FUNDATIA IOAN BARBUS

Teatrul din Mariupol și crima abominabilă a regimului Putin

Până a deveni adăpost antiaerian pentru sute și mii de persoane civile, preponderent femei și copii,  în martie curent, Teatrul din Mariupol era o instituție emblematică a regiunii Donețk, având un repertoriu axat pe dramaturgia contemporană, dar și pe dramaturgia clasică rusă și străină. Pe site-ul său aflăm că în formula sa actuală Teatrul Dramatic Regional Academic Donețk a fost deschis la 2 noiembrie 1960, clădirea fiind proiectată de arhitecții A. Krîlov și S. Malișenko și construită din celebra piatră gri Inkerman din Crimeea, în stilul clasicismului monumental, cu numeroase elemente decorative. Fațada clădirii este împodobită cu o compoziție sculpturală ce reprezintă metalurgiști și agricultori ca principalele profesii în regiunea Azov. Se mai precizează că anterior pe locul teatrului s-a aflat Biserica Sf. Maria Magdalena (1862 – 1930).

În după amiaza zilei de 16 martie, în urma unei bombe aeriene, partea centrală a teatrului s-a prăbușit, fragmente din clădire blocând intrarea în adăpost. Militarii ruși au sfidat cu bună știință avertismentul înscris pe sol cu litere enorme în spațiul aferent clădirii – cuvântul „ДЕТИ” (COPII), pentru a se vedea de la înălțime că în teatru se adăpostesc copii. Imaginile din satelit ale cuvântului „ДЕТИ” au fost surprinse luni, 14 martie, de compania americană Maxar, dar  avertismentului respectiv nu i-a împiedicat pe barbarii ruși să bombardeze teatrul. Consiliul Local Mariupol, care a difuzat o imagine a ruinelor, a declarat că forțele ruse au distrus „în mod intenționat și cinic Teatrul Dramatic din inima orașului Mariupol”. „Avionul a aruncat o bombă într-o clădire în care se ascundeau sute de locuitori pașnici din Mariupol”, se arată în comunicat.

Ombudsmanul Ludmila Denisova a calificat atacul aerian asupra Teatrului Dramatic drept un act de genocid și o crimă teribilă împotriva umanității, în acord cu definiția dată de Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, potrivit RBC Ucraina.

În pofida distrugerilor suportate, subsolurile clădirii au rezistat. În mod miraculos, de sub ruine au început să-și facă apariția oameni. Acțiunile de salvare sunt contracarate însă de focul interminabil al ocupanților ruși asupra salvatorilor. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri, 18 martie, că 130 de persoane au fost evacuate de sub dărâmăturile teatrului din Mariupol, însă că sute de oameni se află în continuare sub dărâmături, potrivit Unian.

Deputatul Serghei Taruta a notat pe Facebook următoarele: „… Se știe cu siguranță că adăpostul antiaerian a supraviețuit. El e format din trei părți și nu se știe dacă vreuna dintre ele a fost avariată”. După estimările oamenilor care au reușit să se salveze, „cel puțin 1.300 de persoane au rămas captive în adăpostul antiaerian. Nimeni nu știe câți oameni continuă să se afle sub dărâmături, câți sunt răniți și câți sunt decedați. Este clar numai că oamenii nu au nicio șansă să iasă de acolo. În zilele acestei blocade organizate de către ocupanții ruși, serviciile de salvare, cele comunale și cele de stat au fost distruse fizic. Mulți medici au fost uciși…”, a mai scris Taruta.

Mariupolul a fost din prima zi ținta așa-zisei „operațiuni speciale” a rușilor în virtutea statutului său de cel mai important oraș-port și centru metalurgic din sudul regiunii Donețk din Ucraina, capturarea lui urmând să asigure un coridor terestru din Crimeea spre regiunile Donețk și Lugansk și controlul asupra Mării Azov. La ora actuală, circa 90 la sută din clădirile Mariupolului sunt lovite de bombardamente, circa 2400 de civili sunt declarați uciși, iar circa 350 de mii de civili rămân blocați în oraș, în adăposturi, fără apă, alimente și servicii medicale, orașul confruntându-se cu o nemaipomenită criză umanitară.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Bogatu

Cristian Bogatu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian