FUNDATIA IOAN BARBUS

Analistul Gordon Chang despre pandemia de coronavirus: Un “război biologic” al comuniștilor chinezi împotriva lumii

Epoch Times Romania a subtritat în românește un interviu dat în decembrie de analistul american Gordon Chang, specializat pe China, în care acesta vorbește cu Jan Jekielek despre modul în care guvernul comunist chinez, în decembrie 2019 și ianuarie 2020, a făcut pași pentru a se asigura că coronavirusul se va răspândi înafara granițelor Chinei, infectând întreaga omenire, și despre modul în care China folosește această pandemie ca un “război biologic” împotriva lumii.   

“Acesta e un atac, de fapt, e primul atac din istorie în care o țară a atacat toate celelalte țări”, spune Gordon Chang.

“Oamenii spun că Statele Unite și China se confruntă în unul din multele episoade din istorie de concurență agresivă pentru dominanță. Eu nu văd deloc lucrurile așa pentru că noi nu încercăm doar să ne apărăm poziția în sistemul internațional, noi încercăm să protejăm însuși sistemul internațional.”

“Liderul Chinei, Xi Jingping, vorbește de mai multe decenii oferind indicii că el crede că lumea ar trebui să adopte noțiuni ale perioadei imperiale chineze, când împărații chinezi credeau că primiseră mandat din ceruri asupra a ceea ce ei numesc “Tianxia”, sau “Totul de sub ceruri”.”

Noi americanii suntem foarte buni la a nu asculta ceea ce spun inamicii noștri despre noi. Cel mai recent exemplu este, desigur, că l-am ignorat în totaitate pe Osama Bin Laden, până când a omorât 3000 de americani pe 11 septembrie.”

“Însă acum China este mult mai puternică decât talibanii sau Al Qaeda au fost vreodată. Aceasta este o provocare existențială.”

“Nici o țară nu ar trebui să facă acorduri cu China, pentru că China nu le respectă niciodată”.

China și l-a dorit pe Biden președinte al SUA

“China a fost interesată într-o președinție Joe Biden din mai multe motive”, spune analistul Gordon Chang. “Unul dintre motive este că oficialitățile chineze și-au dat seama că Trump e impredictibil. China poate face față președinților americani care au o atitudine sceptică față de Partidul Comunist, dar lor le place predectibilitatea. Iar acest lucru lipsea cu siguranță adminsitrației Trump.
De asemenea, președintele Trump a abandonat cele 5 decenii de politică de colaborare cu China, iar abordarea lui generală a fost de a impune costuri Chinei atunci când se comportă inacceptabil. Beijingul a a avut de suferit, mai ales în ultimii doi ani ai administrației Trump.”

“Cred că confruntarea este existențială”, subliniază dl. Chang.

Propaganda chineză

Gordon Chang amintește un episod din urmă cu un an, în care China a acuzat, în mod oficial, Statele Unite că sunt la originea pandemiei coronavirus.

“Pe 12 martie, ministrul de Externe Zhao Lijian a scris pe Twitter că pacientul zero al coronavirusului a fost în Statele Unite, apoi a insinuat că armata SUA a adus boala la Wuhan. Asta în mod oficial, e vorba de ministrul de Externe”, subliniază analistul.

“Au vorbit de asemenea despre India, Spania, au spus de nenumărate ori ca virusul a fost găsit în alimentele refrigerate importate în China – coronavirus a început oriunde, dar nu în locul unde a fost îmbolnăvit primul pacient, asta e, bineințeles, Wuhan.”

Partidul Comunist Chinez construiește o bază de date cu ADN-ul întregii omenirii

“Xi Jingping, la summit-ul virtual G20 din noiembrie, a propus un cod QR global pentru călătorii și comerț. China se gândește ca acest sistem să fie obligatoriu. Asta înseamnă că nu te poți urca într-un avion, de exemplu, fără să-ți scanezi codul QR pe un cititor.”

“Este important pentru că acest cod QR va conține două lucruri: informații legate de sănătate și informații legate de călătorie. Cineva va trebui să administreze acel sistem. China, fiind un participant la toate astea, va avea acces, într-un fel sau altul, fie acces legitim, fie va fura toate aceste informații.”

“China s-a străduit să construiască o bază de date cu informația ADN din toată lumea. Deține deja cea mai mare bază de date de ADN-uri”, spune dl Chang. “China a furat date legate de ADN dar a obținut astfel de informații și cumpărând companii americane care dețin profile genetice. Asta e o modalitate legală de a o face. Nu ar trebui să permitem acest lucru, ar trebui să oprim aceste achiziții.”

Pandemia de coronavirus, un “război biologic”

“Tocmai am avut o dovadă a existenței unui război biologic cu acest coronavirus. Nu știu cum a pornit acest virus, dar știm că Xi Jingping a făcut pași concreți pentru răspândirea inevitabilă a bolii dincolo de granițele Chinei”, spune Gordon Chang.

Acesta descrie pașii pe care Partidul Comunist Chinez i-a făcut pentru răspândirea în întreaga lume a coronavirusului:

 • “China a recunoscut public pentru prima dată pe 20 ianuarie 2020, că coronavirusul este transmisibil de la persoană la persoană.
 • Însă doctorii din Wuhan știau asta din a doua săptămână a lunii decembrie 2019, că era foarte contagios.
 • Un studiu al Facultății de Medicină de la Harvard sugerează că știau acest lucru din august.
 • Dacă China nu ar fi spus nimic în timpul celor 5 săptămâni sau 5 luni, asta ar fi fost foarte iresponsabil, spune analistul.”

“China a încercat să inducă lumea în eroare”, spune dl Chang.

 • “Știm asta pentru că Organizația Mondială a Sănătății a publicat acel tweet rușinos pe 14 ianuarie 2020 care spunea că pe baza informațiilor din China virusul nu era contagios.”

 • “În același timp, Xi Jingping punea presiune pe țări să nu impună restricții de călătorie sau carantine pentru cei care vin din China.
 • Pentru a face lucrurile și mai rele, Xi a impus acele restricții de călătorie și carantine pe plan intern, în Wuhan și în alte locuri.
 • Impunând restricții pe plan intern, acesta s-a gândit că vor fi eficiente pentru a preveni răspândirea virusului. Astfel, bazându-se pe faptul că alte țări nu vor impune măsuri, șia că va răspândi boala dincolo de granițele Chinei.”

Dl Chang descire modul în care propaganda Chinei a încercat să minimizeze impactul pe care coronavirsului îl va avea asupra lumii:

 • “După ce au recunoscut pe 20 ianuarie 2020 că coronavirusul e contagios, au început o campanie imediat, pe 21 ianuarie, prin care spuneau că această boală nu este mai contagioasă decât SARS, epidemia din 2002-2003 care a infectat, oficial, 8400 de oameni și a omorât 810.
 • China, pe 21 ianuarie, știa că acest virus este mult mai periculos decât a fost vreodată SARS.”
 • De asemenea, s-a vorbit în rețelele sociale despre campanii chineze care creau propagandă în occident pentru carantine, efectul acestora fiind strivirea economiilor acestor țări.

Analistul concluzionează că “Acțiunile Chinei au fost în mod evident intenționate.”

“Asta înseamnă, cum am spus, este pentru prima dată când o țară le-a atacat pe toate celelalte.”

Într-un alt interviu pentru Epoch Times din februarie, Gordon Chang a dat un exemplu care ilustrează agresivitatea crescândă a Chinei împotriva Statelor Unite:

“Pe 23 ianuarie, bombardierele chineze H-6K cu capacitate nucleară au simulat un atac împotriva grupului de portavioane Theodore Roosevelt Carrier Strike Group din Marea Chinei de Sud. Acesta a fost într-adevăr un act provocator și beligerant. Astfel, cel mai important lucru este ca noi să nu vorbim despre cooperare. Pentru că atunci când facem asta, îl încurajăm pe Xi Jinping să ia măsuri și mai ostile. Trebuie doar să-l descurajăm.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian