FUNDATIA IOAN BARBUS

Peste tot se încălzește mai repede decât media globală

Vă aduceți aminte de cea mai celebră știre din presa post-decembristă?

Acum să ne imaginăm că o astfel de știre ar fi periodic rostogolită, în diverse variante, de presa internațională. Bineînțeles că așa ceva nu ar fi posibil fără acoperire din partea oamenilor de știință care au studii serioase în domeniul găinilor, sau cel puțin expertiză adiacentă (biologi, bucătari, etc).

Să ne imaginăm că se formează un consens științific, până sus de tot la o comisie ONU specializată în urmărirea globală a viețuitoarelor cu pene, conform căruia găina, datorită influenței milenare a factorului antropogenic (adică datorită omului), a deraiat de la felul ei natural de a fi și a intrat pe o cale evoluționară anormală și ireversibilă. Concret, găina (și probabil curând și alte înaripate) a început să dezvolte caracteristici umanoide, datorită unui proces de mimetism îndelungat de care omul este vinovat, prin ținerea ei în captivitate timp de milenii. Relația de subjugare impusă găinii de către om a denaturat găina și remediul constă în eliberarea din captivitatea cotețului și întoarcerea în natură, la starea ei originară de libertate strămoșească, înainte de domesticirea abuzivă din negura istoriei.

Omul trebuie să redea găina habitatului natural, căt de curând, altfel incidente precum cele raportate de presă vor deveni regulă și imposibil de remediat. De exemplu găina elvețiană care naște pui cu ceas marca Piaget legat de gheruțe, sau găina care naște pui gata preparați la rotisor în Africa sub-sahariană.

Un scenariu ridicol, nu-i așa? Totuși fabula de mai sus nu este altceva decât o analogie, extravagantă, la un fenomen real. Este vorba despre isteria încălzirii globale. Știți cât de iminent este pericolul și cum mai avem, periodic, doar câțiva ani de reglat termostatul global, dacă vrem să evităm apocalipsa.

Presa își face datoria cu conștiinciozitate, anunțându-ne (tot periodic) varianta climatică a găinii care naște pui vii. În acest caz este vorba despre temperatura medie dintr-un loc sau altul care, în mod invariabil, este mai mare decât în rest. Aceste locuri cu temperatură medie mult mai ridicată sunt atât de numeroase încât nu mai există niciun loc pe pământ cu temperatură medie.

Să spicuim din titlurile de presă din ultimii cinci ani:

În contrast cu această avalanșă de medii la întrecere în cursa temperaturilor globale, iată o știre mult mai puțin mediatizată. Prima săptămână a lunii aprilie din acest an s-a caracterizat prin temperaturi mult mai scăzute decât normal, ninsori, grindină și furtuni. Până aici nimic deosebit, dar nu mă refer la România sau Europa, ci la Arabia Saudită.

Despre frigul saudit nu aveți cum să aflați din presa mainstream deoarece nimeni nu vrea să anunțe evenimente care ar putea să descrească media. În întrecerea climaterică, la fel ca în întrecerea socialistă, cooperativele de presă raportează numai producții record de temperatură la hectar.

Post Scriptum

Cultura de viță de vie din Burgundia a fost, cel puțin în doi ani consecutivi recenți, în pericol să fie decimată primăvara, în lunile aprilie și mai, datorită înghețului. Dar nimeni nu face caz de așa ceva, deoarece este o știre de la capătul incorect politic al termometrului.

2016

Articol de la începutul lunii mai, într-o publicație americană online obscură, dedicată vinului și culturii de viță de vie: în Burgundia este atât de frig încât producătorii viticoli aprind focuri în vie, pentru a-și proteja recolta.

Din reportaj:

Doamna Caroline Parent-Gros, de la domeniile viticole AF Gros din Pommard, a declarat: „Nu am mai avut un astfel de îngheț din anul 1981, iar consecințele s-ar putea să se facă simțite nu numai asupra recoltei din 2016, dar și asupra celei din 2017.”

În zonele Mâconnais și Pouilly-Fuisse mugurii de viță de vie au fost atât de grav afectați de grindină, încât unele podgorii estimează o pierdere de aproape 100%.

2017

Reportaj France 3 din 2017, despre înghețul de la sfârșitul lunii aprilie.

Euronews în iulie 2017, despre efectele înghețului din aprilie din Burgundia.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Un comentariu

  1. dorin
    14 aprilie 2019

    Foarte bun articolul!!
    Cele prezentate sunt posibile si datorita publicului “incalzirist”, care se vede ca trimite in prima secunda 90 de inimioare la acele texte manipulatoare…

    Ca un tragic haz de necaz – se va demonstra ca incendiul de la Notre Dame a ridicat temp. medie a Parisului cu 2,22 grade…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian