FUNDATIA IOAN BARBUS

Boala scrisului şi tratamentele alternative la editurile de tip clasic: selfpublishing-ul

„A scrie este o boală: se simte focul înăuntru. Eu aveam scânteia şi nu m-am însănătoşit, dar când am iniţiat cu propriile mâini un proces de autocombustie nu m-am mai putut lăsa.” Aceste cuvinte au fost scrise de Alice Wit, pseudonim ales de o doamnă sau domnişoară ce îşi are o pagină în comunitatea mereu mai extinsă de pe situl ilmiolibro.it.

Selfpublishing-ul este o soluţie a unei nevoi personale care poate deveni o platformă pentru succes, o cale prin care ne putem demonstra noua şi altora că, având ceva de transmis, o poveste-poem-eseu-cronică-roman etc, o putem face fără a mai sta la cozi, fără umilinţă şi fără compromisuri. De exemplu, una este să-i trimiţi unui critic literar un morman de foi cu poezii xeroxate la colţul străzii, alta este să-i pui pe birou un volum cochet, într-un format ales de tine.

Italia este – pe lângă alte multe lucruri de valoare foarte cunoscute românilor – şi un ghid în noua era a posibilităţilor oferite de internet. Astfel, cunoscutul Grup Editorial Espresso a avut iniţiativa, pe la mijlocul lunii mai anul curent, de a pune la dispoziţia celor interesaţi un sit dedicat autopublicarii lucrărilor originale. Este vorba despre ilmiolibro.it, unde totul se face online, de la transmiterea lucrării în format doc, pdf sau ppt, până la alegerea coperţilor, a formatului cărţii (de buzunar, tip roman sau A4), a fonturilor caracterelor grafice etc. Toate acestea într-o modalitate simplă, fără obstacole şi cu un aer de naturaleţe pe care ar fi bine să-l… importam.

„Clientul” începe prin a se înscrie pe sit, îşi crează o pagină personală, îşi poate face cunoscută preferinţa în materie de lectură, poate să lege prietenii prin corespondenţa cu ceilalţi membrii ai comunităţii, sau să citească primele pagini ale lucrărilor deja publicate. Este de fapt o comunitate a prietenilor cărţii care vor să interacţioneze în mod liber, publicând sau nu lucrări originale, dar care îşi pot exprima părerile şi preferinţele.

În cele două luni care s-au scurs de la apariţia sitului, au fost publicate sute de lucrări cerute de o parte din cei peste noua mii de înscrişi, lucrări din arii deosebit de diverse, de la romane sau poezii până la eseuri, teze de diplomă sau de doctorat. Odată ce ai ales toate caracteristicile de editare, în culori sau alb-negru, poţi să faci o incursiune online printre paginile propriei cărţi; asta spune demo-ul, eu nu am încercat deoarece nu sunt interesat. Dar am fost curios cu privire la preţul pentru care aş putea cere publicarea a 5 exemplare dintr-o carte cu 200 de pagini în format de buzunar (114 X 172 mm). Cu 33.28 de euro aş putea primi cele cinci volume la care se adaugă normalele cheltuieli de expediţie, ceva în jur de 6 euro pentru un pachet de până la 1 kilogram. Un total general de 40 de euro înseamnă 8 euro pe exemplar, dacă eşti în Italia. Cred că nu este mult şi aştept cu interes apariţia primului selfpublishing de la noi. Iar plata se face online în momentul în care s-au terminat toate formalităţile cerute de paşii publicării. Situl ilmiolibro.it permite vânzarea online a lucrărilor publicate in schimbul unui tarif foarte rezonabil, autorii putând selecta pe lângă această opţiune şi preţul pe care îl doresc pentru carte.

Asta şi că să se termine cu poveştile legate de literatura de sertar, if any…

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

9 comentarii

  1. Imperialistu'
    3 iulie 2008

    Pentru Jorj: atata timp cat mesajele tale se reduc la aberatii cu evrei, cu conspiratii si alte aiureli, ele nu au ce cauta pe aici. Blogul acesta nu este no man’s land sa iti faci tu de cap si nu poti spune ca nu ai fost avertizat, chiar in repetate randuri. ????

    Francesco > Foarte interesanta idee au avut cei de la ilmiolibro.it (cartea mea?), dar nu stiu daca s-ar putea aplica si pe aici, in ciuda faptului ca nu ducem lipsa de scriitori. ???? M-am uitat si eu pe acolo, ii invit pe toti sa o faca. Demo-ul e destul de inteligibil si pentru noi. Plus ca poti estima cat te costa ???? . E foarte tare!

  2. George
    3 iulie 2008

    Pai voi nu scrieti in fiecare articol cate ceva despre evrei ? Daca vreau sa discut cu voi nu vad de ce nu i-as mentiona si eu.
    Atata timp cat tu nu te limitezi la ati expune ideeile zioniste doar pe blogul tau nu vad de ce eu nu as avea voie sa vin pe blogul tau si sa te contrazic putin. Ai putea sa vii sa ma contrazici si tu la randul tau dar tu ai decis sa-mi stergi mesajele. Nu ai ce sa zici ? ai ramas fara cuvinte mai scriitorule ?

  3. Imperialistu'
    3 iulie 2008

    Ii rog pe ceilalti sa nu stearga acest mesaj al lui Jorj. Maestre, vezi ca iti scapa din vedere mai multe lucruri:
    1. tu esti un oaspete aici;
    2. nu noi am venit peste tine, ci tu ne-ai gasit pe noi;
    3. nu eu ti-am sters mesajele, dar pot sa ti le sterg;
    4. te asigur ca nu am ramas fara cuvinte, dar nu vad nici un motiv in a ma lansa in discutii cu cei care nu urmaresc altceva decat haos;
    Acestea fiind zise te atentionez – si de data asta este o amenintare ???? – ca daca vei continua pe aceasta cale (aiurit cu evreii + mesaje off-topic) voi incepe sa iau si eu masuri. Mie nu imi place cenzura, dar sunt gata sa uzez de ea daca bunul mers al lucrurilor este amenintat. Nu sunt un mare fan al haosului.

  4. Kelemvor
    3 iulie 2008

    George: Am si eu o curiozitate : pe cine tine te plateste sa combati cu atata patima Conspiratia Sionista ?

  5. emil
    3 iulie 2008

    Foarte faina ideea. M-ai facut curios, o sa caut initiative similare prin Canada si SUA. Impricinatul de Corn, ai citeva carti publicate, poate stii mai bine, exista asa ceva si in Romania? Ah, ma intreb ce ar spune prietenul nostru Big Master Reiki, el cunoaste bine business-ul de editura de carte.

  6. Tiberiu Florea
    3 iulie 2008

    Ăştia-s mai vechi şi mai cunoscuţi: http://www.lulu.com/

  7. Francesco
    3 iulie 2008

    Tiberiu Florea>
    Asa este, am intrat pe situl lor si sunt mult mai diversificati in privinta ofertei, limba de editare, transfer de documente, etc.
    M-am ocupat de ilmiolibro.it pentru ca provine din „spatiul italian” mi se pare mai accesibil. Are si trasaturi mai simple.
    Scuze pentru intarzierea raspunsului la comentariu.

  8. Tiberiu Florea
    3 iulie 2008

    E OK. Ideea rămâne aceeaşi: Vasilică din satul X poate să publice şi să-şi tipărească atâtea exemplare câte doreşte fără să fie deja cunoscut sau plin de bani. E îmbucurător că tehnologia a ajuns atât de departe, şi e interesant de urmărit ce progrese vor mai fi în viitor.

  9. Reaw
    3 iulie 2008

    Chestia cu boala scrisului trebuie explicata altfel a spus-o si prof.phd.Mircea H.Orasanu ,adesea mai ales la intocmirea unui manual scolar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian