FUNDATIA IOAN BARBUS

Certificate de toleranţă la doamna Laura, ghişeul din fund

Românii sînt foarte intoleranţi. Scrie la gazetă. Parafrazînd zicala dacă furi azi un ou mîine furi un bou, doamna Laura Cernahoschi zice Azi amprente, mâine lagăre pentru romi. Voi ofensa sensibilitatea doamnei Laura şi chiar cu riscul de a pupa goodbye de la certificatul de toleranţă din partea dînsei, voi folosi terminologia tradiţională, de ţigan. Însă, desigur, românii trebuie să fi făcut ceva tare urît ţiganilor de au indignat-o pe doamna Laura în asemenea hal.

Românii iau amprente ţiganilor. Urît, fără îndoială. Dar nu, de fapt italienii au decis să ia amprentele ţiganilor. Românii au anunţat că vor construi lagăre pentru romi. Nu, de fapt italienii… ba nu, chestia cu lagărele e de efect. Doamna Laura e plătită la normă şi se descurcă cum poate din ce-i lasă colegii în lada de cuvinte din redacţie. Fascism, Berlusconi, romi, steaua lui David, evrei, Holocaust. A ieşit o treabă bună.

Guvernul fascist al lui Berlusconi, un Il Duce în devenire, a decis să ia amprente tuturor ţiganilor români din Italia. Ţiganii au fost exterminaţi în masă de Germania nazistă, dar sînt în continuare discriminaţi, spre deosebire de evrei, care şi-au cîştigat dreptul la egalitate cu celelalte etnii. Pînă şi copiii ţigani vor fi supuşi măsurii de luare a amprentelor.

Rezumatul meu e mult inferior originalului, dar cîteva nelămuriri tot îmi dau tîrcoale. Ce au făcut ţiganii în Italia de s-a ajuns la decizia de a le lua amprentele? Doamna Laura nu spune; probabil şi-a epuizat norma de cuvinte înainte să ajungă la acest detaliu. Dar din ce spune, nu pot decît să trag concluzia că e vorba de un spasm fascist al italienilor, un fel de tic nervos care le trădează natura. Cîţi ţigani se află în Italia? De cît timp? Cum au ajuns acolo? Se pare că acestea sînt într-adevăr detalii lipsite de importanţă, altfel desigur că doamna Laura nu şi-ar fi lăsat cititorii să orbecăie în căutarea unei logici.

Chiar şi privat de aceste informaţii, tot mi-am pus problema dacă amprentarea ţiganilor este corectă în principiu. O zic din toată inima, NU. Motivul meu nu are nimic de a face cu discriminarea etnică. Este vorba despre suspendarea prezumtiei de nevinovăţie. Nu pot fi de acord cu această încălcare a normelor de justiţie şi tradiţie liberală a statului de drept occidental. În acest caz specific, încălcarea are loc prin instituirea conceptului de pre-crimă. Restricţionarea drepturilor civile în scopul prevenţiei unei crime viitoare.

Odată lămurit, m-am întrebat: este totuşi această măsură justificată? Imposibil de apreciat din informaţiile doamnei Laura. În astfel de situaţii fundătură devine util Confucius. Abia atunci cînd au fost epuizate toate opţiunile se deschide o plajă infinită de opţiuni. La care Mao adaugă: vigilenţă maximă, duşmanul de clasă vine şi pe mare! Dar să revin. În acest caz nu sînt decît două opţiuni. Fie ţiganii nu au făcut nimic pe scară suficient de largă astfel încît să justifice măsura anunţată de ministrul de interne italian — fie s-au dedat la stricăciuni în masă.

Întrucît îmi place să acord prezumţia de nevinovăţie, consider drept foarte probabil că miile de ţigani din Italia au sosit pe căi legale, ca turişti sau cu vize de lucru. Sînt convins că unii se dau cu gondola şi admiră deliciile Veneţiei, în timp ce alţii sorb din priviri picturile lui Tiţian şi Rafael din galeriile Uffizi. Cei sosiţi pentru muncă îi încîntă pe localnici cu o etică ce impune respect şi cu aptitudinile lor la tîmplărie, dulgherie, construcţii industriale, în servicii publice şi în cîte şi mai cîte alte oportunităţi de a demonstra caracter şi pricepere. În acest caz, decizia autorităţilor italiene de a lua amprentele ţiganilor este strigătoare la cer, nu are nici un fel de justificare.

Cu titlu pur speculativ, am explorat şi cealaltă opţiune. Ce-ar fi dacă ţiganii au aplicat varianta lor a proverbului cu oul şi boul? Adică, azi îţi fur un ou deci eşti un bou. Mîine găsesc alt fraier.
Dacă majoritatea celor care se află în Italia se ocupă cu furtişaguri, spargeri, cerşetorie, prostituţie, escrocherii şi alte activităţi similare? Cum s-ar zice, şi-au făcut-o cu mîna lor. La propriu. Cu mîna întinsă la cerşit şi care fură, au reuşit să-i exaspereze pe italieni. Decizia de amprentare rămîne în continuare incorectă, dar ar fi justificată. Mai mult, această decizie ar avea zero procentaj de discriminare pe criterii etnice. Vor fi amprentaţi nu pentru ca sînt ţigani, ci pentru că încalcă legile şi au devenit un pericol public. Şi tot cu titlu pur speculativ, m-am gîndit ce-ar face Arabia Saudită într-o astfel de situaţie. Ar fi un caz de mîini amputate, nu amprentate. Deci, doamnă Laura, nu mai fiţi aşa mîhnită. Se putea şi mai rău.

Ar mai fi un lucru de lămurit.

Dacă în cazul minorităţii evreieşti nici un guvern nu a mai îndrăznit, după război, să adopte măsuri discriminatorii, minoritatea romă nu pare să îşi fi câştigat dreptul la egalitate cu celelalte etnii, în ciuda sutelor de mii de romi exterminaţi în Holocaust.

Dreptul la egalitate este deja cîştigat. România şi Italia, de exemplu, nu discriminează instituţional ţiganii pe motive etnice. Problema este de respect şi încredere. Acestea trebuie cîştigate, iar reţeta e simplă: cinste şi muncă. Nici măcar în proporţie de 100%. Aşa, într-o proporţie mai mare decît în prezent.

Desigur, există astfel de ţigani şi nimeni nu poate avea decît respect pentru ei. Am generalizat puţin şi corectez cu această precizare.

Vorba lungă, sărăcia omului. Care e filiera românească în toată această tărăşenie?

Cu adevărat grav mi se pare însă faptul că am întâlnit la noi în ţară suficient de multe persoane cărora măsura anunţată de Roma li se pare normală: „Ce-ai vrea să facă? Cum altfel să îi oprească pe infractori?“, a fost răspunsul pe care l-am primit la indignarea mea, fraze repetate şi de diverşi forumişti ai site-urilor româneşti. Toleranţa se opreşte deci la marginea taberelor de romi.

Cu adevărat grav. Delictul de opinie trebuie aspru pedepsit, doamnă Laura. Ce-ar fi să le amprenteze limba aia intolerantă? Sau… o dreptate saudită? Şi că veni vorba. Doamnă Laura, vă rog să fiţi tolerantă cu primul hoţ de buzunare pe care îl prindeţi. S-ar putea să fie român, nu zic ba. Dar oricum, toleranţa e toleranţă, nu merită să discriminaţi etnic.

Pentru conformitate, reproduc şi comentariul unui cititor nu chiar convins de argumentaţia doamnei Laura.

Kor 30-Iun-2008 08:43
hm…

Comparatia dintre ampretarea tiganilor si tatuarea evreilor in lagarele de concentrare este fortata.

Evreii au fost obligati, vreme de aproape un mileniu, sa pribegeasca dintr-o tara in alta in functie de masurile antisemite luate intr-o prioada sau alta. Pe unde i-a manat soarta, evreii n-au cersit, n-au furat, n-au talharit, n-au dezechilibrat comunitatile. Spunem, uneori, ca evreii au acaparat comertul sau finantele pe unde s-au stabilit, dar uitam ca in Evul Mediu timpuriu negustorii erau priviti cu dispret si inclusi in categoria toleratilor alaturi de comedianti, prostituate, si nimeni nu s-ar fi injosit sa se apuce de comert, asfel ca evreii au ocupat o nisa economica aproape goala. Evreii si-au educat copii; istoria Europei e plina de carturari, medici, oameni de stiinta evrei.

In schimb migratiile tiganilor au fost si raman la fel: o hoarda manata de saracie si de refuzul de a asimila orice fel de civilizatie. Nu e posibil ca, intr-o tara democratica, in care cetatenii sunt egali in fatza legii si sunt obligati sa o respecte cu totii, un grup etnic sa continue sa se conduca dupa legi proprii, unele de-a dreptul barbare, sa refuze sa-si educe copii, sa desconsidere dreptul la proprietate a altora, sa refuze orice integrare in comunitate, preferand sa traiasca din cersit si furt.

Cum sa aplici legi europene unui grup etnic care nu recunoaste nici un fel de lege? In orice tara europeana, daca ar fi sa se infiinteze Asociatia celor inselati, furati, talhariti si agresati de tigani, numarul membrilor ar fi simtitor mai mare decat cel al minoritatii tiganesti.

Asadar? Care e solutia? Personal nu vad decat una: educatia. Copii tiganilor trebuie scolarizati, chiar cu forta, si indepartati de mediul tribal in care s-au nascut, daca tribul nu intelege sa convietuiasca pasnic in mijlocul altor comunitati.

La capitolul sugestii, iată şi acest caz real al unui sat de ţigani din Bulgaria.
The Roma who found religion

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

12 comentarii

 1. Imperialistu'
  2 iulie 2008

  Avem si noi cateva pasiuni, Jorj.

 2. Kelemvor
  2 iulie 2008

  Eu credeam ca le-au distrus masonii…sau era CIA-ul ? Nu conteaza, oricum toata lumea STIE ca CIA si guvernele lumii sunt infiltrate de Fiara Sionista…Dar noi, cu ajutorul documentarelor „underground” marca MM si a filmuletelor cu muzica creepy pe fundal uploadate de anonimi pe TuTube, noi ii vom expune. Asa sa ne-ajute Xenu…

  Imperialistu’ : Auzi, platesc bine aia de la Mossad ? Sau e mai bine la CIA ? Dau si ei bonuri de masa, concedii platite, bonusuri pentru eforturile stahanoviste in depasirea productiei de propaganda pro-sionista pe metru patrat ? Banuiesc ca au o gramada de angajati tinand cont ca exista atatia oamenii pe net care nu prea ii au la suflet pe musulmani…Trimite-mi si mie te rog un pliant cu oferta lor…

 3. Imperialistu'
  2 iulie 2008

  D-na Laura Cernahoschi forteaza inutil, probabil din Prea mult elan PC. Exista cateva mici probleme care fac ca o astfel de pozitie sa frizeze ridicolul. Observ ca o multime de constiinte sunt preocupate mai mult de imaginea tiganilor decat de realitate. Tiganii trebuie tolerati, trebuie invatati, trebuie integrati. Cuvantul cheie este acest trebuie. Sunt in Romania? E de datoria noastra de a avea grija de ei. Ajung in Italia? Sa se ocupe italienii. Ceva nu e in regula cu acest rationament. Responsabilitatea lor unde este in toata afacerea asta? Nu sunt si ei oameni – ca tot vor sa isi zica romi – ca noi toti? Nu trebuie sa raspunda pentru actiunile lor? Si de ce sa tolerez lor ceea ce nu tolerez altora? Intrebari fara raspuns. Au fost robii boierilor si Antonescu i-a deportat la Bug, asa ca noi n-avem decat sa platim despagubiri 5000 de ani de acum inainte, nu? Nu stiu despre voi, dar mie nu-mi suna prea bine.

  E frumos sa dezbatem drepturile minoritatilor, dar n-ar strica sa nu uitam indatoririle fiecarui om, minoritar sau nu. Mai mult, D-na Cernahoschi ar trebui sa inteleaga un lucru extrem de simplu: orice societate are dreptul de a se apara de acei indivizi care nu ii respecta legile. Tiganii se comporta asa cum se comporta, asa ca nu are nici un sens sa nu ne mai miram atunci cand primesc ceea ce merita.

  Acelasi lucru este valabil si pentru musulmanii din Occident. Sa ii fereasca Dumnezeu ca vesticii sa se sature de agresiunile lor si sa renunte la mantaua corecta politic.

  M-am luat cu tiganii si am uitat de comparatia stupida facuta de doamna jurnalist. Nu-mi amintesc ca evreii sa se fi ocupat cu porcariile pe care le fac etnicii. Poate ca memoria mea da rateuri, dar taberele de „nomazi” care se ocupa cu jaful si cersitul parca nu faceau parte din peisajul evreu.

  Kelemvor > Platesc foarte bine. ???? Si ceea ce este cu adevarat grozav e ca nu trebuie sa alegi intre unii si altii. Poti sa lucrezi si pentru The Great Satan, si pentru „entitatea sionista”. More fun that way. Iti trimit oferta pe mail. ????

 4. emil
  2 iulie 2008

  Ispravi tiganesti in Canada:
  Romanian Gypsies deported after jail time for robberies
  Noroc ca sint foarte putini aici. Vin ilegal, ascunsi pe vapoare de marfa. Dar e drumul prea lung, prea plin de riscuri si odata prinsi cu hotia urmeaza condamnarea si deportarea.

 5. Panseluta
  2 iulie 2008

  O alta absolventa a scolii de politai ai noului totalitarism politic, suprematia identitatii de grup fata de responsabilitatea individuala si cetateneasca.

  Tipa ar fi facut cariera si sub comunisti, scurmind dosarele ca sa ii scoata la iveala pe cei vinovati de origine de clasa proasta ca sa le fie interzisa admiterea la facultate sau o slujba. Slava Domnului, acum, inca, n-are decit puterea cuvintului (idiot).

  Semnatara articolasului se descalifica singura cind face comparatia dintre evrei si tigani. Becurile nu prea functioneaza.

  In prostia comparatiei eu am simtit o oarecare animozitate fata de evrei, subtila, ca si cum evreii si-au cistigat statutul si libertatatea ca un fel de privilegiu nemeritat…

  E o idee comuna politicii identitare: cu cit esti mai jos pe scara civilizatiei si responsabilitatii individuale, cu cit mai rau faci, cu atit ai mai mult drept la institutia de „victima” a culturii majoritare si la „toleranta” societatii, si, in final, la statut unic si privilegiat.

  Perfecta inversiune morala.

 6. În ce priveşte dulcea Românie, s-au schimbat, ele, vremurile, dar filiera mentaţiei a rămas aceeaşi. Majoritatea decidenţilor din partide (şi mă refer la cei tineri, mai ales), indiferent de orientarea acestora, seamănă al naibii de mult cu secretarii UTC de pe vremuri. Acelaşi aplomb, acelaşi voluntarism, aceiaşi analiză din scurt, superficială, acelaşi tip de gândire cu mânecile suflecate, semn că, „avem noi grijă pentru că ştim care e treaba, ce kilu’ meu…”.
  Vorbigeraţia e uşoară la români şi, de aci, derapajele care ne dezvăluie trecutul mental insuficient cristalizat. Nu avem uzul trăirii în comunitate, nu prea ne pricepem să trăim în aglomeraţii, nu găsim, încă, micile soluţii care permit traiul decent când grupurile sunt mari.
  Sunt mici detalii – numai că acest gen de detalii au apărut, istoric, în contexte pe care românii nu le-au trăit.
  O singură întrebare cu scopul de a iniţia o linie de discuţie, şi aia, cam retorică (întrebarea): de câte asedii la care să fi fost supuse „cetăţile” din spaţiul danubiano-carpato-pontic vă amintiţi?
  Şi un „corolar”: enumeraţi drumurile şi aglomerările negustoreşti din, să zicem, Muntenia…

 7. Panseluta
  2 iulie 2008

  Impricinatule:

  Delicios!

 8. TheNightfly
  2 iulie 2008

  In articolele din presa straina am vazut ca, de fapt, sunt amprentati numai cei care traiesc in tabere.

  Masura astfel formulata (amprentarea romilor care traiesc in tabere) mi se pare una, cel putin, rezonabila, mai ales ca amprentarea nu impune automat expulzarea (desi majoritatea „camperilor” nu au forme legale).

  Astept o solutie mai PC decat asta din partea doamnei Laura ????

 9. Francesco
  2 iulie 2008

  The Nightfly>
  Ai dreptate, amprentarea este o masura care s-a luat in cazul celor din campurile de nomazi. Sunt si tigani nomazi italieni, nu sunt numai tigani emigrati din Romania sau din spatiul ex-iugoslav.

  Decretele italienesti au stabilit ca trebuie infruntata urgenta nomazilor pe mai multe nivele, amprentarea fiind una din masuri. Cum s-a ajuns la asta? Foarte simplu, multi nomazi nu au acte sau isi pun copii minori sa cerseasca, lucru considerat ilegal de catre autoritati. Si este normal sa fie asa.

  Pe de alta parte, multe din cele peste 700 de tabere de nomazi sunt ilegale, nu au nici o aprobare din partea autoritatilor locale. Aceste tabere ilegale vor fi desfiintate, iar in taberele legale va domni legea si ordinea.

 10. TheNightfly
  2 iulie 2008

  E bine macar ca nu musca toata lumea momeala, majoritatea comentariilor de pe site sunt impotriva articolului.

  Decretele italienesti au stabilit ca trebuie infruntata urgenta nomazilor pe mai multe nivele, amprentarea fiind una din masuri. Cum s-a ajuns la asta? Foarte simplu, multi nomazi nu au acte sau isi pun copii minori sa cerseasca, lucru considerat ilegal de catre autoritati. Si este normal sa fie asa.

  Sper sa fie asa si sa nu fie doar o masura luata pentru linistirea unei parti a populatiei italiene, care a demonstrat de cateva ori ca „vrea sange”.

 11. Imperialistu'
  2 iulie 2008

  Hm… Kelemvor pe unde o mai fi? ????

 12. Imperialistu'
  2 iulie 2008

  Tot „navigand” pe marile Internetului, am dat de aceasta stire publicata pe andressa.ro. De tinut minte, pentru momentele in care va scoate careva ochii cu nedreptatile la care sunt supusi „romii” patriei.

  PARIS (MEDIAFAX) – O femeie de etnie romă a încercat să agreseze un poliţist, în Franţa, folosindu-se de un bebeluş pe care l-a ridicat în aer, de picior, lovindu-l pe ofiţer, pentru că acesta a vrut să reţină un rom din acelaşi cartier, joi seară, informează Nord Eclair.

  Incidentul s-a petrecut în cartierul parizian Cul-de-Four, în momentul în care o patrulă a poliţiei a încercat să reţină un bărbat de etnie romă, pentru că acesta nu avea permis de conducere sau asigurare. Acesta a opus rezistenţă, alţi romi din preajmă s-au implicat în ceartă, iar poliţiştii au fost nevoiţi să cheme întăriri.

  O tânără de etnie romă, din România, a smuls, atunci, un bebeluş din braţele unui bărbat şi, îndreptându-se spre un ofiţer, a ridicat copilul în aer, ţinându-l numai de picior, şi l-a lovit pe poliţist. Femeia a încercat, apoi, să arunce bebeluşul la pământ, însă a fost oprită în ultima clipă de ofiţeri.

  Scandalul a degenerat, mai multe femei de etnie romă dezgolindu-şi sânii şi împroşcând ofiţerii cu lapte matern, iar un bărbat s-a automutilat, tăindu-se pe stomac.

  Tânăra care a agresat un ofiţer folosind bebeluşul a fost reţinută, iar copilul ar putea ajunge în grija serviciilor sociale, după o anchetă privind părinţii săi.

  În acest caz a fost deschis un dosar pentru violenţă şi rebeliune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian