai saraci decat tine) sunt mari. Incearca sa iesi din cliseele cu rosii si castraveti. Vorbim despre alimente de baza pentru sute de milioane de oameni.

  67. Pataphyl
    7 octombrie 2013

    @Alin Dumitrescu

    Am la îndemînă timp nemaipomenit de limitat, nu ca dv., se vede treaba că în Renania de Nord oamenii sînt mult mai liber decît hăt-dincolo peste Atlantic. Am urmărit totuși incredibila avalanșă de clișee cu care ați binevoit a ne invada. M-au atras cîteva afirmații:

    #54:

    …Eu am o formație de jurnalist și vreau să păstrăm cât putem realitatea, oricât de împotrivă ne-ar fi…

    #61:

    …Și m-am luat și eu dupa ei, deși sunt varză tehnic.

    #57:

    Îți spun sincer, iubesc Apusenii așa cum sunt

    #54:

    Mie-mi plac bulgarii foarte mult din multe motive, i-am vizitat de peste 40 de ori în lung și lat

    (N.B. Am adăugat diacritice, dacă există în New Jersey, sigur or mai fi rămas unele și pe la Köln și oriunde – Bulgaria ori Apuseni).

    Drept care nu m-am mirat. Ziceți undeva (nu mai caut…) că aveți vreo 30 de ani. Mai ziceți că ați participat la mitinguri în timp ce postați din altă parte. Eu am folosit într-un comentariu recent cuvîntul troll, dragul meu prieten Bogdan Calehari a dres busuiocul zicînd că e un quelque chose de sympathique, dar da, e de acord cu infamul cuvînt… În fine, doar o vorbă să-ți mai spun: Ghici ghicitoarea mea – mi-am putut eu schimba cumva părerea în urma luxuriantei avalanșe de afirmații incoerente de mai la deal? A?

  68. Pataphyl
    7 octombrie 2013

    PS Poate am greșit mai sus, nu locuiți în Köln, dar azi, marți (la ora cînd postez e încă marți pe Coasta de Est) ați postat kilometric și din București și de dincolo. Înțeleg că e foarte important să vă faceți auzit pe ILD, în condițiile în care:
    – timpul consumat pentru scrierea comentariilor depășește lejer 1-2 ore.
    – sînteți în excursie de plăcere ( nu, numai plăcere nu poate fi asta) sau de serviciu (pe bani adică, nu merg prea departe cu imaginația), sau altceva… Eu, deși matematician, mă consider un om normal, chiar dacă-s pe la a treia tinerețe mă mențin activ peste medie. Totuși, cînd am de călătorit, comentatul pe net nu-i prima mea grijă, afară de chestiile domestice inerente. Dac-ar fi pe bani m-aș mai gîndi. Poate.

  69. Ray Inferno
    7 octombrie 2013

    OK, am zis mai sus ca ma gandesc daca sa scriu un comentariu referitor la problema stramosilor. Acum am vazut ca Alin pomeneste despre distrugerea taranului roman. Voi face cateva precizari. In primul rand daca ne referim la osemintele strabunilor nostri, nu cred ca ele trebuie transformate in praf cu ajutorul buldozerelor, asa cum au procedat comunistii de nenumarate ori. Atunci nu zicea nimeni absolut nimic. Se uitau toti cum buldozerele rascoaleau mormintele dar nu indrazneau sa spuna nimic, de frica. Daca luam cazul unei potentiale exploatari miniere care ar cuprinde si un cimitir, eu unul nu vad nicio problema: cu binecuvantarea Bisericii se pot muta ramasitele inaintasilor intr-un alt loc, unde nimeni si nimic nu-i va impiedica pe urmasi sa-si cinsteasca si sa-si pomeneasca stramosii conform traditiei fiecaruia. Nu putem sta in subdezvoltare din acest motiv. In Romania, la orice proiect de infrastructura, daca se gasesc in pamant cateva oase si 2-3 cioburi lucrarile se opresc pe perioada nedeterminata si unii se agita sustinand ba ca autostrada trebuie sa faca un unghi de 90 de grade pentru a lasa oasele acolo unde au fost gasite, ba ca nu mai construim parcarea pentru ca s-a gasit un vas de lut spart. In astfel de situatii o tara normala are reguli functionale pentru cercetarea in laborator a ramasitelor identificate si pentru conservarea lor. Alin, ai pomenit de distrugerea taranului roman si ai vorbit foarte frumos despre el. Din punctul meu de vedere aici trebuie facute cateva precizari: taranul pe care-l gasim descris in monografiile lui Ernest Bernea reprezinta azi, in Romania, doar o minoritate pe cale de disparitie (din pacate). Acei oameni frumosi care traiau in deplina armonie cu natura si cu Dumnezeu nu mai exista decat ca mici oaze de speranta. Nu economia de piata va distruge traditia, ca o consecinta a distrugerii taranului roman. Comunismul a desavarsit acest proces cu mult timp in urma. Umblu mult prin Romania si cunosc destul de bine situatia din teren, daca ma pot exprima asa. Din pacate, satul romanesc al prezentului reprezinta o sursa si o resursa de retard national sever. Poate pare foarte dur ceea ce spun dar aceasta este realitatea.
    Ai pomenit de bunicul tau care strangea gandacii de colorado cu pumnul si te cred 100%. Eu iti zic ca azi, foarte rar vei mai gasi asa ceva. Azi majoritatea producatorilor de legume si fructe din mediul rural folosesc toata gama de chimicale dedicata agriculturii existenta pe piata. Exista insa o mare deosebire intre modul in care marii producatori agricoli folosesc aceste substante si cel in care le folosesc micii producatori din mediul rural: cei mari respecta retetele si cantitatile prescrise de producatorii chimicalelor; cei mici folosesc mai mult, pentru a obtine cantitati mai mari si intr-un timp mai scurt. Te rog sa ma crezi pe cuvant, ca stiu ce vorbesc si nu vorbesc despre cazuri izolate. Daca ma duc sa cumpar legume si fructe de la un producator din piata, am sanse maxime de a cumpara otrava. Taranul roman, majoritar azi este o persoana distructiv individualista, lacoma, incapabila sa-si tina promisiunile sau sa-si respecte cuvantul dat si dornica de inavutire cu orice pret. Acesta este tipul uman majoritar azi in mediul rural romanesc de la care eu nu astept absolut nimic bun.

  70. Anca Cernea
    7 octombrie 2013

    Pata, foarte interesant! Nu-ți scapă nimic!
    De ce o fi tăcând Alin?
    Până acum era mai vorbăreț…

  71. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    Alin, gata, potoleste-te. Eu la articolul asta nu mai accept nici un comentariu de la tine. Umpli spatiul de aberatii dezlanate. Poti comenta la altele.

  72. Bogdan Calehari
    7 octombrie 2013

    Si Pata, domn’le, parc-ar fi Prism! Descopera tot felu’ de secrete on-line, taman cand incepusem si eu sa ma emotionez complice la spusele lui Alin. Nu mai judec maniheist (am aflat ce nu-i bine, nu-i bine deloc), ci relativist ceea ce denota, am aflat tot de curand – progres; si asta datorita lui Alin. Multumita lui, devenisem si eu, atunci cand nu mai speram, trendy… si fericit! Da, fericit nevoie mare! Ca datorita ILD-ului un om atat de bine informat ca Alin, care are si o formatie de jurnalist, a aflat de Claudiu Craciun (@58) si, nu in ultimul rand, ca a reusit sa scape de cenzura lui Tismaneanu si Aligica. Acu’, ce sa zic? M-am sucit! Nu mai sunt contra, ci pro-Alin! Asa ca, nu strig in sprijinul lui, dar soptesc cu curaj: Jos Cenzura!

  73. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    ca sa stim cum mai stam

    Bogdan Duca
    Yesterday near Bucharest
    Am spus-o și o repet: cine adoptă lozinca “eu votez DNA”, are o problemă mare cu înțelegerea democrației și Statului de drept.

  74. Alin Dumitrescu
    7 octombrie 2013

    Costin, ai dreptate, m-am intins foarte mult offtopic. Imi cer scuze. (Emil, si tie, nu am fost coerent cu OMG. Poate dezvoltam alta data).
    Sper sa postezi totusi acest raspuns la cateva insinuari care mi se par grave.
    1. Postez de la birou (provider de internet INES) si de acasa (Romtelecom). Probabil ca INES are IP plimbaret, nu stiu, nu e treaba mea.
    2. In zona mentionata in @68 am fost 3 saptamani in septembrie 2012 cu o problema de familie. Nu in Koln, intr-un orasel medical.
    3. Nu am mai iesit din tara din august (concediu). Nu aveam cum sa postez din alta parte nici in timpul protestelor, nici ieri sau cand ziceti dvs. Nu comentez restul comentariului si nici imaginatia bogata.
    4. Postez cu numele real. (Am spre 38 de ani, nu 30). Consider ca aceste insinuari au depasit limitele unei discutii, chiar si in contradictoriu. Cavalereste ar fi sa verificati eventual si in alte zile IP-ul si, daca e cum banuiesc, poate ca maine voi scrie din Turcia, iar saptamana viitoare din Congo. Si daca realizati ca varianta descrisa de mine este cea reala, nu imaginatia dvs bogata, cavalereste ar fi sa va cereti scuze.
    5. Nu este important sa ma fac auzit pe ILD. Cum remarca unul dintre autori mai demult, sunteti/suntem cititi de o mana de oameni. O sa respect dorinta lui Costin de a comenta mai rar pe ILD. Si implicit dorinta dvs (@68).

    (Ray, nu as schimba niciun cuvant din @70. Eu ma refeream la straturile de istorie, era o metafora, nu la oseminte in sine. Dar comentariul 70 este identic cu constatarile mele “de pe teren”).

  75. Ray Inferno
    7 octombrie 2013

    Intre timp, investitorii straini se calca pe picioare sa creeze locuri de munca in tara iubitorilor de natura si a “tinerilor educati”:
    http://m.hotnews.ro/stire/15765965

    Sau nu?

  76. Anca Cernea
    7 octombrie 2013

    NU NE VINDEM ȚARA !
    O dăm pe gratis, dar numai la ruși.

  77. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    s-a organizat un poll pe pagina evenimentului https://www.facebook.com/events/495868440508572/permalink/495980020497414/

    cu 4 trasee:

    Grozăvești – Regie – Crângași – Turda – Guvern – Universitate

    Metrou 1 Mai – Ion Mihalache – Guvern – DNA – Universitate

    Crângași – Regie – Pod Basarab – Titulescu – Guvern – Universitate

    cel cu DNA are acum 1250 de voturi, celelalte, unul 500 si ceva, unul sub 100.

    dar intre timp, se face incalzirea si pentru altceva

    incalzirea pentru duminica:

    Emil, ti-am spus la un moment dat despre asta, nu stiu daca iti aduci aminte http://fracking.casajurnalistului.ro/#.UldARq9fZO8.facebook

    “casa jurnalistului” a facut de la inceput reportaje despre protest. de fapt, face reportaje despre gaz de sist si rosia montana de ani de zile. demonstratiile atat de masive sunt pentru cei de la “casa jurnalistului” o victorie personala. sunt acolo cativa baieti care scriu f bine, ca stil, dar nu ies din dogmele eco-stangiste

    va fi foarte interesant duminica.

  78. Ray Inferno
    7 octombrie 2013

    Pentru fanii “prizelor solare” si activistii anti-freaking o informatie de maxim interes aici: http://m.gandul.info/financiar/o-iarna-grea-poate-provoca-o-criza-energetica-in-europa-din-cauza-dependentei-de-surse-regenerabile-11493977

  79. garett
    7 octombrie 2013

    “China is hoping to follow America into a shale-gas revolution. But each shale-gas well needs 15,000 tonnes of water a year to run
    De aici:
    http://www.economist.com/news/china/21587813-northern-china-running-out-water-governments-remedies-are-potentially-disastrous-all
    Have fun!

  80. Daniel Francesco
    7 octombrie 2013

    @garett:

    Nevertheless, when compared with other major forms of energy production, production of shale requires only a fraction of the water required to produce energy from coal and nuclear sources. Producing natural gas from shale requires about 0.6 to 1.8 gallons of water for every million Btu (MMBtu), less than 15 percent of the water needed to produce the equivalent amount of energy from coal. (Chesapeake Energy, Media Resources: Hydraulic Fracturing Fact Sheet, 2009.) For comparison, the consumption of fresh water for hydro-electrical generation in the Susquehanna River Basin alone is nearly 150 million gallons per day, while the projected total demand for peak Marcellus Shale activity in the same area is relatively small at 8.4 million gallons per day.

    Sursa:
    http://www.naturalgas.org/shale/waterrequirements.asp
    It is funny to talk to non tech savvy people when they think they’re smart…
    Smile baby, smile!

  81. garett
    7 octombrie 2013

    @Daniel Francesco: Nice try! ????
    Ia explica-mi tu, asa ca la non tech savvy people (apropo, sunt inginer de meserie ???? ) care parte din “consumption of fresh water for hydro-electrical generation” nu este regenerabila? Ca apa aia care trece prin turbina iese (doh!) si poate fi folosita in aval.
    La fel, apa cu care racesti reactoarele de la Cernavoda (circuitul secundar) iese inapoi in Dunare.
    Pe de alta parte, apa pe care o bagi in puturile pentru gazele de sist devine contaminata “beyond repair”, bye-bye baby, bye-bye, ca sa continuam cu romgleza!

  82. emil borcean
    7 octombrie 2013

    Fals. Apa folosita nu este “beyond repair”. Explorarile si exploatarile de gaz natural prin fracking recicleaza apa folosita (curatare, urmata de refolosire la sonda).

    Pe de alta parte, tehnologia nu sta pe loc. General Electric a pus la punct un procedeu de curatare mai eficient:

    GE says it has a technology that could help—an energy-efficient process that could cut the cost of water treatment in half. The technology could also decrease the chances of toxic waste spills.

    Better water-treatment options could change the way oil and gas producers operate by making it economical to treat water at fracking sites instead of trucking it long distances to large water-treatment facilities or disposal wells. The technology is specifically targeted to places such as the Marcellus shale, one of the largest sources of shale gas in the U.S., where wastewater is far too salty for existing on-site treatment options.

    Producers currently reuse much of that water, but that involves first storing it in artificial ponds, which can leak, and then diluting it, a step that consumes millions of gallons of fresh water. Eventually they can’t reuse the water any more so they need to ship it, often over long distances, to specialized treatment and disposal locations. Transporting the wastewater is expensive, and it comes with a risk of spills. At disposal sites, the wastewater is injected deep underground in a process that can cause earthquakes.

    The new technology would make it unnecessary to dilute the wastewater, or transport it for treatment or disposal. It is based on a desalination technology known as membrane distillation, which combines heat and decreased pressure to vaporize water using membranes to separate pure water vapor from salt water.

    Ordinarily, membrane distillation works by applying heat to the water at one end of the process, while at the other side cooling off the water vapor to make it condense. GE has replaced the heating and cooling systems with one device, a vapor compressor borrowed from industrial refrigerators, making it more efficient. “Instead of separate heating and cooling sources, you have just one piece of equipment,” says Ajilli Hardy, an energy systems engineer at GE Research.

    Based on pilot-scale tests of a machine that can process about 2,500 gallons of water per day, GE researchers say they are on track to cut the costs of treating salty fracking wastewater in half. The system needs to be scaled up for commercial use, but a full-sized system could treat about 40,000 gallons per day.

    The technology won’t be useful everywhere, says Mark Boling, president of V+ Development Solutions, a division of the natural gas producer Southwestern Energy, since in some places the wastewater isn’t very salty. But it could help in places where the wastewater is too salty to be treated with existing technologies, or in dry areas such as the Eagle Ford shale deposit in Texas, he says. The technology, if it works as advertised, “would make a big difference,” he says.

    MIT Technology Review

  83. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    vice-liderul protestelor despre DNA: “ma deranjeaza faptul ca trecem pe la DNA”

    craciun are macar o scuza, are interese directe. a lucrat in guvernul tariceanu, fost lansat public la bruxelles in 2012, practic, de antonescu, ponta si dan voiculescu. sunt prietenii lui, pozeaza pe rebelul, dar trebuie sa ii ajute. dar nicusor da.. ce misto

  84. Vlad M.
    7 octombrie 2013

    Daniel, Emil> Nu mai incercati sa convingeti ecologistii. Astia n-au speranta. ????

  85. Daniel Francesco
    7 octombrie 2013

    @garett,
    Desigur ca ai auzit dar nu ai folosit metoda matematica a “reducerii la absurd” atunci cand sustii (ca autorul articolului din The Economist care nu s-a interesat sa vada daca este vorba despre pierderea a 15000 de tone apa/ sonda/ an apa care este in cea mai mare parte recirculata) ca se pierde toata apa.

    Este o competitie majora pentru producerea unor unitati mobile pentru purificarea si re-utilizarea apei folosita in fracturarea hidraulica. Pe langa tehnologia GE si memsys® Clearwater Pte. Ltd despre care se discuta in comentariul lui Emil, Halliburton Corp, Schlumberger Ltd. sau companii mici de ex. Ecologix Environmental Systems LLC s-au avantat pe o piata de nisa de multe miliarde de dolari. Iata ce spune un manager de la Schlumberger:

    At Schlumberger, which predicts that a million new wells will be fracked around the world between now and 2035, reducing freshwater use “is no longer just an environmental issue—it has to be an issue of strategic importance,” Salvador Ayala , vice president of well-production services, told a recent conference.

    http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052970203937004578077183112409260

    (O paranteza: daca pe rezervorul de combustibil al masinii nu scrie benzina sau motorina obtinuta prin injectie de apa in zacaminte, asta nu inseamna ca nu se si foloseste, de regula intr-o proportie ce depaseste 2-3 galoni apa/ un galon titei. Mare parte din apa utilizata in fracking este injectata in campurile petroliere adicente pentru a ne face fericiti pe noi proprietarii sau utilizatorii de automobile etc)

    Iata deci ca exista preocupare din partea companiilor pentru reducerea costurilor de productie coroborata cu o reducere a impactului asupra mediului. De acord ca acest lucru nu se intampla in China, dar este oare Republica Populara un standard in ceea ce priveste mediul? As putea spune ca nu, in mod categoric.

    Asta asa, de la inginer la inginer. Pentru conformitate eu lucrez in petrol si stiu despre ce vorbesc! ????

  86. Daniel Francesco
    7 octombrie 2013

    @85
    D’accordo!

  87. emil borcean
    7 octombrie 2013

    Si despre consumul de apa in fracking, comparativ cu alte activitati. In 2011, statul Texas a consumat de 18 ori mai multa apa pentru udatul gradinilor si pajistilor decat pentru fracking. Tot in 2011, apa consumata de fracking a fost mai putina decat consumul anual de apa a 3 centrale electrice pe carbune. Iar Texas are 18 in total. 20% din cantitatea totala folosita in Texas in 2011 a provenit din surse de apa reciclata si nepotabila. Acest procentaj creste de la an la an.

    Water For Fracking, In Context

  88. garett
    7 octombrie 2013

    Am inteles, voi sunteti “echivalentul gazos” al postacilor profesionisti al RMGC-ului! ???? ???? ????
    Chevron plateste mai bine? ????

  89. emil borcean
    7 octombrie 2013

    Ai rămas fără argumente și recurgi la tactica emo-eco tradițională: acuzații stupide și râsul de proastă-n târg.
    Încolonarea la groapa de spam!

  90. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    mentalitate de om incolonat (fara suparare): cine nu gandeste ca mine/prietenii mei, ori e retarat, ori e platit. nu ii pasa daca ce aude ar putea fi adevarat. nu pierde garett timpul sa verirfice informatii care il contrazic. mai bine il urmeaza pe pe claudiu craciun. daca ponta, crin si dan voiculescu au avut incredere in craciun sa il duca, pe banii lor, sa vorbeasca ocupist la bruxelles, garret de ce nu ar avea incredere?

  91. Ray Inferno
    7 octombrie 2013

    Nu e vorba doar de incolonare, e vorba si de mandrie exagerata. In procesul de spalare a creierilor acestor oameni, papusarii le cultiva foarte mult mandria: li se spune in permanenta cat sunt de frumosi, intelgenti, educati, minuntati etc si ca le sunt superiori neanderthalienilor care nu cred si nu fac la fel ca ei (asa cum ne categorisesc ei pe noi care inca mai avem exercitiul gandirii critice). Este o cracteristica a tuturor miscarilor/ideologiilor totalitare: comunism, nazism, islam. Ce nu sesizeaza oamenii supusi acestui proces de spalare a creierului este urmatorul adevar valabil in toate aspectele vietii individului: cand esti smerit cresti si te dezvolti; cand esti mandru nu cresti si nu te dezvolti.

  92. emil borcean
    7 octombrie 2013

    Ray Inferno. Cred că dinamica descrisă mai sus poate fi rezumată într-un singur cuvânt: narcisism. E o trăsătură majoră a hipsterismului. Și, înrudit, autosuficiența. Un circuit închis cu buclă de feedback. Manifestarea concretă constă în de bigotism și obscurantism.

    BIGÓT, -Ă adj., s.m. și f. (Cel) care se conformează strict, zelos tuturor riturilor și prescripțiilor religiei; habotnic.

    OBSCURANTÍSM s. neștiință.

    OBSCURANTÍSM s. n. stare de înapoiere culturală. ◊ atitudine ostilă față de răspândirea științei și culturii.

    Bineînțeles că toate aceste personaje patetice îi etichetează (și detestă) pe creștini exact în termenii de mai sus. Pare paradoxal, dar așa funcționează progresismul: gregarul, sectarismul, intoleranța, incultura, anti-știința, spaima viscerală, superficialitatea, abolirea rațiunii în detrimentul emoției și dogmei sunt licitate drept deschidere mentală și lărgire de orizonturi. Se practică inversiunea valorilor și perversiunea de a susține senin, chiar înfocat, că josul trebuie să fie sus și susul jos. Cine se opune sau are dubii trebuie izolat și înfierat prin demonizare. Mentalitatea totalitară la lucru, în slujba marșului asumat sub formă de încolonare ideologică, și cu toată mitologia aferentă: dăruire și abnegație necondiționate pentru o “cauză nobilă”, lideri sau reprezentanți “carismatici”, eroismul maselor, participarea directă la un experiment unic, sentimentul de misiune istorică, împlinirea prin exaltare și contopirea cu un surogat al purității.
    Bivolarii Ecologici.

  93. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    Claudiu Gerila: ‘Chevron, GTFO!!’

    ‘lideru’l protestelor din Bucuresti joaca in Romania rolul ONG-urilor sustinute de Rusia in Bulgaria.
    https://m.facebook.com/695164106/timeline/story?ut=3&hash=898543621018391076&wstart=0&wend=1383289199&ustart&refid=17

    ar fi interesant de vazut daca exista comunicare intre ONG-urile din Bucuresti si cele din sofia (dincolo de Vira, care are, de altfel, legatura cu toate). E tot mai vizibil, se vorbeste mai des de gazele de sist si la modul tot mai abstract despre Rosia Montana.

  94. Ray Inferno
    7 octombrie 2013

    Emil, multumesc pentru completarile binevenite.

  95. Ray Inferno
    7 octombrie 2013

    Un articol foarte interesant aici http://m.hotnews.ro/stire/15781949

    Acum probabil ca si el este in slujba Chevron si din acest motiv sustine aceste lucruri ????

    Vreau sa-i spun lui garrett urmatorul lucru: eu n-as avea nicio rezerva sa lucrez pentru Chevron si sa-mi iau salariul de la ei pentru meseria mea. Ar fi pentru mine un motiv de satusfactie profesionala si personala. Si cred ca acel salariu ar fi ca valoare si peste media pietei romanesti. Din pacate, nu sunt(em) platiti de Chevron. Si nu ma refer doar la cei care scriu articole sau comentarii pe ILD

  96. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    “AU VENIT SÃ INSTALEZE SONDA: Revolutie la Pungesti! ”

  97. Ray Inferno
    7 octombrie 2013

    Ca o completare la ultimul link postat de Costin vine si acesta: http://stareanatiunii.com/manastirea-putna-in-pericol.html
    Incet, incet se lasa si BOR dusa de dileala aceasta pe care o traim. Nu pot sa nu fiu rautacios si sa afirm urmatoarele, cunoscand putin realitatea din jurul Manastirii si a IPS Pimen. Daca zacamintele acelea de gaze (presupuse la momentul de fata) ar fi fost si ele ale manastirii la fel ca pamanturile, sunt sigur ca Pimen si cu toata obstea ar fi participat la pus dinamita necesara prospectiunilor. Asa, daca zacamantul e al statului spunem ca nenorocitii de capitalisti darama manastirea.
    P.S. IPS Pimen este un mare om de afaceri pe plan local, fiind implicat in activitatile de exploatare a lemnului si in inchirierea de utilaje agricole si forestiere catre localnicii si firmele din zona.

  98. emil borcean
    7 octombrie 2013

    E mai rau, Ray. Opozitia clericilor locali fata de prospectiunile geologice pe terenurile lor are cel putin justificarea simpla ca sunt terenurile lor. Fain, nu vor explorari (indiferent de motiv), atunci asa sa fie. Dar exista deja preoti activisti ecologici, care considera ca misiunea lor este sa impiedice explorarea si exploatarea gazelor de sist pe terenuri care NU sunt proprietatea Bisericii. Un astfel de exemplar este Ghimus Iulian, activist eco-religios la Pungesti. Nu este singurul. Ecologismul este o religie. Preotii ecologisti au renuntat la Hrisos si se inchina la Greenpeace. Teologia liberarii eco.

  99. Ray Inferno
    7 octombrie 2013

    “Preotii ecologisti au renuntat la Hrisos si se inchina la Greenpeace. Teologia liberarii eco.” – foarte bine spus. In ceea ce-l priveste pe Ghimus Iulian eu cred ca el se mai inchina si la banii veniti din Est. Prea este (hiper)activ. Putin mai devreme ma uitam la un filmulet realizat zilele acetsea la Pungesti. Apare acolo un activist “verde” care le spune oamenilor ca la Galati, cutremurele se produc din cauza ca s-au extras gaze de sist. Incredibil!!! In plus, din cate stiu eu, la Pungesti au loc in prezent activitati premergatoare exploatarilor dar toata lumea vorbeste deja de exploatare. Sunt sigur ca in curand acolo vor avea loc ciocniri cu jandarmii si probabil se va face liniste.

  100. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    gata.

  101. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    iliescu, te iubim. cacat ine nu gasim

  102. Victor
    7 octombrie 2013

    Deci autorul poate să vadă tot felul de legături îndepărtate cu mama Rusie (învinovățire prin asociere), dar nu vede cât de corupte sunt companiile și guvernul.
    Companiile astea sunt problema. Eu împotriva lor protestez. Discuțiile cu Rusia sunt inutile. La fel de bine pot să argumentez că articolul ăsta este pro Chevron… etc.

    Oamenii din stradă nu sunt niște eco-teroriști cum vă place să spuneți și nu sunt manipulați. Dintre scandări a fost și ”Nu corporația face legislația” – să înțeleg că sunteți împotriva acestei scandări? Corporația trebuie să facă legislația?

    Și cine vrea să susțină DNA poate să o facă. Protestele au trecut o dată și pe acolo. Dreptul la protest e garantat de constituție?

    Voi conservatorii de ce nu protestați pentru DNA? Vă opresc ecoteroriștii? Vă e lene? Sunteți prea puțini? Preferați să o ardeți teoretic pe net și să se ducă hipsterii-comuniști-ecoanarhiști-teroriști-ruși să protesteze în locul vostru?

  103. Costin Andrieş
    7 octombrie 2013

    siturile ecologiste publica articole pro-exploatarea gazelor de sist http://www.ecomagazin.ro/interviu-chevron-spune-cum-va-extrage-gaze-de-sist-din-romania-riscuri-si-avantaje/ promovate in retelele protestatarilor de pe facebook

  104. Anca Cernea
    7 octombrie 2013

    Costin
    Nu știu dacă asta mai ajută la ceva acum. Prostia e comisă.
    Poate să fie, cel mult, un element de diagnostic diferențial între trădarea de țară și idioțenia utilă. Asta judecă Cel de Sus. Pentru noi, contează rezultatele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian