FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Naționalismul în stilul AUR, agitând idei unionist-revizioniste împotriva Ucrainei, e profund nepatriotic, chiar periculos pentru România

Cum văd eu diferența dintre patriotism și naționalism. Sunt ele sinonime? Pot fi chiar opuse? Există patriotism antinațional? Dar naționalism nepatriotic? 

Patriotismul este iubirea de patrie. Patria e o țară anume, reală, cu orașe și sate, cu clădiri și monumente, cu păduri și oameni, cu istorie și un amestec de identități culturale. Românii patrioți se mândresc și cu ce au costruit sașii la Brașov, Sibiu sau Sighișoare, căci sunt frumuseți ale patriei lor. Dacă îți pasă de patrie și de tot ce conține, ești patriot. Clujenii maghiari pot fi patrioți, iubind orașul construit de strămoșii lor și meleagurile natale, la fel ca românii. Pot lucra bine, dezvoltându-și patria comună: munca maghiarilor din Gheorgheni sau Oradea dezvoltă România, nu Ungaria. Români și maghiari clujeni pot curăța cot la cot pădurea Făget într-o campanie de ecologizare, demonstrându-și astfel împreună patriotismul real. Pot iubi cu aceeași dragoste plaiurile natale, deși le atribuie alte nume și au învățat istoria comună altfel. În sine, patriotismul nu îi exclude pe alții, deci e pașnic și universal benefic. 

Și naționalismul, adică exaltarea națiunii, adesea în opoziție cu alte națiuni, poate fi justificat, însă numai în STAREA DE EXCEPȚIE: persecuție etnică, război de agresiune, exploatare, revoluție, și în general în epoca de geneză și afirmare a națiunii. În afara stării de excepție, naționalismul e anormal. Românul și ungurul care curăță împreună pădurea Făget nu se opun unul altuia, ci, împreună, nesimțiților care murdăresc pădurea. Patriotismul lor comun, dragostea lor de meleagurile natale se manifestă în chip real, dincolo de naționalisme.

Oamenii au solidarități multiple. Eu mă simt mai apropiat de oamenii cultivați și civilizați din orice țară europeană decât de mârlanii agresivi de la noi. Sunt mai apropiat în acest moment de anglicani din UK sau catolici din Bavaria solidari cu Ucraina decât de ortodocșii putiniști de pe la noi (din fericire minoritari în interiorul ortodoxiei române).

Există însă un moment în care aș fi mai solidar cu ultimul mârlan român care aruncă sticle de bere în Făget decât cu clujeanul ungur care le strânge, sau decât cu colegul medievist bavarez: un război în care Ungaria și Germania ar invada România. STAREA DE EXCEPȚIE.
În acel moment, ca bun patriot, aș fi naționalist român. În restul timpului, nu am nevoie de naționalism ca să fiu bun patriot.

Există patriotism antinațional? Nu. A-ți iubi patria nu poate implica în vreun fel să vrei răul națiunii.

Poate exista naționalism nepatriotic? Da. Cel grotesc, exacerbat, agitator, exersat în timp de pace, asortat cu o retorică șovină, cu ura de străini, mai ales când acești străini sunt vecinii tăi din țară, partenerii țării tale sau garanții păcii și siguranței ei. Să fii naționalist în stilul AUR, agitând idei unionist-revizioniste împotriva Ucrainei, înjurând zilnic UE și SUA, și făcând astfel pe față jocul lui Putin, este profund nepatriotic, ba chiar periculos pentru România, fiindcă dușmanul păcii, prosperității și stabilității României și Europei e Rusia.
Naționalismul poate conduce la izolare, la cauționarea unei dictaturi sau la război de agresiune. Patriotismul, nu.

Poate e prea subtilă distincția, și cu siguranță nu am elaborat încă destul acest gând, dar am ținut să vi-l împărtășesc chiar și în această formă provizorie.

Adrian Papahagi

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Un comentariu

 1. Stefan
  25 martie 2022

  Din pacate, notiunea de nationalism a capatat un inteles profund negativ in Romania dintre cele doua razboaie mondiale, cand s-a confundat cu etnocentrismul exclusivist.
  “Nationalismul” legionarilor si al lui Nichifor Crainic si Octavian Goga nu urmarea inaltarea si prosperitatea natiunii romane, ci jefuirea si persecutarea minoritatilor etnice, continuat prin genocidul contra evreilor.

  Nu este nimic nationalist in programul AUR, care a schimbat pro-germanismul nazist al legionarilor cu un pro-rusism la fel de zgomotos si cu neoceausism gaunos si sterp.
  Ortodoxismul lui AUR tipa numai a goliciune ideatica si ura fata de semeni.

  Natiunea romana include pe toti cetatenii si locuitorii Romaniei, nu numai etnia romana si confesiunea crestin-ortodoxa majoritare.
  Viitorul si prosperitatea apartine tuturora, ori niciunuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian