FUNDATIA IOAN BARBUS

Reislamizarea Turciei sub Sultanul Erdogan și mega moscheea de la București

Pe 9 mai 2012, Sorin Oprescu a discutat cu primarul Ankarei, Melih Gökçek, posibilitatea construirii unei moschei la Bucureşti şi, la reciprocitate, o biserică românească la Ankara (la Istanbul există deja una).

Melih Gökçek este primarul Ankarei din partea partidului Partidului Justiţiei şi Dreptăţii (AKP) condus de Recep Erdoğan.

Moschei în București

Prima moschee din București a fost construită de Carol I cu ocazia “Expoziției jubiliare din 1906”, la 25 de ani de la proclamarea Regatului României. Moscheea urma să deservească minoritatea turco-tătară din București. Așa cum Neagu Djuvara scrie în “România între Occident și Orient”, în perioada de vasalitate “Țara nu este ocupată prin forță militară, iar musulmanii nu au dreptul să se stabilească aici și să-și ridice moschei.” Moscheea construită de Carol I a fost un gest de generozitate, în ultimele zile ale Imperiului Otoman. Moscheea a fost mutată din Parcul Carol lîngă cimitirul Bellu în 1960. Conform imamului Azis B. Osman, moscheea are o capacitate de 250 de credincioși. Un interviu cu imamul, aici.

Prima moschee din București construită după Revoluția din ’89 este Ar Rahman, din Crîngași, iar conform imamului Ahmed Mazhar Nakechbandi, președintele Centrului Cultural Islamic Semiluna, aceasta a fost inaugurată în ’95, iar construcția a fost terminată în 2002. Ahmed Mazhar Nakechbandi spune că moscheea a fost construită pentru a acoperi nevoile numărului mare de musulmani veniți în România dupa revoluție, dar în același timp spune că primele planuri pentru moschee au fost făcute în 1992. Puteți urmări aici un interviu cu Ahmed Mazhar Nakechbandi. Imagini cu moscheea din Crîngași puteți vedea și aici.

Moscheea din CrangasiMoscheea Ar-rahman din București, strada Munții Gurgiului nr. 50-52. sursa foto: google maps

Pe forumul Fundației Taiba, fundație islamistă (detalii aici) al cărei sediu a fost verificat de Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în aprilie 2011 datorită suspiciunilor de radicalism, unul dintre moderatori scrie: “In Bucuresti sunt mai multe moschei. Moscheia unde se afla Fundatia Taiba care administreaza si sit-ul acesta este pe str.Colentina nr.373. Mai este o moschee tot in Colentina pe str Fabrica de gheata, mai este una la Grozavesti in cladirea mare AYASI la parter, una aproape de statia de metrou Timpuri noi, alta pe la Eroii Revolutiei…” Un alt centru islamic este în construcție în Voluntari: “se construieste un centru islamic in Voluntari, care va arata inshallah asa si domul este deja gata si o mare parte a cladirii,” (o imagine cu viitorul centru islamic aici). Întrebat de ce nu există o moschee impunătoare în București, moderatorul răspunde că pentru asta “ar fi necesar sa fie mult mai multi musulmani in Bucuresti. Atunci poate s-ar obtine aprobarea construirii unei astfel de moschei. Sau sa se schimbe legislatia etc.”


update iunie 2015

ProTV: Cea mai mare moschee din Europa crestina va fi construita la Bucuresti. Lacasul de cult va fi ridicat pe un teren pe care Muftiatul Cultului Musulmanilor l-a primit de la guvernul Romaniei.

Conform liderilor musulmanilor din Romania, moscheea ar urma sa fie cea mai mare din Europa, a doua dupa celebra Moschee Albastra de la Istanbul. Iar proiectul ar fi finantat cu 3 milioane de euro de guvernul turc.


”Minaretele sunt baionetele noastre, cupolele lor coifurile noastre, moscheile sunt cazărmile noastre şi credincioşii, soldaţii noştri.” (Recep Erdoğan, 1998)

update mai 2017

În ultimii ani, vechile biserici bizantine din Turcia sunt din nou transformate în moschei de regimul islamist al lui Erdogan. Același regim a primit în 2016 dreptul de a construi o moschee gigantică în centrul Bucureștiului.

Interesant de observat, deși nesurprinzător, e faptul că majoritatea celor care se opun cu putere construirii Catedralei de la București sunt, în același timp, și susținători ai construirii moscheii lui Erdogan.

Proiectul Marii Moschei ce va fi construita la Bucuresti a fost postat pe site-ul autoritatii afacerilor religioase din Turcia.

Moscheea se va construi in centrul Bucurestiului si va avea o capacitate de 1.500 de locuri. scrie fundatia turca Diyanet, care adauga ca aceasta inca este in faza de proiectare…

Se preconizeaza ca proiectul va fi finalizat in 2017 si constructia va incepe tot anul acesta.


Biserici (re)transformate în moschei


În timp ce Sorin Oprescu promite guvernului turc o moschee la București, în Turcia, biserici bizantine foarte importante, transformate în moschei în perioada otomană și în muzee după proclamarea Republicii, sunt din nou transformate în moschei. Biserica Sfânta Sofia din Niceea, locul unde a avut loc în 787 Al șaptelea Sinod Ecumenic, cunoscut și sub numele de Sinodul de la Niceea, a fost declarată moschee anul trecut (detalii aici). Faimoasa Hagia Sofia, din Istanbul, fosta catedrala Sfînta Sofia a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, conform ziarului turcesc Sabah, va redeveni moschee: “Renovarea e în desfășurare. Un mimbar – o platformă pentru imam – va fi construită în muzeu. Adjunctul primului ministru, Bulet Arinc, a spus, în timpul unei vizite la muzeu, că în Sfînta Sofia trebuie făcute schimbări radicale.” Sfînta Sofia, construită în 573, a fost transformată în moschee de Mehmet al II-lea după cucerirea orașului în 1453, detalii aici. (În decembrie 2011 și Traian Băsescu a promis Președintelui turc Abdullah Gül că va analiza “posibilitatea construirii unei moschei la Bucuresti” în schimbul unei biserici ortodoxe române la Istanbul. Abdullah Gül, preșdintele Turciei nominalizat de premierul islamist Recep Tayyip Erdoğan e criticat dur de suporterii secularismului turc, iar Curtea Constituțională a depus o contestație impotriva lui în 2007 datorită trecutului islamist.)

Modernizarea Turciei

Modernizarea Turciei a fost începută de Kemal Atatürk în 1923, odată cu proclamarea Republicii Turcia. Atatürk a dorit să transforme Imperiul Otoman decăzut într-un stat-națiune occidental și în mare măsură a reușit. A implementat separarea religiei de stat, limitînd-o foarte mult pe cea ce-a doua, califatul a fost deființat, școlile religioase tradiționale au fost închise, Șaria (legea islamică) a fost interzisă, portul hainelor occidentale a fost încurajat. În 1926 au fost adoptate coduri civile, penale și comerciale pe modelul celor europene, iar poligamia a fost scoasă în afara legii. Se adoptă alfabetul latin pentru a apropia Turcia de Europa și pentru a o îndepărta de lumea arabă și persană, islamul își pierde statului de religie oficială, statul secular este proclamat, iar femeile primesc drept de vot în 1934.

Această modernizare, inițiată de Kemal Atatürk, au făcut ca Turcia să poată deveni singurul stat musulman membru NATO, cu relații foarte bune cu Israelul, pro-occiental, democratic, în care drepturile femeilor și minorităților religioase erau respectate. Armata turcă a fost de atunci garantul laicității statului. În ultimii 10 ani, Turcia a intrat pe traiectoria inversă.

Întoarcerea otomanilor, Turcia lui Recep Erdoğan

În 2002, Partidul Justiţiei şi Dreptăţii (AKP) condus de Recep Erdoğan cîștigă alegerile. Un înflăcărat susținător al Frăției Musulmane, acum la al treilea mandat de Prim Ministru, Erdogan este din ce în ce mai prietenos cu organizații teroriste precum Hamas și IHH. Hamas a făcut o vizită oficială în Turcia unde s-a întîlnit cu Erogan și IHH, care a sponsorizat incidentul Flotila nătărăilor. Atunci, mai multe ambarcațiuni cu islamiști și activiști de stînga au încercat să spargă blocada instituită de Israel și Egipt în Gaza, iar la un an după eșec, Erdogan a amenințat că va sprijini cu nave de război o nouă tentativă de spargere a blocadei. Israelul instituise blocada pentru a se apăra de miile de rachete lansate de Hamas de când acesta a preluat controlul în Gaza.

În 2007 Recep Erdogan spunea că expresia “islam moderat” folosită în Occident pentru a descrie AKP “este foarte urâtă, este jignitoare și o insultă adusă religiei noastre. Nu există islam moderat. Islamul e islam, atîta tot.” Democrația nu este un scop în sine, ci “un tren, din care cobori, cînd ai ajuns la destinație,” iar destinația, pentru un islamist, este implementarea legii islamice Șaria, islamizarea societății și, eventual, recrearea califatului. ”Minaretele sunt baionetele noastre, cupolele lor caştile noastre, moscheile sunt cazărmile noastre şi credincioşii, soldaţii noştri”, spunea Erdogan în 1998, într-o perioadă în care nu adoptase încă tactica limbajului dublu: în fața presei lauzi democrația și laicitatea, cînd nu e nimeni atent visezi la Califat. În acea perioadă, Curtea Constituțională a scos înafara legii două dintre partidele sale, iar el a fost condamnat și a executat zece luni de închisoare pentru incitare la ură religioasă. După ce al doilea partid a fost interzis pentru încălcarea regulilor laicității, Erdogan a format AKP și a obținut triumful electoral din noimebrie 2002. De atunci, cadrul secular construit în 80 de ani de Atatürk și adepții lui a fost erodat treptat, dar vizibil.

Pe plan extern, dintr-un aliat de încredere al NATO, Turcia se apropie tot mai mult de tabăra islamistă. Cristian Câmpeanu amintește că în 2009, Ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu a spus: “Secolele otomane ale Balcanilor au fost o poveste de succes. Acum trebuie să reinventăm această poveste… Turcia s-a întors!”. Această întoarcere nu se face fără sacrificii: “Mai mulţi lideri ai opoziţiei sunt în închisoare, acuzaţi că ar fi conspirat să dea o lovitură de stat împotriva guvernului… peste 60 de jurnalişti şi scriitori sunt închişi pentru articolele scrise, mai mulţi decât în China”, scrie Cristian Câmpeanu. În 2010, pe lângă Rusia, Turcia a exclus Irakul şi Siria de pe lista potențialilor inamici. “Iranul, cu tot programul său nuclear extrem de dubios, arsenalul de rachete balistice, retorica vitriolică, ce neagă dreptul Israelului la existenţă, şi propaganda anti-americană, a fost, potrivit unor surse, scos de pe lista ameninţărilor critice”, scria GMT acum aproape doi ani. Ostilitatea față de Europa este și ea în creștere. Cînd Ciprul a anunțat că dorește să exploateze rezervele de petrol nou descoperite, Ergdogan a amenințat că va trimite “fregate, vase de luptă… și avioane de luptă” pentru a monitoriza zona. Ankara a spus mai apoi că va îngheța relațiile cu Uniunea Europeană în iulie 2012, cînd Ciprul va deține, prin rotație, președinția UE.

Armata, garantul și gardianul staului laic, depune armele

Pe 29 iulie 2011, 4 din 5 generali din fruntea armatei Turciei au demisionat în semn de protest față de guvernul Erdogan, care i-a acuzat că puneau la cale o lovitură de stat. Decizia generalilor a fost privită de către Președinte și Premier ca o victorie asupra armatei, al cărei rol de gardian şi garant al laicităţii statului se erodase deja foarte mult de la venirea la putere a AKP-ului, în urmă cu 10 ani. După demisie, guvernul islamist al lui Erdogan a preluat controlul definitiv asupra armatei, numind acolo apropiați ai partidului. Jurnalista americană Claire Berlinsky, ce locuiește de 6 ani la Istanbul, spune că, dacă armata ar fi vrut, ar fi înlăturat de la putere guvernul lui Erdogan. “Armata știe bine că nu este ceva neînsemnat să dai jos un guvern legitim, ales democratic – ar prelua controlul unei țări care i-ar urî. Iar majoritatea militarilor, contrar impresiei populare, crede, mai mult sau mai puțin, în democrație, și știe că o lovitură de stat ar face rău Turciei pentru decenii – economic, politic, în opinia mondială,” spunea Claire Berlinski cu 2 luni înainte de demisia generalilor. Pentru Daniel Pipes evenimentul semnalizează “sfîrșitul efectiv al Republicii fondate de Kemal Atatürk în 1923”.

“Orice încercare de asimilare a turcilor din Germania este o crimă contra umanităţii”

(Recep Erdogan, Köln 2008)

Într-un articol de la finele anului trecut, despre imigrația turcă în Germania, Bogdan Calehari scria:

“Erdogan, care în timpul precedentei vizite în Germania, din februarie 2011, a cerut imigranţilor turci să-şi înveţe copiii să citească şi să scrie în turcă, înainte să o facă în germană. Vorbind în faţa unei mulţimi de peste 10.000 de imigranţi ce agitau drapele turceşti şi strigau “Turcia este mare”, în oraşul Düsseldorf, Erdogan a spus: ”Suntem contra asimilării. Nimeni nu este în masură să ne oblige să ne îndepărtăm de cultura şi civilizaţia noastră.” […]

În timpul unei vizite similare la Köln, în februarie 2008, Erdogan le-a spus celor 20.000 de turci ca “asimilarea este o crimă contra umanităţii” şi i-a încurajat să reziste asimilării în modelul occidental. În martie 2010, Erdogan a cerut Germaniei să deschidă şcoli primare şi secundare în limba turcă. […]

Cunoscutul ziar „Die Zeit”, într-un articol intitulat “Erdogan, un blestem pentru turcii Germaniei”, scria: “Primul ministru Erdogan este un dezastru pentru turcii din Germania. Odată în plus, Erdogan a folosit vizita în Germania pentru a-şi atinge propriile scopuri naţionaliste. Odată în plus, el a revenit asupra temei limbii turce: copiii trebuie să înveţe turca înaintea germanei. Bineînţeles, este de dorit, copiii cu rădăcini turce, să înveţe turca. Problema eşecului unei educaţii în întregime turceşti, nu constă în prima limbă învăţată, ci în mediocra stăpânire a celor două limbi. Sute de mii de copii nu pot vorbi corect nici turca, nici germana.”

Creștinii din Turcia

  • “în 2006, preotul Andrea Santoro este împuşcat mortal în biserica sa din localitatea Trabzon, chiar în timpul slujbei, de către un baiat de 16 ani care “avea probleme psihice”.
   • în 2007, preotul catolic Adriano Franchini din Ismir a fost înjunghiat în abdomen de un tânăr de 19 ani
   • tot in 2007, un comando format din 5 persoane pătrunde într-o tipografie din localitatea Malatia –Anatolia- unde se tipăreau biblii, şi ucide 3 creştini, unul fiind cetăţean german. Tipografia este distrusă
   • la 3 iunie 2010, vicarul apostolic al Anatoliei (numit in 2004), monseniorul Luigi Padovese, este ucis în cadrul unui sacrificiu ritual musulman, de Murat Altun, 26 de ani, şoferul şi ajutorul său. Monseniorul a fost înjunghiat de mai multe ori în casă, a reusit să iasă în stradă pentru a cere ajutor, dar asasinul l-a urmărit, continuând să-l lovească cu cuţitul. După ce s-a prăbuşit, acesta i-a tăiat capul. Potrivit declaraţiilor martorilor oculari, Murat Altun a strigat de pe acoperisul casei prelatului: “L-am ucis pe Marele Satan, ALLAH AKBAR!” Guvernatorul provinciei Hatay a declarat, imediat după asasinat, că “primele investigaţii arată că incidentul nu este motivat politic”. Cu câteva zile înainte de a comite asasinatul, Murat Altun se internase din proprie iniţiativa într-un spital psihiatric, dar a fost externat, medicii fiind de părere că “este perfect sănătos mintal”. Directorul Agenţiei Misionarilor Asia News, Bernardo Cervelerra, declara la 3 iunie, imediat după crimă, că “monseniorul a fost înjunghiat în locuinţa sa … şi probabil a fost decapitat după ce a căzut la pământ”. Posturile de televiziune CNN şi EURONEWS nu au inserat tragicul eveniment în programele lor, considerând probabil ştirea ca inflamatorie (e la moda). Pe 4 iunie, Corriere della Serra îşi “informa” cititorii că “asasinul a intrat în locuinţa monseniorului, l-a înjunghiat de mai multe ori, episcopul murind ulterior la spital”!!?? Cum putea muri la spital un om care a ajuns acolo fără cap, Corriere nu le mai explică cititorilor săi. Conform raportului medicilor legişti, “victima avea 25 de răni de cuţit pe suprafaţa corpului, dintre care 8 în zona inimii, iar capul a fost tăiat aproape în totalitate, rămânând prins de corp doar prin pielea din spatele cefei”.

mai multe detalii: Toleranţa religioasă din lumea musulmană aplicată creştinilor şi inconştienţa progresismului occidental

Mai multe despre musulmanii din București:
Rugăciunea de pe stadionul Dinamo şi muftiul despre radicalismul islamic românesc
Cine reprezintă cultura musulmanilor români la Bookfest?

Conform lui Ibrahim Kalin, unul dintre principalii consilieri ai Primului Ministru turc, acest articol constituie o “crimă împotriva umanității”. Vedeți aici de ce: https://inliniedreapta.net/s-a-cazut-de-acord-islamofobia-este-o-crima-impotriva-omenirii/.

UPDATE Pentru a înțelege mai bine de ce Ibrahim Kalin consideră orice analiză critică a islamului și a islamiștilor drept o crima comparabilă cu genocidul (“islamofobia este o crimă împotriva umanității”), și mai ales, de ce acest tip de discurs are atît de mult succes în Occident, recomand articolul Florinei B, Erdogan Magnificul. Un fragment:

Vizirii
Ca si Ahmadinejad, Erdogan e modest, harnic si scârbit, nu fara motiv, de Vest. Spre deosebire însa de dictatorul iranian care e un smecher brutal ce profita de un context favorabil, Erdogan e destul de întelept sa se înconjoare de consilieri remarcabili ca Ahmet Davutoglu si Karim Ibrahim. Ibrahim publica dizertatii despre întelepciunea islamica, maestrii sufiti, gândirea lui Mulla Sadra si alte teme cu parfum exotic care aburesc sfertodoctii lesinati dupa multiculturalism. Numele lui Davutoglu este legat de conceptul de neo-otomanism si de orientarea politicii externe a Turciei catre o diplomatie pragmatica, fara probleme cu vecinii.

Amândoi au niste cv-uri superbe si solide, le merge mintea, arata occidental, vorbesc bine, si încânta presa numai pentru ca îsi încep frazele cu platitudini de genul „Turcia este la rascruce de drumuri între Sud si Nord, Est si Vest…”. Daca mai continua cu alte câteva idei îngrijite si logice, atunci gata, si-au cucerit un loc cinstit nu numai între intelectuali, ci între vârfurile gânditorilor democratici actuali. Din pacate, totul e o scamatorie verbala. Teoria suna bine si practica e confuza, Vestului i se serveste un mesaj frumos împachetat, iar propriilor cetateni masurile practice (pumnul în gura presei, amenintari pentru kurzi, zeci de arestari între liderii militari, discriminarea populatiei nemusulmane, manipularea istoriei în legatura cu trecutul crestin al Asiei Mici si genocidul armenilor, etc.)

Ibrahim este mai filosofic, mai profund, mai reflexiv. Davutoglu ofera imaginea unui manager pragmatic (desi marota lui cu „risc zero cu vecinii” e o utopie). Primul relativizeaza valoarea gândirii europene, celalalt, sub pretextul ca e practic, justifica o interpretare elastica a angajamentelor unui membru NATO si candidat UE care se apropie de Siria, Iran si Hamas. Pâna la urma, concluzia amândurora e ca ce e bun exista deja si în Turcia, iar ce nu, sunt fite occidentale sau detalii neesentiale. Nu suntem departe de gândirea califului Omar care a poruncit distrugerea bibliotecii din Alexandria pentru ca, daca avea ceva bun era si în Coran, daca nu, era inutil. Pentru cine are rabdare sa citeasca scrierile celor doi, intrarea Turciei în Europa devine de fapt o lectie pe care o primim noi de la turci. […]” citiți mai departe

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

30 Comments

 1. Corneliu
  14 May 2012

  Un articol exceptional, as zice un op-ed.
  Ce vrea domnul Oprescu sa obtina sau sa demonstreze, nu e foarte evident.
  Daca prin construirea unei biserici la Ankara,Turcia nu se va afla in fata tendintei de accelerare a vreunui virtual prozelitism crestin, o moscheie impozanta la Bucuresti va avea fara indoiala un efect psihologic in extinderea prozelitismului islamic in Romania.
  Chiar si asa, nu trebuie subapreciata existenta unei bogate literaturi si publicistici de explicare a islamului in limba romana, elaborata in mod exemplar si difuzata in primul rand prin internet, dar si prin tipar, totul datorita unei tot atat de bogate finantari venite din Orientul Apropiat.

  In privinta reculului anti-Ataturk care are loc in mod sistematic in prezent in Turcia sub obladuirea noului pre-sultan Erdogan, se produc tot felul de materiale avand scopul evident sa-l compromita in ochii turcilor pe cel care a salvat tara lor de la prabusirea totala si le-a redat onoarea.
  Si ce poate sa compromita pe cineva mai perfect decat aducerea in fata publicului tinta a unui amestec exploziv continand componente evreiesti si masonice. Iar publicul turc citeste aceste materiale cu sete si le adopta.
  Deci iata cum eroul legendar se transforma peste noapte nu in altul decat in cel care de fapt a distrus califatul Turc prin provocarea infrangerii sale in WW1, a “curatit” Turcia de Islam si a aservit-o, nu se putea altfel desigur, Marelui Capcaun Ultimativ, recte sionismul mondial masonic.
  Si toate acestea desigur datorita originii sale diabolice evreiesti.
  Cititi acest vast material si va veti lamuri, asa cum s-au lamurit si turcii:
  Secret Jews of Turkey (Doenmeh) | Masonic Dictator Mustafa Kemal Ataturk Was Jewish
  Cu aceasta ocazie veti mai afla multe altele, printre care ca fauritorul Turciei moderne a fost gay si ca a fost legat si de genocidul armenilor (da, a fost genocid, aici se recunoaste, dar a fost comis de sionisti, doar ce dracu, de cine altii?).

  Quo vadis, Turcia??

 2. Mossad
  14 May 2012

  Am discutat azi dimineata cu “sefii” mei, dupa rugaciune, si mi-au confirmat stirea cu genocidul armean. Am intrebat cum a fost facut si mi s-a confirmat ca telepatic. Ceea ce nu stiu turcii de zi e ca si pe Erdogan tot noi il controlam dar nu telepatic. Lui ii punem cacat in mancare si putina urina in bautura. De acolo sunt tendintele sale diabolice si un inceput ascuns de aderenta la MISA. /sarc

 3. Corneliu
  14 May 2012

  Ahaaa… Baniuam ceva, de cand a sabotat flotila pacii nr.2.

 4. calehari
  14 May 2012

  Excelent articol! Stiam de cateva “centre culturale islamice” si o scoala turceasca, in zona sos. Oltenitei. Stiam si de moscheea de langa Bellu. Dar inca 3 moschei, si nenorocitul asta vrea s-o construiasca si pe a 4-a, asta este deja mult prea mult! Copiii lor invata inca din scoala primara ca Romania, Grecia si Bulgaria sunt teritorii ocupate, care trebuiesc eliberate, si noi ii lasam sa construiasca moschei. Bravos natiune!
  In timp ce acordam toata atentia invaziei musulmane din vestul Europei, suntem noi insine invadati. In 2008, Geona isi manifesta ingrijorarea fata de reactia BOR, in cazul aparitiei moscheilor in marile orase ale tarii( el fiind, bineinteles, de acord); daca BOR se gandeste sa reactioneze numai atunci cand in centrul Bucurestiului se va construi o moschee de dimensiunile Catedralei Neamului, nu mai am de spus nimic.

 5. sanda sanda
  14 May 2012

  1. Oprescu e un bou.
  2. Articolul nu e bun, e facut dupa ureche (sau de pe net, e tot aia)

  Problema nu consta in moscheea (geamia) lui Oprescu, ar fi doar una si cu asta basta. Moscheile nu se vad pentru ca toata lumea presupune ca o moschee e ceva cu minarete unde atarna niste boxe cu mii de decibeli unde rage muezinul de cinci ori pe zi Allah u Akbar. Daca nu se vede si nu se aude asa ceva lumea crede ca nu exista. In Romania si mai ales in Bucuresti sunt cu sutele, sunt un fel de case de rugaciune unde se aduna ciuhapii. Asa ceva incalca legea romana a cultelor. Lacasurile de cult ar trebui acreditate, dar nimeni nu se sinchiseste.

  In afara de moscheile ilegale din Bucuresti sunt geamiile absolut legale construite dupa anul 2000 in Dobrogea, cu zecile: La Constanta, la intrarea dinspre Ovidiu, la Eforie Sud, Tuzla, 23 August, Lazu, Agigea etc. plus inca multe altele in localitati aflate pe drumuri judetene, pe unde nu trec bucurestenii aflati in week end la mare. Au minaretele mai inalte decat turlele bisericilor din preajma. Sponsorii nu sunt atat oamenii de afaceri turci sau Guvernul Turciei, desi au contribuit si acestia cu ceva. Nu, principaluil sponsor este contribuabilul roman prin consiliile locale si Consiliul Judetean Constanta. Daca nu credeti cautai pe net. Dati numele unei localitati din CT alaturi de geamie si veti vedea stiri de la inaugurare si sponsorii. Citeste http://www.muftiyat.ro/anunturi/109-lazu-camisi

  Povestea cu moscheea din Bucuresti a inceput cu vizita lui Adrian Nastase in Turcia prin 2001/2002. Dar el dorea la reciprocitate. Anume o biserica romaneasca la Istanbul si o geamie turceasca la Bucuresti. Pe undeva turcii s-au tinut de cuvant, vezi
  http://www.crestinortodox.ro/diverse/biserica-sf-mucenita-parascheva-istanbul-69376.html
  si ne-au dat Sf Mucenita Paraschiva din Istanbul, care de fapt nici nu era a lor, ci a Patriarhiei ecumenice. Au cerut insa teren in Bucuresti pentru geamie si cimitir. MAE i-a trimis la Guvern, guvernul la RA APPS iar RAAPPS la primaria generala Bucuresti care le-a spus ca nu are terenuri pentru asa ceva. Asadar, nu s-a rezolvat nici pana in ziua de azi. Oprescu mai bine tacea din gura, dar daca a facut pe desteptul, pe langa obligatia cu Istanbul si-a mai facut una, cu Ankara.

  Cert este ca daca ar avea bunul simt (care le lipseste cu desavarsire) si ar cumpara un teren la Bucuresti in loc sa astepte un teren de la primarie nu i-ar impiedica nimeni sa construiasca. Cultul musulman este legal in Romania. Cred ca asa ceva este inevitabil din pacate. Dar mai bine sa faca turcii decat arabii. Muftiul Yusuf Murat este loial Romaniei iar Turcia e un aliat din NATO. Mai bine sa controleze ei comunitatea musulmana din Bucuresti decat arabii de la Tayba care sunt foarte periculosi.

 6. DanCanada
  14 May 2012

  De ce accepta Oprescu asa ceva? Simplu: tov. Oprescu e un stingist ordinar. E independent exact cum Iliescu e anti-comunist.
  Si ca orice stingist bleg, accepta asemenea mizerii sa se puna bine (una) si doi, da bine cu Coana Europa si liberalismul socialist.
  La fel ca si cu statuia aia oribila (Traian si lupoaica?) Cum e posibil, primar fiind sa accepti o asemenea timpenie?!? OK, e ceva ce tine de sector, totusi – esti primar general, nu?
  Turcii/tatarii sint si ei ca rechinii: simt singe in apa si se agita.
  Romania e vai de capul ei si rusii, ungurii, turcii etc simt asta si cer tot mai multe.
  Iar Romania o sa le dea concesii la toti prin dobitoci ca Oprescu, or mai nou Ponta ca doar e PM proaspat.
  Death by a thousand cuts…

 7. calehari
  14 May 2012

  @5 sanda sanda “Articolul nu e bun, e facut dupa ureche (sau de pe net, e tot aia)” Articolul este foarte bun! Vine cu informatii, mai ales pe plan intern, despre care multi nu stiu nimic; drept sa spun, “ocupat cu Occidentul”, nici eu nu stiam. Vad ca esti bine informata, si iti citesc comentariile cu interes, dar nu ar trebui sa blamam articolul asta. Probabil ai fi vrut ca autorul sa-i ia interviu lui Erdogan sau primarului Ankarei; imi inchipui ca din motive obiective nu s-a putut ???? Vad ca si tu apelezi la “ureche”, adica la internet. Este foarte buna, ca sursa de informatii, “urechea” asta, atata timp cat “informatia” data de televiziuni ( peste tot) este asa cum o stim. Sa nu dam cu piatra in cel aflat aceeasi tabara, mai ales cand face un lucru bun. ????
  Am trimis articolul catorva cunostiinte si feed back-ul a fost super tare! Oamenii habar n-aveau ca se intampla asa ceva – dupa cum stim trebuie sa-i “tragem de maneca” noi, pentru ca altcineva, din nefericire, nu o face. La buna vedere!

 8. Adi
  14 May 2012

  Death by a thousand cuts…

  … nu, numa vreo 25 urmate de o decapitare….

 9. Partizanu
  14 May 2012

  Oare de asta se devalorizeaza LEUL. De asta creste pretul la pompa si nu ne mai ajung bucatele pe masa. Eeee inseamna ca acolo sus cineva ne iubeste si are grija de multiculturalism. TREZESTE-TE C-AM DORMIT DESTUL.

 10. DanCanada
  14 May 2012

  @Adi #8: Da, nu trebuie prea multe, asa vine vorba.

  Un exemplu de “cut”, o sa vedem pe 16 Mai, la ‘aniversarea’ a exact 200 de ani de la Tratatul prin care s-a pierdut Basarabia: o sa aibe rusii o distractie cu noi… ????
  Bietii basarabeni au sa spuna multe, insa pe romanii de la Bucuresti ii doare-n cot. Din ’89 incoace s-a jucat alba-neagra in politica interna si s-a uitat de Basarabia complet. Acum cu tov. Ponta la timona, guvernul o sa spuna si mai putine avind in vedere ca filo-rusismul e la moda.

  Ca un “side note”, si-atunci si-au bagat coada (si) turcii:
  “Vechiul principat al Moldovei a fost destrămat, după ce pierduse deja Bucovina în 1774, a pierdut și Basarabia. Cedarea de către Imperiul Otoman a părții de răsărit a Moldovei s-a făcut cu încălcarea tratatelor în vigoare și a dreptului internațional (valabil în epocă), deoarece Moldova nu era provincie turcă. De altfel, diplomatul turc semnatar al Păcii de la București avea să fie executat pentru modul catastrofal în care a condus negocierile.”

 11. Vlad M.
  14 May 2012

  Partizanu inca doarme. Tovarase, nu cumva esti de la Pelikanu’ Rosu?

 12. Florina B.
  14 May 2012

  Multumesc, Costin. Foarte utila punerea la un loc a tuturor datelor despre acest subiect.
  In situatii ca cea prezentata de tine trebuie sa existe reciprocitate. La 5 moschei (sau centre islamice) la Bucuresti, 5 biserici (sau centre crestine) la Istambul.
  Mi s-a intamplat sa trec prin Dobrogea. Nu am remarcat nimic ostentativ la moschei. Cele din localitatile mici de abia se deosebesc de restul caselor. Cine e de buna credinta si +/- informat stie ca nu turcii nascuti in Romania sunt problema. Ei sunt mai degraba agresati
  https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/batalia-pentru-allah-pe-pamant-romanesc/
  asa cum li se intampla si tatarilor polonezi
  https://inliniedreapta.net/stanga-poloneza-ar-putea-incerca-sa-atraga-islamul-in-lupta-impotriva-bisericii-catolice/
  Linkurile date de Costin sunt informative si bine gandite.

 13. DanCanada
  14 May 2012

  @Florin #12: Reciprocitate unu-la-unu nu e prea OK.
  Turcia e de vreo 3 ori mai mare ca suprafata si are aproape de 4 ori mai multa populatie ca Romania. Ar trebui o moschee la 3-4 biserici…

 14. Costin Andrieş
  14 May 2012

  vlad, ce vrea sa zica partizanu e ca singura problema din tara asta este basescu, si singura problema reala din lume e capitalismul, iar cine nu intelege asta este orb si merita sa i se cinte un ‘desteapta-te romane’ zgomotos in ureche. Ca progresist/antenist refuza sa vada orice parte din realitate care ii arata ca de fapt traiese in pe marte.

 15. Costin Andrieş
  14 May 2012

  dancanada, exact! Dar intre timp pt fiecare moschee construita in bucuresti, o biserica din turcia e transformata tot in moschee. Sort of. Au de recuperat.

 16. Vlad M.
  14 May 2012

  Costin> Ma mir doar ca-i place “Desteapta-te, romane!”

 17. Florina B.
  14 May 2012

  @13 Da, nu ar fi o lectura gresita a situatiei. Si Ann Coulter propusese mai demult ceva cu “invade their countries”. Probabil ca ar fi eficient desi nu e foarte ortodox (dupa criteriile de azi, ca Stefan cel Mare nu ar fi avut nimic impotriva).

 18. Costin Andrieş
  14 May 2012

  vlade, stii doar ca pt antenistii care predica ‘desteapta-te romane’ si Iisus era comunist.

  Florina, Stefan cel Mare ar fi fost arestat in zilele noastre pentru hates-peech si islamofobie.

 19. silvapro
  14 May 2012

  Nu m-ar deranja moscheile daca nu ar deveni focare de predici Islamiste si fundamentaliste, care pina la urma devin periculoase si doar avem pe altii care au gustat “beneficiile” inaintea noastra.

  Oprescu imi sare in ochi pentru a doua oara (ieri noaptea cu statuia) in mai putin de 24 de ore si nu in mod placut

 20. Liv St Omer
  14 May 2012

  #18 Cum Costin, Iisus Hristos nu era socialist-crestin? Eu stiam ca inmultea pestii si painile cam cum inmultesc stangistii nostri promisiunile, cam cum da DDTV cate 20000E la fiecare roman care se intoarce in tara. Incat eu zic ca era socialist ????

 21. cretan ion
  14 May 2012

  si crestinii s-au ingesuit in Herastrau la mancarica turceasca mai tare ca la apa sfintita, oare o fi bine …?

 22. Mih.
  14 May 2012

  Un comentariu in Ev.Zilei:

  “7 iunie, 10:42. islamulazi.ro

  După jignirile aduse de cititorii acestui ziar Profetului nostru , iubitul, conducătorul şi mijlocitorului nostru, care au venit din neştiinţă, dorim să prezentăm şi să scriem cu toată sinceritatea, puterea şi curajul despre profetul nostru ( o lovitură care nu ne omoară ci, din potrivă, ne creşte puterea şi insistenţa).

  Dorim să vă prezentăm şi să discutăm despre profetul nostru care a fost trimis drept îndurare pentru toate lumile. Însuşi Isus a spus că trebuie să plece ca să vină Mîngîietorul : “Totuşi vă spun adevărul, vă este de folos să mă duc, căci dacă nu mă duc eu Mîngîietorul nu va veni la voi, dar dacă mă duc vi-l voi trimite.” (Evanghelia după Ioan 16/7.)
  Deci Mohamed a venit ca să continuie profeţia lui Isus aşa cum a venit Isus ca să continuie profeţia lui Moise.

  Spune Isus în Matei 5-17 :” să nu credeţi că am venit să stric legea sau prorocii, am venit să nu stric ci să împlinesc. ”

  Deci toţi profeţii sunt fraţi, iar Mohamed este încheietorul lor şi de aceea romanii trebuie sa il accepte.

  Şi ne rugăm la Allah să primească tot ceea ce facem.”
  (http://www.evz.ro/detalii/stiri/romania-lui-cristoiu-s-a-inchis-cercul-in-bordelul-nostru-politic-985418.html)

  …………………………………………………………………………………….
  “…romanii trebuie sa il accepte( pe Mahomed)” ?!?!?!?!?!?!
  Isi permit DEJA mult prea mult in Romania!

 23. Carstea Stefan
  14 May 2012

  Catre Mih. din Ev. Zilei: Mai, dar le stii la marele fix. Mangaietorul este Duhul Sfant si nu ce zici matale!

 24. Vlad M.
  14 May 2012

  Carstea Stefan, Mih a copiat un comentariu de pe forumul Evenimentul Zilei, scris de cineva care se semneaza Islamulazi.ro .

 25. abbu
  14 May 2012

  pentru “flotila natarailor” stimati domni si poate si doamne, Israelul a ceru scuze Turciei, nu “imi pare rau’ sau “scuzati am gresit”
  SCUZE oficiale si a platit despagubiri.
  Asa ca a iesit sifonat destul de mult

 26. Vlad M.
  14 May 2012

  Abbu, sa inteleg ca te-ai gandit sa revii pe ILD dupa ce ti-ai luat la revedere de atatea ori? Ia spune, il vei mai apara pe porcul Adrian Paunescu? Il vei mai ataca pe Benjamin Netanyahu? Vei mai aiura despre islamofobie?

 27. Costin Andrieş
  14 May 2012

  chiar trebuie sa reluam certurile alea fara sens?

 28. Vlad M.
  14 May 2012

  Nu sunt fara sens. Arhiva este plina de ce poate aceasta Abbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi