FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

În lumea post-comunistă. Scriitorul polonez Bronislaw Wildstein despre demiterea lui Traian Băsescu

Bronisław Wildstein, scriitor și jurnalist polonez, cunoscut deja cititorilor noştri, a participat activ la mişcarea de opoziţie anticomunistă din Polonia încă de la sfârşitul anilor 70. În 2006-2007 a fost Președintele Televiziunii Poloneze.

Acest articol a apărut în săptămânalul Uważam Rze, astăzi 30 iulie 2012.

In România are loc o încercare a oligarhiei post-comuniste de a-l răsturna pe preşedintele ales în mod legal.
În clipa în care Dvs. veți citi această rubrică, cel mai probabil, va fi deja cunoscut rezultatul referendumului, al cărui scop este destituirea preşedintelui Traian Basescu. Acest demers al grupării de guvernământ USL, coaliție a post-comuniștilor și liberalilor, încalcă ostentativ Constituţia României și a provocat deja proteste internaţionale, inclusiv din partea instituţiilor UE. Până și preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz , a reproșat „greșelile prietenului său”, adică ale prim-ministrului Victor Ponta. Nepreţuita „Gazeta Wyborcza” l-a comparat pe Ponta cu… Viktor Orban.

De fapt, avem de-a face în România cu o încercare de restaurare a sistemului lui Ion Iliescu, cel care, după răsturnarea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, a creat un regim post-comunist model. Oligarhia provenită din vechea orânduire a preluat în întregime puterea economică şi politică, și nu a ezitat să folosească teroarea împotriva adversarilor; miliţiile minerilor aduse la Bucureşti au masacrat protestele studenţilor.

Băsescu, la fel ca Orban în Ungaria, sau Kaczynski, în Polonia, a încercat să spargă acest monopol. Şi, tocmai de aceea, împotriva preşedintelui României a fost declanşată o campanie de ură, în care establishment-ul se folosește de toate resursele care îi stau la dispoziție, în special de avantajul pe care îl are în mass-media.

Băsescu a condamnat oficial comunismul, ca sistem criminal, şi a creat un fel de IPN (Institutul Memoriei Naționale, NT) românesc. A dus o luptă consecventă împotriva corupţiei şi, încă de la începutul mandatului său, a optat pentru integrarea cu Occidentul, şi anume cu Londra şi Washingtonul; rezultatul a fost obținerea de către România a elementelor „scutului anti-rachetă”, ceea ce nu a fost în stare să facă guvernul lui Tusk.

Recent, în România au fost descoperite zăcăminte de gaz de șist. Sub patronajul preşedintelui, fostul prim-ministru, în luna martie a.c. a semnat un acord cu compania americana Chevron, cu privire la explorarea acestora.

USL a ajuns la putere datorită unui sprijin neașteptat pe care, în luna aprilie, i l-a dat un grup de deputaţi din diferite partide, încălcându-și angajamentele electorale. Noul guvern, încă de la început, a declanșat campania împotriva președintelui. A devenit notoriu refuzul premierului de a-i pune la dispoziție un avion pentru deplasarea la summit-ul Consiliului European, deși Curtea Constituţională se pronunțase, declarând că preşedintele este cel care trebuie să reprezinte ţara în străinătate. Nu-i așa că vă sună cunoscut?

În scopul suspendării preşedintelui, noua majoritate, printr-o procedură de urgență, încălcând Constituţia, l-a schimbat pe preşedintele parlamentului și pe avocatul poporului. Preşedintele a fost acuzat de încălcarea Constituţiei şi de a fi acţionat împotriva economiei ţării – era vorba de programul de austeritate adoptat de către guvernul anterior față de criza economică.
Îndepărtarea lui Băsescu este o încercare de înăbușire a României independente.

(traducere de Anca Cernea)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Bronisław Wildstein

Bronisław Wildstein

8 Comments

  1. Daniel Francesco
    30 July 2012

    Hei, cine mai crede ca nu era/ este o lovitura de stat? USL va cere Curtii Constitutionale aplicarea legii in vigoare la declansarea referendumului, adica Legea 3/2000 in forma modificata prin OUG41, care nu reclama prezenta la urne de 50% plus unul. Iata ce a declarat Tudor Chiuariu:

    „Practic, USL atrage atenţia Curţii Constituţionale că aceasta este soluţia, potrivit articolului 15 din Constituţie, care spune că legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile”,

    Traian Basescu i-a cerut lui VV Ponta sa anuleze OUG41/2012 printr-o alta ordonanta de urgenta, dar actualul prim-minstru a refuzat sa o faca si a convocat parlamentul. Acum intelegem si de ce…

    http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Chiuariu-USL-CC-Ordonantei-referendum_0_746325609.html

  2. Silvapro
    30 July 2012

    @ Daniel Francesco,
    Ce interese au avut::
    1) De ce au vrut sa schimbe legea prin OUG41, care nu reclama prezenta la urne de 50% plus unul?
    2) Si apoi de ce au hotarit ca referendum merge dupa legea veche pentru ca nu intrase in vigoare OUG41?

    Se cam bat cap in cap cele doua hotariri.

    Atunci care e situatia acuma? Traian ramine sau nu?
    Incep deja sa simt o tot mai mare ameteala.

  3. Daniel Francesco
    30 July 2012

    Silva, OUG41 elimina cerinta prezentei de 50% plus unul, de aceea Chiuariu si alti juristi USL-asi spun ca prezenta la vot a 46.23% din cei inscrisi pe listele electorale din care peste 80% au votat DA, ar fi motiv de constatare a validitatii referendumului.

  4. Silvapro
    30 July 2012

    Eu am inteles ca cerinta pentru validarea referendumului era oricum impotriva lor. De aceea inteleg dorinta lor pentru OUG41. Mai putin inteleg de ce au hotarit dupa aceea sa nu se aplice. Ce aveau de cistigat sa existe cerinta de un minim care voteaza? Fara validare nu exista demitere, oricit la suta ar fi fost pentru ea. Isi asumau doua riscuri – pe de o parte invalidarea, pe de alta citi aleg demiterea. Cu validare exista sansa cel putin teoretic sa cistige.

    Dupa cite inteleg, la ora actuala pentru un nou referendum intra in vigoare OUG41 – nu mai trebuie 50 + 1 . In situatia asta ar fi frumos, ca Basescu la intoarece pe pozitie, sa intocmeasca si el un referendum pentru demiterea lui Ponta si a partidelor alaturate lui. Are destule motive, mai multe decit a avut Prim Ministretul (:-)). Daca reuseste, slava D-lui sa scapam de ei. Daca nu, ce-am avut si ce-am pierdut…

    Un presedinte are si el dreptul sa propuna un referendum? Problema e ca probabil trebuie aprobat de parlament, in care se pare ca Ponta are majoritate.

    La alegeri generale se aleg si prin ministrul si presedintele? In caz ca da, sa speram ca la una din ele sa candideze MRU. Dar cine va fi al doilea care sa candideze la postul celalalt ?

  5. Vlad M.
    30 July 2012

    Imi cer scuze, dar din greseala am sters un comentariu valid, prins de sistemul antispam. Parca era semnat de un utilizator numit Ion. Il rog pe cel caruia ii apartine sa revina cu unul nou.

  6. Vlad M.
    30 July 2012

    Silvapro> OUG era ilegala. Presedintele poate propune un referendum, dar in situatia de fata, nu ar fi intelept. Cat despre alegerile generale din toamna – iarna, au in vedere doar partidele parlamentare.

  7. Silvapro
    30 July 2012

    Merci Vlad pentru lamurire.

    Deci daca OUG este ilegala, s-a terminat Nu mai pot recurge la specule care din legi este valabila – cea care a existat cind s-a hotarit referendumul sau OUG din ziua rerendumului.

    Basescu la putere!

    P.S. – Dupa vorba zicalei la noi „Ai si ucis si ai si mostenit” ar fi culmea culmilor sa iasa cu o neobrazare noua si sa doreasca sa anuleze referendum pe motive de ilegalitati petrecute la urne sau in jurul lor si falsuri de vot, pe care chiar partidele lor le-au infaptuit si pentru care ar trebui ei sa plateasca, sa fie judecati.

  8. Silvapro
    30 July 2012

    Vedeti ce spune VOCEA RUSIEI depre:

    „Planul B” al USL

    http://romanian.ruvr.ru/2012_07_27/83039174/

    A propos, ce idiotenie mai e si asta despre listele de votanti ca ar fi neactualizate? Asta se verifica si se pregateste inainte de efectuarea votului.

    Totusi nu prea cred ca o sa le mearga cu aceste foilishticuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto