FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Mesianismul insuportabil al USR – România nu are nevoie de nicio salvare: e perfect salvată de apartenența la NATO și UE

De la primul la ultimul sondaj, USR știa că diferența Dăncila-Barna e uriașă. „Votează Barna ca să nu avem PSD în turul 2” a fost o campanie mincinoasă, isterică și disperată, dar abilă.

Cunosc mulți oameni cumsecade, care ar fi votat Paleologu, dar au fost influențați de isteria useristă să voteze „util” cu Barna. De fapt USR a pescuit în bazinul PNL și PMP. Nici chiar sprijinul lui Ponta pentru USR, prin candidatura actorașului, nu a scăzut-o pe Dăncilă într-atât încât să nu ajungă în turul 2.

În realitate, România nu are nevoie de nicio salvare: ea e perfect salvată de apartenența la NATO și UE, a reușit fără USR să țină PSD departe de Cotroceni din 2004 încoace, a votat adesea alternanța democratică la putere, iar instituțiile și cetățenii au respins de la suspendările lui Băsescu încoace asaltul asupra statului de drept. Economia e suficient de independentă de politic încât să genereze creștere chiar și sub PSD, cum s-a întâmplat în ultimii ani.

USR e un simplu partid, ca PNL sau PMP. Are și el șmecheri îmbuibați din fonduri europene și contracte cu statul, rude de securiști și ofițeri acoperiți, lipitori de partid și veleitari incapabili, aranjiști și combinatori cinici, și, evident, foarte mulți oameni onești si decenți – dar nu se susține propaganda USR vs. restul clasei politice. De exemplu, nimeni dintre cei aleși sub sigla USR nu e mai nou în politică decât mine, care nu am trăit nici o zi din politică. Oameni care au sprijinit PNȚ în 1990 ca simpli membri ar fi azi mai noi în politică decât Ghinea și Barna.

Așadar, mesianismul insuportabil, sectarismul, exclusivismul și radicalismul, isteria pe care o întrețin în societate, aroganța și agresivitatea față de critici, fie ei intelectuali de dreapta sau jurnaliști onești, îi fac antipatici pe useriști.

Și acum pot să spun și acest lucru, pe care m-am abținut să-l exprim în campanie: și ce dacă avem PSD în turul 2? Avem vreo emoție că Iohannis n-o învinge pe Dăncilă? Se îndoia cineva că Iohannis va fi reales fără niciun efort? Care e dramatismul faptului că în turul 2 Iohannis va învinge democratic vechea, nu noua stângă?

Se scandaliza un coleg că PSD și o proastă ca Dăncilă au obținut peste 20%. Oameni buni, în 1989 strămoșul PSD avea 100%, iar în 1990 Ion Iliescu avea 84%. În 2014 Ponta obținea 40% și de două ori mai multe voturi în primul tur. E un imens progres!

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

1 Comment

  1. Adi
    12 November 2019

    Si americanii stateau linistiti in turul 2 (sa-i zicem asa) si-l vedeau pe Trump invins in 2016 (conform tuturor statisticilor) dar realitatea a fost alta, multi au ales sa voteze cu un „prost” fiind satuli de aroganta stangii.
    Iohanis face o greseala sa nu iasa in dezbateri cu Dancila, cat de proasta o fi ea.
    Daca nu pentru altceva, macar pentru spectacol. Poate vine si Divertis sa modereze dezbaterile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi