FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Ce era posibil în anii ’90 nu mai este acceptabil azi. Justiția nu mai poate fi aservită mafiei

Condamnarea lui Dragnea are sensuri mai profunde decât previzibila dispariție a unui personaj profund nociv pentru țară.

În primul rând, după doi ani de eforturi, mafia nu a reușit să îngenuncheze justiția. Iată că reforma justiției, declanșată de Traian Băsescu și Monica Macovei, are efecte durabile. Zeița oarbă nu se mai lasă intimidată și controlată de politicieni aparent atotputernici. Nu e perfectă, dar a prins curaj.

Ea nu ar fi rezistat dacă nu era susținută de alte instituții ale statului, de o parte a clasei politice, de partenerii strategici ai României, dar mai ales de zona cea mai activă a societății. Nu doar justiția s-a întărit, ci societatea românească în ansamblul ei.

Cetățenii pe care fondatorul creștin-democrației italiene, Luigi Sturzo, îi numea “cei liberi și puternici”, oamenii care nu pot fi mituiți sau intimidați de un satrap provincial, încep să conteze mai mult decât pătura pe care PSD o menține în sărăcie pentru a o putea controla. În trei decenii de occidentalizare, clasa mijlocie a devenit reactivă civic și tot mai relevantă politic. Rolul pe care, în anii ’90, îl jucau doar o mână de intelectuali și tineri din marile orașe este astăzi asumat de o tot mai amplă clasă mijlocie, a cărei prosperitate nu depinde de partidul-stat, ci este amenințată de acesta.

De asemenea, România a devenit în mod vizibil mai importantă pentru Occident (să le mulțumim tov. Putin și sultanului Erdogan, dar chiar și d.lui Orbán). Astfel, sprijinul SUA și UE este mai puternic, lucru care se transmite, ca un curent de încredere, în structurile de profunzime ale statului.

Pe scurt: ce era posibil în anii ’90 nu mai este acceptabil astăzi. Justiția nu mai poate fi aservită mafiei, statul nu mai este integral corupt, mineriadele s-au transformat în mitinguri blege, care nu mai intimidează pe nimeni.

Să ne înțelegem: meritul revine în primul rând cetățenilor care se opun abuzurilor din preocupare sinceră pentru binele comun, nu fiindcă aceea e misiunea sau meseria lor. Fără ei, nici instituțiile nu ar rezista, nici lumea liberă nu ar avea ce să sprijine.

Suferința prelungită indusă de virusul Dragnea va lua sfârșit în curând. Corpul politic s-a maturizat și s-a fortificat, ne-am mai creat o serie de anticorpi, dar infecția va reveni sub alte forme. Important e că nu ne-a răpus, ci ne-a întărit.

Cu fiecare infecție învinsă, corpul națiunii se îndepărtează de bolile copilăriei democratice și se îndreaptă spre maturitatea politică.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN   MARGINALIA

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

4 comentarii

 1. victor L
  24 iunie 2018

  Ce bine le ziceti! Serios.
  Doar ca ocoliti cu nonsalanta citeva aspecte, daca tot votbiti de Justitie , adica unde nimeni nu-i mai presus de lege:
  – CCR a constatat ca sefa DNA a incalcat de doua ori Constitutia;
  – Presedintele evita sa respecte o decizie a CCR; da, e aceiasi persoana care a spus ca o decizie definitiva si irevocabila a unei instante este “un banal act administrativ”.
  Daca ne supara escrocii de la guvernare, iar pe mine ma suparara rau, caci in doua rinduri de alegeri “m-au infrint”, sa nu procedam nici “noi” murdar, caci nu sint prosti, observa si fac si mai multe mizerii.

 2. linus
  24 iunie 2018

  CCR sa comenteze despre incalcarea Constitutiei in randurile Camerelor, in cazurile Iliescu, etc.

 3. Dan Plesoianu
  24 iunie 2018

  Dl. Papahagi isi face niste iluzii imense. Conform experientei mele personale, Justita functioneaza in continuare la ordin (si cred ca a facut-o mereu, de la lovilutie incoace). In cazul meu, nu numai Justitia, dar intreg sistemul functioneaza, in mod conspirativ, la ordinul unor forte obscure. Politia (unde am facut plingere) a falsificat anchetele, si, deci, concluziile acestora. Acelasi lucru l-a facut si DNA (unde am facut mai multe plingeri), si acelasi lucru l-a facut si judecatoarea de la tribunalul judetean. Este vorba, in principiu, de terenuri retrocedate si de insusirea ilegala de fonduri europene. Acealeasi falsuri au fost initiate, acceptate si perpetuate si de catre personalul primariilor, celui de la APIA, celui de la Cadastru. Toata Romania este un fals si un jaf.

  Da, Monica Macovei a incercat sa faca ceva, si a reusit, initial, insa cei care au jefuit sint prea multi, si prea puternici, asa ca au reusit sa anihileze usor si repede cistigurile minore si temporare in domeniul Justitiei, lucru pe care il vedem si traim chiar in zilele noastre.

 4. Cristi
  24 iunie 2018

  Dan Plesoianu – toti coruptii care ajung la inchisoare, nu ajung nevinovati. Era de neimaginat acum 15 ani. Inseamna ca s-au schimbat multe, f multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian