FUNDATIA IOAN BARBUS

După 40 de ani, SUA reia exportul de petrol spre Europa. „Vom înlocui Rusia ca furnizor”

După 40 de ani de stat pe tuşă, SUA reia exporturile de petrol intrând pe terenul unde până acum au făcut jocurile Rusia şi Arabia Saudită, scrie Bloomberg, citat de zf.ro. În ajunul anului nou, Theo T, un vas cisternă, aluneca fără zgomot pe sub podul Corpus Christi Harbor din Texas direct în istorie. Unii politicieni americani au denumit încărcătura „libertate americană lichidă” – primii barili de petrol expediaţi peste Ocean de SUA după ce Congresul a ridicat interdicţia de export de 40 de ani. Destinaţia este la fel de emblematică precum este încărcătura: Franţa, notează Ziarul Financiar.

Tankowiec-Corpus-Christi[1]

„Petrolul american este o rezervă sigură și constantă pentru aliații noștri geopolitici”, spune Stean Strawbridge, șeful de operațiuni al Portului Corpus Cristi. „Pe termen lung, exporturile vor crește”, a adăugat Strawbridge pentru Corpus Christi Business News.

Consecinţele, atât financiare, cât şi politice, pentru giganţi ai energiei cum sunt Arabia Saudită şi Rusia sunt colosale, spune Mark Mills, analist la think tank-ul Manhattan Institute, scrie zf.ro. „Va fi schimbat cu totul jocul”. Pentru saudiţi şi sateliţii lor din OPEC, care împreună reprezintă 40% din exporturile globale de petrol, petrolul american debarcând în rafinăriile europene şi asiatice înseamnă că pierd şi mai mult controlul preţurilor în vremuri când concurenţa este deosebit de agresivă. Cum şi Rusia îşi vede redusă influenţa asupra clienţilor europeni, cele două superputeri de pe piaţa energiei au acceptat săptămâna trecută să încerce să îngheţe producţia de petrol la nivelurile, şi aşa foarte ridicate, din ianuarie. Acesta este primul astfel de acord din ultimii 15 ani. Efectele politice nu trebuie să aştepte până când livrările americane devin substanţiale, spune Mills. „În geopolitică, psihologia contează la fel de mult ca tranzacţiile”.

SUA se pregăteşte, de asemenea, să facă primele livrări de gaze naturale lichefiate din şist în următoarele săptămâni. Beneficiarii imediaţi sunt companii precum Continental Resources, Chevron şi Exxon Mobil, care au făcut în ultimii ani lobby intens împotriva interdicţiei de export de petrol impusă în 1975. Aceasta a fost implementată după un embargo OPEC care a paralizat economia americană, scrie Bloomberg citat de zf.ro.

Prețul în prăbușire al petrolului și gazului natural provocat, în parte, de revoluția gazului de șist din SUA, au erodat deja capacitatea OPEC și a Rusiei de a folosi resursele naturale ca bâte în politica externă, scrie Bloomberg.

„Dacă ești un cumpărător, să spunem, Coreea de Sud, și primești oferte cu același preț din Arabia Saudită, Rusia și SUA, vei face alegerea evidentă: SUA”, spune Mark Mills. „Este unicul furnizor de care poți fi sigur că nu te va amenința niciodată cu oprirea livrărilor, ceea ce cu siguranță nu este cazul pentru Arabia Saudită, Rusia sau Iran.”

Companiile americane investesc miliarde de dolari în pregătirea exportului masiv de gaze naturale, cu o producție ce s-a multiplicat în ultimii ani, urmare a exploatării gazului de șist, mai notează Bloomberg. „Cu siguranță vom înlocui Rusia ca furnizor”, a declarat Fadel Gheit, analist la Oppenheimer & Co. „Toate aceste lucruri vor avea consecințe geopolitice și economice”.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

3 comentarii

  1. Cristian Ganciu
    24 februarie 2016

    Daca americanii fac asta (si o fac), rusii pot incerca sa iasa din rxxxt in trei feluri:
    1. Il debarca pe Putin, isi aduna catrafusele de prin Donbas si Siria si accepta ca nu vor mai fi niciodata o putere globala;
    2. Raman cu Putin, accelereaza procesul de inarmare si actiunile de intimidare pentru a crea senzatia ca se pregatesc de ce-i mai rau, in speranta ca se sperie tarile europene si refuza oferta americana de petrol si gaz, ramanand dependenti de rusi.
    3. Daca pica varianta 2, tot cu Putin, dau foc Orientului Mijlociu, Ucrainei, Moldovei, Caucazului, poate si Turciei (prin kurzi), incercand sa obtina un alt aranjament la sfarsitul nebuniei. Problema este ca nimeni nu stie cum se va sfarsi.
    Ultimele lor miscari, cu intarirea accelerata a flotei din Marea Neagra, intarirea dispozitivului din Crimeea si organizarea de exercitii ample acolo plus intentia de a extinde sistemele S-300 spre Armenia, ne arata ca par sa incline spre varianta 2 -> 3.
    Poate ca ar trebui sa iesim la alergat, sa ne punem la punct conditia fizica.

  2. lola
    24 februarie 2016

    Ne trebuie un cromwell pentru toata oiropa sau our duck is fried

  3. DanS
    24 februarie 2016

    Dar daca vor da foc Europei?! Uitati mai jos un punct de vedere diametral opus articolului lui Costin.

    http://europe.newsweek.com/us-withdrawal-europe-war-more-likely-431206

    Pe de alta parte, avand in vedere ca interesul poarta fesul, oricat mi-ar placea mie sa merg pe mana americanilor, de ce as gira pentru Shell si implicit pentru interesele olandeze?! E un non-sens. Mai bine ma lupt sa am portul meu (in spatiul Schengen), sa folosesc canalul Suez in consecinta si sa fac parte din lantul distributiei in Europa.

    P.S. Cum bine spune Cristian mai sus, pe langa conditie fizica ar fi indicat sa ne luam si ore la poligon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian