FUNDATIA IOAN BARBUS

Ziua în care Catalonia vrea să se rupă de Spania

Între 500.000 și un milion de persoane au manifestat pe 11 septembrie 2017 în Barcelona, de ziua Cataloniei, ​pentru obținerea independenței. Asta după ce săptămâna trecută, parlamentul catalan a votat, iar guvernul de la Barcelona a anunțat convocarea unilaterală a referendumului pentru ruperea Cataloniei de Spania. Guvernul central spaniol, condus de Mariano Rajoy, le-a scris tuturor primarilor catalani, avertizându-i că „niciun referendum pentru autodeterminare nu poate avea loc”.

Împotriva independenței sunt și partidele de opoziție PSOE (socialiști) și Ciudadanos (Cetățenii – partid liberal, secular, de origine catalană). Cealalaltă formațiune de opoziție, Podemos (stânga radicală, anti-NATO, cu conexiuni în zona socialismului sud-american), a susținut în mai multe rânduri că trebuie lăsați catalanii să-și decidă soarta prin referendum, acuzând guvernul lui Rajoy că e principalul vinovat de radicalizarea separatismului catalan. La mitingul de luni din Barcelona însă, Pablo Iglesias a avut un discurs în care a declamat „Trăiască Catalonia liberă și suverană. Trăiască fraternitatea”. În paranteză fie spus, este cunoscută susținerea pe care Iglesias o arată tendințelor separatiste din Spania, el participând în 2014 la o reuniune sub titlul Andaluzia nu e Spania.
Tribunalul Constituțional a declarat și el, în unanimitate, referendumul din 1 octombrie drept neconstituțional.

Sondajele de opinie dau diferențe mari între opțiunile de vot: cele realizate de presa centrală arată o diferență de până la 8 procente în favoarea rămânerii Cataloniei în regatul spaniol, în timp ce sondaje comandate de la Barcelona dau câteva procente în favoarea independenței. Prezența la vot este estimată între 66 și 72%.

În video se poate vedea momentul de dinaintea votului de săptămâna trecută, din parlamentul catalan. Cei care se opun independenței (socialiștii catalani, popularii și reprezentanții Ciudadanos) se retrag din sală, lăsând în bănci steagul Cataloniei și pe cel al Spaniei, dar cele din urmă sunt luate de o deputată de la Podemos.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

2 comentarii

  1. Anca Cernea
    12 septembrie 2017

    Pablo Iglesias și Podemos sunt prieteni buni ai lui Putin, finanțați de regimul castrochavist din Venezuela și de Republica Islamică Iran

    http://ecodiario.eleconomista.es/politica/noticias/7274258/01/16/La-Policia-investiga-un-ano-despues-pagos-de-Iran-y-Venezuela-a-Podemos.html

    dar băieții sunt susținuți și de oamenii lui Soros

    (și la USR e unul, Matei Păun, despre care cunoscătorii susțin că ar fi însuși partidul, și totodată hub-ul în care se intersectează lumea lui Soros cu cea a băncilor rusești – de altfel, mai sunt și alte asemănări USR-Podemos)

    atât rușii cât și Soros pun umărul cât îi țin puterile la ruperea Cataloniei de Spania

    http://www.periodistadigital.com/opinion/politica/2017/01/13/george-soros-donald-trump-izquierda-radical-ong-podemos.shtml

    Soros și rușii mai au și alte multe proiecte comune și muulți prieteni comuni…

  2. Victor MODORAN
    12 septembrie 2017

    Frumos scris articolul, dar se putea si mai incisiv, chiar si mai documentat.
    Una peste alta, e-n regula!
    Succes in continuare la scriitura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian