Adrian Papahagi: Conducerea UE, redusă la Franța-Germania, se va apropia de Rusia și se va depărta de SUA

2

Noua față a UE: după Brexit, dispare contraponderea britanică, ceea ce slăbește și Polonia, iar Franța și Germania fac singure jocurile în UE.

Europa de Est e complet eliminată de la conducerea UE. Penibilii Iohannis și Cioloș sunt doar pioni ai Germaniei și ai Franței, iar România nu are politică externă și europeană.

După ce comunista Mogherini a ieșit basma curată din scenă, socialistul Borell va continua linia tot mai antiamericană a politicii externe franco-germane. Nu subestimați resentimentul în istorie: Franța nu a uitat rușinea de a fi fost eliberată de anglo-americani, iar Germania rușinea de a fi fost învinsă de ei.

Conducerea UE, redusă la Franța-Germania, se va apropia de Rusia și se va depărta de SUA, va fi avocata Iranului și ostilă Israelului.

Alternativa e crearea a două contraponderi în UE: cea mediteraneană și cea estică. Ar fi bine ca acestea să nu fie inspirate de Putin, dar e inevitabil ca moscovitul să se implice: e cunoscută prietenia sa cu Salvini și Orbán.

Cu moluștele care o conduc și se prefigurează să o conducă, nu e imaginabil ca România să conteze în anii care vin.

Ce imensă greșeală strategică a fost Brexit! Cum și-a anulat cea mai admirabilă democrație europeană posibilitatea de a crea contraponderea la binomul franco-german, atât de necesară pentru UE!

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN   Facebook

Print Friendly, PDF & Email

2 COMENTARII

  1. crs, deja se întâmplă
    Berlinul și Parisul nici măcar nu se ascund după deget în privința asta
    doar o mostră, una crasă, nu zicea Macron că să facem armată europeană (visul lui Putin, ruperea NATO) ca să ne apărăm de SUA?!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here