FAKE NEWS nemțesc la foc automat pe fundal antiamerican – cazul Claas Relotius, Der Spiegel

  4

  Ambasadorul SUA în Germania cere o investigație independentă privind contextul în care jurnalistul Claas Relotius a putut să publice din 2011 încoace, în Der Spiegel, informații false și articole inventate.

  Multe dintre aceste articole false au vizat politicile SUA sau i-au caricaturizat pe americani.

  Ambasadorul Richard Grenell s-a adresat editorului Der Spiegel:

  Cerem ca o investigație aprofundată condusă de o organizație independentă să determine exact cum Der Spiegel a încălcat standardele jurnalistice și cum își poate reforma procedurile interne. Problema fundamentală este cum de au putut fi publicate articole fățiș antiamericane fără ca vreun editor să le verifice acuratețea și cât de mult rău, nedezvăluit încă, a fost făcut în șapte ani de relatări neverificate.

  Declarat „Reporterul Anului” în Germania cu doar trei săptămâni în urmă, numit de către CNN „Jurnalistul Anului” în 2014, ziarist răsfățat al stângii și zelot anti-Trump, Claas Relotius și-a dat demisia săptămâna trecută de la Der Spiegel.

  Un coleg spaniol, Juan Moreno, care lucra la un articol cu Claas Relotius, a avut suspiciuni privind sursele acestuia. În răspăr cu editorii publicației care i-au impus să nu-și defăimeze colegul multipremiat, Juan Moreno a făcut propria investigație. Și a descoperit că Relotius inventase personaje, informații, că nu contactase sursele pe care le cita în articole. Până acum s-au descoperit că 14 dintre cele 60 de articole publicate de el erau false. Iar Der Spiegel admite că e abia la începutul investigației.

  Ambasadorul SUA spune că s-a adresat în van în trecut editorilor Der Spiegel privind relatări părtinitoare despre SUA și actuala administrație și publicarea unor informații false care altfel erau lesne verificabile.

  Cerând o investigație independentă, ambasadorul SUA în Germania susține că atmosfera ostilă SUA în cadrul săptămânalului german Der Spiegel a fost un mediu propice fraudei jurnalistice de proporții a lui Claas Relotius.

  Editorii și conducerea ziarului au permis în mod evident dezvoltarea acestei atmosfere de părtinire. nu avem încredere în procedurile editoriale și de verificare a informațiilor ale Der Spiegel.

  Der Spiegel a răspuns că nu există anti-americanism cerându-și scuze pentru conduita reporterului.

  Cerem scuze tuturor cetățenilor americani jigniți sau denigrați de articole. Ne pare foarte rău. Așa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple.

  Puteți citi și demontarea minciunilor dintr-un articol publicat în Der Spiegel de Claas Relotius, „Locul în care oamenii se roagă pentru Trump duminica”, despre un orășel american:

  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentMaduro pregătește Miliția Bolivariană pentru război împotriva Americii, Braziliei și Columbiei
  Articolul următorDe Crăciun
  Gelu Trandafir
  Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

  4 COMENTARII

  1. Nu trebuie sa mergem in Germania, citim pe platforma Contributors articolele dlui Naumescu si vom observa tot atita minciuna.

  2. si daca cineva spunea atunci ca asta minte, imediat era facut iliberal, agent rus, bot al lui putin si sluga moscovei de catre stangistii marxisti romani si americani

  3. Sau cum lucreaza retelele kominterniste pentru a distruge, reduta cu reduta, simbolurile democratice: presa libera, statul de drept, etc.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here