FUNDATIA IOAN BARBUS

Vasile Ernu și național-bolșevismul rus: agenda Kremlinului promovată la TVR

Vasile Ernu, un apropiat al ideologilor național-bolșevismului rusesc, este de mai mulți ani omniprezent în presa și televiziunile din România. Inclusiv la televiziunea națională. Ideologii național-bolșevismului sunt de facto arhitecții noului imperialism rusesc pe care Vladimir Putin îl pune în aplicare azi, prin invazia din Ucraina și amenințarile directe la adresa României – “dacă vreau, tancurile rusești sunt la București în două zile”. Toate acestea au, prin Vasile Ernu, spațiu de antenă la televiziunea națională.

vasile ernu tvrMANIFEST: Ce preşedinte aş vrea eu, Vasile Ernu, ca simplu cetăţean? (TVR 1 mi-a cerut un text-manifest legat de alegerile prezidenţiale.)”aici.

TVR1 Russia Today

Televiziunea Națională și de stat/TVR1, cea finanțată din taxele noastre, ale tuturor, îl invita, în toamnă,  pe Vasile Ernu să comenteze alegerile prezidențiale din România. “Ca simplu cetățean”, Ernu a vorbit în direct, în ziua alegerilor, începând cu 18.30 – aici.

Deși Ernu este omniprezent, de mai mulți ani, în ziare și la televiziuni, acesta  încearcă să își creeze o imagine de comentator “antisistem” care trăiește în catacombele marginalității, marginalitate impusă de opresiva “hegemonie” a “elitei neocon” (Vladimir Tismăneanu, HRP, Macovei, Contributors, ILD etc).

Comunism | Românii, un popor rasist

Ioana Lupea, Florin Poenaru, Vasile Ernu
Ioana Lupea, Florin Poenaru, Vasile Ernu

În toamna 2014, Vasile Ernu era invitat de Ioana Lupea să “someze” candidații la prezidențiale, în numele “societății civile”, în totalitatea ei – aici. În timpul emisiunii, ca un comentator “antisistem”, Vasile Ernu punea semnul egal între Victor Ponta și Monica Macovei și spunea că el ar vota cu Partidul Alianța Socialistă, dacă ar fi avut șanse. Partidul Alianța Socialistă  încearcă de mai mulți ani să primească dreptul de a se numi Partidul Comunist Român. Printre obiectivele PAS se numără desființarea NATO și eliberarea Romaniei din lanțurile opresiunii americane – aici. La discuția adevărul a fost invitat și Florin Poenaru, coleg de criticspanac cu Vasile Ernu, la fel de “antisistem”, dar mai curajos.

Pentru Florin Poenaru, România face parte din alianța euro-atlantică datorită rasismului antirusesc” care caracterizează românii și statul românesc, din secolul 19: “[rasismul antirus] subîntinde formarea statului național românesc (și a elitelor sale succesive) de la mijlocul secolului al 19-lea încoace.”

Ca să reiau: Florin Poenaru, cel care consideră România ca fiind un stat “format pe fundamente rasiste”, este invitat de Ioana Lupea să “someze” candidații la președinția statului care, pentru “binele umanității” și “antirasimului”, ar trebui să fie desființat. Cât despre NATO – o organizație teroristă – aici.

Național-bolșevism | Ideologii lui Putin

Eduard Limonov
Eduard Limonov

Kharkiv Human Rights Protection Group, din Ucraina, scria de curând că, alături de Alexandr Dughin (cel care îndemna teroriștii ruși din Ucraina la un nou genocid anti-ucrainean), Eduard Limonov e la rândul lui implicat în razboiul din Ucraina, în sprijinul teroriștilor. Eduard Limonov și Alexandr Dughin sunt membri fondatori ai partidului Național-Bolsevic, un mix exploziv de bolșevism și nazism.

“The ideologues, as well as some prominent members of the neo-Nazi Russian National Unity party [headed by Alexander Barkashov, believed to be in Donetsk at the moment], Alexander Dugin’s ultra-nationalist Eurasia Party; Edward Limonov’s Other Russia party and Black Hundred are either actively involved in the fighting in eastern Ukraine or effectively encouraging others to take part … Dugin, Barkashov and Limonov and their supporters have provided active support and training to militants in eastern Ukraineaici.

Vasile Ernu se mândrea, în urma cu 4 ani, pe blogul lui – aici, ca l-a intalnit cu Eduard Limonov în Rusia: “M-am mai cunoscut cu Eduard Limonov (in foto), unul dintre cei mai iubiţi şi urîţi scriitori din Rusia. “

Matematicianul și analistul politic rus Andrei Piontkovski scrie pe site-ul în limba rusă al Europei Libere că  Zahar Prilepin este, alături de Alexandr Dughin și alții un “ideolog al nazismului în Rusia”, nazism care a inspirat discursul lui Vladimir Putin din momentul anexării Crimeei.

De la stanga la dreapta: Mihail Kotomin (Misha), Zahar Prilepin, Vasile Ernu şi Alexander Ivanov (Sasha)

“Putin a pronunțat în martie un discurs hitlerist cu ocazia anexarii Crimeei. Dar Putin nu este Hitler. Adevaratii ideologi ai nazismului în Rusia sunt Dughin, Prohanov, Prosvirin, Kholmogorov, Girkin şi Prilepin. Ei și simpatizanții lor reprezintă o minoritate marginalizată în Rusia, dar ei sunt omniprezenți pe toate televiziunile, deși nu au fost niciodată în măsură să adune la mitinguri mai mult de câteva mii de oameni.”  – aici.Zahar Prilepin este membru al Partidului Național-Bolșevic și un apropiat al lui Vasile Ernu. Zahar Prilepin și Vasile Ernu au avut, în urmă cu doi ani, o dublă lansare de carte în Republica Moldova. În 2009, pe voxpublica, Costi Rogozanu, de obicei veninos și agresiv, devine feciorelnic și melancolic la întâlnirea cu național-bolșevicul Zahar Prilepin și tovarăşii lui. După lansare, Vasile Ernu s-a dus la televiziunea Omega, televiziune aparținând Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, pentru a transmite, în “moldovenește” și rusește, că România, al cărui pașaport în poartă în buzunar, e un stat artificial și că “anticomuniștii ar trebui să dea bani comuniștilor care i-au făcut oameni” – aici.

Prin invitarea lui Ernu la TVR 1, cea finanțată din taxele plătite (și) de mine, iată că visul lui Vasile Ernu se împlinește, anticomuniștii dau bani comuniștilor.

Mai multe despre național-bolșevismul rus și Vasile Ernu: https://inliniedreapta.net/the-missing-link-vasile-ernu-si-infratirea-dementelor-ideologice/

P.S.

Petre M. Iancu (Dec 2012): „Vocea Rusiei sfătuieşte să se distrugă reputaţia celor trei personalităţi care ar fi determinat occidentul să creadă că miza luptei din România vizează confruntarea statului de drept cu o castă a politicienilor delincvenţi” [scrie Karl-Peter Schwartz, corespondent la Frankfurter Allgemeine Zeitung] . Ziarul din Frankfurt îşi informează cititorii cine sunt cele trei personalităţi româneşti împotriva cărora s-a înverşunat să agite Vocea Rusiei. Sunt H.R.Patapievici, politologul Vladimir Tismăneanu (cel care a investigat crimele comunismului) şi europarlamentarul Monica Macovei.” – aici.

Ieri, pe Ioana Lupea (de mai multe ori gazda lui Vasile Ernu la TVR și acum la emisiunea adevarul.ro), Monica Macovei o face să se gândească, nici mai mult, nici mai puțin decât la nazism:

Dacă Ioana Lupea caută naziști, ar trebui să îi caute printre prietenii lui Vasile Ernu din Rusia, fani ai lui Ceaușescu și Hitler, deopotrivă.

P.S.2

Florin Poenaru de la criticspanac, cel care descria românii ca fiind “popor rasist”din motive de anti-sovietism, comenta postarea în care Ioana Lupea inventează o poveste din care ar trebui să reiasă că Monica Macovei este nazistă/nazistoidă:

“Totul a inceput în 2012, o dată cu salvați ICR. A continuat apoi în toamna lui 2013 cu Roșia Montana când s-au solidificat astfel de sentimente, iar isteria pro-Macovei de acum e apogeul. Fascizarea unei bune părți a clasei de mijloc autohtone e clară.”

Florin Poenaru trebuie să știe imaginea de mai jos, e faimoasă, a apărut chiar și pe RussiaToday. Este din prima zi a ale protestelor “Salvati Rosia Montana”.

Din primele minute ale protestelor care au “consolidat sentimentele fasciste”, în fruntea “salvatorilor” s-au postat, necontestați, colegii lui de la Criticspanac: Victoria Stoiciu și Vasile Ernu.

Cam așa arată “intelighenția” româneasca de stănga.

Zahar Prilepin îi spunea, în 2009, lui Rogozanu –aici:

“Mă nedumereşte ura faţă de Ceauşescu. Mi-a plăcut foarte mult Casa Poporului. Am văzut Casa, e de ajuns.”

P.S.3

2009: Vocea Rusiei îi promovează pe Vasile Ernu și Zahar Prilepin

Vocea Rusiei, organ de presă oficial al Kremlinului controlat de Putin, l-a promovat de mai multe ori, în ultimii ani, pe “disidentul antiputinist” Vasile Ernu – aici.

ernu vocea rusiei

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

10 comentarii

 1. Cristi
  31 octombrie 2014

  bai, stii.. schizofrenia te consuma…vezi peste tot ‘rusi’ in pat, sub pat ba chiar rusi verzi pe pereti dar NU vezi Prostovan cu ifose nazismul ‘ukrainian’ urlat pe strazi. o fi contagioasa?
  globalresearch.ca/the-kiev-regime-is-not-a-neo-nazi-government/5384722
  propaganda pro ukrainiana dauneaza grav tenului..

 2. Alex
  31 octombrie 2014

  Dincolo de ironia fina din text si analiza, te ingrozesti la gandul ca niste psihopati in adevaratul sens al cuvantului, cu ideologii si credinte de scelerati , se pregatesc sa puna mina pe putere nu numai la noi dar si in restul Europei. Sunt sustinuti din umbra, sunt finantati puternic si au ramificatii periculoase . Bolsevism-nazismul din Rusia a pompat extrem de multi bani, imense resurse si energie in propaganda nationala si internationala. Agenti, activisti, politicieni cumparati, corporatii , media, servicii…e de groaza.
  Daca in Romania vor veni la putere ideologistii comunisti sustinatori (lingai) ai lui Putin, vom vedea cu ochii nostrii reinstaurarea bolsevismului in tara noastra cu tot tacamul ce va urma ( nationalizari, demascari, distrugerea libertatii cuvantului si a opiniei, prigoane si crime ). Iar echipa ILD si toti cei foarte putini ramasi in slujba adevarului, probabil ca vor mai avea singura si unica optiune : sa-si stranga lucrurile si sa emigreze undeva prin lume , unde inca mai este libertate si unde tentaculele bolsevism-nazismului nu au ajuns. Pentru a continua sa scrie de acolo. Sper sa nu fie niciodata profetic ceea ce am scris :))

 3. Sergiu Simion
  31 octombrie 2014

  Traim intr-o lume complet intoarsa pe dos. Nu inteleg ( si nici un oficial nu explica ) de ce aceasta persoana dubioasa are o rubrica permanenta in “Adevarul” ( unde a afirmat ca Romania este un stat artificial ! ) si cu atat mai mult nu inteleg ce cauta in calitate de comentator (roman?!) pe ecranul TVR. 

 4. simon jan
  31 octombrie 2014

  Si totusi,..”Natiunile” care sau format in decursul istoriei,nu pot fi desfintate doar de dragul unei globalizari cu interese pur economice !

 5. Costin Andrieş
  31 octombrie 2014

  @Cristi, uite despre neonazismul conducerii de la kiev,asa cum zice prietenul national-bolsevicilor, adica al nazistilor de la moscova https://inliniedreapta.net/fascisti-peste-tot-sa-chemam-minerii-berkutii-si-mana-de-lucru-sa-ne-aduca-linistea/

  @simon, ce inseamna “globalizare”? ce inseamna “interese pur economice”? la cine te referi? proiectul lui putin nu ti se pare de “globalizare” si cu “interese pur economice”? sau imperislistul rus e antiglobalist si nu e interesat de bani? despre faptul ca eroul principal al articolului se pretinde un democrat, dar e colaborator cu nazisti, nu ai nimic de zis?

  dar discurscul lui putin cum ti se pare? https://inliniedreapta.net/insemnare/discursul-lui-putin-la-valdai-ce-ramane-de-facut-cand-ai-totul-de-pierdut/ “antiglobalist”?

 6. Adi
  31 octombrie 2014

  Bravo Costin, foarte interesanta si unica sinteza ta. Papagalii astia trebuie demascati. Rusine TVR.

 7. Costin Andrieş
  31 octombrie 2014

  colegii lui Ernu de la Moscova se vad deja cu sacii in caruta si Ponta la Cotroceni. National-bolsevicul Zahar Prilepin invitat la Gaudeamus cu binecuvantarea Radio Romania:

  Desant al culturii ruse la Bucuresti imediat dupa alegeri, cu sprijinul Radio Romania: Datorita unei politici absurde de izolare fata de Rusia, publicul roman cunoaste foarte putin despre una din marile culturi ale omenirii

  Cultura rusa va avea in luna noiembrie expunere maxima in Bucuresti cu ocazia Zilelor Culturii Ruse si a Targului de cartea Gaudeamus, organizat de Radio Romania, unde Federatia Rusa are statut de invitat de onoare. Gaudeamus are loc in 19 ¬ 23 noiembrie, la Romexpo, cu o serie de invitati de prim rang. Zilele Culturii Ruse (editia a 4-a) au loc in perioada 17- 30 noiembrie, si au ca scop, potrivit Ambasadei Ruse, sa “inlature ferm oblonul nestiintei si ignorantei, redand publicului roman accesul la lumina cunoasterii” culturii ruse. Evenimentele, unul dintre ele organizat de o companie publica – Radio Romania, au loc pe fondul deteriorarii imaginii Rusiei in toata Europa de Est, dar si in paralel cu temerile ca o victorie a lui Victor Ponta ar putea reorienta Romania spre Rusia si China.

  “Acest eveniment complex ce cuprinde un numar mare de manifestari urmareste sa introduca publicul din Romania in lumea minunata a culturii ruse, in intregul ei. Un public care, datorita unei politici absurde de izolare fata de Rusia cunoaste foarte putin despre una din marile culturi ale omenirii, are tot dreptul sa cunoasca aceasta cultura. Ei bine, organizatorii acestui eveniment, sprijiniti de sponsori si parteneri, sunt mana care inlatura ferm oblonul nestiintei si ignorantei, redand publicului roman accesul la lumina cunoasterii acestei mari culturi”, arata Ambasada Rusiei intr-un comunicat dedicat Zilelor Culturii Ruse si preluat de Vocea Rusiei.

  Evenimentul Zilele Culturii Ruse, organizat de Agentia Federala pentru mass-media si comunicare a Federatiei Ruse, Ambasada Federatiei Ruse si reprezentanta Agentiei Rossotrudnicestvo in Romania, este sponsorizat de Gazprom, Lukoil si TMK Artrom. Evenimentul propune o serie de intalniri cu artisti de prim rang ai culturii ruse, precum si vernisaje ale unor expozitii de pictura, fotografie, proiectii de filme si degustari de mancare.

  La rindul sau, Targul Gaudeamus prilejuieste venirea in Romania a unor cunoscuti scriitori, critici si dramaturgi rusi: criitorul Zahar Prilepin; scriitoarea Marina Stepnova; pictorul-poet Natalia Ovsienko; criticul de film Maria Kuvshinova; scriitorul si criticul de teatru Margarita Hemlin; artistul Leonid Tishkov; scriitorul Maxim Amelin si filologul Maxim Krongauz.

  In plus, Federatia Rusa se pregateste sa deschida la Bucuresti Institutul Cultural Rus, potrivit unui document interguvernamental de cooperare semnat in iulie 2013 la Moscova de Titus Corlatean (ministru de Externe la acel moment) si omologul sau, Serghei Lavrov. Potrivit comunicatului Ambasadei Rusiei preluat de Vocea Rusiei, programul evenimentelor a fost facut public de Natalia Muzhennikova, secretar 1 al Ambasadei Federatiei Ruse in Romania si “reprezentant al viitorului Institut Cultural Rus”.

 8. Costin Andrieş
  31 octombrie 2014

  Ernu da de inteles a avut un schimb de replici mai aprins Tatiana Niculescu Bran (acum, purtatoare de cuvant ai lui Iohannis) din cauza articolului:

  Pentru Tatiana Niculescu Bran şi toţi cei care se informează din România Mare&ILD. NU am îndemnat pe nimeni să mergă la vot sau să stea acasă. Nu am zis cu cine să voteze. Nu mă interesează poziţiile sau simpatiile poltitice ale celorlalţi: fiecare e liber să voteze pe cine doreşte. Cetăţeanul e suveran în democraţie şi fiecare vot e egal. Iată textul de la TVR care a fost citit. Exact aşa şi nimic mai mult… Nu mai citiţi România Mare-ILD, face rău la digestie. Da, în textul scris pe CriticAtac şi Adevărul am spus că-mi voi anula votul. Şi am explicat în peste 7-8 texte de ce… Dar e votul meu şi nu accept ca nimeni să-mi indice ce să fac cu el…. Tatiana poate citeşti întîi textul meu şi pe urmă vii cu “stigmatizări” ieftine…

  despre fascistii si nazistofilii pe care ii admira Ernu, cam nimic

  https://www.facebook.com/vasile.ernu/posts/10152550455034825?fref=nf

 9. Costin Andrieş
  31 octombrie 2014

  Ernu promovat de TVR

  Vasile Ernu cel născut în URSS
  http://iasi.tvr.ro/vasile-ernu-cel-nascut-in-urss_10972.html

  Născut în URSS, stabilit la Bucureşti, tradus şi citit în întreaga lume. Cuvântul lui cântăreşte ceva şi este râvnit de mulţi autori pentru o recenzie ori un comentariu.

  Este expert pe underground-ul rusesc din secolul trecut, are mulţi admiratori (şi) pentru asta.

  Se declară de stânga, studiază grupurile minoritare din societate şi este tată de băiat pe care vrea să-l educe cât mai bine întrebându-se… cum?

  Identitate Basarabia – Vasile Ernu

  Realizator: Violeta Gorgos

  TVR 3: duminică, 25 ianuarie, ora 14.30

  TVR Iaşi: marţi, 27 ianuarie, ora 20.30

  Sâmbătă, 31 ianuarie, ora 19.00

 10. Costin Andrieş
  31 octombrie 2014

  Ernu ne explica cum anticoruptia e o farsa, la radio romania cultural si la tvr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian