FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Studiile de gen nu sunt știință, ci impostură intelectuală și îndoctrinare stângistă

“Studiile zise de gen sunt o impostură intelectuală, care a înlocuit materii serioase în universități. Ideologia de gen e sexo-marxism, resentiment, perversitate și reducerea sau instrumentarea ideologică a studiilor umaniste: am obosit să explic asta”, scrie profesorul Adrian Papahagi pe profilul de Facebook.

“Nu sunt pentru interdicții, nu consider că există studii tabu, iar universitățile n-au decât să se autodistrugă și să devină școli de activiști ai ideologiei stângiste, dacă asta vor. Câtă vreme funcționează pe banii statului, e totuși cam ipocrit să se plângă că statul reglementează diverse chestii.

De pildă, nu sunt permise discipline care ar studia teze rasiste (superioritatea intelectuală a membrilor unei rase sau a alteia, de pildă). La fel, se pot interzice conținuturi considerate nocive care, dincolo de orice adevăr științific, le explică tinerilor că, dacă așa vor, bărbații sunt femei sau te miri ce altceva.

De asemenea, statul reglementează materii și aprobă linii de studiu. Când ai redus latina la o oră pe săptămână în clasa a VIII-a, ai decis practic dispariția latinei din învățământul secundar, cu repercusiuni în cel universitar.

Școala nu e independentă de nimic (socialiștii ar trebui să fie primii care să știe asta, că tot ne predică ei dominația socialului), ci e teren perpetuu de luptă politică și intelectuală (sau ideologică, în termenii stângii).”

Într-o altă postare pe același subiect, prof. Papahagi :

“Problema e aceasta: când eu predau engleza veche, paleografia sau codicologia, fac știință în modul cel mai obiectiv cu putință. La fel, când analizez un text sub aspect lingvistic, estetic, generic, sau în perspectiva istoriei literare. Oricare ar fi preferințele mele politice/doctrinare, ele nu transpar în cursuri, și în niciun caz nu sunt impuse studenților ca grilă de lectură unică la acea materie.

Când cineva predă studii de gen, oferă studenților o ideologie. Ea nu este predată la studii politice, într-un curs obiectiv, ca nazismul sau comunismul (unde profesorul nu este propagandistul nazismului sau comunismului), ci este propusă ca grilă de lectură unică, așa cum sub comunism era impusă istoriei, literaturii sau filologiei grila de lectură marxistă.

Această grilă de lectură nu este științifică, deci neutră, ci partizană, deci neștiințifică. În logica ei, unele aspecte sunt înfierate ca “reacționare”, “patriarhale” etc., iar altele sunt lăudate ca “subversive”, “revoluționare”, “progresiste”.

Ea nu are ce căuta în universități fiindcă e neștiințifică și partizană ideologic. Universitățile resping propaganda politică, dar permit unui curent ideologic (neo-marxist) să se propage necritic și să fie propus studenților pe post de știință obiectivă.

Nu e totuna să citești un întreg canon literar printr-o grilă ideologică, “progresistă”, stângistă și revoluționară, sau să prezinți critic și contrastiv, într-un curs, perspectiva genderistă.

Sunt, evident, partizanul dezbaterii de idei în universități — acela e rostul lor. Mă deranjează însă impunerea necritică a unei ideologii pe post de ortodoxie.

De fapt, studiile de gen nu sunt dezbatere liberă de idei, ci îndoctrinare stângistă (mai mult sau mai puțin radicală). Ele nu (in)formează tinerii, ci îi formatează ideologic.”

Adrian Papahagi

SURSA   Facebook 1, 2

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Comentarii

  1. StefanSpune:

    Răspunde
    iunie 17, 2020

    Studiile de gen sunt o impostura, dar sunt calea cea mai directa sa devii o putoare cu patalama!
    Ati vazut multe ONG-uri populate cu matematicieni?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian