FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Diferența principală dintre dreapta conservator-creștină și stânga progresist-atee

Diferența principală dintre dreapta conservator-creștină și stânga progresist-atee: acceptarea sau respingerea naturii căzute a omului.

De aici decurg realismul și moderația dreptei conservatoare creștine, respectiv utopismul și maximalismul revoluționar al stângii.

Dreapta vrea să amenajeze cum se poate jungla umană și să o facă mai acceptabilă, mai puțin sângeroasă, în așteptarea lumii de dincolo; stânga vrea raiul pe pământ acum, chiar dacă pentru asta trebuie să arunce în aer ordinea precară a lumii și să conducă milioane de oameni în marș forțat spre groapa comună.

„Extrema dreaptă”, fiind neopăgână sau eretică, revoluționară, colectivistă, etatistă, dirijistă, mesianică, milenaristă, puristă și excesivă e de fapt tot o formă de progresism stângist. Dreapta creștină nu poate fi decât prudentă și moderată, pesimistă antropologic și optimistă eshatologic.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN FACEBOOK

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

9 comentarii

 1. Lupul Albinelor
  7 februarie 2019
 2. .
  7 februarie 2019

  Bref.Îl perie pe narcisist și îi promite nimic și tot, ca cea mai ieftină soluție de a-l ține o vreme pe tușă.În fond, e în interesul Americii.Coreea de nord e o problemă economică și politică pentru China și o jenă pentru sistemul comunist în general.

 3. Dorin
  7 februarie 2019

  Are mare dreptate A. Papahagi să pornească orice analiză politică de la fundamentele creștine ale civilizației nostre ! Pentru că numai concluziile bazate pe aceste date inițiale pot fi corecte și umaniste !

  Două mici exemple de „parteneriat” extrema dreaptă&extrema stângă : tratatul ribbentrop-molotow și tratatul merkel-putin, ambele ascunse publicului dar puse în practică inclusiv împotriva intereselor popoarelor german și rus !!

 4. .
  7 februarie 2019

  De când e merkel capitalistă?Ai citit ce urma să facă hitler dacă ar fi căștigat războiul în reichul milenar național-SOCIALIST cu capitalismul?

 5. Dorin
  7 februarie 2019

  pt. 4//
  Nu merkel e kapi, industria germană de care dispune, despre care am înțeles că în 2018 a dus-o cel mai bine !!!
  Cu toate atacurile americanilor la softurile de păcălit r.a.r.-ul la emisii, cu tot atacul „încălzirist” la motoarele cu ardere internă de pe rutiera mondială, chiar cu interzicerea diesel-elor în unele centre urbane din zisa-germanie…
  Nu-ș cum se face că în orașul meu lohn-ist, cele 8 făbricuțe de componente auto pt. germania duduie… (p-ăstea le-o fi văzutără analiștii psd-alde de-au zis că duduie tot…)

 6. DanC
  7 februarie 2019

  @ILD: Ce nu pot sa cred e ca nu a preluat/comentat nimeni de la ILD ce a spus Trump in SOTU:

  ” We stand with the Venezuelan people in their noble quest for freedom and we condemn the brutality of the Maduro regime, whose socialist policies have turned that nation from being the wealthiest in South America into a state of abject poverty and despair.

  Here, in the United States, we are alarmed by new calls to adopt socialism in our country. America was founded on liberty and independence – not government coercion, domination, and control. We are born free, and we will stay free. Tonight, we renew our resolve that America will NEVER be a socialist country!”

  Ei, ASTA ar trebui sa fie articol principal aici pe ILD prima pagina, nu texte de pe FB tip „meandrele concretului”. Dar nah, csf n-ai csf. Pt ca la ILD moda este anti-Trump, nimic nu e bun daca e spus de Donald. Ca nu a fost/este conservator sadea, ca nu e articulat, ca nu e super-crestin si ‘telectual, ca tine la tara lui, America si nu la Europa etc.

  Trist, credeam ca ILD e cel mai serios site conservator/dreapta din R, dar m-am inselat. Ori ati luat-o intr-o directie ciudata care nu mai rezoneaza cu omul de rand? (cumva exagerat de religios/crestin + exagerat de ‘telectual/conservator?)

 7. Dorin
  7 februarie 2019

  pt. 6 //
  Din fericire, ILD continuă să fie cel mai serios site conservator, pentru că nu-și schimbă orientarea după comentarii sau după declarații politice ocazionale, indiferent de unde vin…

  Din fericire, politica internă și externă a SUA nu titubează după umorile omenesc schimbătoare ale președintelui în funcție sau după dejecțiile partidului „democrat”, în frunte cu „tovarășa pelosi” (oricare ar fi progresista de serviciu) și gașka aferentă…

  Moda anti-Trump nici nu există, este mereu aceeași încrâncenare a devianților ideologici de care s-a umplut „telectualitatea” americană, știm cu toții din ce motive, sponsorizate de rublele de la kremlin (respectiv plățile noastre virate gazpromului…).
  Mai nou, la aceste plăți s-au instalat pe locul 1 germanii, care, contrar obiceiurilor naturale ale Europei, au început să livreze politruci în conducerea gazprom și au trecut la fetișizarea producției de automobile ca singura salvare a națiunii germane – dintr-un „sfânt imperiu roman de ideologie bolșevică…”

 8. Anca Cernea
  7 februarie 2019

  DanC

  Pt ca la ILD moda este anti-Trump, nimic nu e bun daca e spus de Donald.

  DanC. Nu e așa. Și nu e ok că nu observi asta.

  De altfel, noi nu suntem, în sens absolut și definitiv, nici pro- nici contra- nimănui din spectrul politic acceptabil.
  Când respectivul om politic spune/face ceva ok, aprobăm, când spune/face o tâmpenie, criticăm.
  Mereu am spus, aici, pe pământ, sfințenia e rară. Oamenii, chiar și cei mai remarcabili, sunt supuși greșelii. Păcătoși.

  De aceea, se supără pe noi și cei care ar vrea să fim 100% cu Trump, și cei care ar vrea să-l înjurăm 100%.
  (Ne pare rău, mai ales când suntem judecați nedrept de prieteni. Dar ce să facem, asta e. Bucuroși le-om duce toate.)

  Sigur că ținem cu Venezuela și cu libertatea, vrem să pice Maduro și toată gașca lui de nenorociți, asasini, tâlhari, vânduți Rusiei, Chinei, narcotraficului și jihadismului.
  Dar noi chiar urmărim atent, de ceva ani, ce se întâmplă acolo.
  Admirăm această societate de oameni curajoși, nobili, frumoși, care nu ezită să iasă cu zecile de mii, înfruntând mereu, fiecare, riscul de a încasa un glonț în cap (de la vreun lunetist cubanez), exact așa cum se întâmpla la Kiev pe vremea Maidanului.
  Nu negăm calitățile de generozitate, curaj, chiar spirit de sacrificiu din partea liderilor opoziției.
  Doar că nu vedem în rândul opoziției din Venezuela nicio opțiune de dreapta. Nu există un Bolsonaro acolo.
  Cea mai de dreapta ar fi Maria Corina Machado, o femeie admirabilă, nu zic nu. Dar liberală, nu mai mult.

  Cum spunea un comentator, nu poți da afară stânga bolșevică cu stânga menșevică. Nu poți da afară comunismul cu socialismul.
  Bietul Guaido e socialist. Visul lui e Masa Rotundă din Polonia (care a bătut în cuie puterea securiștilor până acum, când a venit Kaczynski să o conteste).
  Viziunea lui Guaido e LGBT rights.
  Sigur că am vrea ca el să-l învingă pe Maduro, și apoi om mai vedea. Doar că realitatea are legi dure, și nu prea poți să câștigi dacă nu ții cont de ele.

  Puteți să vă supărați de lipsa mea de entuziasm (deși e nedrept, mie chiar îmi pasă de țara aia, și îi admir foarte mult pe acei oameni, dar n-aveți decât, treaba voastră) eu însă mă tem că varianta cea mai bună la care putem visa ar fi următoarea:

  Speriat de popor și temându-se că militarii îl trădează (ceea ce ar fi greu, pt că au fost bine cumpărați, Venezuela are acum vreo 2000 de generali, spre comparație, Brazilia are 150), Maduro, zic, să intre în panică și să vrea să cedeze.
  Un scenariu asemănător s-a petrecut în Chile, când Allende, mort de frică, dădea din colț în colț prin palatul La Moneda cu o cârpă albă și încerca să iasă la o fereastră să o fluture (doar că Allende chiar avea de ce să intre în panică, afară erau trupele Generalului Pinochet, nu opoziția de stânga din Venezuela). După cum a dezvăluit mai târziu un securist cubanez, Allende a fost sinucis atunci de gărzile lui (cubaneze) și astfel a intrat în istorie ca erou.
  Gărzile ruso-cubaneze ale lui Maduro i-ar putea asigura și lui acest serviciu, dacă va fi nevoie.

  Dacă o zână bună face cumva ca Maduro să-i cedeze puterea lui Guaido și să iasă viu din Palatul Miraflores, nu peste mult el se va întoarce la putere. Precum Ortega în Nicaragua.
  Dacă Maduro iese mort, atunci nu peste mult se va întoarce la putere un alt criminal nenorocit din gașca lui – Vladimir Padrino, Diosdado Cabello sau altă jigodie cu ceafa groasă și cu mult sânge pe mâini.
  În socialism, așa e, așa cere dialectica. După NEP, vine Stalin, după dezghețul lui Hrușciov, vine Brejnev, după perestroika vine Putin.

  Dacă Maduro nu iese deloc, e și mai rău.

  Varianta intervenției americane n-am luat-o în calcul. Dacă ea s-ar produce, nu peste mult s-ar aplica ce am zis mai sus. Ar fi ca în Irak – după zeci de atentate teroriste, americanii s-ar retrage și la putere ar reveni Maduro, sau Padrino, sau Cabello, sau alt sovietopitec.

 9. Emil Borcean
  7 februarie 2019

  DanC. Faptul ca nu am popularizat discursul lui Trump la Starea Natiunii este intamplator, nu deliberat. Eu unul cel putin am fost preocupat cu unele lucruri in plan personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian