Adrian Papahagi: De ce sunt detestați creștinii

1

De ce sunt detestați creștinii? Fiindcă au un sistem de valori mai înalt decât cel care emană de la stat. Credința e antidotul ideologiei. Ea relativizează pretenția statului de a fi atotputernic. Peste satrapii momentului stă veșnicul Dumnezeu. Peste legea strâmbă este cea divină. Peste răutatea omenească stă dreptatea dumnezeiască. Dincolo de suferință și moarte se ascunde mântuirea. Orice ne faceți, nu ne temem. Nu credem orice ne spuneți. Ideologia voastră e slabă pe lângă credința noastră mântuitoare și ziditoare de civilizație.

Iată de ce ne detestă totalitarii de ieri și de azi, cezarii și despoții, tovarășii și birocrații: credința noastră se opune pretenției lor. Pot să ne schimbe codul penal, civil, Constituția, dar nu ne pot schimba codul moral.

Noi avem liturghia, scripturile, crezul și rugăciunea, n-avem nevoie de mantrele lor cu sau fără rimă, nici de îndreptarele lor de gândire și exprimare corectă politic. Noi cu liturghia, ei cu ședințele de comitet.

Familia, credința, proprietatea privată, buna stăpânire a limbii și a logicii – iată meterezele de pe care ne apărăm libertățile.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here