FUNDATIA IOAN BARBUS

Ce credeau sovieticii despre Biden

În aprilie 1979, aflată în vizită oficială în URSS, o delegație de senatori americani condusă de Joe Biden (senator democrat între 1973-2009) și Richard Lugar, a provocat o surpriză plăcută sovieticilor. Venită să negocieze un protocol privind limitarea armamentului strategic în Europa, delegația SUA nu a mai ridicat problema respectării drepturilor omului, notau pe atunci sovieticii.

Zilele acestea, Serghei Ilarionov – fostul consilier pe teme economice al lui Vladimir Putin, demisionat în 2005 și devenit un opozant al dictatorului de la Kremlin – a readus în atenție un document sovietic din 19-20 aprilie 1979, care a mai fost publicat de Frontpage magazine în 2008.

Documentul intitulat „Despre principalele discuții cu senatorii americani” a fost obținut de Vladimir Bukovski, care a avut acces la arhive în 1992.

Întocmit de secretarul Departamentului internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Vadim Zagladin, raportul readus acum în atenție de Serghei Ilarionov arată că sovieticii în percepeau pe Joe Biden ca pe un ipocrit- un om preocupat doar de imagine. Este, desigur, viziunea, percepția unui slujbaș de frunte al Imperiului Răului, care indică însă cam cât preț pun rușii pe „amenințările” administrației Biden.

„Este de remarcat – nota Zagladin în 1979 – că de această dată delegația senatorilor nu a mai ridicat oficial problema drepturilor omului în timpul negocierilor. Potrivit lui Biden, ei nu au vrut să otrăvească atmosfera cu teme care ar agrava deliberat relațiile.

E drept că în pauzele dintre sesiuni senatorii au înmânat câteva scrisori despre refuznici [disidenți și cetățeni cărora li se refuzaseră emigrarea]. Neoficial, Biden și Lugar au spus că, la urma urmei, pentru ei nu este atât de important să se găsească o soluție acestei probleme, cât să arate publicului american că le pasă de drepturile omului, să le dovedească alegătorilor lor că ei transmit dorința lor. Cu alte cuvinte, interlocutorii au admis de-a dreptul că e vorba de un soi de spectacol, că soarta majorității așa-zișilor dizidenți nu îi preocupă defel. În această discuție, Biden a cerut asigurări că apelurile senatorilor în aceste cazuri nu rămân fără răspuns, chiar dacă acest răspuns se rezumă, spun ei, la o simplă confirmare de primire a scrisorii, dar că nu se poate face nimic.

Mai multe informații la Andrzej Kozlowski și Biden and Lugar’s Moscow Nights.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian