FUNDATIA IOAN BARBUS

Câteva ştiri de pe frontul georgian

Tanc georgian distrus în Ţkinvali

Cum a început totul
După o săptămână de schimburi de focuri între armata Georgiei şi separatiştii oseţi, cele două tabere cad de acord asupra încetării focului, dar armistiţiul semnat joi este încălcat în ziua următoare, nu se ştie de cine. Cert este că armata Georgiei începe să avanseze asupra poziţiilor separatiste. O fereastră de 3 ore este deschisă pentru a permite ultimilor civili să se retragă din calea viitoarelor lupte, după care asaltul este continuat.

În acest moment, începe ceea ce Rusia numeşte în mod ipocrit „dezastrul umanitar”: populaţia civilă ar fi fost atacată de gruzini, porniţi pe purificarea etnică a regiunii, iar bieţii „pacificatorii” ruşi (a căror eficacitate o cunoaştem şi noi, fiind văzuţi în acţiune în smirnovista Transnistrie) din Ţkinvali ar fi suferit atacuri din partea armatei Georgiei. Federaţia Rusă intră în acţiune; cavaleria rusă contemporană – coloanele de tancuri ruseşti aflate în mod curios la exerciţii, în Oseţia de Nord -, aflată la doi paşi de graniţa Georgiei, porneşte înspre Oseţia de Sud.

Desfăşurarea ostiltăţilor
Ca în orice război, informaţiile primite s-au bătut în cap, şi unii, şi alţii acuzând partea adversă de atrocităţi, proclamând victorii şi minimalizând propriile pierderi.

Sâmbătă, comandamentul rus anunţa „eliberarea” Ţkinvali şi deplângea ruinarea localităţii, în timp ce Ministerul Apărării de la Tbilisi asigura naţiunea că oraşelul se află în continuare în mâinile armatei. Portul de la Marea Neagră, Poti, a fost bombardat de aviaţia rusă, situaţia repetându-se şi în Gori şi alte oreşe georgiene.

Situaţia a continuat să se înrăutăţească pentru Georgia. Abhazia şi Osetia de Sud au semnat mai de mult un pact de ajutor militar reciproc. În situaţia în care „independenţa” vreuneia dintre ele ar fi fost ameninţată de Tbilisi, cealalta ar fi urmat să îşi mobilizeze forţele şi să se implice la rândul ei în conflict. Ultimul episod din conflictul oseto-gruzin a fost numai bun pentru a se testa valabilitatea acestui pact. Conform agenţiei Interfax, liderul abhaz, Sergei Bagapsh, a afirmat vineri că aproximativ 1000 de luptători din Abhazia au pornit deja spre Osetia de Sud pentru a lupta împotriva gruzinilor, iar preşedintele Osetiei de Nord, Taimuraz Mamsurov, a declarat că „sute de voluntari din Osetia de Nord se îndreaptă spre Osetia de Sud. Nu putem sa îi oprim sau să îi împiedicăm.”

În cursul zilei de ieri, aşa-zisul ministru de externe al autoproclamatei Abhazii, a anunţat startul atacului asupra forţelor gruzine aflate în Kodori Gorge, singura parte a Abhaziei contralată încă de Tbilisi. Poziţiile armatei Georgiei au fost lovite atât de artilerie, cât şi de aviaţie şi nu se ştie încă dacă aviaţia Federaţiei Ruse a avut vreun rol în atacul abhaz.

În acest timp, luptele au continuat în Osetia de Sud, armata rusă încercând a expulza forţele georgiene din regiune. Alături de soldaţii ruşi se află numeroşi voluntari din nordul Caucazului, situaţie întâlnită şi în cele două războaie precedente cu Abhazia şi Osetia de Sud, când armata Georgiei şi trupele paramilitare gruzine au fost nevoite să facă faţă unui număr important de luptători din afara ţării, printre care şi cazaci. Noi, românii, cunoaştem această strategie, doar modelul a fost reprodus cu succes şi în Transnistria, cazacii descălecând la gurile Nistrului pentru a lupta cu „naţionaliştii români”, „salvând” Transnistria de la o fantasmagorică unificare forţată cu România.

Ultimele evenimente
Astăzi, 10 august, forţele armate ale Georgiei au fost retrase din Ţkinvali din ordinul preşedintelui Saakashvili, ca „un prim pas către semnarea armistiţiului cu forţele ruseşti”, primind ordin să nu răspundă la atacurile ruseşti decât dacă este absolut necesar. Preşedintele gruzin a tot cerut semnarea unui armistiţiu, dar Moscova nu s-a lăsat înduplecată, urmărind alte obiective decât cele invocate pentru invazia Georgiei. Concluzia?

Mihail Saakhashvili, preşedintele Georgiei: „Suntem într-o stare de auto apărare în faţa agresiunii externe. Această agresiune vine din partea forţelor terestre, aeriene şi maritime ale Federaţiei Ruse. Ne aşteptăm ca liderii lumii şi comunitatea internaţională să acţioneze.”

Fostul preşedinte rus, actualmente prim-ministru, Vladimir Putin, a continuat curioasa sa interpretare a dreptului internaţional printr-un nou şir de declaraţii războinice. Având în sfârşit ocazia de a demonstra că nu a făcut şcoala KGB-ul degeaba, Putin nu s-a încurcat în cuvinte:

Vladimir Putin, prim-ministru al Rusiei: Acţiunile Georgiei sunt criminale, în timp ce acţiunile Rusiei sunt absolut legitime. Acţiunile autorităţilo georgiene în Osetia de Sud sunt în mod evident o crimă. înainte de toate, o crimă împotriva propriului său popor. O lovitură mortală a fost dată integrităţii teritoriale a Georgiei. (…) În Georgia şi în Rusia şi în întreaga lume, a devenit evident că aspiraţia conducerii Georgiei de a adera la NATO este determinată de tentativa sa de a atrage alte naţiuni şi alte popoare în aventurile sale sângeroase. Din punct de vedere legal, acţiunile Rusiei în Osetia de Sud sunt perfect legimite şi, mai mult, absolut necesare.”

Rusia a acuzat Ucraina de încurajare a purificării etnice, autorităţile ucrainiene confirmând zilele trecute că au vândut arme Georgiei. Nici Statele Unite nu au scăpat de critica Moscovei, Rusia condamnând programul american de antrenare a forţelor militare ale Georgiei.

Forte speciale cecene, din componenţa armatei Federaţiei Ruse

Autorităţile gruzine au anunţat intrarea în ţară a încă 10 000 de soldaţi ruşi, 6000 în Osetia şi 4000 în Abhazia, debarcaţi de flota rusă de la Marea Neagră. Porturile de la Marea Neagră sunt supuse blocadei navale. Alte blindate au trecut în Osetia de Sud. În vestul Georgiei, Abhazia a continuat atacul început de ieri, fiind din ce în ce mai sigur că va încerca să forţeze alungarea armatei gruzine de pe poziţiile deţinute.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

19 comentarii

  1. emil
    10 august 2008

    O recapitulare a ultimilor stiri (in linii mari reitereaza cele spuse de Imperialistu’).

    Morning War Update — Robert Farley

    Georgia update — Foreign Policy

  2. Eretele
    10 august 2008

    Îmi puteţi spune şi mie care era situaţia Oseţiei de Sud înainte de război? Ce drepturi îi acorda statul georgian? Poporul oset (?!) e împărţit pe jumătate între Rusia şi Georgia, nu? N-au nicăieri o ţară a lor, ca tot omul… Unde se trăieşte mai bine, care regiune e mai dezvoltată economic: Oseţia de sub controlul rusesc sau cea de sub controlul georgian? E oare posibil ca Rusia să se folosească de „prietenia” cu poporul oset, parte a Federaţiei, pentru a anexa şi Oseţia de Sud?

  3. Marius
    10 august 2008

    Angela Merkel cere retragerea părţilor la poziţiile ocupate înainte de începerea ostilităţilor http://www.dw-world.de/dw/func…..96,00.html . Ruşii cer retragerea totală a Gruziei din Osetia de Sud.
    Diferenţa: înainte de începerea ostilităţilor cam un sfert din Osetia de Sud (mai ales sate populate de gruzini) era sub control gruzin http://en.wikipedia.org/wiki/Image:SO2.jpg

  4. nenea cosmos
    10 august 2008

    este neaparata nevoie de comparatiile cu transnistria?

  5. Panseluta
    10 august 2008

    Marius:

    Pozitia Angelei Merkel e diplomatic prudenta si inteleapta, pentru momentul asta, desi ea stie prea bine ce urmaresc rusii pe termen lung. Ca de cele mai multe ori, diplomatia nu face decit sa amine inevitabilul, cind fortele istorice ies din albie.

    P.S. Cum e cu postarea mea la Turcia si valorile europene? Nimic de raspuns?

  6. Imperialistu'
    10 august 2008

    Nenea Cosmos > Daca vrei, Osetia de Sud si Abhazia sunt alte Transnistrii. Si intr-un loc, si in altul, Rusia a incurajat secesiunea unor teritorii, mergand pana la razboi; si intr-un loc si in altul, rusii s-au folosit de nemultumiti locali pentru a tine in sah statele slabe care s-au desprins de imperiul sovietic; si intr-un loc, si in altul, rusii au participat activ impotriva statelor respective (a se vedea „pacificatorii” + cazacii). Mai mult, atat Transnistria, cat si celelalte republici separatiste sunt enclave ale faradelegii, o buna parte din venituri venind din traficul de arme, droguri si persoane. Prin urmare, sunt de parere ca nu este fortata comparatia cu Transnistria. ???? Tie de ce ti se pare ca nu prea merge?

    Eretele > Lucrez la o centralizare a datelor privind conflictele din Osetia si Abhazia. Stay tuned ???? .

    Marius > Da, situatia nu e deloc grozava pentru Georgia. Cel mai probabil, o sa piarda toate pozitiile din Osetia de Sud. Ramane de vazut unde se va opri dezastrul, rusii fiind pusi pe fapte mari atunci cand au de a face cu un adversar mult mai slab decat ei.

  7. chriscross
    10 august 2008

    Conform unui blog care se ocupa cu atacurile cibernetice ale unei cunoscute retele botnet site-ul ministerului afecerilor externe este atacat si ministerul in cauza „emite” acum pe blogspot. Credibil sau nu sunt prezentate niste date care poate sunt reale…
    Am incercat sa accesez site-ul lor oficial dar nu am reusit decat via google cache si acolo sunt comunicate vechi de doua zile

  8. emil
    10 august 2008

    Actualizari. Pe scurt, Rusia sare la jugulara. Conform declaratiilor gruzine, Rusia extinde frontul de operatiuni si bombardeaza conducta internationala de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan, care transporta petrol din Marea Caspica pentru Occident, prin Turcia. Conducta nu a fost avariata.

    The war in Georgia escalated dangerously last night after Russian jets reportedly bombed a vital pipeline that supplies oil to the West.

    After a day of heightening international tensions, Georgian leaders claimed that the Baku-Tbilisi-Ceyhan pipeline, which transports oil from the Caspian Sea to Turkey, had been attacked. But it is thought the bombs missed their target.

    Their claims came after Russian jets struck deep into the territory of its tiny neighbour, killing civilians and ‘completely devastating’ the strategic Black Sea port of Poti, a staging post for oil and other energy supplies.

    Reports last night also said that Russia had bombed the international airport in Tbilisi.

    Georgian economic development minister Ekaterina Sharashidzne said: ‘This clearly shows that Russia has targeted not just Georgian economic outlets but international economic outlets as well.’

    The pipeline is 30 per cent owned by BP and supplies 1 per cent of the world’s oil needs, pumping up to a million barrels of crude per day to Turkey.

    It is crucial to the world’s volatile energy market and the only oil and gas route that bypasses Russia’s stranglehold on energy exports from the region.

    As President Bush led the West in intensifying pressure on Russia to halt the bombing in Georgia last night, the two countries were edging closer to full-scale war over their conflicting claims for disputed territory.

    The Pipeline War: Russian bear goes for West’s jugular — The Daily Mail

    Era de asteptat.
    War In Georgia: The Oil Angle

    Obama si McCain au reactionat, fiecare in felul sau, la agresiunea rusa.
    The crisis in Georgia, 9/11, and the lessons of gratitude

    Polske Radio preia comunicatul de solidaritate cu Georgia al presedintilor Poloniei, Estoniei, Letoniei si Lituaniei. Polonezi demonstreaza in fata ambasadei ruse din Varsovia.
    Poland shows solidarity with Georgia.

    McCain sprijina declaratia celor 4 presedinti:

    I strongly support the declaration issued by the Presidents of Poland, Estonia, Latvia, and Lithuania, and their commitment that ‘aggression against a small country in Europe will not be passed over in silence or with meaningless statements equating the victims with the victimizers.

    McCain on the Russian Invasion of Georgia

  9. Francesco
    10 august 2008

    chriscross>
    Multumiri pentru link(uri); am reusit sa deschid:
    http://www.mfa.gov.ge/
    Rusii -„peacekeapers” – minuanata lume noua!

  10. emil
    10 august 2008

    Actualizari.

    It is the position of the United States government that Georgia should be admitted to NATO. We begged, cajoled, and arm twisted our European allies to that end in Bucharest this past April, ultimately settling for a vague pledge that Georgia will be put on the path to membership soon.

    If, however, we have no intention of defending Georgia from an attack by the only country on the planet that could conceivably pose it any threat, what the hell are we doing inviting them into NATO?

    Georgian Forces Retreat, Wonder Where Friends Are

    Faza a doua:
    Russia Makes Move on Abkhazia

  11. fishbone
    10 august 2008

    Georgia este si a fost suporter SUA. Au trupe si in Irak pe care probabil ca le retrag acum ca sa sprijine cauza de acasa. Ziarele pe acolo cica se intreaba unde e SUA, aliatul lor. Well, good question. Nasoala pozitie. Pe de o parte totul te cam indeamna sa-ti ajuti aliatii, dar pe de alta parte te pui cu Rusia cand „relatia” e oricum firava rau. Curios ce iasa din toata chestia asta, cert e ca m-a amuzat apelul „dur” din partea NATO-ului. Sunt de-a dreptul socat ca nu a rezolvat nimic …

  12. fishbone
    10 august 2008

    BTW, ce-are toata lume cu bietii rusi, mai? Aia nu fac altceva decat sa-si apere mult, mult iubitii cetateni ai lor, cetateni care tot timpul au venit pe primul loc in intreaga istorie a tarii lor dragi.

  13. emil
    10 august 2008

    Rusii au intrat in Georgia. Baza militara din Senaki, in vestul Geogiei (aproape de Marea Neagra), a fost atacata si ocupata de forte rusesti. Anterior, rusii declarasera ca nu vor extinde conflictul in afara Osetiei de Sud. NATO impotent, UE impotenta, SUA impotenta. Cred ca zilele lui Saakashvili ca presedinte sint numarate. Georgia va fi ingenuncheata si nimeni nu misca un deget. Putin demonstreaza republicilor caspice si Ucrainiei ca, la o adica, promisiunile si influenta Occidentului nu valoreaza nici cit o ceapa degerata.

    Russia Broadens Attack on Georgia

  14. emil
    10 august 2008

    Invazie in toata regula. Rusii au ocupat orasul gruzin Gori, coloane de blindate rusesti inainteaza dinspre vest (Marea Neagra). Practic, rusii au deschis al doilea front si inainteaza dinspre Marea Neagra (vestul Georgiei) in interior. In continuare se duc lupte pe primul front, in nord la granita cu Osetia, unde rusii forteaza invazia si din acea directie.

    Russians seize key city, open second Georgia front

    UPDATE

    Ziarul rus Kommersant afirma ca intre 2500 – 3000 de mercenari lupta in Georgia de partea gruzina. Mercenari din Ucrainia, tarile baltice si regiunea caucaziana, condusi de instructori militari americani.
    U.S. Military Instructors Command Hirelings in Georgia

  15. Eretele
    10 august 2008

    Au zis pe Realitatea TV că un jurnalist independent ar fi spus că n-a văzut picior de rus în oraşul natal al lui Stalin.

  16. emil
    10 august 2008

    Eretele, multam pentru actualizare. Am preluat stirea despre Gori de la Breitbart.com (vezi linkul), ei insisi citind o corespondenta Associated Press. Se pare ca jurnalistul citat de Realitatea a avut dreptate. Am gasit confirmare de la BBC. In orice caz, evenimentele evolueaza rapid.

    Russian forces have entered Georgia from the breakaway region of Abkhazia, as the conflict between the two neighbours appears to be broadening.

    Russian troops also pushed into Georgia from South Ossetia and were now outside the town of Gori, Georgia said.

    Reports say that Russian troops now control many key bridges and roads across Georgia, leaving the capital, Tbilisi, isolated.

    The conflict over South Ossetia also appeared to have widened when Georgia accused Russia of capturing the town of Gori, just 76km (47 miles) from Tbilisi.

    „This is a total onslaught,” Georgia’s National Security Council secretary Alexander Lomaia told the AFP news agency, adding that Georgian troops were pulling back to defend Tbilisi.

    Russia’s defence ministry quickly issued a statement rejecting the claim, saying there were none of its troops in Gori.

    Later, a spokesman for the Georgian interior ministry told the BBC that there had never been Russian troops in Gori.

    He said the Russian army had taken up a position just outside the town after destroying a military base and admitted Georgian troops had fled the area without putting up a fight.

    Russian troops in Georgia advance

    Raport de la Fox News (bazat pe corespondente de la AP si Reuters):

    The crisis escalted Monday, with Georgian President Mikhail Saakashvili claiming Russia’s troops had effectively cut his country in half by seizing a strategic city that straddles the country’s main east-west highway. Saakashvili made the statement in a national security council meeting about an hour after officials claimed Russian troops had captured Gori, about 60 miles west of the capital Tbilisi.
    …………
    In Gori, an AP reporter heard artillery fire and Georgian soldiers warned locals to get out because Russian tanks were approaching. Hundreds of terrified residents fled toward Tbilisi using any means of transport they could find. Many stood along the road trying to flag down passing cars.

    An APTV film crew saw Georgian tanks and military vehicles speeding along the road from Gori to Tbilisi. Firing began and people ran for cover. A couple of cars could be seen in flames along the side of the road.

    U.S. Security Council to Take Up Georgia-Russia Crisis in Emergency Session

  17. atti
    10 august 2008

    Cateva precizari:
    1. conflictele intre oseti, georgieni si rusi sunt sezoniere, in sensul in care in fiecare august, cand in lumea occidentala liderii sunt in vacanta, Rusia mai intreprinde cate o actiune militara in zona
    2. osetia nu e miza fundamentala, fiind un teritoriu slab populat si lipsit de o importanta strategica covarsitoare (cu exceptia legaturii cu rusia prin vestitul tunel, legatura care e oricum intrerupta dpdv economic de Rusia)
    3. nu cred ca Saakashvili va pleca/va fi dat afara din postul de presedinte, daca s-a intamplat ceva in cazul asta e probabil o depolarizare a electoratului in Georgia (o aplicatie a mitului unitatii)
    4. Importante sunt mai degraba Abhazia si conducta asta cu 1% din petrolul lumii.
    5. Ce interesant ar fi fost daca la Casa Alba ar fi fost Mccain!

    din Munchen,
    mihai g.

  18. Francesco
    10 august 2008

    atti>

    Adaug la punctul 5 din comentariul tau:
    McCain si-a exprimat solidaritatea cu poporul georgian si a declarat ca va sustine aderarea la NATO a Georgiei in cazul in care va castiga alegerile din noiembrie.

    „We don’t have, I think, right now, the ability to intervene in any way except in a humanitarian, economic way, and do what we can to help the Georgians.”

    Traducere;

    „Nu avem, cred eu, in acest moment, nici o posibilitate sa intervenim decat pe cale umanitara si economica, si sa facem ceea ce putem ca sa-i ajutam pe georgieni.”

  19. emil
    10 august 2008

    Atti, cred ca exagerezi cind spui ca „distractia” din Georgia e un ritual sezonier. La nivel de conflict mocnit e peren, ca sa zic asa, dar ce se intimpla acum este iesit din comun.

    Corect, nu Osetia e miza. Miza este Occidentul, iar Georgia prezenta citeva provocari occidentale pe care Putin nu le mai putea tolera. In primul rind, pericolul ca Georgia sa fie admisa in NATO. S-a rezolvat. Niet – a aranjat Putin de o bataie generala in care sa intre Osetia si Abhazia.
    Conducta de petrol si gaze din Marea Caspica. Aici omoara citeva muste dintr-o lovitura. Unu, le spune republicilor caspice „faceti afaceri cu energie peste capul Rusiei si de capul vostru? hm, ne ignorati prematur” si doi, isi da nadragii jos si arata europenilor unde trebuie sa pupe daca vor sa pupe energie in viitor. Tot ce trece prin zona de influenta sovietica e la discretie sovietica, nimic nu este „independent” sau „global”. Asta e regula de baza pe care Putin o aminteste atit republicilor caspice, cit si europenilor si americanilor.
    In al treilea rind, e vorba si de coridorul aerian prin care americanii isi alimenteaza trupele din Afganistan. Intimplarea face ca ruta de sprijin logistic trece prin spatiul aerian al republicilor caspice, care deocamdata sint de acord sa permita zborul avioanelor americane cu provizii. Amenintind conducta si demonstrind republicilor caspice, prin sugrumarea militara a Georgiei, ca eunucii din UE si NATO nu sint in stare decit sa miaune „pace” si „tratative”, rusii le fac foarte atente vizavi de pericolul pe care il reprezinta ignorarea intereselor rusesti cind aceste tari fac politica externa de capul lor… cu cine nu trebuie, si, mai ales, fara sa ia aprobare in prealabil de unde trebuie.
    Aici cred ca s-ar putea sa li se infunde rusilor, daca intind prea mult coarda. Ce-i drept, depinde si de cine va lua Casa Alba in noiembrie.

    Scopul Kremlinului este o Georgie terminata economic, politic si militar. Un exemplu de tinut minte mult timp, pentru toata lumea. De aceea cred ca Putin e hotarit sa curme cariera politica a lui Saakashvili. Dar inca nu s-a jucat ultimul act.

    PS
    Apropo de reactia lui Obama si McCain. Prima oara, Obama a declarat echivalentul lui „interventiile militare sint rele”. A doua oara a zis „interventiile militare rusesti sint rele”. Apoi a plecat sa se bronzeze la Hawaii. McCain a spus din prima „rusii sa-si ia tancurile si sa plece din Georgia”. Diferenta dintre un politruc si un lider. Discursul de ieri al lui McCain.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian