Adrian Papahagi: Capitalismul nu e ideologie, ca socialismul și comunismul, ci natură

2

Omul muncește, produce și strânge bani, investește/economisește/cheltuie, se dezvoltă sau falimentează și o ia de la capăt, cumpără afacerea altuia sau o vinde pe a lui, își închiriază forța pentru un salariu agreat cu angajatorul…

Orice acțiune umană liberă, în ordine economică se numește capitalism. Orice încercare de restrângere a capitalismului este un atentat la libertate.

În plus, banii sunt timp/inteligență/risc/moștenire investite într-o acțiune, deci viață. Stânga nu atentează doar la libertatea omului, ci și la viața lui, confiscând o parte din munca, inteligența, efortul, elanul vital al lui X pentru a face un cadou (nemeritat, căci nemuncit) lui Y.

Nimeni nu ne poate obliga să fim solidar cu alții, nici pe alții să fie solidari cu noi. Societatea ne poate obliga să fim corecți, nu solidari. Să ne judece Dumnezeu pe fiecare, nu statul, pentru cât am fost de generoși!

Socialismul nu e doar ciuntire a vieții și limitare a libertății, e și uzurparea lui Dumnezeu.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN FACEBOOK

Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

2 COMENTARII

  1. Binențeles că e vorba de uzurparea Creatorului — cei care se vor (și se cred, în paranoia lor…) mici dumnezei urmăresc dintotdeauna deformarea credinței, a religiei, până la ateism !!
    Ca să nu mergem mai jos — vedeți paradigma lui Darwin, ideologiile marx-lenin-putiniste (via dughin & șleahta), până la noii erdogan/ șeicii saudiți și cei din jur/ macron/ trudeau, etc….

    De ani de zile mă tot mir cum reușește mass-media de extremă-stânga din toată lumea să nu relateze NIMIC despre lovitura de stat orchestrată de china neo-maoistă, prin care chinezoii au pus mâna complet pe fostul regat Nepal !!! Halal informare corectă….

  2. Atâta vreme cât unei bănci i se cere să aibă 10% din suma care o împrumută, nu cred că putem vorbi de Natură ci mai degrabă de naturalism.Pentru unii, oamenii văzuți de la înălțimea a 1000 $(€,£) sunt frați, de la 1.000.000 niște ființe inferioare iar de la 1.000.000.000 un decor care , pentru un grup de miliardari plictisiți ar trebui schimbat.Pentru ei nu există legi sau stat.Ați văzut vreunul la închisoare?Adunarea și moștenirea de capital foarte mare în mâinile unor oameni lipsiți de principii morale este dezastruoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here