Deriva societății civile a contribuit decisiv la crearea mediului toxic în care violența s-a transformat în argument.
Evz.ro relatează: “Jurnalistul Mircea Marian a fost ieri înjurat, îmbrâncit şi lovit în plin centrul Bucureştiului de către un cetăţean care i-a spus că-l pedepseşte pentru ceea ce afirmă la televizor și i-a cerut să fie atent de acum înainte la ce mai spune în emisiunile TV”. Agresorul, care s-a identificat drept un “revoluționar care şi-a dat sângele pentru ţară”, i-a reproșat lui Mircea Marian că ar fi fost “vândut jidanilor”.
Dragoș Paul Aligică comentează pe Facebook:
“In sfarsit s-a sesizat evidenta: Ca actuala putere si acolitii sai a generat cu metoda si plan, timp de ani buni, sistematic, o stare de isterie, agresivitate si irationalitate publica. Cei stigmatizati de aparatul lor de propaganda au ajuns sa fie agresati pe strada.
Mircea Marian nu este primul caz si nu va fi nici ultimul. H R Patapievici a fost si este supus pe baza continua unor violente verbale si amanintari in spatiul public. V. Tismaneanu primeste scrisori de amenintare. Lista poate continua. Abia acum insa incepe sa se vada fara echivoc ce au creat aceste canalii din spatiul public romanesc.
[…]
Deci astia au creat un mediu absolut toxic, dezechilibrat pana la patologic in opinia si spatiul public romanesti. Vor trebui ani daca nu decenii pana cand societarea romaneasca isi va reveni din doza aproape letala pe care USL, Vantu, Voiculescu etc. si acolitii lor din mass media sau intelectuali precum cum A. Marga si Zoe Petre i-au servit-o. Cu metoda si tenacitate demne de o cauza mai buna.”
Mihai Voicu, cel identificat de poliție ca fiind agresorul lui Mircea Marian, “revoluționarul care și-a dat sângele pentru țară”, este, nu avem de ce să ne mirăm, un apropiat și admirator al securiștilor. Redau un fragment dintr-una articol publicat pe site-ul Adevărul în 2011: “Voicu şi-a păstrat respectul pentru instituţia Securităţii. Înainte de Revoluţie era prezent la mesele festive ale ofiţerilor de Securitate şi făcea revelioanele cu şefii Miliţiei Bucureşti. Avea prieteni în Occident şi relaţii la Comitetele Judeţene de Partid. Totuşi, Voicu se fereşte să spună răspicat că ar fi fost lucrător sau colaborator al Securităţii. „Eu pot să fiu ofiţer de Securitate al statului român fără să fac parte din nicio unitate. Sau un cadru al securităţii divine. Am fost un ofiţer sub propria acoperire”, spune el. Voicu mai strecoară printre rânduri ideea că Securitatea ştia exact data şi locul în care trebuia să înceapă Revoluţia română. Pe parcursul discuţiei, Mihai Voicu a dat de mai multe ori de înţeles că nu era străin de intenţiile Securităţii şi că n-a acţionat la voia întâmplării. (…) Mihai Voicu este primul revoluţionar care a pătruns în Televiziunea română pe 22 decembrie 1989, şi nu a pătruns oricum. Îmbrăcat la costum şi ferchezuit ca pentru un eveniment special, Voicu a trecut de paza militară spunând că este fost ofiţer de Securitate şi a pătruns în clădire cu ideea clară de a deschide Televiziunea şi de a vorbi populaţiei.“
ActiveWatch scoate capul: “…cazul de față constituie o gravă acțiune de intimidare împotriva unui jurnalist, fiind direct motivată de opiniile politice ale jurnalistului. Așa cum am atras atenția în nenumărate rânduri, repetatele amenințări la adresa jurnaliștilor venite din partea unor politicieni și persoane publice transformă jurnaliștii în ținte pentru agresori de toate tipurile, pentru că transmit semnalul public că este normal ca opiniile și cuvintele să fie combătute cu amenințări și agresiuni.”
La comentariul lui DPA, simt nevoia să adăug câteva observații – ActiveWatch, când nu centrează, dă cu capul, iar în pauze, cum vedem azi, arbitrează: “ActiveWatch face un nou apel la solidarizare de breaslă, la încetarea atacurilor dintre jurnaliști și la o dezbatere publică dominată de schimbul unor idei și necontaminată de atacuri la persoană.”
“Tinerii adormiți” la “pizdeală cu jandarmii” ( FOTO: Mediafax/Cătălin Abagiu )
Dezbaterea se dorește, aparent, a fi moderată chiar de ActiveWatch, “Agenția de monitorizare a presei” și de combatere a băsismului. Să ma explic: se poate spune că, prin pasivitatea în fața abuzurilor presei moguliste, de la acea vreme, și prin pasivitatea în fața puciului legislativ, mai mult, prin participarea la și încurajarea protestelor organizate de USL, alături de care împărtășea aversiunea față de Traian Băsescu și guvernele Boc și Ungureanu, cei din ActiveWatch și-au adus și ei obolul la crearea mediului toxic care a făcut posibilă agresarea verbală și fizică a lui Mircea Marian. I se întîmplase deja, de mai multe ori, lui Horia Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu a fost amenințat cu moartea. Nimic din toate astea nu a contat. În august 2012, când Mircea Dogaru avertiza că, în cazul în care Curtea Constituțională va invalida referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, “vom ieşi în stradă şi vom declanşa haosul“, ActiveWatch a tăcut. A tăcut și când Victor Ponta a semnat cu Mircea Dogaru acordul de desființare a Curții Constituționale, ANI, DNA și CNSAS. Un an mai târziu, în raportul publicat de ActiveWatch, FreeEX 2012, numele lui Mircea Dogaru nu e menționat niciodată, nici al lui HR Patapievici, nici al lui Vladimir Tismăneanu. Am fost în Piața Universității în ianuarie 2012, nu ca să protestez, ci să văd cu ochii mei “pizdeala cu jandarmii”, așa cum e numită într-o postare de pe ActiveWatch.ro, postare plină de entuziasm față de trezirea “tinerilor adormiți”: “…sunt chiar “generația adormită”, tinerii apatici, ăia care o ard prin cluburi și salvează lumea cu un like […] Sună ciudat, după ce auzim pe toate canalele că e vorba doar de niște huligani, ultrași, puși de dracu’ știe cine să strice frumusețe de protest pașnic. Primele lupte au fost provocate, într-adevăr, de un astfel de grup […] “Lasă pozele, ia o piatră!”” Câteva zile mai tîrziu, alt articol numește jandarmii “forță de represiune” și “gaborii asasini”.
Pe de altă parte, există “Raportul de analiză media privind mediatizarea campaniei electorale în programele TV” publicat de ActiveWatch în urmă cu mai bine de un an, în care acțiunile de linsaj mediatic ale Antenei 3, intimidare la adresa judecătorilor și procurorilor, instigare la răsturnarea violentă a guvernului și amenințări cu moartea la adresa lui Traian Băsescu, sunt puse pe picior de egalitate cu partizanatul politic al B1TV. ActiveWatch pune pe picior de egalitate o televiziune care instigă la violență și crimă, cu una care face partizanat politic, relativizând astfel lucrurile foarte grave care se petreceau la Antena 3. În raport nu sunt menționate instigările la violență și amenințările cu moartea de la Antena 3, Antena 3 nu este niciodată menționată fără a face o paralelă cu B1TV : “Partizanatul moderatorilor de la B1TV şi Antena 3 a fost menţionat în mai multe rânduri de interlocutorii ActiveWatch din rândul competitorilor electorali”; “Posturile Antena 3 şi B1 TV s-au evidenţiat prin expunerea diferenţiată a candidaţilor USL şi ARD”; “Postul Antena 3 a fost cel mai critic faţă de Traian Băsescu şi liderii ARD, în timp ce postul B1 TV a fost critic, cu precădere, faţă de liderii USL”.
În secvențele de mai sus, filmate vara trecută, pe 4 iulie, în plin puci legislativ USL-ist, ActiveWatch “activa civic“: pe 2 si 3 iulie, Monitorul Oficial si Avocatul Poporului au trecut in subordinea USl, iar conducerile Senatului si a Camerei Deputatilor au fost inlocuite abuziv, printr-un puci legislativ. 2 zile mai tirziu, Traian Basescu avea sa fie suspendat la fel de abuziv. Societatea civilă este la datorie, intretine confuzia si deturneaza atentia de la problema zilei – asediul asupra statului de drept – transmite mesaje contradictorii si confuze, discutia aluneca mereu in nonsensuri, anticapitalism, eco-marxism, incitare la violenta si iliescism (“nu ne vindem tara!”). La minutul 1:40 îl puteți auzi pe Alexandru Alexe, nelipsit de la protestele ONG-ismului stângist din București, organizator al Occupy Bucharest, activist, tot civic, împotriva gazelor de șist, FMI, a coroporațiilor americane, capitalismului, a lui Traian Băsescu și a tot ce pică.
Alexandru Alexe, colegul de proteste al ActiveWatch, se simte în largul lui printre anarhiști, elita neomarxistă românească, dar nici în fața lui Miron Cozma sau a lui Mircea Dogaru nu roșește, fiind prezent în platoul Antenei3, prin telefon, alături de ei. Pentru a-și primi laudele.
Despre Miron Cozma, nu cred are rost să mai vorbim, dar Mircea Dogaru, piesă importantă a puciștilor și președinte al sindicatului foștilor securiști (Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, În Rezerva și în Retragere), este cel care spunea recent că: “Regret că armata, la ordinul Partidului, n-a tras în decembrie ’89, pentru că nu mai aveam atâția eroi de mucava astăzi!”.
Securiștii, transformați peste noapte în revoluționari, au decis că așa nu se mai poate, și-au luat dreptatea în mâini și dau lecții “eroilor de mucava”, au început cu Mircea Marian, HR Patapievici și Vladimir Tismăneanu. Neo-societatea civilă strigă de pe margine, de la distanță, condamnă, se solidarizează, speră să nu fie observată.
7 Comments
Costin Andrieş
17 May 2013Jurnaliștii au reacționat în cursul zilei de azi în legătură cu agresarea colegului lor de breaslă, ziaristul EVZ Mircea Marian. Printre aceștia se numără Sorin Ioniță, Cătălin Prisacariu, Paul Aligică, Robert Turcescu și Petre Florin Manole.
la final e citata si societatea ciuvica, fara care, probabil, mediul toxic care a facut posibila agresiunea impotriva lui MM nu ar fi existat.
ActiveWatch va echivala, cit de curind… in 3…2…1… agresiunea impotriva lui MM (HRP, VT) cu martiriul lui Gandea la Antena 3.
Anca Cernea
17 May 2013Ce bine că Mircea Toma veghează în mod activ, și se arată solidar în toate sensurile. În toate sensurile, dar nu în mod egal.
Mircea Toma e solidar în primul rând cu gașca ce a instigat la acest tip de atac, a muncit din răsputeri să radicalizeze atmosfera, și se văicărea că nu-i ies românii în stradă la cultura protestului. Curat solidar.
Mircea Toma e solidar și cu victima atacului, adică victima procesului revoluționar la care a muncit același Mircea Toma. În cazul ăsta însă, e solidar doar din gură. E ușor să dai comunicate. Fraier să fii să nu dai. Și, foarte probabil, nici nu conștientizează situația contradictorie în care se află.
Aia înseamnă, dom’ne, obiectivitate. Aia înseamnă dialectică. Aia înseamnă conștiință morală la școala lui Gramsci. Aia înseamnă societate civilă.
Uite, pe Mircea Toma ar trebui să-l decoreze Casa Regală.
A propos: știe cineva când sunt programați la decorat Miron Cozma, Dogaru?
Dar Felix-Voiculescu?
Costin Andrieş
17 May 2013Rodica Culcer:
Mai adaog la cele scrise ca ActiveWatch nu a avut nimic de zis cand col. Dogaru si oamenii lui au luat cu asalt televiziunea ca sa ceara schimbarea mea la conducerea stirilor. E drept ca nici Alexandru Lazescu nu a avut nimic de zis, numai de bine… In schimb, ActiveWatch m-a reclamat la TVR pentru niste comentarii facute inafara TVR! Este adevarat insa ca nici restul societatii civile nu s-a sesizat cand Dogaru a venit la TVR – nici macar organizatia civica din care fac parte…
https://www.facebook.com/rodica.culcer/posts/478434458893208
George Daniel
17 May 2013Absolut corect, Costin. Asa-zisa societate civila conectata de-a lungul timpului la diferiti hidranti poarta o mare parte din vina pentru violentele din societate. Ai aratat bine, nu doar ca au inchis ochii cand violentele s-au petrecut, ci chiar le-au sustinut. Iar aici intra mare parte din “vocile” societatii civile promovate de televiziunile securistilor: Mircea Toma, Cristian Pirvulescu, Craciun nu stiu cum, Liviu Mihaiu s.a.
Costin Andrieş
17 May 2013Apropo de ce scrie Bleen acum o saptamana, “Eu nu cred că toți utilii sînt idioți. Unii știu foarte bine ce fac”, in decembrie 2009, ActiveWatch lupta cot la cot cu ProDemocratia (un membru de vaza al societatii civile moguliste) si Partidul Romania Mare (in asentimentul PSD-ului, al lui Voiculescu si a “revolutiei bunului simt” peneliste), pentru invalidarea referendumului cu privire la Parlamentul Unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Spre bucuria ActiveWatch, ProDemocratia si PRM, alui ion iliescu si danvoiculescu, referendumul, chiar daca nu a fost invalidat, a fost totalmente ignorat.
Antena 3:
Liv STOmer
17 May 2013Cheers, Anca, ai 200% dreptate cu #2. Da, Costin, am citit articolul antropoloagei aceleia din anii ’40, despre romani: oportunismul romanesc de fapt e o forma de hedonism. Multumesc, ma ajuta foarte mult sa inteleg multe din atitudinile multor colegi/concetateni de-ai mei pe care pana acum nu le intelegeam prea clar. Multumesc mult. Da, iar despre violenta in spatiul public, pe care unii (gen MToma, et caetera) o observa, nevinovati ca niste ghiocei, abia acum: pai bre nea Mirceo, violenta asta exista inca de pe vremea mineriadelor unuia, Ilici (despre ante-’90 nu ma pronunt, nu vreau sa spun tampenii). Insa. Insa. De pe vremea aia exista violenta la maxim in spatiul public, mai nea Mirceo; de pe vremea lu’ ala, Ilici, il mai stii? Ala, care a creat partidu’ numit PSD care a creat apoi alianta numita USL, aia pe care-o tot sustiimatale de niste ani incoace, mai pe fata, mai voalat. USL, gasca aia, trei sferturi PSD, un sfert restu’, umplutura, ii stii, ii tii minte, nu? PSD, partidu’ ala de oameni civilizati, cinstiti, onorabili, numai unu’ si unu’, in frunte cu prezidentu lor de onoare, ala de-ti spusei, ala, Ilici, ala de omora oameni in ’56-’58, si apoi si pe la revolutie p’in ’89. Il stii, nea Mirceo, n-ai cum sa nu-l stii, ca doar despre el ai scris 1000000 de articole prin Catavencu. Hai, baga mare acolo, Mirceo, cu societatea civila, cu drepturi, cu democratie, cu libertatea cuvantului, cu….ma rog, cu d-astea, stii tu!
Mda. Sori. Daca aveti sa-mi dati un link catre vreun blog/feisbuc d-al lui Mircica Toma, nu va jenati. Pana la urma, oricat de cretina mi s-ar parea si mie, abordarea de mai sus, a mea, pana la urma asta-i singura solutie, aia spusa de DPA: TIT FOR TAT. Altfel, ce sa facem? Sa stam sa ne uitam la astia cum ne ciomagesc? Nu tata. Eu, cand imi ciomageste careva copilul/iubita/sotia/ruda/pe mine, pun mana pe ciomag. Cu toate riscurile.
Costin Andrieş
17 May 2013Liv, ai dreptate. De fiecare data cand Mircea Toma deschide gura ca sa dea sentinte despre libertate de exprimare, egalitate de sanse, libertatea presei, deontologie, stat politist, dictatura, coruptie si ce i se mai pare lui ca suna bine, ar trebui sa i se aminteasca scurt ca in ciuda a ceea ce spune in fata camerelor si in ziare, masurand impactul actiunilor lui, toate sunt in directia limitarii libertatii de exprimare, incurajeaza agresivitatea in societate, inclusiv agresivitatea mafiotilor si securistilor impotriva jurnalistilor ( totusi, nu a spus nimic cand Dogaru a atacat TVR , imi pare rau ca nu am stiut acest detaliu cand am scris articolul, pentru ca il adaugam, il faceam chiar argument central!), incurajeaza si apara marea corputie . Anca a descris cel mai bine genul de personaj si de comportament, si ar trebui sa i se raspunda in consecinta cand apare cu ActiveWatch ca sa condamne violentele pe care le-a incurajat si instigat ani de zile.