FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Le-aș fi recunoscător celor care văd lumea altfel decât mine să nu-mi mai blocheze periodic pagina personală de Facebook

Pagina mea personală a fost din nou blocată pentru 30 de zile. De data aceasta, nici măcar nu mi se spune pentru ce nou delict de opinie am fost suspendat.
Se pare că standardele Facebook sunt prea înalte pentru un biet filolog din Cluj-Mănăștur.

Sunt un simplu universitar clujean, rezident într-un aristocratic apartament la et. 7 al unui bloc comunist din selectul cartier Mănăștur. Nu am funcții nici măcar la nivelul catedrei în care predau. Nu sunt afiliat niciunui serviciu secret, grup de presiune, partid sau ong. Singura mea funcție publică a fost un modest post de consilier al ministrului de Externe timp de doi ani (ian. 2010- feb. 12), pe care l-am onorat scriind și corectând mii de pagini de discursuri și corespondență diplomatică și făcând naveta București-Cluj (mi-am ținut riguros cursurile în acea perioadă). Nu am avut alte funcții publice alese sau numite.

Singura mea relevanță vine din ceea ce scriu pe paginile proprii de Facebook, unicul loc unde public constant pe teme de societate (nu am rubrică permanentă în niciun periodic și pe niciun site, chiar dacă unele preiau ce scriu aici).

Am vorbit pe aceste pagini despre libertate și egalitate, despre libertinaj și egalitarism, despre ispita ideologiei și totalitarismul falsei toleranțe, despre pervertirea tuturor valorilor, despre rațiune și credință, despre tradiție și modernitate, despre națiune, familie și persoană, despre România și Europa, despre umaniști și post-umaniști, despre stânga și dreapta, despre conservatorism și progresism. Am consacrat noțiuni precum sexo-marxismul și am șifonat etichete autogratificante, precum “progresismul”, pe care l-am numit adesea “regresism” – aceste lucruri pot fi vexante, dar se înscriu perfect în logica polemicii democratice, utile pentru societate. Apăr, în mod asumat, un anume model de civilizație și un tipar uman.

Sigur, am opinii, credințe, valori și principii creștine și conservatoare – lucru total legitim într-o societate democratică.

Tot ce pretind e dreptul de a scrie ce cred într-un colț de provincie. E prea mult? Le-aș fi recunoscător celor care văd lumea altfel, dacă s-ar abține să-mi raporteze postările în stilul cel mai pur al delațiunii securist-comuniste și să-mi blocheze periodic pagina personală de Facebook, demonstrând astfel pertinența alarmării mele.

Nu îmi propun să fac desene gingașe, nici să fiu partizanul tuturor cauzelor la modă sau penița opiniilor consensuale. Nu sunt “l’ami du peuple”, dar nici dușmanul nimănui. Sunt un simplu om care gândește și scrie, asumându-și riscul de a vexa. Cine nu suportă să fie contrariat în certitudinile sale, să nu mă citească – dar să-mi îngăduie să mă exprim!

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN   FACEBOOK

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

9 comentarii

 1. Harry Minti
  19 iulie 2019

  Au trecut deja 50 de ani de la studiul lunii cu Apollo 11. Studiul evolutiei lunii si a lui Marte continua. Evolutia cunoasterii stiintifice este in lucru.
  Nu mi-a placut inventarea OZN-urilor si „descoperirea aterizarii” lor, numai in Statele Unite si in vestul Europei.

  Am vrut sa scriu aceste cateva cuvinte la Adevarul.ro, unde s-au aratat inca cateva fotografii facute de cei care au coborat pe luna. Nu mi s-a aprobat.

 2. Dorin
  19 iulie 2019

  ptr. coment. 1//

  Hallo, dl. minti – dacă vă documentați mai serios despre „Apollo 11” o să aflați cum au folosit cei doi aflați în modului ”Eagle” fârămițele de euharistie luate special la bord, cum s-au închinat și, după îndeplinirea misiunii, ce au vorbit cu reprezentanții Vaticanului !!

  În ceea ce privește intervenția dlui Papahagi, este încă prea blândă față de ura ce se propagă din partea falșilor progresiști, adică acei RETARDANȚI ce vor să impună agenda lor stupidă întregii mass-media…

 3. Harry Minti
  19 iulie 2019

  Pietricelele adunate de pe luna, au fost studiate si s-a aratat ca cu cateva miliarde de ani in urma luna a avut camp magnetic. Faptul ca acesta nu mai exista, ne face sa gandim ca daca a disparut este din cauza ca nu s-a putut ajunge si la o atmosfera proprie pe luna. Aceste studii si incercarea de a se adaposti chiar si pe Marte un camp magnetic, in aceeasi perioada, ne face sa ne gandim daca contaminarea atmosfrei terestre, ar putea duce la pierderea campului magnetic si pe pamant.
  In aceeasi perioada, acum 50 de ani, cand au fost inventate OZN-urile, in Romania s-au scris carti despre ele si autorul lor a fost laudat de catre Uniunea Scriitorilor. Dupa aceea unii si-au facut autocritica si si-au luat angajamentul sa si-o faca si data viitoare !
  Comentarile in Adevarul.ro la articolul frumos la care ma refer, nu vorbesc frumos despre Apollo-11, si spun ca toate pozele au fost facute la Hollywood. Adica SUA nu a fost pe luna. Se pricepe doar la propaganda de indobitocire.
  Si studiile de pe Marte si luna, cauta in continuare, sa masoare magnetismul unor bucati de asteroizi, cazuti in diferite momente vechi, care mai pastreaza magnetismul de la cadere.
  Ma gandesc doar la globalizare optimista!

 4. mihai
  19 iulie 2019

  Domnule Papahagi, nu cred ca cei care va blocheaza se preteaza la a le fi recunoscatori… sa nu uitam care sunt fortele despre care vorbim. Trebuie sa ne organizam in asa fel incat sa nu fim dependenti de ei.

  Harry Minti, un studiu serios, cu pietricele si miliarde… elucubratii placute!

 5. Harry Minti
  19 iulie 2019

  Da, ai dreptate: PROLETARI DIN TOATE TARILE UNITI-VA, . . . Sub acelasi stapan !
  Crezi ca este vorba de POLITEISM ?

 6. Harry Minti
  19 iulie 2019

  Nu ! Este vorba de monoteism. O suta de ani de INTERNATIONALA COMUNISTA au trecut deja!

 7. Harry Minti
  19 iulie 2019

  Am inteles. Nici cei incalecati si cu botnita nu au voie pe Facebook. Nu va mai deranjez.

 8. Dorin
  19 iulie 2019

  ptr. coment. 7.//

  Doamne Ajută !!
  În ceea ce privește deconstruirea unui dialog prin comentarii aberante, mai aveți de învățat – dar zău că nu merită… Nici dacă e pe mulți bani !!

 9. Stefan
  19 iulie 2019

  Cred ca faceti o confuzie, domnule Papahagi.
  Nu niste oarecare care “gandesc altfel” va blocheaza pe 30 de zile contul Facebook, ci salariatii lui Zuckerberg si Sandberg.

  Facebook nu este un forum neutru de socializare, ci o organizatie terorista criminala care avanseaza megalomania nazocomunista a “bergilor” astia.

  Considerati-va norocos ca sunteti avertizat prin intermediul acestor suspendari pe 30 de zile, pentru ca Zuckerberg, Sandberg & Co. nu ezita sa isi DOXEZE userii care nu impartasesc ideologia sa genocidara Islamo-Nazo-Comunista sau chiar sa instige in modul cel mai explicit la asasinarea celor pe care ii include in lista “Persoanelor Periculoase”.
  Vedeti ce au patit Laura Loomer si Paul Joseph Watson.
  Facebook nu este cea ce ne-am inchipuit noi ca este, ci o banda terorista-gangstereasca si o amenintare directa pentru viata si securitatea personala usagerilor care i-au cazut in capcana.
  E timpul sa abandonati corabia infestata de sobolani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian