FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Toată gândirea stângii e o imensă impostură morală și intelectuală

Exaltă diversitatea, dar nu recunoaște că această diversitate face ca unii oameni să fie mai talentați la ceva decât alții, că unii sunt bărbați și alții femei, unii africani și alții europeni, unii creștini și alții musulmani etc. (indignații de serviciu și noii polițai/komisari ai gândirii se vor grăbi să urle că sunt suprematist de nu știu care, sexist, rasist sau alt soi de -ist/-fob – la asta se reduce capacitatea lor de înțelegere a lumii).

Ce diversitate e aia din „Imagine”, fără nații, religii (și, mai nou, sexe), acea umanitate amorfă și omogenă, înscrisă în marele lanț al ființei (cu gara terminus neființa), pierdută în continuum-ul mineral, vegetal, animal?

Umanismul stângist nu poate fi decât dezumanizant. Comunismul (adică stângismul pus în practică) a demonstrat că dezumanizarea este mereu impusă prin crimă (ai naibii oamenii, pur și simplu nu vor să devină nimic, ci se încăpățânează să fie ce sunt).

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN FACEBOOK

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

5 Comments

 1. Cri
  7 December 2018

  In preambulul articolului domniei sale, dl. Papahagi ne comunica ritos ca cei care nu ii apreciaza conceptiile politice sunt neaparat prosti, demonstrandu-ne astfel ca domnia sa, un ilustru bugetar care se declara adept al dreptei, nu accepta unul dintre principiile fundamentale ale dreptei, si anume toleranta fatza de opiniile celorlalti.
  Mai departe, dl.Papahagi critica pe buna dreptate teoriile care pledeaza pentru omogenizarea societatii, fara a se mai tine cont de diversitatea de rase, de limba, de cultura, etc. Doar ca dl. profesor plaseaza aceste teorii aberante la stanga spectrului politic european; in realitate, cei mai feroci propagandisti ai omogenizarii societatii sunt exact partidele de dreapta- evident ca nu este vorba de dreapta traditionala ( a la Reagan, Teacher sau Kohl ) disparuta din peisajul politic actual din pacate, ci de noua dreapta propagata de asa-zisii populari europeni.
  Partidele actuale de stanga au ele destule pacate, insa teoria omogenizarii societatii apartine popularilor europeni.
  Pentru mine este un mister cu cine se razboieste de fapt dl. Papahagi si de ce pune domnia sa in gura stangii lozincile dreptei ( popularii europeni ).

 2. Dorin
  7 December 2018

  Tov. „cri” — ar trebui doar să mai „lecturezi” și celelalte articole ale prof. A. Papahagi ca să te luminezi că „noua dreaptă” de care ciripești este, împreună cu toți populiștii, dusă bine la stânga, cam cu voie de la prietenii tăi moscoviți (foști primari și securiști prin leningrad…)

  Cam la nivelul ăsta vorovesc și „iluștrii” actuali conducători ai fake-statului românesc, că ai Românilor nu sunt, în nici o ipostază !!

 3. Cri
  7 December 2018

  Draga Dorin, daca esti capabil sa vii si cu argumente rationale, putem dialoga in continuare. Lozincile puerile, lozincile stupide anti-stanga insa stangace, precum si limbajul injurios nu ma intereseaza pentru ca acest mod de a vorbi apartine periferiei.
  Nu sunt interesat in a polemiza cu periferia, ci doar cu oameni inteligenti si educati ( asa cum este cazul d-lui Papahagi, chiar daca adesea nu-i impartasesc opiniile ).
  Nu te erija in a fi „”avocatul”” opiniilor d-lui profesor, pentru ca esti la ani lumina distanta de intelectul domniei sale.

 4. Dorin
  7 December 2018

  Tov. cri – nu mă așteptam de la extrema stângă, care crede orbește că numai ea gândește „pozitiv” , la altceva decât la hate-speech, îmbrăcat cu pretenții de „inteligență și educație”…
  Hai sictir !!! Poate te mai luminează Domnul, că de celălalt văd că ai beneficiat din plin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi