foto: fostul cancelar german Gerhard Schroeder, acum angajat al Gazprom, semnează o conductă Nord Stream 2
Sancțiunile americane împotriva Rusiei vor lovi proiectul Nord Stream 2 și de aceea provoacă o asemenea reacție din partea Comisiei Europene.
– a apreciat politologul polonez Prof. Przemysław Żurawski vel Grajewski, explicând îngrijorările Comisiei Europene privind posibilul impact al acestora asupra independenței energetice a UE, citat de wpolityce.pl pe 27 iulie 2017.
Camera Reprezentanților a SUA a aprobat marți, cu o largă majoritate, un proiect de lege care introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei, Iranului și Coreei de Nord. În continuare, proiectul trebuie să fie aprobat de Senatul american și să fie semnat de președinte. Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea privind posibilul lor “impact asupra independenței energetice a UE” și “posibilele consecințe politice negative”.
Consilierul Ministerului Afacerilor Externe prof. Przemysław Żurawski vel Grajewski a subliniat, în cadrul unui interviu acordat agenției poloneze PAP, faptul că, încă de la data intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană, la fel ca și majoritatea structurilor administrative ale UE, este dominată de marile puteri, adică de Germania, Franța și Italia.
În acest caz, este în primul rând vorba de Germania și de companiile germane, pentru că după cum știm, Nord Stream 2 este în primul rând, dar nu exclusiv, un proiect germano-rusesc. Sancțiunile SUA lovesc, printre altele, acest proiect, și prin urmare, determină o astfel de reacție.
– a apreciat politologul.
Acesta constată că statele membre UE au puncte de vedere diferite în acest context. Pentru că, a arătat el, proiectul Nord Stream 2 contravine în mod flagrant intereselor Europei Centrale. Atât celor ale flancului estic al Uniunii Europene, în primul rând țările de tranzit – Polonia, dar și Slovacia, care este principala țară de tranzit pentru gazul rusesc, precum și ale Ucrainei, care până în 2014 era cea mai importantă țară de tranzit (aproximativ 70-80% din furnizările de gaz erau trimise prin această țară, ceva mai puțin prin Belarus).
În cazul în care, după finalizarea investiției Nord Stream 2, gazul va fi trimis doar prin Marea Baltică, în Germania, posibilitatea Rusiei de a șantaja Europa Centrală va crește foarte mult, deci este foarte dificil să îmi imaginez unitatea Uniunii Europene vizavi de această problemă.- a apreciat politologul.
În opinia acestuia, cu siguranță flancul estic al UE, amenințat de Rusia, va susține poziția SUA, iar americanii vor profita de aceasta.
De altfel, vizita președintelui Trump la Varșovia, cu oferta clară a intrării companiilor americane pe piața de gaz a Europei Centrale, a fost întâmpinată cu bucurie la Varșovia, dar și în alte țări din regiunea noastră, ceea ce ne arată care este situația de fapt. Este o confruntare dură de interese, pe de o parte cele ale Europei Centrale, inclusiv ale Poloniei, alături de SUA, și, de cealaltă parte, ale Germaniei și Rusiei. Iar această competiție va fi decisă, cred eu, într-un fel victorios pentru noi și pentru Statele Unite.
– a subliniat consilierului șefului MAE polonez.
Politologul este de părere că sancțiunile americane, afectând acele firme europene, mai ales germane, care plănuiesc să participe la proiectul Nordstream 2, tăindu-le posibilitatea de a activa pe piața americană, sau în cooperare cu firme americane, pot determina pierderi atât de însemnate, și reduce atât de mult resursele financiare pentru realizarea proiectului germano-rusesc, încât de fapt vor opri acest proiect.
Prof. Żurawski vel Grajewski a subliniat că, din punctul său de vedere, pentru țările Europei Centrale noile sancțiuni americane față de Rusia nu ar trebui să dea naștere vreunor efecte negative.
Nu pot indica niciun fel de asemenea efecte. Nu sunt expert în economie, poate că ele or fi existând, dar eu nu le văd.
— a subliniat politolog.
4 Comments
Kondor
3 August 2017aaaa.. care va sa zica…
DanS
3 August 2017Din pacate, eu cred ca NS2 se va face. In al doilea rand, sper ca polonezii sa nu inceapa din nou sa vorbeasca ruseste; putem specula pe marginea acestei idei negre – Rogozin a zburat peste Polonia iar acum achizitia sistemelor Patriot e intr-un oarecare impas. Neplacut, dar sa mai asteptam un pic.
Anca Cernea
3 August 2017Dan S
Foarte superficială perspectivă. Putem specula orice, dar e bine totuși să ne ținem strâns de realitate. Asta presupune 1. cunoașterea faptelor și 2. judecarea adecvată a proporțiilor dintre ele.
Un studiu cât de cât serios al tematicii, adică al reformei armatei poloneze sub guvernarea PiS, lămurește pe deplin orice dubiu. Ca să nu mai vorbim de persoana ministrului apărării actual, de CV-ul lui și de tot ceea ce face acum.
Nici zburatul lui Rogozin, nici negocierile privind Patriot nu permit speculații de tipul „sper ca polonezii sa nu inceapa din nou sa vorbeasca ruseste”.
De altfel, „sa nu inceapa din nou” presupune de asemenea o decolare de la realitate.
Sună ca și cum pe polonezi i-ar apuca din când în când accese de rusofilie. Din proprie inițiativă.
E bine să nu uităm că, de rusofili ce sunt, de mult ce le place să vorbească rusește din nou și din nou, au pus la cale Solidaritatea, care a fost un șut decisiv în dosul URSS.
Nu știu cum era istoria dacă n-ar fi fost acest fapt. Cert este că așa a fost, și nu altfel.
Ceea ce înseamnă că le datorăm, măcar parțial și indirect, posibilitatea actuală de a ne da cu părerea pe forumuri.
Acest aspect, alături de interesul național vital al României față de alianța cu Polonia, ar trebui să ne rețină de la speculații negre pe tema Poloniei – mai ales acum, în contextul campaniei anti-poloneze duse de Rusia, Germania și toată stânga internațională, campanie rostogolită la greu și de incompetenții și de cozile de topor din presa de limbă română.
Anca Cernea
3 August 2017Revin la tema „ultimatumului” chipurile adresat de către polonezi americanilor privind cumpărarea sistemului Patriot.
E un exemplu de manual de operațiune de război informațional, fake news special ticluit, propagat de agenți de influență mai bine sau mai prost acoperiți, plus de ceva utili din media de limbă română.
„Știrea” apare discutată pe napocanews, activenews, ioncoja.ro. Băieți de pe lista lui Dughin.
Dar apare rostogolită și de alte site-uri, pe unde mai lucrează diferiți prieteni ai Rusiei sau ai Germaniei, plus nenumărați habarniști și aflători-în-treabă.
O găsim pe mediafax, adevărul, ziare.com, dcnews și câte-și-mai-câte altele.
Ca sursă este dată publicația „Polityka”, ce apare în Polonia.
Apare de multă vreme. Are în spate o luungă tradiție.
A fost fondată în 1957, cf hotărârii Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Unit Polonez PZPR, ca săptămânal social-cultural. Alături de cotidianul „Trybuna Ludu”, a fost organ de presă al susnumitului PZPR. Deviza „proletari din toate țările uniți-vă” a fost scoasă de pe frontispiciu în 1990. Redactorul șef de pe vremea comunismului, tow. Bjiak (amănunt neesențial, dar nu lipsit de o anumită simbolistică, „bijak” se traduce prin „bâtă”), numit în 1982, a fost înlocuit abia în 1994. Dar în urma decesului oficial al comunismului s-a schimbat substanțial… aspectul comercial al revistei. Acum e o revistă lucioasă, color, arată cât se poate de occidental. Zic asta, ca să vă faceți, dragi cititori, o idee despre dialectica ruptură/continuitate a publicației.
Subliniez însă, pentru necunoscători, că PZPR era mult mai direct și mai vizibil legat prin cordoane ombilicale, lanțuri de comandă și fire telefonice speciale cu Partidul Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) decât era PCR pe vremea împușcatului. Unde vreau să ajung? Păi cred că v-ați prins. De vreme ce în materie de personal și de orientare fundamentală a publicației nu s-au produs cotituri semnificative, nu avem dovezi că legăturile instituționale din vremurile vechi nu au persistat ulterior – desigur, informal, și/sau nu s-au transmis noilor generații din rândul redacției. Dar cum știm, în postcomunism legăturile informale contează mai mult decât cele formale.
Dacă mai era nevoie, adaug aici precizarea că „Polityka” este o publicație extrem de ostilă actualei guvernări conservatoare din Polonia.
Articolul despre care e vorba, rostogolit de putiniștii, dughiniștii, euromerkelomacroniștii și numeroșii habarniști utili din media de limbă română, a făcut obiectul unei dezmințiri foarte clare, formulate în termeni duri, din partea conducerii Ministerului Apărării Naționale al Poloniei. Dar asta nu ați mai văzut la noi.
O dezmințire cât se poate de răspicată a fost făcută chiar de viceministrul Bartosz Kownacki, cel care este citat în articol ca semnatar al „ultimatumului” adresat, chipurile, americanilor. Kownacki a declarat că formularea unor astfel de afirmații este o manifestare a relei-credințe și a dorinței unora de a submina, de a distruge relațiile foarte bune polono-americane, de a torpila negocierile în privința cumpărării sistemului Patriot. A adăugat că este necesar ca serviciile să se ocupe de investigarea filierei acestei operațiuni de manipulare.
Scrisoarea semnată de Kownacki la care „Polityka” face referire ca fiind un „ultimatum” adresat americanilor, a existat într-adevăr. Dar nu era o Volgă, era o bicicletă. Nu era un ultimatum, ci o informare adresată partenerilor din SUA, referitoare la legislația poloneză care reglementează astfel de achiziții. Pentru că și Ministerul Apărării are obligația să respecte legea în vigoare, atunci când face cumpărături. Și e bine ca partea americană să știe care sunt cerințele impuse de legislație părții poloneze.
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/bartosz-kownacki-dla-naszego-dziennika-nie-bylo-zadnego-ultimatum-ws-systemow-patriot/tp27fgt
Ministerul Apărării (abrev. „MON”) a trimis agenței poloneze de știri PAP o dezmințire oficială a afirmațiilor făcute de „Polityka”.
În textul acesteia MON confirmă că este gata să semneze prima parte a contractului pt achiziția sistemului Patriot descris în memorandum până la sfârșitul anului 2017, iar semnarea celei de-a doua etape ar urma să aibă loc în 2018.
http://wgospodarce.pl/informacje/39085-mon-postepowanie-ws-pozyskania-zestawow-rakietowych-realizujemy-zgodnie-z-przepisami
E interesant de văzut și în zona de limbă română, care să fi fost filiera pătrunderii și propagării acestei legende. Deoarece de mulți ani vedem cu tristețe cât de incompetenți sunt analiștii și articuliștii de pe aici în tot ceea ce privește Polonia.
Cine o fi geniul nemanifestat până acum, competentul care deodată a pătruns până la nivel de amănunte fibroscopice în mațele presei antiguvernamentale de limbă polonă, cine urmărește în România ce scrie publicația postcomunistă „Polityka”, cine a dat tocmai de acel articol și i s-a părut că el trebuie neapărat adus la cunoștința românilor. Iar apoi, acea persoană, atât de familiarizată cu tot felul de publicații din Polonia încât să găsească tocmai acel articol, a trecut însă cu vederea dezmințirile oficiale MON și ale viceministrului Kownacki, dezmințiri cât se poate de vizibile, oficiale, preluate și difuzate de agenția PAP.
Sau mai degrabă e vorba de veun pont, de vreo o indicație prețioasă primită de la cine trebuie, pe vreo linie informală?
Ar fi o idee bună să se ocupe și serviciile de la noi de studiul acestui circuit de fake-news care, evident, încearcă să lovească în alianța strategică SUA-Europa de Est (regiune în care polonezii și noi, românii, suntem cei mai importanți aliați ai americanilor). E evident și faptul că, în urma vizitei Președintelui Trump la Varșovia, și a declarațiilor făcute de acesta acolo, și Moscova și Berlinul au turbat, pur și simplu, și și-au pus în mișcare resursele (cozile de topor) de care dispun pentru a săpa alianța care se conturează între țările noastre din zonă, cu sprijin american. Această alianță reprezintă un pericol mortal pentru ambițiile heregmonice geopolitico-economice ale Rusiei și Germaniei, și totodată șansa noastră istorică de a rezista între cei doi giganți – care, fie că se iubesc, fie că se ceartă (tot din dragoste), ne pun în pericol existența de fiecare dată când stabilesc ei ce și cum pe continent.
Așadar, cât despre îngrijorările diferiților gură-cască privind soarta cumpărării Patriot de către polonezi de la americani, nu putem decât să le recomandăm acestora un ceai sedativ îndulcit cu miere. Pt că riscul profesional al calului e să moară de drum lung, iar cel al analistului carpatin e hipertensiunea arterială pricinuită de grija achizițiilor MON din Polonia de la Dep. Apărării al SUA.