FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: În Rusia e nevoie de desovietizare și decomunizare – similare cu denazificarea Germaniei

Reducerea unui regim la lider este un mod pervers de-a evita responsabilitatea colectivă și plata aferentă. 

În 1989, răul comunismului românesc a fost redus la Ceaușescu. Moartea lui rezolva simbolic totul. În realitate, sistemul securist a continuat să domine țara și ne otrăvește încă. Securiștii și discipolii/copiii lor dețin în continuare hălci mari de putere economică, politică, mediatică etc. România e în continuare subminată de mafia securistă. Mai mult chiar, milioane de oameni gândesc în continuare în categorii național-securiste: în loc de metanoia, paranoia.

La fel e și în Rusia. Ticăloșia nu se limitează la Putin și la câțiva acoliți și oligarhi, ci se întinde, capilar, în toată Rusia. Asasinarea, debarcarea sau judecarea lui Putin și a apropiaților săi (Șoigu, Lavrov etc.) nu ar rezolva nimic. Ar veni alți ticăloși, mai precauți o vreme, dar la fel de siniștri mai apoi.

E nevoie de desovietizare și decomunizare – similare cu denazificarea Germaniei. Din cauza simpatiilor stângiste ale unei mari părți din elitele occidentale, decomunizarea nu s-a întâmplat niciunde. Unele țări s-au decomunizat printr-un efort de voință (Polonia și statele baltice în mare măsură, restul țărilor de Est mult mai puțin). Aderarea la UE și NATO a decomunizat oarecum țările de est, dar nu a îndepărtat total de la putere vechile structuri securist-mafiote.

Rusia trebuie purificată de sovietismul imperialist, de național-socialismul putinist care a înlocuit internațional-socialismul bolșevic. Rusia, adică 140.000.000 de oameni, dintre care mulți, sau poate chiar majoritatea gândesc ca Putin.

Steaguri sovietice pe tancurile rusești care au intrat în Ucraina

Dar cum? Germania a fost denazificată sub ocupație, după ce a fost zdrobită militar. Așa ceva nu se poate în cazul Rusiei. Nimeni nu va porni al treilea război mondial pentru a dezarma, desovietiza și civiliza acest imperiu asiatic al cruzimii și crimei.

Schimbarea poate veni deci doar din interior. Oricum ai privi, e preferabil ca rușii să sufere scăpând de tiranie decât să sufere ei și alții din cauza tiraniei. Cunoscând însă obișnuința rusului de-a suferi cu voluptate sub cele mai odioase dictaturi, e greu de imaginat că se va întâmpla această miraculoasă revoluție prea curând.

Singura soluție e deci eliminarea Rusiei din lumea civilizată. Dacă nu o poate cuceri, dacă nu o poate obliga să se desovietizeze, dacă nu o poate împiedica să fie agresivă, Occidentul poate măcar să falimenteze Rusia, sau să înceteze s-o îmbogățească (ceea ce începe să se întâmple). Elitele rusești nu trebui să-și mai poată investi banii în case londoneze, iahturi mediteraneene și bănci elvețiene. Rușii, toți rușii, trebuie să fie izolați: fără vize, fără invitații, fără concerte, fără profesuri, fără vacanțe occidentale, fără mărfuri occidentale, fără dolari și euro pentru gaz și petrol.

Cred deci că Occidentul procedează corect acum. Totul e să fie ferm și consecvent, să generalizeze sancțiunile și să le mențină până la o schimbare reală de regim în Rusia – la nevoie, un deceniu sau mai mult.

Adrian Papahagi

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian