FUNDATIA IOAN BARBUS

A cincea coloana rusa in Europa | Sputnik News „continua traditia propagandei sovietice”

Un post de radio si un portal de stiri apartinand grupului media rus Sputnik News, controlat de Kremlin, au fost lansate in Polonia, anuntaRadio Poland. Radio Sputnik este difuzat in limba poloneza, zilnic, de Radio Hobby, un mic post de radio care emite de la periferia Varsoviei.

Seful comisiei parlamentare poloneze pentru servicii speciale, Marek Biernacki, este convins ca Rusia cladeste o „coloana a cincea” in Europa si depune eforturi mari in raspandirea punctului sau de vedere, dar da asigurari ca acest fenomen ingrijorator este atent monitorizat.

„Nu avem nicio iluzie ca Rusia este pregatita sa furnizeze o suma substantiala de bani si de asemenea capacitati organizatorice pentru a forma asa-numita „coloana a cincea”, care opereaza in Polonia, in principal pe Internet”, a spus el.

Publicatia britanica The Guardian anunta la inceputul lunii ianuarie  ca grupul media rus international Sputnik News, lansat de Kremlin in noiembrie 2014,intentioneaza sa isi deschida birouri, printre altele, si la Bucuresti si Chisinau.

Cand prezentatorul TV rus Dmitri Kiseliov, cunoscut pentru discursul sau inflamator, a anuntat lansarea noului site si post radio, reunite sub brandul Sputnik News, a subliniat ca acestea vor continua traditia propagandei sovietice, in incercarea de a contracara ceea ce el a numit pozitiile pro-americane agresive ale mediei Occidentale.

Prezentata ca un inlocuitor al serviciului de radiodifuziune international al Guvernului rus, Vocea Rusiei, platforma Sputnik News difera de predecesorul sau in primul rand prin marime. Continutul noii platforme media va fi produs in 130 de orase din 34 de tari din intreaga lume, a anuntat Kiseliov. Sputnik News va avea birouri, printre altele, in Bucuresti, Chisinau, Kiev, Minsk si Belgrad. Reteaua de radio Sputnik va opera in 30 de limbi straine din anul 2015 si va transmite peste 800 de ore de continut pe zi.

Fiecare birou Sputnik News va avea intre 30 si 80 de angajati, iar in biroul din capitala ucraineana Kiev ar urma sa lucreze o echipa de 100 de persoane.

Potrivit The Guardian, Sputnik News va avea centre regionale in capitale importante, precum Beijing, Washington si Cairo.

Site-ul oficial al Sputnik News informa, de asemenea, ca grupul multimedia de stiri are in plan sa produca din 2015 continut in 30 de limbi, intre care se numara si limba romana.

„Cea mai mare parte din continut (continutul Sputnik News – n.red.) (…) va fi pregatit local, de catre jurnalisti locali, tinand cont de dicutiile locale si cerintele audientei locale”, a mai aratat Kiseliov in noiembrie, cand a anuntat schimbarile.

Pe fondul tensiunilor in crestere dintre Rusia si Occident, ajunse la un nivel nemaivazut de la sfarsitul Razboiului rece, planurile pentru Sputnik News sunt doar o componenta a strategiei media in continua schimbare a Kremlinului destinata spatiului international.

Moscova a marit considerabil bugetul pe 2015 pentru mass media destinata spatiului international, acordand 400 de milioane de dolari canalului TV Russia Today (RT) si 170 milioane dolari agentiei de stat Rossiya Segodnya, care include Sputnik News si care este condusa Kiseliov.

Confruntata cu strategia Moscovei, Uniunea Europeana a propus sa contracareze expansiunea media rusa prin lansarea unei televiziuni in limba rusa, care sa reprezinte o sursa alternativa de informatii fata de presa controlata de Kremlin.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian