FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: PSD trebuie să dispară, plătind astfel pentru toate ticăloșiile lui. Previziuni

PSD trebuie să dispară, plătind astfel pentru toate ticăloșiile lui. A parazitat discursul de stânga, dar și pe cel conservator, împiedicând astfel apariția unor partide doctrinare și a unei politici de valori timp de 30 de ani. În tot acest timp, politica românească s-a limitat la: PSD-jos PSD, mândri că suntem români-vrem o țară ca afară, mită electorală-anticorupție. Perfectul alibi pentru lipsa de viziune, program, valori și înțelegere a lumii.

Ascensiunea USR+ (îi felicit) s-a produs prin reîncălzirea convingătoare a mesajului cu care a câștigat Băsescu în 2004. 15 ani, același refren: țepe, la pușcărie, jos PSD, DNA să vină să vă ia.

După ce va dispărea PSD (declinul a început acum, irelevanța urmează în 2024), vom putea face politică de valori, dreapta-stânga.

Între timp, USR+ va coagula în jur stânga “progresistă”, ecologistă și liberală. Va guverna cu PNL, pe care îl va eroda puternic între 2020-2024. (Sfatul meu este să lase PSD să-și deconteze guvernarea mizerabilă și să nu se grăbească la putere acum.)

Vor fi oamenii de dreapta capabili să construiască o alternativă conservatoare, nu fixist-nostalgică, patriotică și europeană în chip decomplexat, creștină, nu fundamentalistă, filocapitalistă fără rest, opusă tutelei etatiste și dădăcelii elitelor atotștiutoare?

Va înțelege PNL, îmbătat de euforia victoriei, că nu poate concura USR pe zona “progresistă”? Acum au ieșit pe primul loc grație inerției, a primarilor buni, și fiindcă oamenii fără facebook îi cunosc doar pe ei ca opoziție la PSD, dar riscă să piardă orașele mari în fața USR (chiar și Emil Boc riscă să fie înlocuit de Ungureanu – să nu spună că nu l-am avertizat). USR+ a câștigat de pe acum toate primăriile din București, nu are nevoie de PNL. PNL va guverna cu USR, dar va deconta singur neajunsurile guvernării. Dacă PNL preia discursul de Vatra Românească (un soi de Antena 3 anti-PSD) al lui Rareș Bogdan sau vrea să se întreacă în progresisme cu USR+, cum crede Raețchi, va pierde întrecerea. Singura șansă a PNL este ca, în 2024, când PSD va dispărea iar USR+ va fi stânga eco-libe-progre, ei să fie convingători ca dreapta creștin-conservatoare, populară.

Va înțelege Băsescu răul făcut atunci când a preferat tranzacționismul și micile jocuri bișnițar-securiste ale lui Udrea cu Ponta unei asumări a valorilor pentru care fusese ales și a oamenilor care au sprijinit acele valori? Va putea mica lui anexă, PMP, să fie utilă unei noi construcții, sau va dispărea cu totul după ce le-a asigurat fotolii bruxeleze pe cinci ani celor doi lideri?

Va înțelege dreapta rămasă în afara jocului politic că nu se câștigă alegeri cu exaltați vadimiști și aventurieri americani independenți, cu citate din Reagan și nostalgii țărăniste, ci numai cu partide solide, idei, discurs, lideri autentici?

Va înțelege BOR că a venit momentul decontului filetismului, arghirofiliei și flirtului cu PSD? Că e nevoie de un partid creștin-democrat în România? Că ofensiva secularistă va eroda puternic Biserica lui Hristos în anii care vin? Că anul satului românesc e varză pe lângă revolta orașului românesc? Că nu poți apăra creștinismul cu ia și opica, ci că e nevoie de o apologetică și o misiune de 2020?

PRELUAT DIN   FACEBOOK

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

11 Comments

 1. victor L
  27 May 2019

  Imi pare rau ca faceti asemenea afirmatie: “PSD trebuie să dispară”
  Asemenea obiceiuri erau ale comunistilor.
  Oricum, la alegerile din toamna viitoare, PSD-ul va deveni mic-mic.
  Daca entuziasmul de ieri nu a fost un foc de paie.
  Deocamdata va disparea Liviu ot Teleorman dupa gratii de fier ????

 2. mihai
  27 May 2019

  Am gasit si eu niste afirmatii pentru care imi pare rau, insa cred ca tin de un fel de entuziasm al momentului al domnului Papahagi: “nu se castiga alegeri cu… aventurieri americani independenți, cu citate din Reagan și nostalgii țărăniste”… Pai, este exact ceea ce ne lipseste si avem mai mare nevoie! Poate ca nu se castiga alegeri cu ele, dar…

 3. Costin Andries
  27 May 2019

  Victor L, “PSD trebuie sa dispara” nu e egal cu “PSD trebuie desfiintat”, nu e in vreun fel odeclaratie comunista. Pt ca da, PSD merita sa dispara si va deveni mic-mic, ajuta sa citesti tot articolul inainte sa acuzi de prostii.

  Mihai, e nevoie de lucrurile alea, dar nu sunt de ajuns.

 4. feral
  27 May 2019

  Unul din patru votanti a pus stampila pe Dragnea, Codrin Stefanescu, Olguta, Ciordache Radulescu-Mitraliera & Co. Nu este cit avea nevoie jupinul de Teleorman dar suntem inca departe de sfarsitul PSD-ului, daca va fi in timpul vietii noastre. Daca la viitoarele alegeri prezenta va fi mica, PSD-ul va face iar 40% fara efort. Iar sfatul dlui. Papahagi pentru PNL, acela de a deveni o adevarata forta conservatoare este de o dulce ingenuitate care poate starni doar zambete – PNL nu are nici timp, nici chef de asa ceva. Alegerea lui Rares Bogdan (dupa tentativa cu Marian Munteanu !) drept vector politic spune totul despre ce se coace in PNL.

 5. victor L
  27 May 2019

  @ Costin Andries,
  si mai e nevoie de mai putina incrincenare, caci nu esti la razboi, ci intr-o lupta politica.
  (Oricum, mare diferenta intre “a disparea” si “a desfiinta” ???? )
  Si nu am spus ca dl Papahagi a facut o declaratie comunista, departe gindul de asa ceva, ci ca asemenea solutii erau ale comunistilor. Si nu trebuie folosite intr-un stat de drept.
  NU stiu daca PSD-ul va disparea, dar daca entuziasmul de duminica se va pastra (jumatate dintre alegatori nu a votat, si e ceva periculos), e posibil sa afle ce inseamna “ciocu` mic!”
  Pe caile statului de drept.
  .

 6. Nicu Todor
  27 May 2019

  Se pare că suntem cu două etape în urmă față de ciclurile politice derulate în marea parte a democrațiilor globale. La noi abia acum stânga progresistă, eco,LGBTQ,î-și exercită mirajul cu succes la mase (PSD a fost doar socialist feudal și ușor nationalist) și vă urma o hegemonie a noii stângi, în timp ce în restul democrațiilor a început declinul lor și se redefinesc ideologiile după o perioadă de ,,câmp neted ” al socialiștilor de toate tipurile. Nu cred că vom putea sării în tren din mers!

 7. Dorin
  27 May 2019

  Și eu cred că electoratul nostru activ (ăla care nu stă în casă sau la grătare…) o ține mai degrabă pe stânga… Cam aici ar fi diferența față de Polonia !!

  Vreau să analizez o porțiune din textul lui A. Papahagi – „Perfectul alibi pentru lipsa de viziune, program, valori și înțelegere a lumii.” – ba nu e LIPSA, ci PE PARTEA AIALALTĂ !!
  Adică: au viziunea eurasiatică / au program dictat de la Moscova / au toate valorile unui anti-creștin ticăloșit și mafiotizat / ei înțeleg lumea cum o înțelegea prietenul lor dinu patriciu – ricanând mereu contra oamenilor cinstiți, rupând aripi din adevăratul PNL, destructurând breasla arhitecților din care cu dezonoare făcea parte, trădând interesele țării și intrând în mafia rusească a globalizării răului…

 8. Adrian Ciugulin
  27 May 2019

  PNL? Cu V. Blaga și alți pedeliști sub acoperire? Ăștia sunt liberali? Să fim serioși. Niște epigoni. Se răsucesc Brătienii în mormânt.

 9. mihai
  27 May 2019

  Victor L,
  1.A “disparea” sau a “desfiinta” este cred doar un fel de a spune ca ne-am dori sa fie demontate cu totul niste structuri care fac rau – politic, social, moral – prin simpla lor existenta. Crezi ca daca comunistii au folosit astfel de termeni, nu trebuie sa li se raspunda? Ar fi trebuit, si atunci… dar:
  2.Cred ca poporul roman are nevoie de MAI MULTA incrancenare, nu de mai putina. Nu am prea avut asa ceva in istorie. Iar razboi (si incrancenare) e intotdeauna acolo unde iti pasa cu adevarat de ceva.

 10. cineva
  27 May 2019

  USR+ va avea o problema pe termen lung. In interior sunt doua curente care genereaza multe neintelegeri dar pana acum i-a unit discursul anti PSD.
  Exista curentul progresist dar pe de alta parte e si curentul liberal clasic/libertarian.
  Sunt destui oameni in USR pro initiativa privata, care sustin taxele reduse si rol redus al statului in economie.
  USR s-a situal unanim improtriva referendumului pentru ca in partid nu sunt social conservatori(probabil cu unele mici exceptii). Atat progresistii cat si libertarienii sustin legalizarea casatoriilor gay dar libertarienii nu sustin corectitudinea politica, politia limbajului, cotele de gen, cotele de rasa, etc.
  USR+ e un fel ce combinatie intre FDP, SPD si verzi( toate din Germania).

 11. Costin Andries
  27 May 2019

  – victor L, da, e mare diferenta intre ce a spus Papahagi si ce ce ii reprosezi tu.
  – Adrian Ciugulin, sa stii ca USL-istii sunt foarte prost vazuti pe aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi