FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Stânga a generat și național-socialismul (nazismul) și internațional-socialismul (comunismul)

Dreapta are ca valori centrale demnitatea persoanei umane și libertatea. Acestea nu pot fi extreme. Nu există niciodată un exces de libertate sau de demnitate a persoanei.

Extremă poate fi doar stânga. Chiar și moderată, stânga este extremă, fiindcă pune socialul, comunitarul peste demnitatea umană și libertate. Prin egalitarism, socialism, comunitarism sau chiar comunism, intervenționism statal etc. stânga aduce mereu atingere libertății și demnității persoanei umane.

Când cere egalitate, stânga vrea de fapt nivelare și intervenționism statal, care îngrădesc și pot ajunge să suprime libertatea de gândire, credință sau inițiativă.

Când cere libertate, stânga o duce până la pervertirea demnității persoanei umane, și chiar până la suprimarea vieții (gândiți-vă la banalizarea sinistră a avortului, o grozăvie în sine).

Stânga a generat și național-socialismul (nazismul) și internațional-socialismul (comunismul).

Prin masificare, militarizare, încălcarea libertății de gândire și a demnității umane a unor semeni care ieșeau din rând, prin crimă, fascismul sau legionarismul au demonstrat că nu au nimic din compasiunea creștină sau din moderația și prudența conservatoare a dreptei. Ele au fost tot produse ale extremismului stângist, revoluționar, faustic, de care modernitatea este inseparabilă de îndată ce se separă de Dumnezeu (și implicit de Om), alegând să fabrice oameni noi și să se închine la idoli ideologici.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN FACEBOOK

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

5 comentarii

 1. crs
  3 februarie 2019

  Corect dpdv chronologic, istoric, obiective (vorba ceea) ar fi:
  stanga a generat international-socialismul (comunismul) inainte de-a genera si national-socialismul (nazismul).

 2. Cri
  3 februarie 2019

  Hitler a invatat si preluat de la Stalin metodele de reprimare a libertatii, sistemele concentrationare, modalitatile de anihilare a rivalilor politici si de control al intregii societati, controlul totalitar al presei, etc.
  Deosebirea, poate singura importanta ) este ca Statul nazist a stimulat dezvoltarea economiei si a prezervat proprietatea privata in industrie ( exceptand evreii ale caror bunuri si afaceri au fost confiscate de nazisti ).
  Numai ca in anul de gratie 2019, in Europa Occidentala, daca te declari adept al nazismului, vei suferi imediat rigorile aspre ale legii, care merg de la ostracizarea publica pana la amenda penala sau chiar inchisoare.
  In schimb, daca te declari comunist, atunci esti cool, esti trendy, si esti liber sa faci propaganda comunista si sa candidezi la orice fel de alegeri.
  Vest-europenii nu uita umilinta de a fi fost cuceriti militar de Hitler in numai cateva luni de zile, din Norvegia pana la Atlantic si Marea Mediterana.
  In schimb, Europa de Vest, cu exceptia portiunii estice a Germaniei, nu a cunoscut „”binefacerile” ocupatiei rusesti si ale comunismului, astfel incat in tot Occidentul adeptii comunismului isi pot etala nestingheriti doctrina totalitara.
  Este o nedreptate istorica si care a generat dificultatea UE de a intelege unele reactii politice si sociale atipice prezente in tarile foste membre ale Pactului de la Varsovia.
  Acesta este si motivul pentru care tari precum Polonia sau Ungaria, dar si uneori si Cehia si mai nou, si Romania, sunt deseori criticate si tratate cu raceala si suspiciune de liderii vest-europeni.
  Domnii stabi ai UE nu pot pricepe traumele ingrozitoare produse de dictatura comunista, traume care din pacate par sa se transmita in continuare si la noile generatii de cetateni ai tarilor est-europene victime a 50 de ani de dictatura comunista feroce.

 3. .
  3 februarie 2019

  Stânga este negarea Omului și preaslăvirea activistului în construirea unui altar al morții și minciunii, numit generic Omul Nou.Bolșevicului i s-a trasat o latură „ariană”, de”herrenvolk”, poate cea mai cinstită cu sine a bolșevicului naționalist iar dacă n-a mrrs nici una, nici cealaltă, hai să încercăm o altă față, cea a omului nou”divers” sau”incluziv”, la fel de hidos, un cominternist privat, „liberal”, care se „luptă” cu alți „burghezi” și „evrei” numiți „privilegiați albi, bărbați și creștini” care, în loc ca, mânați de un simț al echității” să se îngroape în fabricile și fermele lor, să-și trimită copiii la abatorul „Planned Parenthood(!!!)” și să divorțeze de nevestele lor spre beneficiul comunității musulmane și a mediului gore-ian care se tot încinge de la o iarnă la alta, se încăpățânează să nu cedeze puterea activistului zelos până la queer genderism căruia îi curg de câteva decenii, balele după scaunil de cezar aparatcik, loc din care poate să-și etaleze toate frustrările pe canavaua incompetenței personale.Defapt nu există nici un comunism ci doar setea de răzbunare a babuinului pe, încă prea fragilul, Om.Să ne ajute Domnul, fraților.

 4. Dorin
  3 februarie 2019

  pt. 3// De fapt există comunism, cel puțin eu l-am trăit din plin în România deceniilor 6,7,8,9,10 din secolul trecut !!! Că s-a bazat, între alte tancuri și cozi de topor, pe resentimentul omului needucat , este o consecință…

 5. .
  3 februarie 2019

  Mizeria asta prin care un grup de magoți mincinoși, să mă ierte regnul, urlă și se scălâmbăie până ajung la butoanele statului, după care se proțăpesc ca elite, ei, niște nulități arogante, niște narcisiști și psihopați care au profesat minciuna, șantajul și manipularea grosieră, poate fi numită într-o mie de feluri, fără o legătură consistentă cu orice clamată ideologie a unui”bine comun”.A fost comunism, după care a reapărut ca socialism, chiar”științific”, național-socialism, apărând azi ca „liberalism”.Cuvântul folosit, odată degradat, va fi înlocuit cu orice altceva.Nu m-ar mira dacă ar reapare ca și „conservatorism multigender”sau orice altă tâmpenie, după care să rânjească același „om nou”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian