FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Mineriadele pe înțelesul hipsterilor

(foto: Andrei Iliescu. Mai multe imagini, aici )

Am văzut documentarul lui Stere Gulea, „Piața Universității”, pentru prima oară, în 2000. iliescul fusese reales președinte. Încercam să aflu mai multe despre Revoluția din ’89 și despre mineriadele iliescului. Nu auzisem niciodată de film, nu îl văzusem la televizor, nu citisem de el în nici un ziar. L-am găsit întâmplător, în teancul de CD-uri al unui prieten. Nu pot descrie ce am simțit în ora în care l-am văzut, dincolo de revolta că nu îmi spusese nimeni de el, că nu era difuzat în fiecare zi, la toate televiziunile, că nu era arătat în școli, licee și universități.

Este încă insuficient cunoscut.

Alexandru Hâncu a publicat pe kmkz.ro un text despre importanța acestui film, mai ales pentru tineri:

Mineriada reloaded, pentru generaţia internet

Da. Am multe poveşti de la mineriade. Trăite de mine. Acolo. Cu minerii, cu “golanii”, cu minciunile scîrboase, abjecte, revoltătoare, înghiţite cu voluptate, pe nemestecate, de “oamenii de bine”. Cu sălbăticia. Cu teroarea. Ce bine că voi, cei mai tineri, habar n-aveţi ce e teroarea. Şi nici cum arată sălbaticii: fix ca oricine, doar că vin să te omoare pe stradă, fiindcă nu eşti de acord cu ei. Ce bine că nu ştiţi. Şi că nici nu vreţi să ştiţi. Deşi e atît de simplu…

M-am uitat să văd cîte vizionări are pe YouTube “Piaţa Universităţii, România” de Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile şi Sorin Ilieşiu, producător Lucian Pintilie. Un film care m-a răscolit. Am fost acolo, iar filmul este exact “de acolo”. Într-un an de la postare, a reuşit să atingă uluitoarul prag de aproape 6900 de vizionări. Uau! Încă s-au mai găsit aproape 6900 de români, din milioanele care umblă zilnic pe internet, care să scrie la căutare “Piaţa Universităţii”, nu Salam, Guţă sau Inna, şi să se uite la aşa ceva, măcar cinci secunde! Aleluia!!!

Neştiind ce e teroarea, pentru că n-aţi trăit-o, sigur că nu va pasă de cei care ştiu, pentru că au trăit-o. Ba mai mult, unii găsesc de cuviinţă să facă şi glumiţe. Ca şi cînd ar şti-o şi pe asta, din moment ce le ştiu pe toate. Facem aşa: uitaţi-vă la film. După ce-l vedeţi, vă povestesc şi eu.

În rezumat (pentru că, aparent, n-aveţi răbdare să citiţi texte lungi) vine aşa: în decembrie 1989 s-a murit, sub comunism, pentru libertate. Pentru aceeaşi libertate s-a murit din nou în iunie 1990, sub libertatea lui Ion Iliescu. În Piaţa Universităţii din Bucuresti, România. În ianuarie 2012, cercul s-a închis. Piaţa Universităţii a fost confiscată de produsele epocii Iliescu Ion, care, gratie mineriadei in 13-15 iunie 1990, n-a încetat niciodată. Sigur că trebuiau s-o facă. Pentru mentorul lor. Ca să rescrie istoria. Şi au făcut-o. Perfect.

E un rezumat pe care nu-l credeţi. Normal: lucrurile acestea nu pot fi rezumate. Nu încap într-o pagină, sau într-un insert video de trei minute. În plus, sînt lucruri despre care nu se poate glumi. Şi care nu pot fi făcute “sexy”. Dar voi n-aveţi chef de genul ăsta. Altfel, v-aţi fi uitat deja la film. Era destul să daţi “Piaţa Universităţii” la căutare şi îl găseaţi. Uitaţi-vă la film.

Dar n-o să vă uitaţi. Ce bine. Ce bine că nu vreţi să ştiţi, aşa cum n-au vrut să ştie nici cei de dinaintea voastră. Unii dintre ei s-au deplasat, în masă, ca să-i omoare pe “golanii” din Piaţa Universităţii, alţii i-au ovaţionat. Ce bine că aţi învăţat să nu vă pese de speranţele noastre de atunci. De protestele noastre de atunci. De bestialitatea de atunci. De morţii de atunci.

Ce bine că unii găsesc chiar resurse să rîdă (…). De proştii care au ieşit în stradă în decembrie ’89. De proştii (sute de mii) care veneau în Piaţa Universităţii. Să povestesc eu? Am mai făcut-o. De pildă aici, are doar trei minute şi un pic, îi zice “Iliescu reloaded”, dar titlul iniţial era “În rectul istoriei””:

Ion Iliescu trimis in „rectul istoriei” / Alexandru HâncuDupă Vișinescu (și Ficior), normal ar fi să urmeze iliescul.”Decembrie `89. La Revoluție sunt uciși peste 1100 de români. În restul Europei de est, comunismul dispare fără măcel. Ion Iliescu ia puterea fărădelegii. Asasinii rămân nepedepsiți.” Detalii: https://goo.gl/ideSR4 (video, Alexandru Hâncu)

Posted by Fundatia Ioan Barbus on 21 Februarie 2016

Prin bunăvoinţa domnului Stere Gulea, s-au folosit imagini din filmul pe care vă invit, încă odată, să îl vedeţi. Eu n-aş şti, oricum, să vă povestesc la fel de bine. Dacă “Piaţa Universităţii, România” adună măcar 67.614 vizionări, cîţi prieteni are pe Facebook revista Kamikaze, aş avea încredere să vă spun şi eu cîteva lucruri, odată ce aţi înţeles contextul. Încredere că vă pasă. Uitaţi-vă la film. Dar n-o s-o faceţi. Sînteţi liberi să mă contraziceţi.

Vedeți și: Asasinii rămân nepedepsiți

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

33 Comments

  1. Costin Andrieş
    15 June 2013

    Au trecut 23 de ani si au aparut noi generatii de „revolutionari”. Acestia sunt laudati si promovati de cel care venise cu minerii la Bucuresti, Miron Cozma, ghioaga lui iliescu:

    Ce au în comun Active Watch, Miron Cozma și Alexandru Alexe

    Piata Universitatii a fost „ocupata” si deturnata de acesti noii „revolutionari”, care acum s-au aliat (mai mult sau mai putin constient) cu vechii criminali si lupta impotriva lucrurilor pe care le sustineau victimele mineriadelor: “Fenomenul Piața Universității”. Confiscarea unui simbol și întoarcerea marxismului.

  2. Bogdan Calehari
    15 June 2013

    „Ceea ce tie si mie ne apare drept crima, lui Iliescu ii apare ca o necesitate istorica” – Vladimir Tismaneanu

  3. Costin Andrieş
    15 June 2013

    @2, ‘fenomenul piata universitatii 2.0’ ce o fi?

  4. D
    15 June 2013

    Nu pot sa spun ca mi-a facut placere sa ma uit la documentarul postat, dar mi-a aratat evenimentele cu un grad mai mare de profunzime, pana unde nu ajunsesem cu intelegerea pana acum. Eu aveam 2 ani la revolutie si simt ca termenul de hipster mi se adreseaza direct, in sensul in care este folosit in ultimul timp. La fel ma simt inglobat si de „generatia internet”. Daca tot va adresati tinerei generatiei, ma intreb ce beneficii credeti ca are folosirea tonului condescendent si dispretuitor la adresa acesteia. Sincer sunt curios sa aud cuvintele pe care le promiteti la atingerea numarului de vizualizari, dar cand ma gandesc sa dau share link-ului, imi dau seama ca faptul ca apare cuvantul „hipster” in descriere, nu va va ajuta cu nimic si multi dintre prietenii mei vor inchide plictisiti pagina. Mai sunt inca alte 50.000 de link-uri care ii asteapta, cu imagini mai bine realizate, mai usor de urmarit, mai in conformitate cu interesele lor. Pentru ca e posibil sa nu stii ca te intereseaza ceva. Sa nu stii ce nu stii, pentru ca nu stii ???? Trebuie cred sa intelegeti, la randul dumneavoastra, cum va asteptati ca altii sa va inteleaga, ca si generatia internet duce luptele ei, si vremurile in care traim intampina „hipsterii” cu tot felul de probleme. Chiar daca pentru dumneavoastra ar putea parea niste probleme inventate si poate prin comparatie, v-ar putea starni rasul, trebuie sa luati in considerare faptul ca aceste dificultati sunt cat se poate de reale pentru cei tineri. As putea dezvolta subiectul, dar nu cred ca e necesar sau potrivit.

    In fond, va adresati copiilor dumneavoastra. De ce unii parinti simt nevoia sa lase un gol imens intre ei si copiii lor ? Poate e ceva de orgoliu, poate simt nevoia sa fie validati pentru eforturile lor ? De ce presupuneti implicit ca noi ne-am comporta diferit de cei care au iesit pe strazi la revolutie ? De ce ma faceti sa ne impart in „noi” si „voi”, in ce scriu acum ? Si mai exact, care voi ?!

    Inchei cu o intrebare, al carei raspuns cred ca le-ar atinge pe toate cele puse mai sus : Ce ar trebui sa dovedeasca tanara generatie, ca dvs. sa aveti un discurs calm si deschis in ce o priveste ?

  5. Vlad M.
    15 June 2013

    D, eu aveam 3 ani la Revolutie/ Lovilutie si nu vad nimic interesant la ceea ce numesti generic „tineri”. Ignoranti, usor de manipulat, semi-alfabetizati, profund indiferenti la ce este important si atat de fascinati de pseudo-cauze gen Rosia Montana. Luptele „generatiei morale” sunt niste glume proaste.

    De ce presupuneti implicit ca noi ne-am comporta diferit de cei care au iesit pe strazi la revolutie ?

    Poti identifica vreo diferenta intre a iesi pentru cauze ecologiste si a lupta pentru libertate?

  6. Anca Cernea
    15 June 2013

    Eu aveam 24 de ani la Revoluție.
    Și afirm aici că e o blasfemie comparația asta:

    De ce presupuneti implicit ca noi ne-am comporta diferit de cei care au iesit pe strazi la revolutie ?

    Fără supărare, nu vreau să zic nicidecum că D o comite cu rea intenție. Eu sunt aproape sigură că nu-și dă seama cât este de enormă și de jignitoare.

    E incredibil cum cineva poate percepe drept jignitor termenul „hipster”, dar nu ezită să se urce cu adidașii pe locurile sfinte, unde au murit eroii din 89 (foarte concret, calcă pe sângele lor, strigându-și prostiile acolo, în Piață) și să se compare cu ei! Asta nu i se pare jignitor!

    Cum să-ți explic eu, D, care e diferența dintre voi și ei (nu vreau să zic noi, nu pt pentru că n-am fost pe acolo, ci pentru că eu, slavă Domnului, n-am pățit nimic).
    Ei au ieșit la o luptă eroică, într-o situație de teroare și de pericol direct, fizic, îngrozitor. Niște oameni care, deși crescuseră cufundați în propagandă mincinoasă, erau în stare să diferențieze binele de rău, adevărul de minciună, și să-și pună viața pentru lucrurile serioase și sfinte în care credeau.
    Voi, care spre deosebire de ei, aveți acces la informații, și ați putea, cu un mic efort, să ieșiți din minciunile de propagandă, alegeți să încremeniți în ele. Voi ați ieșit la joacă, nu riscați decât să răgușiți strigând „jos dictatura lui Basescu” (ian 2012, ca de asta e vorba în articol), dar și „jos capitalismul”, „jos gazul de șist” în ultima vreme. Habar neavând cui și pentru ce îi folosește plimbarea voastră.
    Vă asumați astfel rolul de fraieri utili. Zic fraieri ca să nu folosesc termenul original, al lui Lenin, cel pe care îl folosea când vorbea de voi.
    Sunteți utili acelor forțe sinistre cu care se măsurau în luptă total inegală ei, cei din dec 89. Aceleași forțe sinistre, cele care descind din Lenin.

    Pe scurt, ca să înțelegi: ei au luptat pe viață și pe moarte pentru amărâta asta de libertate, atâta câtă este. Voi nu luptați, vă aflați în treabă, vă faceți poze ca să le puneți pe fb, punând în pericol libertatea de care vorbeam mai sus, de prețul căreia n-aveți idee.
    Și mai pe scurt: Diferența dintre ei și voi că vă aflați pe baricade opuse.

    Știi, D? Îmi dau seama că nu-ți place răspunsul meu. Dar eu prefer să îmi asum riscul, n-ai decât să te superi, asta e, oricum, e un rău mai mic decât să te las să-ți bați joc de morminte de martiri și de eroi aici pe ILD.

    PS
    Citește asta, dar fără grabă, citește-o toată, până la capăt, apoi ia-o de la început. Ar putea să te ajute să înțelegi. Fă asta ori de câte ori simți că te apasă problemele reale ale hipsterului.
    În preajma ştreangului (istoria unei nopţi) – Horia-Roman Patapievici

  7. Anca Cernea
    15 June 2013

    Și D. Nu mai vorbi în numele generației. Ia-o mai modest, vorbește de tine și de gașca ta.
    Deși Ducu Hâncu e din generația mea, articolul lui a fost publicat pe ILD la inițiativa colegilor noștri din generația ta. În redacția ILD își găsesc locul, fără „goluri imense”, cel puțin trei generații, care se simt foarte bine alături.

  8. Mihaela Bărbuş
    15 June 2013

    Si figura asta cu diferentele insurmontabile dintre generatii indica pe ce latura a baricadei se afla D. In dec 89 au iesit in strada nepotii si bunicii, adica generatia inchisorilor si tineri gata sa isi riste viata. Ei voiau viata politica normala. Iliescu zicea atunci ca partidele sunt depasite.
    Ca cine gandesc hipsterii? Ca Iliescu sau ca cei care au iesit in strada in 89?

  9. Vlad M.
    15 June 2013

    Hipsterii nu gandesc.

  10. emil borcean
    15 June 2013

    Pt D si restul alfabetului… puneti mana pe carte:

  11. Costin Andrieş
    15 June 2013

    articolul asta a primit foarte multe vizite azi pentru ca l-am postat pe facebook cu mesajul asta:

    ‘Daca hipsterii de azi ar fi avut in 89-90 vreo 20-30 de ani , majoritatea covarsitoare ar fi ocolit Piata Universitatii, la fel cum ocolesc DNA-ul.’

    Am jignit, se pare. Dar parintii rosmontanistilor aplaudau minerii acum 2 decenii, si strigau chestii de genul ‘iesi afara, javra ordinara!’, adresandu-se lui Coposu, nu lui iliescu. Si mai strigau ‘nu ne vindem tara!’ rezultatul au fost 10 ani de iliescu si de retard ‘patriotic’. Nu ne vindem tara (adica nu primim investitii din occident), pentru ca trebuia sa o vanda Voiculescu, cu Nastase si pretenii, la fer vechi.

    Ce nu inteleg civicii inteligenti, frumosi, e ca din toata implicarea lor altruista castiga cei care sunt in fruntea protestelor – adica Mos Claudiu Craciun, lansat in public, in 2012, la Bruxelles, de Antonescu, Ponta si Dan Voiculescu.

    Asa e cand vrei sa fie bine ca sa nu fie rau, si iti lasi capul acasa.

  12. Costin Andrieş
    15 June 2013

    dar azi nu au ocolit DNA-ul, s-au dus acolo si au strigat impotriva lui.

  13. Bogdan Calehari
    15 June 2013

    Vad ca face apel la intelegere unul dintre cei care, majoritar, refuza sa inteleaga ceva! Mai ales daca acel „ceva” nu este, asa cum ni-l descrie enigmaticul hipster D, „cu imagini mai bine realizate, mai usor de urmarit, mai in conformitate cu interesele lor” !
    Probabil, fara sa vrea, D a facut in cateva fraze portretul generatiei sale; generatia post-biblioteca (biblioteca simbolizand cunoasterea), generatia internet, adica a fast-food-ului informational. O generatie care confunda dezvoltarea intelectuala cu obezitatea intelectuala. Aici ajungi daca te hranesti intelectual in sistem fast food. Nasol este ca „obezii intelectual” nu se pot vedea in oglinda. Sau, ma stii, poate ei considera ca este bine. ????

  14. Alin Dumitrescu
    15 June 2013

    Costine, iti place sau nu, rosmontanistii reprezinta singura sansa de a scapa de ponta si de a slabi PSD-ul (PNL-ul are puterea sa scape de Antonescu). PSD care este egal iliescu. Daca ai alta idee de a scapa de ponta/usl cu datele pe care le avem, nu cu „dorinte”/”vise”, te rog sa le expui. Poate imi scapa ceva, e foarte posibil.
    Iti place sau nu, tu esti vocal impotriva comunistilor, dar te intalnesti cu ponta in exploatarea de la RM.
    Eu sunt impotriva comunistilor, dar nu m-am intalnit NICIODATA cu vreo idee de-a lui ponta. Nu exista nimic din ce a facut acest om care sa ma faca sa zic: „ei, in sfarsit, cu asta sunt de acord”.
    Comunismul nu va fi invins in Romania, multe generatii , cu toate cartile pe masa. Daca asta este sansa sa le dam o lovitura puternica, de ce nu?
    PS1: discutia asta nu este pro sau contra exploatare, este doar despre un efect pe care il poate avea o miscare de asemenea anvergura.
    PS2: stiu ca este un cliseu vehiculat printre comentatorii pro proteste, dar si eu cred ca un esec in cazul acestor proteste va asterne inca 24 de ani de „tacere civica”.

  15. Costin Andrieş
    15 June 2013

    Duminică a fost o zi importantă. Cel puțin așa se anunța, deoarece protestatarii au inclus pe traseu și sediul DNA.
    Cu o săptămână înainte, protestatarii îl evitaseră în ultimul moment. Eforturile sociologului Mircea Kivu de a explica faptul că Justiția este un domeniu esențial într-o societate democratică, au fost anihilate de manipulările lui Claudiu Crăciun, în fapt o unealtă transparentă a actualei guvernări USL-iste, pe care mulți oameni de bună- credință ieșiți în stradă îl privesc ca pe un far călăuzitor.

    http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/silviu-sergiu-marea-dezamagire-de-duminica-protestatarii-au-picat-testul-dna/

  16. mirage
    15 June 2013

    Fratilor, voi nu va dati seama ca situatia de acum e chiar mai groasa decat in ’90? Ce traim acum e rezultatul faptului ca demonstrantii de atunci nu s-au bucurat de sustine. Si atunci, ca si a acum, oamenii copti, cu experiente adevarate i-au ridiculizat, ba unii chiar au asmutit minerii asupra lor.. iar voi, generatia tinerilor esuati de atuci, veniti sa criticati o alta generatie, care incepe sa constientizeze problemele vremurilor ei? Nu reusesc sa inteleg asemenea comportament individualism, decat prin prisma naravului nostru comun de a ne placea sa parem mult mai destepti decat oricine, deosebiti si de neegalat. Asta ne opreste sa afcem front comun pentru idei comune, frica, ca nu cumva sa nu ne putem afirma noi si sa fim asociati cu cei care au dau tonul, ca intotdeauana: tinerii inca nedeformati de societatea, acre se complace in mizerie de mai bine de 23 de ani incoace!
    Nu va-nteleg, desi fac parte din generatia „golanilor” din Piata Universitatii.
    Revolutii pasnice au mai existat si au avut efecte vizibile pe termen lung. Nu au fost rasturnari de regimuri, ci de mentalitati. Cele din ’68 in Occident, de ex, au schimbat atat societatea, cat si politicul si mai ales atitudinea statului fata de cetateni: toate structurile, de la birourile de servicii publice, pana la guvernanti si presedinti nu-si mai trateaza demult cetatenii, la nivelul medieval, la care o fac ai nostri, chiar si in fata camerelor de luat vederi..
    Eu vor fi intotdeauna alaturi de cei care lupta pentru idei sanatoase, pentru redobandirea decentei si a demnitatii umane, indiferent, daca sunt din generatia mea sau nu.
    Niciun fel de respect nu pot avea fata de cei care permanent injura, critica si se lamenteaza, dar cand au ocazia sa participe la incercari de indreptare a lucrurilor, nu au altceva mai bun de facut decat sa caute nod in papura celor care iau initiativa.
    Hai sa protestam cu totii. Chiar daca unii dintre noi pun accentul pe problemele grave de mediu, altii pe coruptie si pe abuzurile statului si justitiei asupra cetatenilor, altii poate pe incompetenta dovedita in gestionarea bugetului si a proiectelor publice, esecul sistemelor educatinal, de sanatate sau cel al asigurarilor sociale: cauza e aceeasi: lipsa de respect a celor cu putere de decizie, fata de cei care le platesc salariile, promovarea prostiei si a incompoetentei, indepartraea oamenilor valorosi, care nu rezsita in jegul structurilor corupte, similare mafiei, bazate pe nepotism si pe sistemul de tip PCR. Cauza e aceeasi, orice v-ar supara in societatea actuala.
    Reusiti cel putin o data sa nu va mai comparati si sa va constientizati semenii ca pe niste concurenti. Lasati orgoliile si individualismul: haideti dam dovada de coeziune sociala, chiar daca suntem diferiti!

  17. alin
    15 June 2013

    Costin Andries o sluga umila basista, cu un limbaj de birjar, morocanos si plin de el

  18. alin
    15 June 2013

    Uniti salvam Rosia Montana de idioti ca tine!

  19. Costin Andrieş
    15 June 2013

    ma iubeste fanii!! 8-|

  20. Alin Dumitrescu
    15 June 2013

    „Au picat testul DNA. Spun acest lucru, conștient că voi fi apostrofat temeinic. De altfel, duminică, un protestatar mi-a strigat din mulțime ”Fripturistule!”. Mă știa de la B1 TV, post care nu a ridicat în slăvi noua generație de cetățeni. Nu contează dacă era un hipster bine-intenționat, sau vreu politruc venit să protesteze contra- cost.
    Contează doar că manipulările uselist- anteniste, aplicate în stradă de Claudiu Crăciun și grupul său de agitatori, au prins în mulțime.”

    Urmaresc B1Tv din mai multe motive. Dar „fripturistului” ii scapa un element esential: exista in piata si oameni care nu sunt nici hipsteri, nici politruci. Si B1 nu are o buba ca „nu a ridicat in slavi noua generatie de cetateni”. Ci ca practica un jurnalism de doi lei. Mult peste A3, dar totusi de doi lei.
    Mie baiatul asta imi e simpatic. Dar sa nu se mire ca asocierea cu B1 poate dauna. Sunt oameni care vad peste Antene vs B1. Oameni care taxeaza jurnalistii cu agenda, indiferent unde activeaza.
    Ps: L-am votat pe Constantinescu in 1996. Dar asta nu inseamna ca Pro TV sau Cristoiu au facut jurnalism de calitate.
    Cat despre DNA, parerea mea e simpla. Orice discutie despre un procuror „pe duca” este falsa. Marele sef e „pus” de ponta. Doar un ponta „disparut” poate elibera Justitia.

  21. Costin Andrieş
    15 June 2013

    prima jumate de ora din salvati #rosiamontanatoataromania

    Iată cine conduce “ostitilitățile”. De la stânga la dreapta, troțkista Victoria Stoiciu (ex-criticatac), filorusul și filosovieticul Vasile Ernu, Mircea Kivu (idiot util, cel puțin) și anarho-comunistul Mihail Bumbeș (Militia Spirituala), aceiaşi oameni (vedeţi “Fenomenul Piața Universității”. Confiscarea unui simbol și întoarcerea marxismului) care au protestat anul trecut cot la cot cu Mircea Dogaru pentru interesele mafiei USL, urmați îndeaproape de legionari. Ăsta e circ pentru fraieri.

    http://inliniedreapta.net/insemnare/totul-despre-revolutia-rosia-montana/

  22. Toiu
    15 June 2013

    @Alin Dumitrescu
    „Costine, iti place sau nu, rosmontanistii reprezinta singura sansa de a scapa de ponta si de a slabi PSD-ul „. Chestia asta-i din ciclul: cum reuseste baronul Munchausen tragandu-se de par sa iasa din lac.

    „Iti place sau nu, tu esti vocal impotriva comunistilor, dar te intalnesti cu ponta in exploatarea de la RM.” Lasand la o parte faptul ca, de fapt, in esenta, nu se intalneste nicaieri cu nimeni am si eu o intrebare: da, si, ce-i cu asta? Doina Cornea in 68′ s-a intalnit cu Ceausescu atunci cand l-a apreciat pentru discursul tinut impotriva invadarii Cehoslovaciei! Cam ce concluzii se pot trage? Dupa modul simplist in care puneti problema ceva de genul ca DC si Ceasca erau mana-n mana.

    P.S. Nu stiu daca v-ati intalnit cu premierul Ponta pe undeva, dar cu deputatul Ponta cu siguranta, nu de alta, dar deputatul Ponta se opune proiectului RM cu aceeasi vehementa proletara pe care am observat-o si la dumneavoastra. Ca sa nu mai vorbim de Daciana Sarbu care (am inteles) nu se poate deplasa la manifestatii fiind legata de gardul viu din curtea CP dar cu care nici macar dumneavoastra nu va puteti compara atunci cand vine vorba de a infiera exploatarea (la propriu si la figurat) de la RM.

  23. Costin Andrieş
    15 June 2013

    Alin, cum poate un protest organizat de USL dauna USL-ului? Tie ti se pare ca Claudiu Gerila vrea sa faca rau USLului? Tie ti se pare ca dincolo de ce vrea el sa transmita (aceeasi mizerie, ca sa puna semnul egal intre voiculescu si basescu, intre rm si dna etc) ramane vreun alt mesaj, cum ar fi independenta justitiei? nu, nu ramane. asta ne vom aminti cu totii peste un an : un protest in funtea caruia in prima zi erau comunisti si anarhisti, in care s-au transmis mesaje anticapitaliste, la care au participat maosti si dogari, si multi, multi, zeci de mii de fraieri care au iesit din casa ca sa se plimbe cu prietenii si ca sa ii faca lui claudiucraciun (usl-ului) imagine, crezand unii dintre ei ca protesteaza impotriva usl. acum zecile de mii s-au dus acasa, pt ca nimic nu s-a intamplat, si nimic important nu se va intampla datorita protestelor. dincolo de faptul ca 2 luni, zeci de mii de tineri au iesit in strada pentru a dansa cum el canta aripa hipster a usl.

    Si de ce s-a intamplat asa? Pt ca tinerii misto, cei mai multi, sunt ignoranti in ce priveste functionarea statului de drept, nu ii intereseaza, nu vor sa stie. Sunt coplesiti de un fel de scarba superioara (cred ei) care ii tine departe de realitate. Imi amintesc ca aveam discutii cu din astia de acum 10 ani.. ca io nu votez ca nu ma intereseaza, ca aceeasi mizerie. in 5 minute le explicam de ce spun tampenii si intelegeau, dar in toti acesti ani, la scoli, pe unde umbla ei pe net, in cercurile lor de prieteni, nu se gaseste nimeni care sa explice. in scoala mai ales. oare de ce? pai ca sa ii tina manipulabili.

  24. Bogdan Calehari
    15 June 2013

    @14

    „Costine, iti place sau nu, rosmontanistii reprezinta singura sansa de a scapa de ponta si de a slabi PSD-ul (PNL-ul are puterea sa scape de Antonescu)… Poate imi scapa mie ceva, e foarte posibil”

    Nu ti-a scapat nimic! ????

  25. Vlad M.
    15 June 2013

    Se slabeste PSD-ul prin inlocuirea stangii clasice cu Noua Stanga. Halal progres.

  26. ws
    15 June 2013

    @14

    „PNL-ul are puterea sa scape de Antonescu”

    Corect.

    Uita-te pe lista Biroului Politic National al PNL. Klaus Werner Iohannis, Eduard Hellvig, Daniel Chitoiu, Radu Stroe, Norica Nicolai, Eugen Nicolaescu, Mihai Voicu, Relu Fenechiu, Puiu Hasotti, Varujan Vosganian, Rares Manescu, Tudor Chiuariu, Mircea Diaconu, Ovidiu Silaghi, Cristian Adomnitei, Raducu Filipescu, Sorin Frunzaverde, Marius Stan, Horea Uioreanu, Daniel Barbu, Cristian David, Corneliu Dobritoiu, Radu Campeanu, Ioan Ghise, Nini Sapunaru, Teodor Atanasiu, Mariana Campeanu, Victor Paul Dobre, Ramona Manescu si inca cativa mai putini cunoscuti.

    De la care ai speranta ca s-ar putea intoarce impotriva lui Antonescu? Crezi ca se va forma un grup care sa preia puterea in PNL?

    Ca sa stim si noi.

    ws

  27. Mineriada a spulberat tot capitalul de simpatie si bunavointa castigat la revolutia din Decembrie a in tarilor din West pentru Romania. In numai trei zile, silueta lui Gavroche de Bucuresti infasurat tricolor a fost inlocuita cu bruta imbracata in salopeta de lucru iesita din mina de carbune si inarmata cu un topor.
    Reverberatiile loviturilor de ciomag si topor aplicate tinerilor si intelectualior la ordinele lui Iliescu inca se resimt pana astazi. Faptul ca suntem pe penultimul loc in Europa ca nivel de dezvoltare, faptul ca 3 milioane de Romani au ales sa traiasca in afara tarii, fapul ca coruptia, nepotismul si coruptia la cele mai inalte nivele ale guvernului fac dictatori Africani sa se uite la noi cu invidie , toate acestea i se datoreaza lui Iliescu si camarilei sale comuniste.
    Nu stiu daca inca pot sa sper ca va veni ziua judecatii pamantesti pentru acestia. Ii doresc lui Iliescu o viata cat mai lunga, indeajuns de lunga incat sa apuce ziua cand ne va „zambi frumos” de dupa gratii.

  28. Si un raspuns pentu D:
    Generatia noastra a fost mandra de numele de „golan” pe care ni l-a dat Iliescu. Tu vad ca te superi si te consideri jignit cand cineva te cheama „hipster”.
    Reactia generatiei noastre a fost sa luam un cuvant care a fost rostit de Iliescu in mod insultator, sa il adoptam ca pe un blazon de onoare al miscarii noastre si sa il transformam intr-o arma indreptata impotriva autoritatii. Diametral opusa este reactia ta si a generatiei „eu, eu, eu” din care faci parte: in loc sa faceti din cuvantul „hipster” ceea ce noi am facut din cuvantul „golan”, reactia voastra este sa veniti aici si sa plangeti ca suntem nedrepti, ca cauza voastra este la fel de nobila ca a noastra si ca ati fost jigniti in amorul propriu fiindca noi va consideram lipsiti de profunzime si usor de manipulat.

  29. Un mesaj pentru cititorii Romani ai ILD care traiesc in Los Angeles: astazi la ora 5 PM va avea loc o seara cu Ana Blandiana si Romulus Rusan. Evenimentul are loc la Fran Norris Scoble Performing Arts Center, adresa: 324 Madleine dr. Pasadena, CA.
    Stiu ca incepe in numai 1 1/2 ora de acum, dar daca va aflati in zona, veniti la eveniment, nu cred ca o sa va para rau.

  30. virgil
    15 June 2013

    Am fost si vom fi un popor de Pacalici !!

  31. Iza
    15 June 2013

    Comentariile 17 și 18 sunt răspunsuri tipice de oameni ușor de manipulat, chiar dacă nici „băsist”, nici #unițisalvăm nu mai sunt flavor of the month de ceva vreme. În loc să dezbată idei, aruncă cu c* și pierd din vedere esența problemei. Intenționat, probabil.

    În altă ordine de idei, o mare parte din românii care puteau să facă ceva în țara asta au plecat de mult afară. Am rămas prea puțini ca să putem face vreo diferență, pentru că masa de oameni manipulabili care strigă la comandă e mult prea mare. Sau poate sunt eu prea cinică după aproape treizeci de ani de dezamăgiri. Mi-ar plăcea să n-am dreptate.

  32. Alex. Timoschenko
    15 June 2013

    Minunat şi impresionant scris! Aţi redat perfect ceea ce simte cineva care a trăit acele zile de groază – chiar şi la 28 de ani distanţă! Felicitări, domnule Andrieş!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *