FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Adrian Papahagi despre electoratul de dreapta, ignorat de marile partide

Există în România un electorat care are următoarele caracteristici:

1. este creștin, indiferent de cult (deci pentru viață, familie, tradiție);
2. este patriot, fără a cădea în extreme;
3. este anticomunist și detestă PSD; iese în stradă împotriva PCR>FSN>PDSR>PSD/USL din 1989 încoace;
4. este filo-occidental și atlantist, dar detestă aberațiile stângiste băgate cu forța pe gât; privește România ca partener firesc al Occidentului, nu ca antagonist sau colonie;
5. își dorește libertate maximă și ingerința minimă a statului în economie, presă, educație etc.;
6. înțelege imperativul solidarității creștine, dar nu-l confundă cu asistențialismul și etatismul;
7. vrea modernizarea țării, adică infrastructură, spitale, școli, debirocratizare, anticorupție etc.

Acești oameni sunt buni cetățeni, buni părinți, buni români, buni europeni. Ei sunt definiția însăși a onorabilității și decenței.

Stânga veche, comunist-securistă, îi exploatează, iar stânga nouă (sexomarxist-hipsterească) îi ridiculizează.

Acești oameni nu au cu adevărat un vehicul politic al lor.

Dacă partidele populare, afiliate internaționalei creștin-democrate (PNL și PMP) nu înțeleg să li se dedice integral, se vor ivi forțe noi care o vor face (există deja alianța Alternativa Dreaptă, puțin vizibilă încă), așa cum au apărut partide noi pe zona noii stângi “liberale” (USR și PLUS).

PNL și PMP trebuie: a. să renunțe la mentalitățile pesediste, specifice vechii politici și b. să nu își închipuie că pot concura USR și PLUS pe zona noului tip de activism stângist.

PS: Eu, unul, nu îmi mai doresc să fac politică activă cel puțin o vreme, sau chiar niciodată. Prefer magisteriul cuvântului, prin care încerc să îmi sprijin prietenii de idei și de credință.

Toată activitatea mea pe Facebook, care îmi răpește mult timp de bibliotecă și îmi consumă nervii, este întru edificarea creștinilor în cetate și consolidarea unei drepte a valorilor.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN FACEBOOK

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

5 Comments

  1. mihai
    1 February 2019

    Si,asi zice eu,pct.8: aacest electorat reprezinta in mod cert majoritatea relativa daca nu ,chiar,majoritatea absoluta. Toata probpema este aparitia unui vector politic autentic de dreapta care sa mobilizeze la urne aceasta valoroasa masa electorala. Personal,mari sperante nu imi pun in actualul PNL.

  2. Dorin
    1 February 2019

    Foarte bine sintetizat portretul acestor oameni normali, femei și bărbați, care în fond duc pe umerii lor România autentică, câtă a mai rămas…

    Aș vrea să adaug că o parte din această „armada” creștină se află înafara granițelor României Mici, deci și în Basarabia-nordul Bucovinei-Banatul rămas la sârbi.

    Ar mai fi de urmărit dacă sub vârsta de 25 de ani există asemenea români, pentru că lor ar urma să li se transfere treptat responsabilitatea acestui electorat de dreapta autentică !! Este cam aceeași situație cu prezența (absența !) la liturghia de duminică a categoriei de vârstă respective…

  3. victor L
    1 February 2019

    Sint de acord cu cele 7 puncte
    Dar as adauga inca unul:
    – cind protesteaza in strada in apararea Justitiei, sa nu neglijeze cancerul din Justitie. Daca nu il vad, e grav.
    Si, indraznesc, sa se prezinte la vot la alegerile parlamentare in mai mare masura decit la prezidentiale.
    Parlamentul este mai puternic decit Presedintele.

  4. .
    1 February 2019

    Mă îndoiesc că pe piciorul nostru de plai sunt prea mulți oameni cu caracteristicile mai sus amintite.Mai exact,numărul lor se cifrează la 70% din diaspora+20÷25%dintre cei rămași, adică cei care au votat Legea Familiei sau au vrut dar n-au putut din motive obiective din care se exclude lenea.Restul sund”călduții”.Dacă-i adunăm obținem cam 4-5.000.000.Dacă luăm în considerare faptul că PSD va face totul spre a împiedica diaspora să voteze și mai fură 1.000.000 de voturi pe intern, obținem exact România de azi.Rămâne întrebarea tot mai stringentă: Ce ne rămâne de făcut?Căt timp mai avem?.Cât despre încrederea în Europa de azi, într-o Germanie trădătoare și o Franță devastată, în minciunile p.c. ale Bruxellesului, ea se află, pe bună dreptate, în scădere.O slabă speranță ne vine, ce-i drept, de la Washington.Cum “prin noi înșine” nu e o opțiune, viitorul nostru se va juca din nou la roata Istoriei cu zarurile altora, cred.

  5. Dorin
    1 February 2019

    pt. 4// Nu e chiar așa – ne stă în putere să facem un act deosebit : să organizăm o echipă din justiția nepătată și cu ong-uri specializate, care să probeze și să demaște infiltrarea rusească în toate punctele de decizie din instituțiile acestei țări !!
    Știu că a existat și în fosta securitate un asemenea serviciu, se poate accepta o contribuție, bine verificată !
    Polonezii au început un asemnea proces și a avut deja mari succese !!
    După o asemenea acțiune istorică, lucrurile vor fi mult mai simple în toate celelalte compartimente, pentru că s-ar elibera principala frână politică, economică, ad-tivă și cultural-informațională ce grevează România !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto