FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Cel mai vechi text cu caractere latine în limba română

După cum știe orice savant, nu însă și orice român, cel mai vechi text cu caractere latine în limba română este așa-numitul fragment Todorescu (Budapesta, Bibl. Naț. Széchény, RMK I.361b), adică patru file dintr-o cărțulie tipărită de sasul maghiarizat Kaspar Helth/Heltai Gáspár la Cluj, prin 1571-75, la comanda românilor calviniști din zona Banat-Hunedoara. Fragmentul conține mai multe imnuri protestante, traduse din maghiară.

Deci, frați români dreptcredincioși, începutul scrierii în limba română cu caractere latine nu este o emanație internă spontană, nici maturizarea conștiinței naționale, ci o contaminare occidentală, datorată maghiarilor și sașilor reformați. Sigur, putem detalia, nuanța și glosa, dar asta nu schimbă lucrurile.

Cunoașterea realității nu ne face însă mai puțin patrioți în anul jubiliar al Marii Uniri. A-ți iubi țara și a te bucura de succesul istoric al națiunii tale nu este incompatibil cu acceptarea istoriei, așa cum a fost ea, bună sau rea.

Așa că, frați români, unguri și sași, ortodocși, greco-catolici, catolici sau protestanți, istoria ne-a oferit destule ocazii de amărăciune și vrajbă, nedreptăți strigătoare la cer și revolte justificate, dar ne leagă același destin și mii de fire văzute și nevăzute. Să ne bucurăm deci că trăim în pace unii cu alții, în țara pe care toți o numim „acasă”, și că mărturisim cu toții același Dumnezeu.

Să lăudați pre Domnul toate nemzeturile!

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN   Facebook

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Comentarii

 1. silvaproSpune:

  Răspunde
  aprilie 9, 2018

  Sint curioasa cind alfabetul in litere latine a fost adoptat masiv in Romania.
  Si apoi, cind in mod official.

  (culmea e ca nu stiusem pina in ultimele zile cind am fost informata de Corneliu ca limba romana se scria in litere chirilice).

 2. CorneliuSpune:

  Răspunde
  aprilie 9, 2018

  Din 1862 in intreaga Romanie.

  Un raspuns esential si succint se poate gasi in acest articol, unde ai pe scurt o istorie a scrierii romanesti.

  Motivul e ca in Moldova si Valahia domina biserica ortodoxa, care pentru cartile bisericesti folosea literele chirilice, in timp ce in Transilvania domina catolicismul si protestantismul, care foloseau alfabetul latin. Iar tiparnitele serveau aproape exclusiv biserica la acea vreme.
  La urma urmei firesc.
  Acelasi lucru s-a intamplat si in Balcani, in zona Iugoslaviei, intre sarbi si croati+sloveni (practic toti acelasi popor si limbi foarte asemanatoare) pe care i-a separat religia, dar in mod mult mai drastic.
  Pana azi croatii si slovenii scriu cu litere latine si sarbii, muntenegrenii, macedonienii, bulgarii, cu litere chirilice.

  Textul care din poza este scris de fapt intr-o varianta a alfabetului latin, scrierea gotica, avand literele de o forma aparte si unele litere in plus specifice acestei scrieri.

  http://adevarul.ro/locale/focsani/cine-introdus-alfabetul-latin-tara-noastra-rugaciunea-tatal-nostru-text-scris-limba-romana-litere-latine-1_5583e468cfbe376e3571a25d/index.html

 3. silvaproSpune:

  Răspunde
  aprilie 9, 2018

  Multumesc Corneliu! Educativ, interesant si uimitor.

  Acuma avem si scrisul latin, si fonetic. Ce mai, sintem tare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian